Lamas Kanyonu Ölüyor!

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan meseregan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,774

meseregan

Silence is a Heavy Stone
Yer
Trabzon
Web
www.meseregan.com
Arkadaşlar geçen hafta Lamas kanyonundaydım. ( Mersin - Limonlu )
Böylesine içimin acıdıgını daha önce hiç hissetmemiştim.
Resimleri ekleyecegim litfen duyarsız kalmayın

DSC_0930.jpg

Etiketler

Ynt: Lamas Kanyonu Ölüyor!

insanlar değerini kaybedince anlıyor biz uçmaya gittiğimiz yerlerde bile mıntıka temizliği yapıp bizim olmayan çöpleri toparlıyoruz ama insanlar kendi pisliklerii toparlamaktan aciz

Salih Bey ben çöp atmayı geçtim insanlar patika yolların ortasına pislemişler. Bu kadar yani malesef çok üzücü, ama sesimizi çıkarmalıyız. Nekadar daha değerlerimizi kaybetmeye evam edeceğiz.

Evden işime , işten eve gitmek için her gün Belgrat Ormanlarından iki defa geçmek durumundayım ve inanın piknik zamanı her pazartesi günü o manzarayı görünce içim acır.Hayvan hayvanken pisliğini gömer, bazı iki ayaklı insan müsveddeleri ise piknik yerlerinde arkalarında koca bir çöp ve poşet tarlası bırakırlar.

bu resimlerdeki çöpleri görüp sinirlenmemek elde değil :mad: doğanın kıymetini bilmeyen çevre düşmanları.

Plastik malzemelerin kullanımına sınırlama getirilmeli. Hayatımızı kolaylaştıran bu malzeme maalesef az gelişmiş bireyler tarafından zehir olarak çevreye saçılıyor. Çok zorunlu olan malzemeler yapılabilir ama plastikten poşet, tabak, çatal, bardak, terlik, şişe vb. yapılmasına kısıtlama getirilmeli. Benim şahsi görüşüm bu yönde. Eğitimle önüne geçilebilir elbette ama biz bu işi beceremiyoruz.
Araç kullanırken yol kenarlarındaki pet şişelere bir bakın. Yarım litrelik pet şişeler özel olarak ipe dizilerek yüz kilometreler boyunca yol kenarlarına yerleştirilse ancak bu kadar olur.

Kesinlikle haklısınız. Plastik sonuç olarak petrolden üretiliyor. Pertrol de dünyanın zararlı atıklarından biri. Ve biz bunu çıkarıp tekrar takrar kullanıyoruz malesef.

Pazar günü İstanbul Anadolu yakası sahil yolunu kullandınız mı hiç?
Mangal dumanından göz gözü görmüyor.
Pazartesi sabahı o yoldan işe gidip gelirken asıl facia ile karşılaşıyoruz. O yemyeşil çimlerin üstüne çöpler serilmiş gibi duruyor.

Son aldığım habere göre Yalova Sudüşen Şelalesi işletmeye açılmış. Yürüyüş için kullandığımız toprak yol asfaltlanmış. Şelalenin çevresi ahşap masalarla çevrilmiş.

İnsanların eğitim seviyesi çöp atmama, koruma, bozmama olgularını algılayabilecek düzeyde değil. Bu yüzden bazı mekanları, değerini bilecek insanlar haricinde paylaşmamak niyetindeyim. Saklamak bir çözüm benim için.

Selamlar.

Sahilyolunda aynendediğiniz gibi kilometrelerce öteden sankı sahilde yangın var iki saat ailenizle temiz hava almak mümkün değil üstünüze ıis tavuk mangal bilimum mahlukat kokusu siner beni yanlış anlamayın yasaklanmalara karşıyım ama sahilde mangal yasaklanmalı

Eğitim sorununu çözemediğimize göre yasaklamalar tek çözüm gibi görünüyor. Belki kavram olarak ''yasak'' hoş bir şey değil ama telafisi mümkün olmayan durumlarda yasaklama kesinlikle gereklidir. Elbette yasakların uygulanabilmesi de gereklidir. Ciddi para cezaları caydırıcı olabilir.
25 yıl önce hastane koridorlarında, sinemalarda, otobüslerde cayır cayır sigara tüttüren bu millet, bugün kahvehaneler dahil kapalı alanda sigara içme keyfinden vazgeçip duruma adapte olabiliyorsa, yasaklar sayesindedir. Ayrıca bazı meselelerin salt eğitimle, insani ve çevresel duyarlılıkla çözülebilir olduğuna da inanmıyorum. Üniversite öğrencisi olduğum yıllarda şehirler arası otobüslerde püfür püfür sigaramı tüttürürdüm. Hasta varmış, çocuk varmış, rahatsız olan varmış kimin umurunda. Eğitimsiz ve cahil miydim? Hayır. Duyarsız mıydım? Ona da hayır. Sanki bize verilmiş bir hak gibiydi otobüste sigara içebilmek.
Yasaklama ve ciddi cezalar olmazsa sahil yolunda mangal yakmak da o insanlara verilmiş bir haktır. Kimse karışamaz, müdahale edemez.
Haydi oradaki çöpler belediye ekipleri tarafından toplanır. Peki diğer cennet mekanlarımız ne olacak?

Doğa benim için bie sanat eseri gibi tüm sanat dallarının beslendiği kaynak, bu yüzden şöyle söylemek yanlış olmaz. Bunu yapanların hepsi vandal ... Bilinçsizlik ve çevre eğitimi konusundaki eksiklikler insanlarımızı bu hale soktu.

Evet sevgili kuzenim Tuğrulunda ( kargagakdedi) dediği gibi bu vandallıktan başka birşey değil.
Sorunun temel çözümü eğitim. Ama eğitim uzun süreçli bir çözüm.Bunu bekleyecek olacak olursak gelecek nesillere pek birşey kalmayacak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,933
Kayıtlı Üye Sayımız
166,708
Kaydolan Son Üyemiz
Serseri Bey

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR