Li-Ion Güç Paketi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 62
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,317
Ynt: Li-Ion Güç Paketi

theta' Alıntı:
Resim eklediğimde mesajlar gitmiyor :(

Firefox kullanıyorum, birkaç gün öncesine değin bu sorun bende de vardı. İnternet Explorer kullanarak aşıyordum bunu ama o da ayrı bir sıkıntı... :-\

Bendeki sıkıntı, sanırım "Flash Player" ya da "Java"dan kaynaklanıyordu. Bu bilgiyi oğlumla paylaştım. Deneme-yanılma yöntemiyle, oğlumun uzaktan yardımı ile, "Flash Player" ve "Java" kurulum dosyalarını (Oğlumun cümlesi ile, "Senin bilgisayarına uygun Flash Player ve Java kurulum dosyalarını") yeniden kurduk. Bu sabah, fotoğraflı bir yazım vardı, yüklemede sorun olmadı. :smiley:

Sizin sorununuzu bilmiyorum, hoş bilsem de yardımcı olamam. :-[ Benzer sorunumuz nedeniyle bu bilgiyi paylaşıyorum; belki işinize yarar. :-\

Cavid Sezen

Etiketler

Explorer ile deneme

DSC_0228.jpg

DSC_0231.jpg

Cavid Bey bilgi için çok teşekkürler, çok işime yaradı; ben de Firefox kullanıyorum.

Damdan düşen birini bulmak bu olsa gerek :smiley:)

Java güncellemesi yaptım, ama işe yaramadı.
Explorer ile gönderdim...

Flash player ile biraz daha uğraşalım bakalım...

Biz uğraşırken birileri yapmış bile çoktaan :(

12V ile şarj oluyor ve yine 12V veriyor üstelik.
Şarj göstergesi de var...

http://www.deben.com/lithium-ion-battery-packs.html

Neyse, biz moralimizi bozmayalım :smiley:

Geldiğimiz noktada, elimizdeki diğer hobbyking şarj aleti ile bir deneme daha yapacağım; bakalım bu sefer onu da yakmayı başarabilecekmiyim! :(

Sorun çıkarsa, başa dönüp SGH design li ion şarj devresi ile Ferhat Bey in gönderdiği voltaj yükselticiyi birleştirecek bir PCB hazırlayıp pilleri doğrudan şarj ederiz diye düşünüyorum.

Hobbyking den dijital voltaj göstergesi sipariş etmiştim; geldi hem küçük, hem de çok hafif. Hassasiyeti de oldukça iyi, kontrol ettim. Pakete bunu da takarız. Resmi ekte.

Bu arada, farklı pil grupları için en küçük hacmi sağlayacak standart kutular bulamadım (Altınkaya da bile).
Bu nedenle, kalın cidarlı "shrink tube" kullanarak pil+devre+diğer elemanları birleştirmeyi düşünüyorum. Devrenin etrafına 1mm aluminyum sacdan yapacağımız bir "kabuk" ile hem soğutucu gereksinimini karşılar hem de istediğimiz şekli sağlarız. Bu kabuğu, şrink malzemesinin iki başında kalacak boşluklara da uzayacak şekilde yaparsak, voltaj göstergesi ve giriş çıkış bağlantılarını da buraya koyarız.
Taslak bir tasarım yaptım, resmi ekte. Yorumlayabilirseniz sevinirim.

Bu yöntemle istediğimiz şekli elde edebileceğimizden daha büyük yada farklı boyutlarda pil grupları da yapabileceğiz.

Kalın şrink malzemesinin içi yapışkanlı olanları bile varmış; gereken genişliği 110mm gibi hesapladım; nereden bulabileceğim konusunda bilgisi olan var mıdır?

2012-07-31-shrink case.jpg

led voltaj göstergesi.jpg

Voltmetre 24mm genişliğinde minicik bir şey; 6 gram ağırlığı var. 99.9V a kadar gösterebiliyor imiş. Güzel hakkaten.

Aklıma bir şey takıldı; sitesinde Tracer marka ürünün Li ion olduğu yazıyor. 4Ah lik modelin ölçülerine baktığımızda, o hacme 8 tane 2000mA 18650 pil sığmıyor. En fazla 6 tane sığar. Li po piller de li ion a göre aynı güç için daha yüksek hacimde olduğundan bu tip de değil.
Demek ki 3S2P şeklinde bağlı 6 pil var içinde. Sanırım 12V vermek için bir boost devresi kullanıyor pil paketi. Belkide şarjı doğrudan Aküden yapıyordur ya da çakmak şarjının içinde 16V seviyesine çıkaran bir boost devresi var.

Ne dersiniz?

theta' Alıntı:
Kalın şrink malzemesinin içi yapışkanlı olanları bile varmış; gereken genişliği 110mm gibi hesapladım; nereden bulabileceğim konusunda bilgisi olan var mıdır?

Şrink dediğiniz malzemenin piyasadaki ticari adı daralan makaron veya yalnızca makaron. Elektronik malzemesi satan çarşılarda ararsanız bulursunuz. İstanbul'da iseniz ilk önereceğim yer Karaköy'de Bankalar caddesinin yukarı taraflarına doğru yer alan Menevşe Han. İkinci alternatif yine Karaköy'de Kadıköy iskelesinin arka taraflarına düşen elektronikçiler çarşıları. (İki ayrı büyük bina + ara sokaklardaki dükkanlar.) Karaköy meydanda av ve doğa malzemeleri satan dükkanın yanındaki pasajdan içeri girip dolaşın. Hemen girişin ardından sol taraftaki sokakta bir kısım başka dükkanlar var. Arka kapıdan çıkınca diğer bina var. vs. Son çare olarak Selanik pasajına da bakabilirsiniz. Ama bende (muhtemelen fazla bilinirliğine bağlı olarak) fazla kazıkçı olduğu izlenimi uyandırmıştır hep.

Ankara'da Ulus'ta heykelin arkasında çok büyük bir çarşı vardı. Sanırım hala oradadır.

Diğer şehirleri bilmiyorum :(

Teşekkürler Bekir Bey.
Aradığım tipin et kalınlığı yüksek olmalı; bu yüzden bulması biraz daha zor olacak sanırım.
Karaköy e de bakacağım...

LiPO akülerde nominal gerilim 3.7V
Boş akü gerilimi de 3V civarında oluyor. Yani 4 akü 12V nominal gerilimde ise; 14.8V olur.

Doğrudan kullanmış da olabilirler. Yani 4'lü akü gurubu olabilir. Cep telefonu pili şeklinde yassı tipte tabiki daha büyük akülerden de yapmış olabilirler. Sarj için, elektronik devre eklemiş olabilirler. :smiley:

Şarj voltajını 12.6V olarak verdiğine göre 14.8V luk aküyü doldurmak için elektronik devre eklemişlerdir bence de...

Bir tedarikçimizde bulduk aradığımız makarondan sanırım; örnek istedik; bakalım işimizi görecek mi...

http://www.eliz.com.tr/urunler.asp?code=111300000000&kategori=Kal%FDn%20Cidarl%FDlar

Malzeme geldi. Et kalınlığı 2mm ye yakın. Oldukça rijit. İç kısmında güçlendirici çizgiler ve ısıtılınca yapışan bir yapıştırıcı var.
Güç paketimizi su geçirmez yapma fikri uyandı birdenbire nedense :smiley:

2012-08-13_19-41-00.JPG

2012-08-13_19-41-01.JPG

Aluminyum gövdeyi yaptım. Daha önceki 11W kamp lambasından artan eloksallı 1mm sac vardı. Açılımını bilgisayarda çizip levhaya yapıştırdım ve kıl dekupaj ile kestim (Her zamanki metod...).

İşçilik kalitesine dikkat ;)

2012-08-13_19-41-03.JPG

2012-08-13_19-41-04.JPG

2012-08-13_19-08-46.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR