Motokaravan Ruhsatı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KAF37 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 39
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,163
Ynt: Motokaravan Ruhsatı?

Merhabalar..
Tam bir panelvan alıp camper yaptırma aşamasındayken..... :'(
Önümüzdeki sene başında yürürlüğe girecek olan kanun ile, panelvan veya kamyonet alıp motor karavan yapımı zorlaşıyor diye bazı duyumlar aldım. Ne derece doğru acaba? Bu K2 Yetki Belgesi nin alınması mecbur tutulacakmış. Bu belgede şu an için 700 YTL Ocak 2009 dan itibaren de 5.000 YTl olacakmış.
http://www.tuningpeugeot.com/Forums-file-viewtopic-t-34818.html

Hal böyle olunca Ocak 2009 dan itibaren motorkaravan yapımı zorlaşıyor demektir. (O zaman da karavan ruhsatlı 2. ellerin fiyatları yükselir.)
Ayrıca motorkaravana çevrilecek araçlarda ruhsatada "Karavan Taşıtı" diye işletebilmek için ABS li olması da şartmış.
Yani şu an araç alırken ABS özelliğinide aramamız gerekecek. Ve bu kanun zaten yürürlükteymiş.ABS de 2004 modellerden sonra var ve yüksek modeller de fiyatlı. :eek:

Bu konudaki gerçek duyum ve bilgisi olan arkadaşların bilgi ve görüşlerini merak ediyorum.
Çünki bunlar araç almadan önceki önemli konular. Yoksa ruhsata işletemeyip,trafiğe çıkamama ve aracın son sahibi olma gibi durumlar da söz konusu olabilir.

Etiketler

K Belgesi ile ilgili internette bulduğum bir yazı şöyle:

K BELGESİ K BELGELERİNDE SON GELİŞME
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE 21.02.2008 TARİHLİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİREN DEĞİŞİKLİKLERLE UYGULAMAYA KONULAN HUSUSLAR HAKKINDA AÇIKLAMA

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin Kapsam başlıklı 2 nci maddesinde yapılan değişiklikle, Yönetmeliğin kapsamı yeniden düzenlenerek herhangi bir ticari faaliyeti olmayan, adlarına "hususi" ve "kamyonet" olarak tescil edilmiş taşıtları bulunan ancak gerçekte otomobil gibi kullanılan Fiat Doblo, Renault Kango vb. taşıt sahibi gerçek kişi durumundaki vatandaşlarımızın taşıtları ile yapılan hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar, Yönetmelik kapsamı dışına alınarak yetki belgesi alma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

Devamını aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.
http://www.ticaridanismanlik.com/product_info.php?cPath=31&products_id=72

Özdal bey cevabınız için çok teşekkür ederim..

Verdiğiniz linki dikkatlice okudum. Biraz karışık ama ,anladığım kadarıyla K2 belgesi alınmasına gerek yok deniliyor anladım.

Şöyle denmiş:

"hususi" ve "kamyonet" olarak tescil edilmiş taşıtları bulunan ancak gerçekte otomobil gibi kullanılan Fiat Doblo, Renault Kango vb. taşıt sahibi gerçek kişi durumundaki vatandaşlarımızın taşıtları ile yapılan hem taşımanın hem de taşınan eşyanın ticari olmadığı taşımalar, Yönetmelik kapsamı dışına alınarak yetki belgesi alma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır."

Yani panelvanı yada kamyoneti alıp , proje çizdirip sorunsuzca yeni ruhsat çıkarabileceğimiz anlamına geliyor herhalde.

Bir de ,tam kesin olarak verdiğiniz linkteki telefonu arayıp detaylı bir öğrenmek lazım. Hatta makina mühendisleri odasına ve trafik arzuhalcilerine de sormakta fayda var sanıyorum.

Ayrıca motorkaravan için alınacak araçların ABS li olma şartını da tam bir açıklığa kavuşturmak lazım.

İlginiz için tekrar teşekkür ederim...

Erden Bey, umarım doğrudur, ben de o şekilde anladığım için yazdım.
Ama dediğiniz gibi bir kuruluşa bunu teyit ettirmekte fayda var.

ABS olayına gelince; bunda doğruluk payı olabilir.
Şöyle ki; panelvanları servis aracına çeviren bir arkadaşım var sanayide. Bunlar önceden, müşterinin getirdiği herhangi bir panelvanı, pencere açıp, koltuk koymak suretiyle servis aracına dönüşümünü yapıyorlardı. Ancak ne kadar zamandır hatırlamıyorum, artık en azından ABS'si olmayan araçlara bu dönüşümü uygulayamadıklarını biliyorum.

Bir de, özel araç muayene istasyonları devreye girdiği zaman neler olabileceğini hiç kestiremiyorum. Çünkü şu an bir proje çizdiriyorsunuz ama, araç tesbite gittiğinde o projeyi eline alıp, araç ne derece ona uygun yapılmış bakıldığı yok.

Özdal bey tekrar teşekkürler. :smiley:
Konuyu ilgili yerlerden incelemeye çalışıcam.

Arkadaşlar genelde karavanlarınızın ruhsatı, kamyonet ya da minibüs olarak mı geçiyor yoksa karavan olarak mı?

Karavan olarak işletmesi biraz daha zor ,okuduğum kadarıyla karavan prosedürü biraz daha farklı. Bu konu da görüşlerinizi alabilirmiyim.
Kısa bir özetle şu şekilde bahsedildi ama;

vosdost' Alıntı:
Cem hocam kusurabakmayın bu düşüncenizede katılamıyacağım. Ruhsatında karavan ibaresi bulunan araçlar kesinlikle kamyonet stadüsünden farklıdır. Şehir içi giriş yasakları, köprü geçişleri, park etme sorunları, hız sınırı kısıtlaması, araçta park halinde alkol kullanma gibi yönlerde tamamen farklıdır. Aracında karavan olan araç özel karayollarında ulaşım aracı değil özel mülktür. Güvenlik güçlerinin aracın içinde niye yatıyorsun, alkol alıyorsun, neden burda duruyorsun deme yetkisi yoktur. Yalnızca araca yanlış partan ceza kesebilirler. Tabi kızılay meydanında durup ben burda konaklıyacam diyemezsiniz. :smiley:

Hazır eliniz değmişken şu konuya da bir omuz atsanız ; http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=57885.0

Eğer bir minibüsü veya panelvanı yandan cam açarak içini karavan malzemeleri ile döşeyerek karavan yaptıysanız, artık, proje çizdirip ruhsata karavan diye işletmeniz, ve vergi dairesinede karavan diye işletmeniz Mecburiyettir, yoksa bir dahaki araç muayenesinden geçemezsiniz..Minibüs veya panelvan karavan olunca trafik sigortası eskisine göre düşecektir, ama minibüs ise MTV'si yükselecekdir, kamyonet ise aynı kalacakdır..

Aynı konudan devam edersek, benimde yolcu taşıma ile ilgili sorum olacak. Araçın ruhsatı 2+1 veya 1+1 olarak kayıtlı ise bunun hariçinde içerisde insan bulunduramaz mıyım? ( Kemersiz koltuk olmak şartıyla)
Bulundurmak istersem emniyet kemeri haricinde dikkate almam gereken husus var mıdır ruhsat ve TUV'de?

Tşk.

Kanunda yazılı şekil bu, araç 2+1 veya 1+1 ise yolculuk sırasında ancak bu sayıda yolcu taşınabilir..Yolda bir trafik çevirmesinde, polis araçdaki yolcu sayısını kontrol ederse ceza yazma hakkı var (ama 33 senelik ehliyetli söförüm , 10 yıldır karavanlarla geziyorum böyle bir denetlemeye rastlamadım)..Bu durumun şu mahsuru olabilir, araç trafik sigortaları ruhsattaki kişi adedi üzerinden kesilir ve aracın maddi hasarlarını kapsadığı gibi, içindeki yolculardan kaza sırasında yaralanan olursa ve bu yaralıların SSK gibi sosyal güvenceleri yoksa araç trafik sigortası böyle yolcuların hastana sağlık giderlerini karşılar, ama araç ruhsatında yazandan fazla yolcu varsa ve bunların hepsi yaralandıysa sadece ruhsatta yazanlar kadarının sağlık masraflarını sigortada belirtilen miktarda karşılar, fazladan yolcuların hastane ücretlerini karşılamaz...Herhalde anşaldı sanırım...

Çok teşekkür ederim Atiladi Bey. Tabii ki kaza ihtimalini her zaman aklımda bulunduracağım; benim orta vadede niyetim bir camper sahibi olmak. İki çocuk + 2 yetişkin için bir araç planlıyorum.
Bunla ilgili şimdiden bilgi toplamaya çalışıyorum. Diğer formlarda da belki böyle gereksiz sorularla karşılaşabilirsiniz.. :smiley:

Saygılar

Önemli deyil, sadece bu işlerde cinliğe fırsat yok, 10 yıldır karavancılık yapıyorum, ben bile asıl duayenler arasında yeni sayılırım, yeni başlayanlar, hemen cinliğe başlamasınlar yeter, cinlikle halledilebilecek birşeyler olsaydı duayenler çözer herkeslede bunu paylaşırdı.....Elinizden biraz iş geliyorsa veya bir marangozu buradan edineceğiniz bilgilerle biraz yönlendirebilirseniz, 2000-2002 12 m3 bir PSA(ducato-jumper-boxer) panelvanı 8-10.000 TL'ye alıp içinide 4 kişilik, orta vasat, proje dahil 7-8.000 TL'ye bitirip 15-17.500 TL arasında karavanınızın marşına basabilirsiniz.....

Sayın Atilla bey.Benimde bir sorum olacak.Yeni bir araç aldım.Ruhsatımda M2 özel amaçlı Motor Karavan yazıyor ve yolcu taşıma sayısı 8 kişi.Aracın içerisi yapılı değil.Sadece koltuklar ve bir dolap var.Ocak ve Lavobosu nu eski olduğu için söktüm.Kendim yatak olacak bir koltuk ocak lavabo ve buzdolobı koyacağım.bu nun için proje çizdirmek gereklimi ve araç yolcu sayısını düşürdüğüm (koltuk eksilttiğim) için sıkıntı olurmu.Ceveplarınız için teşekkür ederim.

Sizin durumunuz ilginç, demekki daha önce projesi çizilerek karavan olarak onaylanmış..Koltuk eksilttiğiniz anda tüv'den geçemezsiniz, tekrar koltuk eksiltme projesi çizdirmeniz gerekir, aslında koltuk eksiltmenizde doğru olur çünkü şimdi 8 kişi üzerinden trafik sigortası ödüyorsunuz, tahminim 900 TL gibi bir rakam olması lazım..Başka değişikliklerde yapacaksanız, hepsini yapıp yeniden proje çizdirip TÜV muayenesinden geçerseniz, iyi olur..Aslında sizin sorununuz sadece koltuk eksiltmek..

Sayın Atilla bey sigortam 312TL.Yeni yaptırdım.İlk verdikleri rakam 600 TL civarı idi sonra itiraz edince 312 tl ye yaptılar.Bu arada sigorta şirketinde de pazarlık oluyormuş.Eczanelerde pazarlık yapmasını yeni öğrenmiştim bu da ayrı bir tecrübe oldu.İlginiz için teşekkür ederim.

Sayın lns özelden mesaj atmışsınız ama yeni üye olduğum için ben özelden atamıyorum.Bu sebeple buradan yazıyorum.Aracım 1982 model Fiat Dorodo.

ABİLERİM YA BEN Bİ KARAVAN YAPMAK İSTİYORUM AMA ONU RUHSATA İŞLETMEK KONUSUNDA HİÇ BİR BİLGİM YOK NASIL RUHSATA İŞLETTİRİLİR NE KADAR GİDER RUHSATTA KARAVAN OLMASI MI YOKSA NORMAL OLDUGU GİBİ DURMASI MI SİGORA PARASINI DUSURUR PROJE CIZDIRMEK NE KADARA MALOLUR BUNUN GIBI SORULAR AKLIMI KURCALIYOR BANA DETAYLI BIR BILGI VERIRSENIZ VALLA HEM SEVINOR HEMDE DUA EDERIM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,709
Kayıtlı Üye Sayımız
166,549
Kaydolan Son Üyemiz
musaözbilmez

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR