Lada mı, Vitara mı, Discovery mi, Hangi Aracı Almalıyım ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan umayice Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 125
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 44,264
Ynt: Lada mı, Vitara mı, Discovery mi, Hangi Aracı Almalıyım ?

Olasılıksız arkadaşım
Çamurlu yollarda otomatik vites daha iyi demişsiniz, Selamsani arkadaşımızda otomatik vitesi tavsiye etti ve ağırlıklı olarak öyle olmasını düşünmeye başladım. Zaten araç 1-1,5km fazla engebeli olmayan düz patika yolda gideceği için vitesin çok zorlanacağını sanmıyorum. (tabi emin değilim bundan) Çünkü yol kışın ve yağmurlarda zorluğu olan bir yol. Düz sayılabilecek dar patika bir yol. Hafif yükseltileri var. Sonra köy yolu ve asfalt yol başlıyor oralarda zaten sorun olmaz patikadaki gibi. AT tipi lastiklerle ilgili araştıracağım ve bilgilendiğimde sizinle de paylaşırım. Teşekkürler.

Etiketler

Olasılıksız arkadaşım
pick up'ların 4x4'lerine bakacağım, verdiğim linkteki ilanı Selamsani arkadaşın tavsiyesi üzerine aceleyle araştırırken üstünkörü buldum bir fikir edinmek için. Daha araştıracağım. Fakat asfaltta yol tutuşu iyi değilse pek düşünmem. Çünkü yolun büyük bir kısmını asfaltta yapacağım. teşekkürler

Selamsani arkadaşım
Ben ortalama 50-60 km ile tıngır mıngır yollarda gitmeyi istiyorum. (şimdilk tabii) Viraja 140km ile girmek ne kelime. Onu şimdlik ancak rüyalarımda görürüm. O nedenle otamatik vites sanırım benim için uygun gözüküyor. Bu koşullarda pek bozabilecekmişim gibi gözükmüyor vitesi.

Otomatik vites arazi vitesi olmadığı zaman şaşırtıcı sorunlar çıkarabiliyor ama alışıyorsunuz. Mesela ben geri geri çıkamıyorum derin çukurlardan, ileri yönde çıkmam gerekiyor. Öyle yerlere girmemeyi öğrendim. İleri yönde ise baya dik yerleri sorunsuz çıktım. İlk başlangıçta bunu otomatik vitesten kaynaklanan bir dez avantaj olarak görüyordum, şimdi ise aracın arazi vitesi olmayışından kaynaklanan bir dez avantaj olarak görüyorum.

Bu arada amaç 50-60 ile tıngır mıngır gitmekse bunu kamyonetle de yapabilirsiniz, asfaltla arası pek iyi değildir dediysek o kadar da değil :D
Asıl dikkat etmeniz gereken kamyonetlerin çoğunun (4x4 olanların bile) 4x4 moduna almadığınız sürece arkadan itişli çalışacağı. Alışması biraz zaman alabilir, mesela ihtiyaç duyulmadan önce 4x4 moduna almayı unutursanız çamura battınız ;) Çamura batıp çıkmaya çalışmaktansa hiç batmamak daha iyidir.

Olasılıksız arkadaşım
Merak ettim sizin kullandığınız araç hangi marka ve model acaba.
Birde alacağım otomatik vitesli araçlarda arazi vitesi yok mu zaten 4 çekerlerde. Mesela Suzuki Vitara JLX 1.6 beş kapılı modelinde. 2000, 2001 ve 1998 modellerini araştırmıştım. Ama bu ayrıntıya dikkat etmemiştim. Kusura bakmayın salak sepet sorular soruyorum gibi oluyor ama tecrübesizliğime verin, daha yeni öğreniyorum bazı detayları.
Teşekkürler.

Olasılıksız arkadaşım
Merak ettim sizin kullandığınız araç hangi marka ve model acaba.

1998 model toyota rav4, otomatik vites.

Birde alacağım otomatik vitesli araçlarda arazi vitesi yok mu zaten 4 çekerlerde.

Rav4'lerde yok. Ağır arazi şartları için tasarlanmış bir araç değil. Asfalt ağırlıklı, ara sıra hafta sonu gezintilerinde çamurlara batıp eğlenmek, stablize yollarda ikide birde aracın altını vurdum mu acaba gibisinden endişeler taşımamak için. Bu amaçla kullandığınız sürece yerden yüksekliği de yeterli gelir. Yol tutuşu iyi bir 4x4 arıyorsanız tavsiye ederim.

Mesela Suzuki Vitara JLX 1.6 beş kapılı modelinde. 2000, 2001 ve 1998 modellerini araştırmıştım. Ama bu ayrıntıya dikkat etmemiştim.

Onların öyle bir problemi yok. Modifiye imkanı da bol olan bir araç. Şase gövdeden ayrı olduğu için yükseltme türünden değişikliklere de uygun. Arazi vitesi olmasına rağmen yine de ağır offroad yapanlar ayna mahruti oranları ile oynuyorlar daha düşük dişli oranları elde edebilmek için, fakat size böyle değişikliklerin gerekeceğini sanmam.

Bence pickup lar arazide eskisi gibi değil tam bir canavarlar, asfaltta yine dediğim gibi çok yüksek hızlara çıkmadığınız sürece sorun çıkarmaz, arkadan itişli (4 çekiş modunda değilken) olması ve arkasının da boş olması nedeniyle savrulma problemi olabilir, ama alıştıktan sonra hiçbir sorun olmaz... Dezavantaj olarak bir ara konuşulmuştu :
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=62231.msg733589#msg733589
Burada konuşulan deavantajlar sizin için sorun olmazsa bence 4x4 bir pick up (mitsubishi L200 veya ford ranger da ısrarlıyım) size çok daha iyi olurmuş gibime geliyor...

Vitaralarda arazi vitesi mevcut, 2H, 4H 4L vitesleri var her türlü arazide iyidir, discolarda ve söylediğim L200 ve rangerlarda da aynı vites sistemi mevcuttur...

Olasılıksız arkadaşım
toyota rav4, modellerine şöyle bir baktım kullanım açısından benim ihtiyaçlarımı karşılamaz. Fiyat olarakta beni çok aşar. Fakat binek araba olarak çok güzel. İyi günlerde kullanmanızı dilerim.
Söylediğim model vitaralarda arazi vitesi olmasına sevindim.
Şimdilik Selamsani arkadaşın tavsiye ettiği pick upları araştırmayı ve forumdaki ilgili bölümleri okumayı düşünüyorum. Fakat bu kadar büyük bir araç alacaksam neden discovery almayayım diye de düşünmeye başladım. Çğnkü onun özellikleri aradığım özelliklere daha çok uyuyordu sadece savrulma ve yol tutuş, virajlardan dönme konusunda büyük bir araç olduğu için hakimiyeti zor olur gibi düşünmüştüm.
Selamsani arkadaşım
Pick up ile discovery arasında bir mukayese yapabilir misiniz acaba.
Şu an itibariyle Suzuki Vitara JLX 1,6
Land Rover Discovery ve Pick Up modelleri arasında kalmış durumdayım.
Sonuca doğru yaklaştığımız hissediyorum. teşekkürler

savrulma ve yol tutuş, virajlardan dönme konusunda büyük bir araç olduğu için hakimiyeti zor olur gibi düşünmüştüm.

Bu özellikleri bağımsız süspansiyon olarak tarif edilen süspansiyon sistemi sağlıyor ve pickuplarda pek bulunmaz. Pickupların arka süspansiyonu genelde makas olur ve bu durum arkadan itiş ile birleşince zayıf yol tutuş elde edersiniz. Vitara'larda sadece ön tarafta var, discovery'leri bilmiyorum. Rav4 te hem ön hem arka tarafta var. O sebeple asfaltta binek araç gibi kullanılabiliyor. Bence yerden yüksek bir aracı asfalt üzerinde bolca kullanacaksanız gerekli bir özellik ama aracın arkasının bazı noktalarda yere biraz yaklaşmasına sebep oluyor. Sonuçta bu bir ikilem. Araç asfaltta ne kadar iyiyse arazi ile arası o kadar bozuluyor, ama çamurdan fazla korkmayın bence uygun lastiklerle o yolda herhangi bir 4x4 işinizi görür, asfaltla arası iyi olanlar da dahil. Sonuçta aracın altı çamura oturmayacaktır herhalde o yolda. Ben benzer yerlere çok girip çıktım başıma gelen en kötü şey direksiyon hakimiyetini kaybetmek oldu. Uçurum kenarında denemeyin ;)

Bence 2003-2004 model otomatik vitesli mitsubishi L200'lere bakabilirsiniz.Yaklasik olarak da 10-12 litre civari mazot tuketir 100 km'de.Pick up kategorisinde, otomatik vites dusunurseniz , butcenize uygun tek secenek.Saglam bir aractir ve parca sikintisi cekmezsiniz.Yol tutus konusunda da bahsettiginiz hizlar icin sikinti yasayacaginizi zannetmiyorum.

Pick up derken hangisini kastettiğiniz önemli ancak genel olarak kıyas yapmaya çalışırsak:

Disco la,benzinli, motorları büyük yakıtı fazla, eski modelde olsa vergisi biraz fazla gibi (gerçi kasko indirimi falan oluyor, vergi düşüyor) Bakımını da oralarda yapabilecek biri varmıdır bilemem (İstanbul'da ustası çok)... Konfor açısından mükemmel, arazi performansına diyecek hiçbirşey yok (modifiyesini de yaparsanız hiçbiryerde kalmaz) Bagaj kısmında genelde koltuk olduğu için 7 kişiye kadar rahatça oturabilirsiniz...
Pickuplar genel olarak; dizel olması daha az yakıt masrafı demek, 4x4 versiyonları bence her türlü yolda sizi tatmin eder, vergileri biraz yüksek olabilir gerçi o da modeline bağlı olarak değişir. Arkasına kabin yaptığınız zaman discodan pek farkı olmaz... Eğer ford düşünürseniz Türkiyenin her yerine servisini bulabilirsiniz. Bu araçlarda ayrıca yükseltmeye gerek olmadan her türlü arazide kullanabilirsiniz çünkü zaten fabrika çıkışı yüksek araçlardır (sınıfının en yükseği nissan skystar dı en son)... Asfaltta öyle kötü ünleri de yoktur...
Vitaralar ufak motorlu olması nedeniyle yakıt ve vergi açısından en iyileri, ancak dediğim gibi kesinlikle modifiye şart olur...

arazının cok guzelmıs umarım bır omur boyu saglıcakla yasarsıunız ben bır suzukı kullanıcısıyım daha once rav4 (98 model) hondacrw(2000)-hrw(2001) nısan country(2003) -ve tyota helux(86) araclarım oldu hem aıle konforu hem arazı ve parcası ucuz arac arıyorsanz kesınlıkle suzukı vıtara derım ben otomatık kulanıyorum(otomatık veya manuell almak sızın secımınız olacak tabıkı ) ve av hobım oldugu ıcın arazı kosullarınada gırıyorum daha yoılda bırakmadı exrta olarak port bagaj yaptırır sanız bagaj srunu tamamnen ortadan kalkıyr yakıt -vergı yonundende yuzunuzu guldurecegınden emın olun

Selamsani arkadaşım
Ford'un hangi marka ve modelini önerirsiniz acaba.
Gökhan5234 arkadaşım
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Size de sağlık ve mutlulukla dolu bir yaşam dilerim.
Bagaj konusunda çok mantıklı geldi söyledikleriniz fakat kullanımı nasıldır acaba? Yukarı nasıl çıkılıyor merdivenle falan mı? Bu pratik midir?
Şimdilik Vitara önde gidiyor arkadaşlar.
Selamsani arkadaşın söylediği gibi iyi bir modifikasyonla ve port bagajla ihtiyacımı karşılayacak gibi gözüküyor.

Ford Ranger XLT
Mitsubishi L200 Magnum
Nissan Skystar

pick up olarak önerebileceklerim...

Port Bagaj işinizi görürse sorun yok aslında, ayrıca Vitaralarda arka koltuklar katlanıyor, daha geniş bir bagaj olabiliyor...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,524
Kaydolan Son Üyemiz
cixman

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.