L200 İçin Hangi Chip Tuning?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ExiledArchangel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 57,393
Ynt: L200 İçin Hangi Chip Tuning?

Arkadaşlar tekrar merhaba;
Yine size danışmak istediğim bir konu var.
Aracımı bugün özel bir servise götürdüm. Özellikle şikayetim inanılmaz duman atma, çekiş düşüşü ve anormal yakıt sarfiyatı idi.
Araca bakan usta aracımda bazı yerleri gözlemleyerek araca chiptuning uygulaması yapıldığını başlangıçta bunun çok performansı olduğunu zaman geçtikçede yaşadığım problemlerin yaşandığını söyledi.
Çözüm olarakta orjinal yazılımın yüklenmesi gerektiğinden bahsetti. Bunun içinde 400 TL gibi bir rakama malolacağını söyledi.
Size sormak istediğim birkaç sorum var.
Ben aracıma RaceChip taktırmayı düşünüyorum. Bu kutuyu taktığımda da beynin yine orjinal yazılıma dönmesi gerekiyor mu? (Mantık olarak bana gerekiyor gibi geliyor ama yine de emin olmak istedim.)
Orjinal yazılımı nerede yükletebilirim? Bugün yetkili servisi aradım böyle bişeyin yapılabileceğinden bile haberdar olmadığından detaya giremedim. Bunun aşağı yukarı fiyatı nedir?
Bunun yerine benden önceki sahibine nerede chiptuning uygulaması yaptırdığını öğrenip yine chiptuning ayarlarını mı düzelttirmemi önerirsiniz? Bunun için yine sıfırdan uygulama yapılıyormuş gibi ücret mi ödeniyor?
Son olarak arabamın arkasında ağırlık varmış, bunları çıkartmalı mıyım?
Merakla cevapları bekliyorum, şimdiden cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim.

Etiketler

Arkadaşlar tekrar merhaba;
Yine size danışmak istediğim bir konu var.
Aracımı bugün özel bir servise götürdüm. Özellikle şikayetim inanılmaz duman atma, çekiş düşüşü ve anormal yakıt sarfiyatı idi.
Araca bakan usta aracımda bazı yerleri gözlemleyerek araca chiptuning uygulaması yapıldığını başlangıçta bunun çok performansı olduğunu zaman geçtikçede yaşadığım problemlerin yaşandığını söyledi.
Çözüm olarakta orjinal yazılımın yüklenmesi gerektiğinden bahsetti. Bunun içinde 400 TL gibi bir rakama malolacağını söyledi.
Size sormak istediğim birkaç sorum var.
Ben aracıma RaceChip taktırmayı düşünüyorum. Bu kutuyu taktığımda da beynin yine orjinal yazılıma dönmesi gerekiyor mu? (Mantık olarak bana gerekiyor gibi geliyor ama yine de emin olmak istedim.)
Orjinal yazılımı nerede yükletebilirim? Bugün yetkili servisi aradım böyle bişeyin yapılabileceğinden bile haberdar olmadığından detaya giremedim. Bunun aşağı yukarı fiyatı nedir?
Bunun yerine benden önceki sahibine nerede chiptuning uygulaması yaptırdığını öğrenip yine chiptuning ayarlarını mı düzelttirmemi önerirsiniz? Bunun için yine sıfırdan uygulama yapılıyormuş gibi ücret mi ödeniyor?
Son olarak arabamın arkasında ağırlık varmış, bunları çıkartmalı mıyım?
Merakla cevapları bekliyorum, şimdiden cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim

Yani şimdi bu yaşadığınız problemlerden sonra hala daha chip mip düşünüyorsanız zaten söyleyecek ne kalıyor ki. Servisteki adamı dinleyin ve birdaha bu saçmalıkları taktırmayın.

1- hala araçta Chip varmi ?
2- chip'den dolayı araç cekisten düşmez , turbo basınç müsürünü ve EGR valfini temizletin
3- her 10.000 km'de bir bakımlarda EGR valfini temizletin
4-Aracınıza Carbon Cleaning yaptırın yakıt sistemi temizliği
5- her 5 depoda bir özellikle sehirler arası seyahatlerde Wurth marka diesel enjektor kayığı kullanın
6-Yakıt valf vanasını temizletin
7-araçlarda iki türlü optimizasyon Modifiye yapılır bir box takılması yani Chip birde araç beyninin modifikasyonu yani esas olan tuning.
8- Chip uzun vadede enjektorlerinizi bozar çünkü aracınızın yakıt puskurtme basıncını artırır Buda enjektorlerinizi bozar sadece bu güçlendirme biçimini kullanır
9- Tuning ise araç beyninde turbo ,ECU ve enjektor ayarlarının tümüne etki eder yani gücü 3 farklı yerden alırsınız esas Modifiye bu olmalıdır , bu is eğer emin ellerde yapılmazsa motor yemeye kadar gider. Bu işlemi yaparken aracınızın beyni sokulur. Üstündeki ana program yedeklenir. Complikasyonlari artırılmış yeni bir program yüklenir. Şayet geri dönülmek istenirse Ayni işlem tersine yapılır.Tuning dünyada her sektörde var. İphone icin şarjını uzatmaya yönelik yapılan yeni bur yüklemede tuningdir. Emin ellerde yapıldığı müddetçe sıkıntı yoktur.

Unutmamak lazım her Modifiye ne olursa olsun motor ömründen yer. Bu araçlara fabrika 500.000 km garanti veriyor . Tuningden sonra bu ömür 450.000 km olacaktır. Dünya üzerinde takip ettigim hiç blogda 500.000 devirmiş araç görmedim. Muhtemelen sizde okadar kullanmayacaksınız.
Öncelikle Suna bakın arabanızda Chip box mı var yoksa beynine yazılımmi yüklenmiş ?. Servislere gelince Temsanin adam gibi hizmet verdigi servis Türkiye'de duymadım . Ustanın dediği işlemi birkez daha sorgulayın . Aracım 136 hp iken su an 178 hp tuning yazilimli ve hiçbir problem yasamadım.

Saygilar

Son konu hem Chip box hem Tuning olmaz aracınızdan gerekli gücü alamazsınız . Hiç bir servis beyine program yüklemez yenisini satar. Yani iPhone telefonun şarjı uzun gitsin diye program yüklemez şarjı uzun giden bir modeli önerir . Ustanızın tutumu samimiyetsiz geldi. Tuning programciliginin bedeli 800 TL'dir piyasada kıstası siz yapın .

Aracınızın arkasındaki ağırlığı çıkartın . Yakıtı artırır. Aracınızda ASTC varsa hele hiç ama hiç gerek yok

@sakyuz bey cevabınız için teşekkür ederim fakat ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var.
Ahmet bey ayrıntılı cevabınız için çok teşekkür ederim.
Araçta chip box yok. Aracın beynine tuning uygulanmış. Götürmüş olduğum usta yolcu kapısının köşesinden geçen çıtayı söküp torpido altına bakarak böyle bir tespitte bulundu. Şu an beyne tuning uygulaması nerede yapılmış bunu tespit etmeye çalışıyorum. Ama aracım çok fazla duman atmaya başladı.
Sizin yazmış olduğunuz işlemleri not alıyorum. Hepsini uygulatacağım.
Malesef sizinde dediğiniz gibi birkaç yetkili Temsa servisini aradım dediğim gibi bu işlemin yapılabildiğinden bile haberdar değiller. Israrla bana kutu vardır onu sökseniz yeter diyorlar. Onlara box takılı olmadığını orjinal yazılımı yükletmek istediğimi söylesemde sonuç alamıyorum..

İslemin nerede yapıldığını öğrenirseniz muhtemel master program vardır ellerinde yani aracın orjinal yazılımı . Konu ile ilgili superbooster Ankara Şasmazda Erhan bey var internetten telefonuna ulaşın yardımcı olacaktır

Bugünkü deneyimlerimi paylaşmak istedim. Aynı problemi yaşayan arkadaşlar en azından benim kadar uğraşmamış olurlar.

Bugün İstanbul Anadolu yakasındaki yetkili servisleri aramaya koyuldum. Adresime yakın olana aracı alırken ekspertiz yaptırmış pek memnun kalmamıştım. Diğerlerinde de daha önce bahsettiğim chiptuning uygulamasından bile bihaber oldukları için hiç götürmemiştim. Tam vazgeçmek üzereyken bana da oldukça uzak olan bir servisteki arkadaşın söylemlerinden işinde yetkili birisi olduğu izlenimi uyandı. Tatilden yeni gelmiş olmama, bir yığın işin beni beklemesine rağmen trafiğide göze alarak atladım gittim servise..
Başımdan geçenleri kısaca telefonda aktardığım arkadaş beni bekliyordu. Hemen aracı içeri alıp makinaya bağladılar ama bir anormallik göremediler. Zaten sanırım chiptuning yapılmış olsa bile makinaya bağlayarak anlayamıyorlar.. Daha sonra bir önceki özel servisin nasıl anladığını sordular bende daha önce yazdığım gibi kapının altındaki çıtayı sökerek ve gözlemleyerek yorumladığını aktardım. Bunun üzerine arkadaşta aynı şekilde bakarak beynin sökülmediğini çünkü civataların hiç açılmamış olduğunu bana gösterdi. Kabloların üzerinde mavi bant sarılı olmasından muhtemelen böyle yorumladığını bununda fabrika çıkışı bir işlem olduğun söyledi.

Bana ilk geldiğimde nasıl duman atıyor bir bakalım dediler. 400-500 m2 lik dükkanda iki kez kısaca gaza yüklendim ve içeridei müşteriler dahi dışarı kaçıştılar, koskoca dükkan duman içinde kalmıştı. Müşteriler bile bu nedir diye söylenmeye başladılar. Bu aracımın duman atmasını kısaca özetliyor sanırım. Videoya almadığıma çok pişmanın gerçekten abartmadan anlatıyorum. Hatta egzozun yere üfleyen kısmında yerde yarım metre çapında kapkara karartı oldu...

Neyse usta bunun ya enjektörlerden ki böyle ise çok masraflı olacağından ya da Ahmet beyin de ısrarla dediği gibi EGR valfinden kaynaklanabileceğini söyledi. Bu araçlarda da sık sık EGR valfi değiştiklerinden bahsetti. Ellerinde sıfır bir tane olduğunu istersem deneyebileceklerini söylediler. Bende artık bir şekilde çözüme ulaşmak için kabul ettim. Yarım saat 45 dakika sonra sıfır EGR valfi takıldı ve bu arada da aracın bakımının da yapılacağı için hava filtrem çıkarıldı. O da içler acısı durumdaydı. Benden önceki arkadaş sanırım aracı cam hizasına kadar suya soktuğu için kısım kısım çamurlar vardı. Aracımda şnorkel olmasına rağmen motor bağlantısı yapılmamıştı.
Neyse aracı çalıştırdık ve gaza yüklendik, eskisinin yarısı kadar azalma vardı. Bir deneme sürüşü yapıp geleceklerini bu dumanında yokolacağını söylediler. Yaklaşık 15 dk sonra servis elemanı aracı getirdi ve dışarıda gaza tekrar yüklendi, gerçekten artık duman çok çok azalmıştı. Bir de benim test etmemi söylediler ve birlikte bir testte biz yaptık. Araç gerçekten canlanmıştı, eskisi gibi yığılıp kalmıyordu, gaza yüklendiğinde de eskisi gibi duman atıp yürümemezlik yapmıyor aksine şahlanıyordu. Tes sürüşünden gelince mutlu olmuştum. Biraz olsun içim rahatladı, en azından artık çözümü bulmuştuk. Tabi EGR valfinin fiyatını duyuncaya kadar.. :smiley:

Bana 780 TL 'ye değiştirebileceklerini söylediler. Ben de Ahmet beyden daha önce tüyo aldığım için temizlenip takılmasını önerdim ama böyle bir işlemin olmadığını ve yapılmadığını, temizlense de çalışmayacağını söylediler. Daha sonra da üzerindeki EGR valfinin sıfır olduğunu ve servisle alakası olmadığını bunu da 400 TL 'ye verebileceklerini söylediler. Ben bu durumdan biraz huylandığım için biraz zaman istediğimi bu arada da aracın 60 bin bakımının yapılmasını rica ettim. Araç tamiri yapan yakın bir arkadaşımı aradım ve konuyu aktardım. Kesinlikle değiştirmememi ve kendisinin bu sorunu çok iyi bildiğini ve halledeceğini söyledi. Ben de arkadaşlara eski EGR valfini takmalarını rica ettim. Aracın yağı, tüm filtreleri (yağ, mazot, hava, polen) değişti, fren balataları da bittiğinden onu da değiştirdik. Bu konuda da servisteki arkadaş çok yardımcı oldu. Fren balatasının Temsada 240 TL olduğunu emsalinin de 120 TL olduğunu onu takmamın daha avantajlı olacağını, yakıt filtresi ve hava filtresinde Temsa'yı tercih etmem gerektiğini, yine polen filtresinde de yarı fiyatından az muadilinin yeterli olacağını söyledi ve buna göre işlem yapıldı.

Tüm işlemler bittiğinde yine eski EGR valfim hiç temizlenmeden olduğu gibi takıldı. Bu arada ben Ahmet beyin yazdıklarının çıktısını da alıp götürmüştüm ama hepsini uygulatamadım. Ben anlamadığım için birşey diyemedim ama buradaki ustalar yorumlar. Örneğin turbo basınç müşüründen bi haberlerdi ne olduğunu dahi anlamadılar. Carbon Cleaning uygulamasının sadece benzinli araçlarda olduğunu ve sakın yaptırmamam gerektiğini söylediler. Yakıt valf vanasınıda anladıklarını sanmıyorum, sanırım neresi olduğunu anladılar ama nasıl bir temizlik yapılması gerektiğini sanırım anlamadılar. Bu işlemleri yaptıramadım. Onun dışındaki tüm bakımları güzelce yapıldı.

İşin enteresan kısmına gelince ben eskisi takılıp yine duman altında gideceğiz diye üzülürken yola çıktım ve bir de ne göreyim duman falan kalmamış. Araç yine düzgün düzgün gidiyor.. Tabi buna anlam veremesemde EGR valfinin kurum içindeki pisliğini gördüğümden direk arkadaşımın yanına temizletmeye gittim. Ama biraz geç gittiğimden tamda dükkanı kapattığından yarına bıraktık. O turbo ile alakalı bir delikten ve onu da temizleyeceğinden bahsetti. Yarın bu işlemleri de yaptırıp araba ile olan problemlerimi halledip işime gücüme bakacağım. :smiley:

Son olarak servisteki arkadaşlar Ralliart konusunda beni biraz ikna ettiler. Sanırım racing chip yerine ralliart taktıracağım. Bu konuda da bildiğimi düşünsemde birşey sormak istiyorum. Ralliart'ta sanırım sadece mazot pompasını tetikliyor değil mi? Başka bir etkisi yok?

Yaşadıklarım bunlardan ibarettir. İlk gittiğim özel servise inanmış olsam cebimden boşu boşuna 400 TL gidecekti ve yine duman atan bir araba yine boşa harcanmış bir zaman ve emek olacaktı..
Yardımlarından dolayı özellikle Ahmet beye çok teşekkür ederim. Sağolun..

