Li-Ion Güç Paketi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 62
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,305

Etiketler

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

:smiley: teşekkürler Yavuz Bey, hoşgeldiniz...

Projemizdeki sorunlardan ikincisini çözdük:
http://www.dealextreme.com/p/charge-discharge-protective-circuit-board-for-rechargeable-li-ion-batteries-17-4mm-1-9mm-26112
Adresindeki devrelerden sipariş ettim, stoklarında da varmış hemen postaladılar. Böylece artık güç paketini kullanırken aşırı deşarj olarak pahalı pillerimizin zarar görme ihtimalini ortadan kaldıracağız.

Birincinin çözümünü de bir deneme bağlantısı yaparak göreceğiz...

Dealextreme den sipariş ettiğim koruma devreleri geldi ama pillere tek tek koruma devresi takmanın seri bağlı pillerde zincirin zayıf halkası gibi ilk pil bittiğinde tüm gücün kesilmesine neden olacağını anladım :(
Neyse, 4 pilin seri bağlanması için kullanılan devrelerden buldum Perpa da; bu devre ile bağlantıları yaptım.

Hobbyking şarj aletinin fişli bağlantısını resimdeki gibi kablolar lehimleyerek sabit hale getirdim.
Seri bağlı 4 pilin kutuplarına şarj aletinin çıkışlarını bir önceki mesajımdaki şemaya uygun şekilde bağladım.
Şarja başladı ve 16.7V a kadar geldi.
Ancak 16.8V a ulaşmadan ekranda sadece 3 yatay çizgi çıktı ve şarj aletinden dumanlar çıkmaya başladı :( :( :(
Gitti canım alet :smiley:
Anlamadım neden olduğunu...

theta' Alıntı:
Dealextreme den sipariş ettiğim koruma devreleri geldi ama pillere tek tek koruma devresi takmanın seri bağlı pillerde zincirin zayıf halkası gibi ilk pil bittiğinde tüm gücün kesilmesine neden olacağını anladım :(
Neyse, 4 pilin seri bağlanması için kullanılan devrelerden buldum Perpa da; bu devre ile bağlantıları yaptım.

Hobbyking şarj aletinin fişli bağlantısını resimdeki gibi kablolar lehimleyerek sabit hale getirdim.
Seri bağlı 4 pilin kutuplarına şarj aletinin çıkışlarını bir önceki mesajımdaki şemaya uygun şekilde bağladım.
Şarja başladı ve 16.7V a kadar geldi.
Ancak 16.8V a ulaşmadan ekranda sadece 3 yatay çizgi çıktı ve şarj aletinden dumanlar çıkmaya başladı :( :( :(
Gitti canım alet :smiley:
Anlamadım neden olduğunu...
Uff kötü olmuş. :(

Ama arada bir şeyleri de patlatmak lazım. ;) Bu da işin eğlencesi. İncelenmesi gereken bir konu daha çıktı. ::smiley:
Piller ne durumda hayatta mı?

Parçaları tanıyamadım aslında; çıkış tarafında smd tipi dikdörtgen elemanlar. Eve gidince resmini eklerim diyeceğim ama o da olmuyor bu aralar... :(

Resim gönderme denemesi:

DSC_0101.JPG

Diğer şarj aleti ile bir deneme daha yapmaya korkuyorum; onu da yakmayalım :-\

İki seçenek var sanırım:
1. Giriş voltajını yükseltip seri bağlı pil paketini daha önce sözünü ettiğimiz devre ile doğrudan şarj etmek
2. Deal extreme şarj aletinin seri bağlı piller ile bağlantısını, şarjdan sonra kesecek şekilde bir kaç küçük röle kullanacak şekilde düzenleme yapmak...

Ne dersiniz?

Canlandırma şöyle:
Koruma devreli 4 tane seri bağlı 18650 pil grubunun uçlarına 20W lık bir ampul bağlayarak biraz deşarj ettim.

Balans şarj aletinin çıkışlarını seri bağlı pillerin kutup birleşimlerine (tabii aynı zamanda koruma devresine de) krokodillerle bağladım (resim1).

Şarj aletine li ion güç paketinden 12V verdim. Ekranda sürekli her bir pilin şarj durumunu ve sonrasında toplam pil grubu voltajını göstererek 16.7V a kadar geldi. Denemek için arada bir pillerden akım da çektim (şarj devam ederken).
Şarj aletinde otomatik kesme özelliği var; piller dolduğunda uyarı sesi de veriyor.

Ancak 16.8V olmasını beklerken devreden dumanlar çıkmaya başladı :(.

Sanırım yanan parçalar 2. resimde görünenler; duman o taraftan çıkıyordu. Üzerlerinde SS24 yazıyor...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR