Bir çok kanun 2009 yılında yürürlüğe girdiği için eskiye dönük isteklerde bulunmuyorlar, kanun tarihinden sonraki üretim araçlarda daha çok şey arıyorlar..Örneğin koltuk, üretimden kalkmış bir model için CE belgeli koltuk üretilmeyeceği düşüncesi ile muaf tutuyorlar..Bir başka örnek okul servis araçlarında, 2009 öncesi modellerde kayar kapının otomatik olup, ötmesi yeterliyken, 2009 ve sonrası modellerde birde ek olrak kayar kapının ön ucuna yukarıdan aşağıya kadar kapıya birinin sıkışması ihtimaline karşılık, sıkışmada kapıyı durdurma sensörü istiyorlar, bundan şunumu anlamalıyız, 2009 öncesi modellerde kapıya sıkışarak ölmek serbest..Mantık enteresan, bir yandan iyi biryandan saçma, parçası olmayan araçlardan yeni nesil ekipman istememek güzel bir düşünce doğru bir mantık, ama yeni modelllerede eziyet eder gibi şartlar koymak başka bir enteresanlık, biz bir şeylerin düzeltilmesini beklerken yeni bir sürü şey dahada bozuluyor gibi..Memlekette benzine yapılan her zamma nasılki itiraz edemiyorsak, karavan konusunda da karşılaşacağımız hiç bir şeye itiraz edemeyeceğiz galiba, kişisel tek çözüm, keyfimize göre birşeyler yapmak yerine ,ne istiyorlarsa ona uygun davranmak gerekecek galiba...Geçen gün koltuk ilavesi için bir dizayn firması ile konuştum, CE belgeli koltuklar var ama size uygun deyil siz o koltukları takmasınız diyorlar, Dizayn firmalarının panelvanları koltuk ilavesi ile minibüse çevirmelerini sakın kıstas olarak almayın, çünkü belli araçların seri üretim iznini almışmar, ama izni alırken sanayi bakanlığına verdikleri projelere göre dönüşüm yapıyorlari vede kumaş renginden başka hiç bir değişikliğe izin vermiyorlarmış, sadece klonlanmış araç üretiyorlar... Bizim durumumuzu da sordum, örneğin 11-13-15-17 m3 araçların her bir m3 tipi için yaklaşık 6000 tl ödeyerek seri üretim lisansı alarak karavan dönüşümünde ölçüler dahil 1 cm bile farklılık yapmadan sadece ahşap kaplama ve kumaş rengi değiştirerek koltuk ilaveli model izni alabileceğimizi söylediler, tüm karavan severlerin klonlanmış bir birinin tıpa tıp aynı askeri üniforma gibi karavanlara binmeyi isteyen varmı acaba, bunun mümkün olmadığı görünüyor, çünkü herkes kendi ihtiyaç ve isteklerine göre karavan yapmak istiyor, böylece herkes tek başına savaşmak zorunda...