Yardımcı olabilseydim ne mutlu bana.Uzulerek söylüyorum iyiler elbette var ama Temsa servislerin durumu berbat resmen soyuluyorsunuz.EGR VALFİ değişmez .Tikanir temizlenir .Her 10.000 kmde bir bakimla temizletin.Carbon Clean icin sadece benziliye diyen usta icinde bir alkış istiyorum.Bosch servislerde yaptirabilirsiniz. Ücreti 90 TL. bir saat boyunca aracınızı özel solusyonlu mazotlar çalıştırıyorlar her 50.000 kmde bir oneririm,100.000 km üstü araçlara onerilmez.Balatalari dışarıdan alın gecen komple on taraf değişti işçilik dahil 150 TL ye hallettim.Ankara'da olan dostlara birebir yardımcı olurum.Bu konulara cok meraklı olmam ve L200 aşığı olmamdan dolayı cok okur ve araştırırım.Ben teşekkür ederim.

Ahmet bey bir de Ralliart konusunda bir fikir alabilir miyim?
Siz chip tuning tavsiye edeceksiniz ama arabanın beyni ile oynamak ve uğraşmak istemiyorum. Memnun kalmazsam kutuyu çıkaracağım.
Benim sorum daha çok RalliArt mı RaceChip mi şeklinde? İkisi arasında bir fark var mı yoksa ikisi de mazot pompasına mı yükleniyor?

İkisininde işlevi ayni.Hangi servise giderseniz gidin size RallyART diyecektir.Tek espirisi arabanızın motor ve sase numarasını alıp aracınıza yüklenen beyin programı ile uyumlu ayarı yapıp geri göndermeleri . Fakat fiyat 3.500 TL gibi bir rakam . Ustaya serviste piyasadaki Chip boxlar ile RallyART arasındaki farkı sorun geveliyecek. Tavsiyem su arabanıza bir müddet kendisi gibi olduktan sonra binin ve uzunca araştırın sonra chipmi yazilimmi yaptiracaginiza karar verin . Size yazdığım işlemleri yaptırdıktan sonra arabanız yavaş yavaş duman atma ısını tamamen kesecek. Çünkü beynin gönderdiği sinyaller ile motordan donen kodlar araç km taptıkta senkronize olur. Mesela chipmi takar takmaz hemen anlamadım gücü tam 1 hafta gecti araba iyice çıldırdı . Yani yol yaptikca oturacak.Araciniz kendisine gelsin bir sizde dumansiz iyi çeker sekilde keyif almaya başlayın sonra tekrar konuşalım . İlla Chip derseniz tekrar konuşalım .Ama daha motor kendine gelmeden hemen yapmayın.illa yapacagım derseniz soktuğum Chip dürüyor size gönderirim kullanırsınız memnun kalırsanız parasını gönderirsiniz ama ben güç icin iyi ve emin ellerde tuning derim Ankara'ya yolunuz düşerse seve seve yardımcı olurum .

ImageUploadedByTapatalk1374618745.756895.jpg

Aracımın yan rock sliderlari takilirkenki resmi. Üstünde 305 lastikler var bunlar ile bile ibre dibini görüyor .

Öncelikle geçmiş olsun. Benim araçtata duman problemi vardı EGR yi iptal ederek çözüm bulmuştuk. EGR tamamen iptal durumda şuan .
Aracın motoru 4m40 eski tip ama sanırım EGR olayı aynı sonuç veriyor.

Bu arada elimde 3 adet ralliart rallitronic chip var. Biri Manuel 3.2 DID pajero için sıfır hiç kullanılmamış. Diğerleri L200 için ilgilenen olursa yardımcı olabilirim. Şuan istanbul dışındayım. istanbula döndüğümde kodlarını yazabilirim.

ExiledArchangel,

yarım kalan temizlik işlemini tamamladınız mı?
sonucu merak ediyorum...
:smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,684
Kayıtlı Üye Sayımız
166,532
Kaydolan Son Üyemiz
Tanersezen

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR