Mercedes O 308 (1985 Model ) den motokaravan yapılırmı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan beyefendy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,407

beyefendy

Ana Kamp
Merhabalar siteye bugun uye oldum son bir seneden beri karavan hayalim var önce cekme karavan olarak düşünüyordum fakat motokaravana karar verdim.

70 80 Model mercedes o 308 almak üzereyim sizce motokaravan yapmak için ideal bir aracmıdır.Bir de asıl sormak istediğim konu bu araca ruhsat cıkarabilirmiyim (projesi çizildikten sonra) bi zorluk cıkarmı.bunu sormam da kı neden alkovenlı aracı sahıs yapamazmıs.yapsada muayene trafık gibi sorunları varmıs.Benım bahsettıgım mercedes o 308 de bu zorluklarla karşılaşırmıyım lütfen cevaplarınızı beklıyorum.

mercedes_308d_1800740_orig.jpg

Etiketler
Ynt: Mercedes O 308 (1985 Model ) den motokaravan yapılırmı

Gezenbilire hoşgeldiniz.Alkovenliden ne kastediyorsunuz? Eğer bu aracın kasasını komple kesip alkovenli bir kasa yaptıracaksanız bu mümkün değil.Alkovenli veya alkovensiz yeni kasayı ancak şase araç üzerine yapabilir veya yaptırabilirsiniz.Göründüğü kadar bu araç minibüs olup M1 veya M2 sınıfıdır. Kasayı tadil etmemek koşuluyla bu araç çok güzel bir motokaravana dönüştürülebilir.Kararınızı ne istediğinize göre vermelisiniz.

öncelikle size cok tesekkur ederım.bu araca dısardan herhangi bir mudahale yapmayacagım sadece içini yapacagım.trafık ve muayenede sorun yasamaktan korkuyorum sadece.

öncelikle hoşgeldiniz araç ile ilgili pek bilgim yok fakat yedek parçası kolay bulunabilir bir araç daha sağlıklı bence benim bildiğim araca ruhsat çıkaramama gibi bir durumunuz yok bir tanıdığımız hasarlı minibüs kamyonet gibi araçları alıp alkovenli tipte karavana dönüştürüyor şuana kadar 3 tane yaptı ve 2 si satıldı yaptığına göre ve satıldığına göre ruhsatta problem çıkmamıştır yinede yanlışım varsa arkadaşlar düzeltecektir

haklısınız bundan sonraki araştırmam gereken konu yedek parça üzerine olacak.fakat düzeltmek istediğim birşey var mercedes 308 değil mercedes 309 mus yolcu kapasitesi 22 .bu araç M1 ve ya M2sınıfınamı giriyor.resimdeki arac.

mermer.jpg

bu tip araçlar hem daha fazla yakar hemde vergi oranı daha yüksektir

Üstat öncelikle hoşgeldin arkadaş. Bu araclar gümrük cıkışlımı malum plakalar

2. aracın km ne yaktığını hic hesapladınız,mı ?

hayır tr de var bu araclardan sahibinden.com da fakat resımlerı kopyalayamadım baska sıteden almak zorunda kaldım

Öncelikle burdaki USTALARIMIZ daha cok ve daha detaylı bilgiler vereceklerdir..Ama nacizane benim fikrim 2, aracda 1. yakıt 2. park 3. hele hele şehir ici size ileride cok sıkıntı cıkaracağı bi aşikardır. tabi iyi tarafı büyük yaşam alanı ama bana göre karavancılık da

hayır hesaplamadım 3000 cc 5 sılındır dizel uzun yolla katedecegimi sanmıyorum. zaten motokaravnlarda motor gucsuz kaldıgı için turbo dizel onerılıyor. suan 1600 cc arabam eskı 1400 olanla aynı yakıyor karavanda agır olacagı ve yokusu rahat cıkması için bence motor ve gucu iyi benım ıcın tabı bu benım dusuncem

Siz yinede burdaki USTALARDAN detaylı fikirler almadan bu işe girmeyin derim

Üstadım size dicem tek şey... Cavit Abi,Seyfettin Abi,Atila Abi,Seyyah 54 ,Nihat Zaloğlu, drares,Bekir kemal Abi,Rifat tülün abi,ve daha isimlerini hatırlamadığım abiler arkadaşlar var bunlardan her konuda fikir almadan başlamanızı tavsiye etmem arkadaş.şimdiden kolay gelsin

Merhaba,
Öncelikle aramıza hoş geldiniz.
1. resimdeki aracın bir benzeri bende var. Avatarımda görünen aracım.
Ben 2004 veya 2005 de koltuklu minübüs olarak satın aldım. Koltuklarını bir sıra hariç çıkarttım, içine bir büro tipi buzdolabı, plastik çekmeceler, bir çift kişilik sünger yatak, piknik tüpü ve kamplarda kullanmak için elektrikli ocak, masa sandalye vs. malzemeleri koyarak 4-5 yıl tatil aracı olarak kullandım. Yeterli maddi gücüm olmadığından hazır bir karavan alamayınca bu aracımı 2009 da camper yapmak için araştırmaya başladım. Şükürler olsun ki Gezenbilir sitesini buldum. O yıllarda Özdal Beyin balkonda Camper üretim :smiley: hikayesini okuyunca neden olmasın dedim. Baktım site derya deniz. Hemen üye olup diğer topikleri inceledim. Bu arada sevgili Yusuf (yaybek) un Ducato camper ve İzmirden Mehmet abi nin Mercedes Alkovenli karavan ve diğer arkadaşların serüvenlerini, Buralpdi Leventin teorik bilgilerini, Atilla (attaldi) beyin pratik çözüm önerilerini interaktif ders gibi günü gününe izledim.
Sonuçta 1 yıllık araştırma, planlama, inceleme safhasından sonra işe başlamaya karar verdim. Önce aracın kaportasındaki çürükleri elden geçirip komple boyattırdım. Tabana ve yanlara mavi strafor, tavana birtarafı folyolu 4 cm.lik cam yünü ile izolasyonunu yaptım. Kendi yerim, alet edevat ve yardımcım olmayınca tanıdık bir marangoza daha önce hazırlamış olduğum planlar doğrultusunda mobilyaları ürettirdim ve montajını yaptık. Aracın arkasına enlemesine çift kişilik yatak- masa grubu, kapıdan taraf önüne mutfak-buzdolabı grubunu, karşı tarafa ise bir küçük dolap, yanında banyo tuvalet dolabını, ön koltuğun arkasına da yine enlemesine bir kişilk yatak- masa grubunu yerleştirdik. Daha önce kullandığım büro tipi buzdolabını kullandım. Tuvalet (portatif) ocak, evye gibi aksesuarları aldım. Trafik işlerini bilen bir arkadaşımın yardımıyla 15-20 günde proje, TSE ve Tüv aşamalarını geçtik, 1+1 kişi olarak karavan ruhsatımızı geçen yıl bu günlerde aldık. Şu anda paslanmazdan 100 lt lik 2 adet temiz ve pis su deposu yaptırdım bu günlerde montajı bitecek. Bir yaşam aküsü ve inverterimi de alınca yazlık ve mevsimlik bir karavanım olacak inşallah. Tüm bu süreç yaklaşık 4 yıllık bir zamana yayıldı. Zira araya sağlık sorunları, kardeşimin tedavi ve vefaat durumları ve diğer elde olmayan sorunlar girdi.
Bu süreçte ben de bir topik açıp çektiğim resimleri ve deneyimlerimi paylaşmak isterdim ama işin uzaması şevkimi kırdı. Fakat ilk fırsatta biriktirdiğim resimleri ve yapım sürecini özet olarak da olsa anlatacağım bir topiği açmak ve deneyimlerimi paylaşmak benim bu site ve yeni karavan yapacaklara borcum olduğunu düşünüyorum.
Hikayem biraz uzun oldu ama sizin 1. resimdeki benim aracın benzeri araçlar camper yapımı için çok müsait. Karavan yapılacak bölüm (şöför mahalli hariç) en 173 yükseklik 192 uzunluk 330 cm. 2 veya 3 kişilik yapılabilir.
Benim aracın motoru 4 silindir 190 D benzeri bir motor. 190 D den daha büyük pistonları var. 220 d ye benziyor diyorlar ustalar. 601 ile başlayan mumarası var. 190 D nin tüm parçaları (piston gömlek hariç) tutuyor. Piyasada bolca çeşit fiyat ve kalitede parça var. Yakıtı 100 km de şehir içinde 11-12, uzun yolda 9-10 litre yakıyor. Maksimum hızı 115 km. Optimum 80-90 km. Karavan için yeterli.
Bu araçların bazılarında 190D den önceki 240D motorlar varmış. Bu motorların 190 a nazaran daha gürültülü, yüksek sarfiyatlı ve düşük süratli olduğunu ustalar söylediler.
Kasasına 207-208 kasa diyorlar. Aksarayda birkaç toptancıda parçaları bulunuyor.
Tabii Mercedes servislerinde de tüm orjinal parçalar var veya 15-20 günde getiriyorlar ama fiyatlar anormal pahalı. Yerli ve İtalyan parçalar çok uygun.
Yıllık vergisi: geçen yıl karavan olmadan önce 86 x 2 taksitti, karavan olduktan sonra 2012 de 1. taksit olarak 143 tl ödedim.
Trafik sigortası yolcu minübüsü iken 900 tl idi, karavan olunca Axa sigortada 400 tl ye düştü. Daha ucuza yaptıran arkadaşlar var.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=25659.msg1114737#msg1114737
.
Aracım İstanbul Üsküdarda, Ustam Güngören de,
Başka bilgiye ihtiyacın olursa bendekileri zevkle paylaşırım.
Hakkında hayırlısı nasip olsun.

göstermiş oldugunuz ilgi ve bilgileriniz için cok saolun.Su an nerden nasıl baslayacagımı bilemez hale geldim.isteğime göre hazır karavan bulamıyorum olanlarda hesaplı gelmiyorlar.M27 yi bastan asagı karavan yapan biri var bugun yarın bitirecek o na da bakacagım.gece gündüz motokaravan araştırıyorum :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR