Mocamp Kuralım

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ethem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 23,564
Ynt: Mocamp Kuralım

KAMPİNG STANDARDLARI

Bu belge, Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu(UKKF) tarafından örnek bir kampingte olması gerekenler saptanarak, mevcut kampingler ile yeni kamping açmak isteyenlere yol göstermek amacıyla hazırlanmış özet bilgi ve tavsiyeleri içermektedir. Standartların hazırlanmasında T.C.Turizm Bakanlığı'nca yayımlanan 21.5.2000 tarih 2000/760 sayılı Turizm Tesisleri Yönetmeliği (aşağıdaki metinde koyu renkle ve altı çizili yazılanlar), uluslararası kamp ve karavan federasyonun standartları ve Derneğimizin görüşleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler veya sorusu olanlar UKKF ile temasa geçerek her türlü tamamlayıcı bilgiyi alabilirler.

1. Kamping Tanımı ve Yer seçimi : Kampingler; karayolları güzergahları ve yakın çevrelerinde, kent girişlerinde, deniz, göl, dağ gibi doğal güzelliği olan yerlerde kurulan ve genellikle kampçıların kendi imkanlarıyla geceleme, yeme-içme, dinlenme, eğlence ve spor ihtiyaçlarını karşıladıkları en az 30 ünitelik (karavan, çadır, bungalov ) tesislerdir. Söz konusu ünitelerin biribirinden ayrılarak gruplandırılması önerilir.

2. Çevre düzenlemesi : Kamping alanı, kamping iç ve dış güvenliklerinin sağlanabileceği biçimde çevre özelliklerine göre çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit edilir. Kamping alanı drene edilerek ağaçlandırılır. Boş alanlar çimlendirilir. Araç yolları, arazi ve iklim şartlarına uygun olarak toz kaldırmayacak ve çamur olmayacak şekilde düzenlenir.

3. Giriş tesisleri : Girişte, otopark, resepsiyon, danışma, ünite sayısının %25'ine hizmet verebilecek sayıda, şifreli veya çift anahtarlı kasa gibi müşteriye emanet hizmeti verilen düzenleme, posta hizmetlerinin yapıldığı tesisler ile bekçi yatak odaları ve personel tesisleri bulunur.

3.1. Kamp sahasına giriş ve çıkışların kontrol altına alınabilmesi için resepsiyonun girişe yakın bir yerde olması uygundur. Işıklandırılmış resepsiyon yazısı, kamping giriş/çıkışı için elektrikli veya kontrollu açılıp kapanan kapı kolaylık ve güvenlik için önerilir.

3.2. Misafirlerin huzuru için gece belirtilen saatlerde kamp içinde araba trafiği yasaklanmalıdır. (Örneğin 22:00-07:00 veya 23:00-07:30 gibi). Belirtilen saatler herkesin görebileceği şekilde duyurulur.

3.3. Giriş kapısının dışında park yeri olmalıdır. Park alanı kampinge giriş kaydını yaptıracak karavan ve otokaravanların kayıt esnasında park etmeleri ve gece kampinge giremeyen kamp sakinlerinin araçlarını park etmeleri için kullanılır.

4. Kapasite ve kampçı birimleri: Kampinglerde, kampçı ve bungalov üniteleri başına hesaplanacak alan en az 50 metrekare / 100 metrekaredir. Kampçı ünitesi; çadır, çadır-araba , karavan veya otokaravandan oluşur. Her ünite ortalama üçer kişiliktir. Konaklamaya ayrılan alanın zemini kullanım amacına uygun biçimde düzenlenir. Planlama yapılırken tuvalet, duş, mutfak benzeri müşterek kullanım yerlerinin alanı ve konumu göz önünde bulundurulur. Üniteler planlanırken yol ve yolun iki tarafına üniteler yerleştirilmesi tercih edilmelidir. Bir yol ve iki yanı üniteli yerleşim sisteminin kamping alanının tamamına uygulanması özellikle elektrik dağıtımını kolaylaştırır. Böylece yanyana ve sırt sırta 4 veya 6 üniteye bir kutudan elektrik dağıtımı yapmak mümkün olur.

Kampçıların konaklamaları tercihen ağaçlarla belirlenmiş ünitelerde olur. Bir üniteye bir kampçı aile yerleşir. Ünite boyutlarının en az 7 x 7m. olması uygundur. Kampingin toplam alanına uygun olarak bu ölçüler değiştirilebilir. Seçilen ağaçların gölge yapıcı özelliği olmasında büyük yarar vardır.

4.1. Her otuz kampçı için :

4.1.1. en az bir kadın ve bir erkek tuvaleti. Tuvaletlerde tuvalet kağıdı, çöp kovası ve tuvalet fırçası olmalı. Erkek tuvaletlerinde en az otuz kampçı için bir pisuar yapılır.

4.1.2 en az bir kadın ve bir erkek için duş. Duşlarda soyunma kısmı, askılık ve sabunluk / şampuanlık olmalı

4.1.3 lavabo. Lavaboların yanında priz, tezgah, sabun, ayna ve raf bulunmalı.

4.1.4 Kamp sakinlerinin üzerinde önemle durdukları ve sıkça dile getirdikleri konu olan tuvalet ve lavaboların temizliğine olduğundan fazla önem verilmelidir.

4.2. Kampçı sayısının % 5'ine hizmet verebilecek çamaşır yıkama, kurutma ve ütüleme yerleri bulunur.

4.3. Kampçı ünitelerinin % 20'sine hizmet verebilecek yemek hazırlama, pişirme ve bulaşık yıkama imkanı sağlayan üstü kapalı bir yer bulunur.

4.4. Kampçıların yemek yeme, dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üstü kapalı açık teraslar ve spor ihtiyaçlarını karşılayıcı tesisler yapılır.

4.5. Kamping girişinde kampingin yerleşim planı bulunur. Ayrıca bu plan bastırılmış olarak kampçılara girişte verilebilir.

4.6. Kamping alanında yönlendirme ve makine ile tesisatın kullanımına ilişkin bilgilendirme levhaları ve işaretler bulunur.

5. Kampçılara sağlanan hizmetler : Kampinglerde aşağıda belirtilen tesisler kurulur ve hizmetler verilir.

5.1. Kampçıların ihtiyaçlarını karşılayan satış yeri : Büfe, market (buz, kömür satışı, tüpgaz değişimi), restoran, bar ve benzeri,

5.2. Geceleme birimlerinin uzağında gerekli spor (voleybol sahası, basketbol sahası, tenis sahası, su araçları kiralama yeri), çocuk parkları, eğlence alanı ve tesisler (havuz, bebek odası, dinlenme odası, toplantı odası, internet odası) yapılır. Eğlence mekanı yapılacaksa, diğer kampçılara gürültü ulaşmayacak bir yerde, mümkünse ses izolasyonlu olmalıdır.

5.3. Kampingin ünite kapasitesinin en az % 50'sine hizmet verecek sayıda kampçıların gıda maddelerini muhafaza edebilecekleri soğutucu kilitli dolaplar bulundurulur.

5.4. Sağlık ve ilk yardım hizmetleri verilir.

5.5. Deniz, göl ve akarsu kıyılarındaki kampinglerde cankurtaran simidi, cankurtaran sandal ve motoru bulundurulur.

5.6. Kampinglerde, telefondan kampçıların da yararlanmalarını sağlayıcı düzenlemeler yapılır.

5.7. Kamp çevresi ile tuvalet, duş ve genel kullanım ünitelerini aydınlatma tesisatı yapılır.

5.8. Kampçı ünitelerine elektrik hizmeti verilir. Bazı kampinglerde elektrik dahil ücret alınırken, bazılarında belirli bir elektrik ücreti alınır. Doğrusu saat koyarak harcanan elektrik ücretini tahsil etmektir.

5.9. Kampçılara sıcak-soğuk kullanma suyu, sağlıklı içme suyu (ünitelere kanalizasyon) hizmeti verilir.

5.10. Araba yıkama yeri olarak, Kampinglerde, beton zeminli ve pis suyun drene edildiği araba yıkama yerleri düzenlenir.

5.11. Kampingin uygun bir yerine, karavan ve otokaravanların tuvalet ve atık su depolarını boşaltıp temizleyebilecekleri ve temiz su doldurulabilecekleri yerler yapılır.

5.12. Yerli ve yabancılara ait karavan veya otokaravanların bakım, onarım ve kışlaması için gerekli düzenlemeler yapılabilir.

5.13. Sağlık ve temizlik açısından çöplerin toplanması ve atılması büyük önem taşır. Kampingin belirli yerlerine kapalı büyük çöp kapları yollara ise çöp kutuları konulur. Bu çöplerin düzenli toplama hizmeti verilmesi gereklidir.

5.14. Plaj varsa, denizden çıkanların ayaklarının kumunu temizlemeleri için plaj çıkışına bir su tesisatı koymak gerekir.

5.15. Yangın ihtimaline karşı önlem alınmalıdır. Belirli mesafelerde yangın muslukları ve hortumu, kimyasal yangın tüpleri, kum kovaları, balta, kürek,v.s gibi alet edevat bulundurulur.

6. Kamp Yaşam Kuralları : Kamp işletmecisi kampinge gelenlerin huzur ve güven aradıklarının bilincinde olarak bunları sağlamakla sorumludur.

6.1. Yüksek sesle her türlü müzik, çevreyi rahatsız edecek her türlü gürültü önlenmelidir.

6.2. Kampçıların özellikle dinlenme saatlerinde çocukların çevreyi rahatsız etmemeleri sağlanmalıdır.

6.3. Kamp sakinlerinin çevredekileri rahatsız edecek giysi ile dolaşmaları ve kötü görüntü sergilemeleri engellenmelidir.

6.4. Kamping işletmecileri, bu ana kurallara kendi özel kurallarını da ekleyerek kampinge gelenlere duyurmak ve uymalarını sağlamakla sorumludur.

7. Diğer tesisler: Diğer tesisler, kampçıların emniyetini, rahatını ve çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için yapılacak tesislerdir. Kamp sahası içerisinde kampçı ünitesi sayısının %20'sini geçmemek üzere bungalov ünitesi yapılabilir. Bungalov üniteleri en fazla üç yatak kapasiteli düzenlenir. Bungalov ünitelerinde mutfak düzenlenemez. Kamp sahası içerisinde, kuruluş yerine uygun, çeşitli spor sahaları düzenlenir.

Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu
Kamping Komitesi
 

Etiketler
Ynt: Mocamp Kuralım

Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik

10.05.2005 - 2005/8948

Madde 0023: Kampingler

Kampingler; karayolları güzergahları ve yakın çevrelerinde, deniz, göl, dağ gibi doğal güzelliği olan yerlerde kurulan ve genellikle müşterilerin kendi imkanlarıyla geceleme, yeme-içme, dinlenme, eğlence ve spor ihtiyaçlarını karşıladıkları en az on ünitelik tesislerdir.


Çevre düzenlemesi: Kamping alanı, kamping iç ve dış güvenliklerinin sağlanabileceği biçimde çevre özelliklerine göre çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit edilerek aydınlatılır. Kamping alanı drene edilerek ağaçlandırılır. Boş alanlar çimlendirilir. Geceleme birimlerini rahatsız etmeyecek şekilde okuma, dinlenme, spor, eğlence, yeme, içme gibi amaçlar için gerekli düzenlemeler yapılır. Araç yolları, arazi ve iklim şartlarına uygun olarak toz kaldırmayacak şekilde düzenlenir.

Kapasite ve kampçı birimleri: Kampinglerde, kampçı ünitesi başına hesaplanacak alan seksen metrekaredir. Kampçı ünitesi; çadır veya çadır-araba veya otokaravan veya bungalovdan oluşur, her ünite ortalama üçer kişiliktir. Yerli ve yabancılara ait karavan veya otokaravanların bakım, onarım ve kışlaması için gerekli düzenlemeler yapılabilir. Bungalov üniteleri; en fazla üç yatak kapasiteli düzenlenir, toplam kampçı ünitesi sayısının yüzde yirmisini aşamaz, ayrıca bu ünitelerde mutfak düzenlemesi yapılamaz.

Giriş tesisleri: Girişte otopark, resepsiyon, emanet ve telefon hizmeti verilen düzenleme yapılır.

Müşterek kullanım tesisleri: Kampinglerde müşterek kullanım tesisleri aşağıda belirtilen şekilde düzenlenir:

Konaklamaya ayrılan alanın zemininin kullanım amacına uygun biçimde düzenlenmesi,

Her on kampçı için en az bir kadın ve bir erkek tuvaleti, duş ve lavabosu, lavaboların yanında priz,

Her on kampçı için en az bir adet çamaşır yıkama makinesi ve ütüleme yeri,

Her beş ünite için içerisinde en az bir yemek hazırlama, pişirme, bulaşık yıkama imkanı ile kilitli soğutucu dolaplar bulunan üstü kapalı bir mahal.

Kampçılara sağlanan hizmetler: Kampinglerde aşağıda belirtilen hizmetler verilir:

Satış yeri,

İlk yardım malzemeleri,

Karavanların tuvalet ve atık su tanklarının boşaltılacağı uygun mahaller,

Kampçı ünitelerine elektrik hizmeti,

Kampçılara sıcak-soğuk kullanma suyu ve sağlıklı içme suyu hizmeti.
 


Ynt: Mocamp Kuralım

kampların eksikliği dışında, karavanları kışın barındırılacak güvenli bir alan varmı ?, karavanların yıllık bakımlarını kışın yaptırabilecek bir mekan varmı ? Belki bu hizmetleri kopuk kopuk verenler var. ama niye bu hizmetlerin hepsini tek bir yerden almak mümkün değil.
İstediğiniz zaman gidip kalabileceğiniz, kalırken yada aracınızı bıtraktığınızda gerekli bakımlarının yapılabileceği, kullanmadığınız zamanda bir park alanı gibi kullanılacak entegre bir kamp :smiley:
 

Ynt: Mocamp Kuralım

Haklısınız Ömer Bey. Toplu karavan barınma ve bakım mekanı münferitler haricinde yok sanırım. İş büyüyor:smiley:
 



Ynt: Mocamp Kuralım

Herkese selam,

Ben yıllardır karavancıyım ve bu işi kamp işletmeciliği dahil hepsini yapan bir tecrübe olarak yazıyorum.
Sakın ama sakın karavan kamping işine bulaşmayın(Çadır demiyorum KARAVAN diyorum).
Karavancılar kadar problemli,bağnaz,mutlu olmasını bilmeyen,herşeyi eleştiren,insanlar bulamazsınız.
Bu söylediklerimden kendini bilen saygıdeğer karavancılar çok çok az da olsa ayrı tutuyorum.
 

Ynt: Mocamp Kuralım

Çocukluğum kamp işletmeciliği içinde geçti. 1967-1978 yıları arasında Kuşadasındaki ilk Türk kampıydı Mocamp X (Birde BP kamp vardı zaten) . Bir aile işletmesiydi ve ailenin o zaman en ufak ferdi olarak herşeye burnumu sokar, kampın her noktasında her işe maydonoz olurdum :smiley:)) Hayatım boyunca aldığım hiç bir kararda geriye dönüp pişmanlık duymadım. Ancak ve ancak 1978 de rahmetli babam kamp için tamammı devammı dediğinde, o zaman yapmış olduğum fotoğrafçılık mesleği çok daha cazip geldiği için tamam demiştim. İşte şimdi bu cevabıma bin pişmanım. Hayatımın başında kampçılık yaptım, son kısmında niye olmasın........ :smiley:
Hizmet sektörü zordur, insanları memnun etmek zordur, ama biraz ilgi ve güleryüz herşeyin ilacıdır.
 

Ynt: Mocamp Kuralım

Karavancı dediğin sanırım doğası gereği bireyci... Ona göre de beklentileri olabilir.. Müşteri memnuniyeti meselesi ise parayı veren herkes için geçerli... Devam edelim lütfen..
 

Ynt: Mocamp Kuralım

Moderetör'e yazdım.Yazdıklarımı birde sizlerle paylaşmak istedim.Motokaravan hayaliyle tüm birikimini bu işe harcadıktan sonra hala mutlumusunuz?Türkiyede kamp yeri sayılabilecek 3,5 yere gittiğinizde size park edecek araç muamelesi yapılır.Bulduğun yere park et denir.Deniz kenarı yazlık ev niyetine kullanılan çekme karavan ve çadırlar tarafından işgal edilmiştir.Sizler beşinci sırada,hasbel kader bulduğunuz ağaç dibine park edip,onların ödediği fiyatın iki katını ödersiniz.Hala mutlumusunuz?Akdeniz bölgesinde dağ,taş,orman devletin.Devlet ağaçların katl edilerek 5 yıldızlı otel yapılmasına müsade ediyor.Neden,motokaravancılar hiç bir ağaca zarar vermeden,sadece wc,duş,mutfak gibi basit ünitelere sahip olan bir mocamp oluşturamıyor?Hadi motokaravancılar,paramızı kurtaralım,motokaravancı gibi yaşıyalım ve hayallerimizi gerçekleştirelim.
 

Ynt: Mocamp Kuralım

Sedat bey,zaten ikimiz yazıştığımıza göre,motokaravancıların durumu iyi.Ben ve bir alman arkadaşım iki motokaravanla 25 Mayıs'ta iki aylık bir Karadeniz gezisine çıkıyoruz.Kasımda görüşmek dileğiyle.
 



Ynt: Mocamp Kuralım

Karadeniz turunuzla ilgili ayrıntıları, fotoğrafları bizlerle paylaşmayı ihmal etmeyin, yolunuz açık olsun..
 

Ynt: Mocamp Kuralım

konuyu hortlatmak lazım. en son 2009 da mesaj yazılmış... Karavancıların (çekme ya da moto) sayısına yurt dışından gelenlerin sayı eklendiğinde ve yeni model seyahat türleri eklendiğine göre bu konu "bence" eskisinden daha da güncel bir hal alıyor...

bu işlere yeni yeni heves eden biri olarak son durum nedir açıkcası bende merak ediyorum.
 

Ynt: Mocamp Kuralım

Olaya hep pesimistik bir düşünceyle yaklaşıldığında sonuç da elbette olumsuz çıkacak.
"Kamping" hayali kurmak bile bana çok ilginç geliyor ve "keşke" dedirtecek bir duygu yaratıyor.

Kampingi bir "para kapısı" gibi gördüğünüz sürece ve "altın yumurtlayan tavuk" gözü ile müşteriye baktığınızda ömrünüzün pek uzun olacağına ihtimal veremiyorum.. Müşteri öncelikle doğa güzelliği , sağlanmış ve kesintisiz çalışan bir alt yapı , ucuzluk ve de kesintisiz hizmet , güler yüz , iyi muamele ve ilgi ister..
Bunlardan yoksun güneyde ki bir kampingde malesef 3 ay yaşadık ve sadece doğası sebebiyle katlandık işleticisine. O kamping bugün hala aynı kişinin elinde ve aynı duygusuzluk ile faliyete devam ediyor. Ne yazık ki.. Kampingin tek tutunduğu dal ise doğasının o bölgede bir eşinin olmaması..

Türkiye turizmine her sene 50-100 civarında yeni karavan katılıyor..Bugünkü toplam rakam ancak 6000 lerle anılırken yeni kamping açılmasından söz etmek biraz yürek işi bence.
Olaya belediye gibi kurumların ya el atması veya açılmasında kolaylıklar sağlayarak teşvik etmesi en istenilen bir tavır olmaktadır.

Özel teşebbüs ile kurulacak bir kampingin lokasyonu en az 9 ay boyunca faal , kalan 3 ay boyunca da karavan/motokaravanların kışlık park etme hizmeti vermesi sayesinde ek bir gelir elde ederek hayatiyetini sürdürmesine olanak vermelidir.
İstanbul , Ankara , Karadeniz illerinden güneydeki kampinglere gidip tatil dönüşünde tekrar aynı şehire dönme ye gerek bırakmayıp , gidilen yerde karavanın kışın da kalabileceği güvenli bir kampingin olması karavancılar için mükemmel bir imkandır.
Bu sayede kışın da karavancılar , karavanlarına gidip kısa bir tatil kaçamağı imkanına sahip olabilirler.

Kamping açmak konusu görüldüğü gibi çok detaylı bir çalışma içerir.. Sadece yaz sezonunda getireceği gelire bağlı olan bazı kampinglerin bugün artık adı bu listeden silinmiş bulunmaktadır.
 

2016 turizm sektörü için kabustu. Kamping açmal için 2017 yi gözlemlemek gerekecek. Prosedür kısmını kışın halledip bahar aylarında faaliyete geçirmeli. Nisandan sonra bu işe zaten girilmez.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,056
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst