Motokaravan Ruhsatı ve Uygulamalardaki Belirsizlikler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kerimoglu4 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,301
Ynt: Motokaravan Ruhsatı ve Uygulamalardaki Belirsizlikler

ydeniz, siz motokaravanımı 650 TL'ye kasko yaptırdınız (biz şu anda karavan olacak 2005 model panelvana uyduruk mecburi trafik sigortası olarak bile 389-513 TL arası prim ödüyoruz ) yoksa aracınızı karavana dönüşmeden 650tl'ye yaptırdınız, şimdi karavana dönünce ne olur diye soruyorsanuz, olacağı yazdım yüksek model moto karavanını kasko yaptıran arkadaş araçdaki tüm karavan ekimpanları dahil primi 3650 TL ödedi...6 yaşından büyük karavanıda kasko yapmıyorlar..
Ama karavan ekipmanını kaskoya dahil etmek şart deyil, isteyen motokaravanının araç kısmını kasko sigortası yaptırır, karavan ekipmanlarını ödeme dışı tutmak serbest, araç karavana dönmeden önceki fiyata kasko sigortasını yaptırabilir..

Etiketler

Atila bey kaskoyu daha yeni yaptırdım. İlk taksitide bu ay ödeyeceğim. 55 tl.x12=660tl.Ekipmanlarıda özellikle yazdırdımki kasko bedeli yüksek olsun diye. Benim aracımda 2005 model.Ama bu bilmemezlikten dolayı yapılmış vede bir kaza sonucunda pardon yanlış oldu denecekse onu bilemem.Ben 2005 model moto karavanımı 53000 tl üzerinden ve yılda 660 tl ödemek kaydıyla kasko yaptırdım.Hatta birbaşka sigorta şirketi 75000tl üzerinden yapıyor ama onlarda 1500 tl istiyorlar yılda.

ydeniz, o zaman kasko sigortası hakkındaki deneyimlerinizi, bizimlede paylaşırmısınız, kaskoyu yaptırdığınız sigorta şirketi hangisi, ve kaskoyu yaptırdığınız sigorta bayi hangisi, isim, adres, telefon verinde karavan sahibi dostlarımızda faydalansın..Elinizde kasko matbu yazılı belgesi olduğuna göre bu bilgileri verebilirseniz herkes faydalanır....

Atilla bey meraba. Benim vereceğim bilgiler bire bir uyuşmayabilir. Ancak yaklaşık değerler ortaya çıkar.ben Size sigorta şirketinin ulaşım bilgilerini vereyim siz birebir görüşün. Daha sağlıklı bilgi almış olursunuz.Necmettin Vardar,Yapıkredi sigorta aracılık hizmetleri,Fahrettin Kerim Gökay cad.Akbank blokları d blok,no.294 d.64 Erenköy -ist. Necmettin@minesigorta.com. tel 0542 532 13 01.Umarım beklentilerinize olumlu yanıt verebilirler.650 YTL ye sigorta yaptırdığım yer ayrı. orası Anadolu sigorta. ama dediğim gibi onlar araç bedelini düşük tutuyorlar.

Teşekkürler ydeniz, görüşüp nasıl bir neticeler alabileceğimize bakarız..

Kamperimin eski sahibindeki ruhsatında "Sınıfı N1" , " Kullanım amacı - Hususi,Yük nakli" yazıyordu.

Üzerime tescil ettirirken, 1 sene önce çıkan "özel amaçlı taşıt" bölümüne karavanların da girdiğini trafik tesçildeki memurlara hatırlattım. Onlar da doğruladılar ve yeni ruhsatım >> "SINIFI M1" , Kullanım amacı ise " HUSUSİ-YOLCU NAKLİ" olarak düzeltildi. Cinsi: Özel amaçlı Motor karavan Türü: Yüksek tavanlı kamp taşıtı

Öğrenmek istediğim konu şu:

Ruhsatım "SINIFI M1 ve HUSUSİ-YOLCU NAKLİ" çıktığına göre , Temmuzda gireceğim fenni muayenemin süresinin, diğer bu katagorideki (HUSUSİ ve YOLCU NAKLİ) yazılı olan hususi araçların statüsüne girip, 2 senelik olarak düzenlenmesi gerekmez mi?

erdenbay' Alıntı:
Kamperimin eski sahibindeki ruhsatında "Sınıfı N1" , " Kullanım amacı - Hususi,Yük nakli" yazıyordu.

Üzerime tescil ettirirken, 1 sene önce çıkan "özel amaçlı taşıt" bölümüne karavanların da girdiğini trafik tesçildeki memurlara hatırlattım. Onlar da doğruladılar ve yeni ruhsatım >> "SINIFI M1" , Kullanım amacı ise " HUSUSİ-YOLCU NAKLİ" olarak düzeltildi. Cinsi: Özel amaçlı Motor karavan Türü: Yüksek tavanlı kamp taşıtı

Öğrenmek istediğim konu şu:

Ruhsatım "SINIFI M1 ve HUSUSİ-YOLCU NAKLİ" çıktığına göre , Temmuzda gireceğim fenni muayenemin süresinin, diğer bu katagorideki (HUSUSİ ve YOLCU NAKLİ) yazılı olan hususi araçların statüsüne girip, 2 senelik olarak düzenlenmesi gerekmez mi?

Buradaki kritik konu, ruhsatta "cinsi" bölümünde "otomobil" ya da başka bir şey yazıyor olup olmamasıdır. Trafik şubedeki memur bana "otomobil sayılabilmesi için sedan, coupe, hatchback ya da sw olması gerektiğini, bunların dışında tiplere otomobil yazamayacaklarını" söylemişti.

Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 3 c) (Değişik bend: 11/04/2003 - 25076 S. R.G. Yön./1. md.) 1. 'e göre;

1) Otomobil: Yapısı itibariyle, sürücüsü dahil en çok 8 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır.

(Değişik iki adet paragraf: 26/09/2003 - 25241 S. R.G. Yön./1. md.) Taksi: Yapısı itibariyle sürücüsü dahil en çok 8 oturma yeri olan, insan taşımak için imal edilmiş bulunan ve taksimetre veya tarife ile yolcu taşıyan ticari motorlu araçtır.

Bu kapsamda sürücü dahil 8 kişiden az taşıma kapasiteli bazı vip ya da cityvan türü araçların "otomobil" olarak kaydedilmeleri belki normal olabilir. Ancak, aynı bendin 14. maddesinde "motokaravan" ayrıca "özel amaçlı taşıt" kategorisinde tanımlanmaktadır. Ayrıca yapılmış olan bu tanım işimizi güçleştirmekte.

14) Özel Amaçlı Taşıt: Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, cankurtaran (SC), naklen yayın ve kayıt (radyo, sinema, televizyon), kütüphane, motorlu karavan (SA), zırhlı araç (SB), araştırma, cenaze araçları (SD) ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır.

"N1 mi yoksa M1 mi?" konusunda kafalarda soru işareti kalmaması için yazıyorum;

Ayrıca,

" d) (Ek bend: 11/04/2003 - 25076 S. R.G. Yön./1. md.)' e göre

2) M Sınıfı - En az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır.

2.1) M1 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçtır.

5.1) Motor Karavan: En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan bir özel maksatlı M sınıfı araçtır.

(i) koltuklar ve masa

(ii) koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı

(iii) yemek pişirme imkanları ve

(iv) depolama/saklama imkanları

Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilmelidirler; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.
" der...

Araç muayene yönetmeliği 8. bölüm madde 21 ise;

"Madde 21 — Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine göre;

a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk 3 yaş sonunda ve devamında her 2 yılda bir,

b) Resmi ve ticari plakalı otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk 2 yaş sonunda ve devamında yılda bir,

c) Lastik tekerlekli traktörler ile bunların her türlü römorkları ilk 3 yaş sonunda ve devamında 3 yılda bir,

d) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk 1 yaş sonunda ve devamında yılda bir,

periyodik muayeneye tabi tutulur.
" ... der.

Özetle ruhsatlarımızda "cinsi" hanesinde "otomobil" yazmadığı sürece muayenelerimiz her yıl yapılır.

Cem baya kapsamlı cevaplamışsın. Teşekkürler...

Otomobil haricinde 2 yılda bir muayene olan tek araç "arazi taşıtı"dır. Kocaman kamyonetler, panelvanlar 4x4 olup ruhsatına da "arazi taşıtı" yazdırabilmişlerse muayanesi 2 yılda bir oluyor.

Ynt: Motokaravan Ruhsatı Ve Uygulamalardaki Belirsizlikler

Arkadaşlar, yeni üyeyim. İzusu m27 den motor karavan yapmak istiyorum. Forumdaki bilgiler genellikle 2-3 yıl öncesine ait. Bu gün itibarı ile:

İzusu m27 midibüsten ( 1992 veya 1993 model) karavan yaparsam:

1- Ruhsat alabilir miyim?
2- Forumda bazı arkadaşların ABS gerektiği konusunda yazılarını okudum. Böyle bir zorunluluk var mı?

Güncel bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Erol Batı

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,788
Kayıtlı Üye Sayımız
166,604
Kaydolan Son Üyemiz
pino4.50

SON KONULAR

Geri