Motokaravan Olarak VW Grubu Araçlar Hakkında Herşey

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan warsoul Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 434
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 247,193
Ynt: Motokaravan Olarak VW Grubu Araçlar Hakkında Herşey

Gezilerimde ve günlük kullanmak için t4 almayı düşünüyorum.Buna karar kılmamdaki sebep uzun yol tutuşunda binek konforu ,şehiriçi kullanım uygunluğu,fiyatı vs.Şuan çok yönlü araştırıyorum ve forumdan çok faydalanıyorum.Kafamı karıştıran bazı şeyler var aracı kullanan ve tecrübesi olanlar yardımcı olabilirse sevinirim.

1-)2.4 ün yakıt olarak ortalama 8lt yaktığını öğrendim.Şuanki 3,77 motorin fiyatına göre 30 tl ediyor 100km de doğru mudur bu yakıt tüketimi değeri
2-)Alacağım araç 2.4 olacak galiba çünkü bütçem 2.5 alacak araçlara yetmiyor.14bin den düşük bir rakam düşünüyorum.[SIZE=small]Aracı almadan ustaya ve servise göstereceğim.Ekstradan tavsiye edeceğiniz birşey var mı [/SIZE]

3-)Ruhsatta ne yazmalı.4+1,Cityvan,camlıvan,kamyonet,minibüs,hususi vs. gibi.Olur da ilerde karavana çevirirsem ruhsata geçirmek,1. köprü geçişi,vergi,hususi kullanım vs.

[SIZE=small]4-)Bu yaz araçla uzun bir gezi planlayacağım.Bunun için de aracı idare edecek şekilde karavan şekline sokacağım.Gerek Cem Beyin eski Kangoo projesi,yabancı siteler,forum vs birçok örnek inceledim.Asıl sorun çevirmelerde polis bana ''bu karavan olmuş nerde ruhsatın'' dememesi için araca hangi donanımları yapmamam gerekiyor.[/SIZE]

5-)Aracın vergisi nekadar? https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp?page=IVD_HSP_MTV.Eğer araç panelvan,motorlu karavansa 7-15 yaş arası,1901-10000cc motor hacmi yıllık 768 tl vergi
Aynı şartlardaki araç minibüsse 381 tl vergi yazıyor.

6-)Araca kasko yaptırmak yaşı itibariyle zor olur mu 2002ye kadar araçlar için.Nekadar tutar ortalama?

Düşüncem yasal sınırları zorlayarak maksimum konforu sağlamak ve karavan ruhsatsız dolaşabilmek

[SIZE=small]Tabanı ahşapla kaplamak[/SIZE]
[SIZE=small]Yatmak için yasal ve mümkünse öndeki 2li koltuğu söküp açılabilir yatağa dönüşen koltuğa dönüştürüp yerini westfalia projelerdeki gibi arkaya taşımak(koltuk yerini değiştirmek muayenede ve trafik kontrolünde sorun olur mu?)[/SIZE]
[SIZE=small]Yatan koltuk yanına dolap yapacağım [/SIZE]
Mutfak ve lavabo bildiğim kadarıyla ruhsat istediğinden yapmayacağım piknik tüpü vs idare edeceğim

Affınıza sığınarak kafama takılan soruları acemice de olsa yazdım
Şimdiden teşekkürler
Bülent

Etiketler

Bu araci kullanmiyorum bu yuzden yakita birsey diyemem.

Ruhsatta Kamyonet olursa 1. kopruyu kullanamazsiniz.

Minubuslerin vergisi ucuzdur fakat sigortasi daha pahalidir cunku sigortada aractaki koltuk sayisida hesaba katilir. Yani bir nebze kisi basina sigorta gibi. Benim bildigim istanbul icin minubus ruhsatli T3 ler 800 tl civari sigorta oderken, karavan ruhsatli arkadaslar 250TL civari oduyorlar.

Araca yapacaginiz her hangi bir donanim yada koltuk sayisinda degisiklik herhangi bir polis cevirmesinde sizi zora sokacaktir. Ayrica koltuk sayisinda degisiklik kesinlikle Tuv den gecemez.

Bu seneye kadar dayim T5 vea 7+1 ruhsatli araci 5+1 duzeninde yatar koltuklu olarak muayeneden sorunsuz geciyordu fakat hem yatar koltukta hemde koltuk duzeninde problem cikardilar. Aracin ruhsatini 5+1'e cevirdirler fakat yatar koltugu sokupmeden muayeneden gecmedi. Yatakli koltugu sokup orjinal koltuk takmak zorunda kaldilar. Arac karavan ruhsatli degilse orjinal olmayan koltuk ve koltuk sayisi problem yaratir.

Benim bildigim 10 yasindan buyuk araclara cogu sirket kasko yapmiyor yada cok yuksek fiyatlar talep ediyorlar. Dolayisi ile yaptirmaya deymiyor.

Benim eklemek istedigimde sudur ki alacaginiz T4 en az 10 yasinda olacak ve bunlar ticari araclar olduklari icin cok yuksek kilometreler yapmis olacaklar. Her ne kadar ustayada gosterseniz motorunda oynanmis vs. olma ihtimali cok yuksek. Yukarida yazdigim sebeplerden karavan donusumu yapmadan gezmek yasal degil ve riskli. Bu yasda ve kilometrede araci ileride satmayi dusunerek aliyorsaniz kilometresi yuksek oldugu icin karavan olarak satmak zor olacaktir. Bu yuzden uzun yillar moturunu vs. kendim yaptirip kullanirim diyorsaniz (motor toplamak, yaptirmak cok tutmaz) T4 alip karavan ruhsati alarak kullanmaniz uygun olacaktir. Eger amaciniz bu degilse bence baska markalara yonelmenizin faydali olacagini dusunuyorum. Ornegin Hyundai Starexler yada H1 ler hem konforlu araclardir (Bir cogunda cift klima, yolcu ve surucu hava yastigi standar, ABS, ESR vs. standart olarak var) hemde bahsetginiz paraya cok daha yuksek model ve az kilometrede almak mumkun. Tabiiki baska markalarada bakabilirsiniz. Hyundai tartisilmis bir ornek oldugu icin bahsettim. Ben sahsen dusuk butceler ile VW arac almanin bakim masraflari, yedek parca ve aracin kendisinin pahali olmasindan kaynakli cok mantikli olmadigini dusunuyorum. Tabiiki karar sizin.

Melih Bey cevap için teşekkürler
1 ay içinde araç alacağım ama hala ne alacağıma karar veremedim.Karavan ruhsatı çıkarmak zorlaştığı ve askıya alındığı için ben idare edecek, geçici,karavana döndürmeye müsait projelere yöneldim.Yaz geliyor ve bu yazı boş geçmemek için bir araca ihtiyacım var.Araç hususi olmalı,kamp için işimi görmeli,yakıtı uygun olmalı ama karavan ruhsatı işleri kolaylaşırsa elimden çıkarmaya ya da karavan dönüşümüne müsait olmalı düşüncesiyle elimdeki imkanlarla böyle bir sürece girdim.H100,l300,starex gibi araçlara da bakmadım değil ama t4 başka birşey ve dönüşüme müsait ,sağlam,binek rahatlığı vs vs. .Olmadı http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=33752.180 http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=81825.0 gibi birşeyi hayata geçiricem.Alacağım aracı buna göre alacağım.Doblo gibi araçların satılışı da kolay,yakıtı da uygun.Tabi tatmin etmeyecek ama napalım.Gerçekten yazı boş geçirmemek harıl harıl araştırıyorum.Şuan aracı almak , donanımları hazırlamak, için 1buçuk ay gibi bir süre var önümde.Kangoo yu idareten camper a çeviren Cem bey de campera çevirmek için böyle bir araç almamı tavsiye etmedi.
VW t4 de sizin dediğiniz gibi düşük model,yüksek km,trafik çevirmelerinde huzursuzluk,karavan ruhsatındaki belirsizlik gibi klasik problemleri var.Ne yapacağımı şaşırdım.
t4 eski ama t3 le seyahat eden birçok insan var onlar nasıl götürüyor bu işi diye düşünmüyor değilim.t3 de baktım fiyatları uygun temiz bulunması mesele de olsa.Ama uzun yollar,köyler,ne bileyim kafam karışık anlayacağınız.Eylülden beri bugünleri planlayıp araştırma yaptım modeller aynı ama hala tam kararımı verebilmiş değilim.T4,doblo,defender 110(4x4 camper hayali),vs vs .
Kafam karışık anlayacağınız.
Saygılar Bülent

Ilk baskta belirtmeliyim ki karavan ruhsatina donusturmede bir zorluk gormuyorum. Kendi karavanini yapip son 1 ay icinde ruhsat alan arkadalar var. Hatta hala sitemizde kendi karavanlarinin yapimina devame edenler var (Ornegin Atilla abi yada Airboat). Yasa ve mevzuatlar ortada hic bir yerde kendin yapamazsiniz denmiyor. Bunu en guzel ornegi sudur ki yillardir insanlar alkoveni illaki firmaya yaptirmak gerekir diye tutturmuslardi. Ama Izmir'den sayin Mehmet abimiz kendi alkovenlisini 3 yil suren cabarla yapti ve ruhsatinida aldi. Yani kisaca karavana cevirmekte bir problem yok. Eger kendiniz uzun sure kullanmayi dusunuyorsanuz ucuz bir T4 alip, kendiniz bizzat ilgilenerek motoru bastan yaptirirsiniz. Icine westfalia tarzinda mobilyalar internette ara ara satisa cikiyor. Ben bir ara komple seyi 2500TL ye gormustum. Bu tarz bir malzeme alip araca takarsiniz, yada kendiniz yaparsiniz. Sonrada karavan ruhsatinip uzun yillar binersiniz.

Bu arada surada bir duzeltme yapmaliyim ki Hyundai Starex ve H1, H100 ve L300 ile ayni sinif araclar degildir. Starex ve H1 oldukca surus konforu olan oturakli ve agir araclardir (2 tonun uzerinde). ABS, ESR, cift hava yastigi ve cift klima ise T4 de bulamayacaginiz ozelliklerdir. Bu benim sahsi fikrim ama ben su anda kamper yapmak icin kucuk arac arayisinda olsa idim Hyundai tercih ederdim. Hyundai Starexleri tartistigimiz basligada bir goz atmanizi tavsite ederim. Orada bir cok fotografta mevcut ornek dizaynlar icin.

Başlığı inceleyeceğim

Herkeze merhaba dostlar..
T3 westfalia sahibiyim..aracım kapalı kasa hususi kamyonet gözüküyor ruhsatta ..15 gündür vize işlemleri ile beraber aynı anda olsun diye karavan ruhsatı ve projesi çizen firma arayışına girdim..ve dün YENER MÜHENDİSLİK adlı bir firma buldum..istanbulda faaliyet gösteriyor..[SIZE=78%]http://yenermuhendislik.com.tr/[/SIZE].. 600 tl karşılığı 5 iş gününde teslim edilmek şartıyla işlemlere başladım..yarın benden istenen aracın ölçüleri ve bilgilerini hazırlayarak firmaya göndereceğim..şuan için bir tavsiyede bulunamayacağım...herşey tamamlandıktan ve elime ruhsatı aldıktan sonra sizleri bilgilendireceğim..
sevgiyle kalın..

Hayırlı olsun.

Demek ki araca göre fiyatlandırma değişiyor. Ben araca ilk başladığımda sordum 550 lira dediler. 2 ay sonra bitirip başvurduğumda 750 lira aldılar. T3-T4 farkı 150 lira.

Bestamibey' Alıntı:
Hayırlı olsun.

Demek ki araca göre fiyatlandırma değişiyor. Ben araca ilk başladığımda sordum 550 lira dediler. 2 ay sonra bitirip başvurduğumda 750 lira aldılar. T3-T4 farkı 150 lira.
teşekkür ederim..memlekette serbest piyasa bu olsa gerek..ne tuttursalar kardır zihniyeti..bitsinde işlemler nirvanaya ulaşayım artık..zira bıktım bu mevzuatlardan-tüve den..

transporter karavan yapmak isteyenlere yarayabilir
satılık karavan mutfağı ve mini buzdolabı var bende,ucuza vereceğim

http://www.hepsiburada.com/liste/beko-7125-a-enerji-sinifi-tezgah-seviyesi-buzdolabi/productDetails.aspx?productId=mtbeko7125&categoryId=22154&SKU=MTBEKO7125

IMGA0107.JPG

IMGA0108.JPG

IMGA0115.JPG

Değerli büyüklerim ;
Uzun zamandır takip ediyorum.Karavanla ilgili öylesine güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz ki....
Bu paylaşımları okuyarak bilgilenmeye çalıştığımdan dolayı pek mesaj yazamadım.Bundan dolayı affedin lütfen.
Benim nacizane bir ricam var;uzun şase camlıvan 105 pc t5 sahibiyim.Karavan sahibi olmayı çok istiyorum.Tavan yükseltme konusunda bir çözüm bulamadım.Bu aracı takasa vereyim dedim ama karşılığında alınabilecek temiz bir karavan veya panelvan yok.Bana tavsiyeleriniz ne olur ?
Not : Aracın 5 yılı seneye doluyor yani 2008 model
Saygılarımla

Sn. modelci selamlar,
bende de vito araç vardı.alçak tavan olduğu için sattım çok temiz bir araçtı.yüksek tavan 2001 model bir sprinter aldım.

eğer tavan yükseltme işine girerseniz bu forumdan edindiğim bir bilgiyi sizinle paylaşayım.
KONYADA ww camperlara DEFALARCA westfalia tavan yapmış. iletişim 0-532-305 74 31 ercan usta.

ustayı tanımam. size daha iyi yönlendirmeyi forumdaki tecrübeli abilerimiz yapar onlarında çoğu şu anda yaz sezonu dolayısı ile gezilerde.muhakkak cevap verirler.
iyigünler.
Coşkun.

Coşkun Bey
İlginiz için çok teşekkür ederim.Ben de siprinter konusuna sıcak bakıyorum.Ama şu ötv ve 5 yıl meselesi insanın bütün hevesini kesiyor.
Tekrar teşekkür ederim.
Saygılarımla
Modelci-Ercan

modelci' Alıntı:
Değerli büyüklerim ;
Uzun zamandır takip ediyorum.Karavanla ilgili öylesine güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz ki....
Bu paylaşımları okuyarak bilgilenmeye çalıştığımdan dolayı pek mesaj yazamadım.Bundan dolayı affedin lütfen.
Benim nacizane bir ricam var;uzun şase camlıvan 105 pc t5 sahibiyim.Karavan sahibi olmayı çok istiyorum.Tavan yükseltme konusunda bir çözüm bulamadım.Bu aracı takasa vereyim dedim ama karşılığında alınabilecek temiz bir karavan veya panelvan yok.Bana tavsiyeleriniz ne olur ?
Not : Aracın 5 yılı seneye doluyor yani 2008 model
Saygılarımla

Sizin istediğiniz araca sahibim,2 yıldırda çok severek kullanıyorum.Hafta sonları değil tek araç olarak kullanıyorum.

Kullanım şeklim haftasonları ve senede 10-15 gün (o da iyi ihtimal) uzun tatile çıkıyorum.

Özellikle amacım yaylalarda ve olabildiği kadar bakir yerlerde kullanmak.

Bu süreç içinde öğrendiğim , çok isteyerek aldığım yüksek tavan T5 in aslında benim için o kadar şart olmaması.Niye mi birincisi kampın çoğunu bahar va da yaz aylarında yapıyoruz yani aracın içine tıkılmadığımız zamanlarda.Bu aylarda benim aracın içi ile ilgili çok az işim düşüyor.Kışın da soğuktan çok etkilenmediğim için yine dışarda geçiriyorum.

Yani kısaca benim gibi hafta sonu karavancısı iseniz yüksek tavan şart değil.Hatta benim gibi kullanıyorsanız daha bile faydalı diyebilirim alçak tavan,biliyorum bunu bu şekilde söylemek alışılmışın dışında cümleler ama benim için durum bu.Elimde bu tarz araç olduğu için söyleme hakkını kendimde buluyorum.Yüksek tavanın dolap avantajı var ama bende dolap filan yok halada eksikliğini hissetmiyorum.10 günlük ege turuna çıktığımda da hissetmedim,aracımda gereksiz eşyalar vardı onlardan vazgeçebilirsem çok uzun sürede olmaz diye düşünüyorum.

He pardon ben 2 kişiyim.

DSCF1449.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR

Geri