Kuru Buz Ile Yiyecek/içecekleri Daha Uzun Süre Soğuk Tutmak

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan selcuk198 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,001

selcuk198

Yeni Üye
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
1
Merhaba arkadaşlar,

Decathlon'dan aşağıdaki soğutucuyu satın aldım, yanında bolca buz aküsü ile birlikte.
Bu soğutucu buz aküsü olmadan 11 saat kadar serin tutuyormuş malzemeleri, akü ile birlikte 1 gün tutar heralde diye tahmin ediyorum. Ancak özellikle bir kaç gün sürecek kamplar için bu süreyi uzatmanın yollarını araştırıyorum.

Decathlon'da bu ürünü alırken, oradaki satış temsilcisi arkadaş, bir müşterisinin, kuru buz alarak bu soğutucunun en altına kuru buzları yerleştirip, onun üzerine normal buz yerleştirip, yiyerek ve içecekleri de üzerine yerleştirerek çok daha uzun süre elde ettiğinden bahsetti.

Kuru buz kullanan var mıdır acaba aramızda ve nerden alıp nasıl kullanmak lazım yardımcı olabilir misiniz.

big_b2401eed-e77a-4ace-b662-617b56189ead.jpg

Mataralar, Soğutucular, Buzluklar - NH FRESH COMPACT SOĞUTUCU
 

Etiketler
ben 10 tlye strafor aldım sıcak silikonla içten ve dıştan yapıştırıp yere hiç su damlatmayacak şekilde izole ettim 2 tane 2.5lt meşrubat şişesine 100gr eksik su doldurup şişeyi elimle sıkıp 2-3cm, kapağını kapatıp buzlukta donduruyorum 24 saat soğuk tutuyor 8x2.5lt kapasitesi 2si buz 6 tane veya muadili erzak koyabiliyorum deniz kenarındaki bakkallarda 1.5lt dondurulmuş su bulunuyor veya rica ediyorum benim için bulunduruyorlar

şişeler donunca genleşiyor bir miktar sıkıp patlamasını engelliyorum
 

parana yazık etmişsin. keşke daha kaliteli bir şey alsaydın. örneğin ben parayı bulur bulmaz stanley buzluk alıcam.

neyse çözümüme geleyim. kampa gitmeden önce sularımı derin dondurucu da dondururum. 2 gece beklerler. bildiğin buz olurlar. ben çok su içen birisiyim. strafor kutu geçti elime. onun içine 2 tane şişeyi koyar içine de malzemelerimi koyarım et dahil olmak üzere. kapağı kapalı kalsa bile güneşte dahi 2 3 gün hatta daha uzun süre etkilenmez yiyecekler. suyu ise eriyen buzun suyunu başka şişeye üzerine de sıcak su ekleyerek ılık yada soğuk su elde ederek kullanırım. geçen sene 5 litre buz ve bayaa bir yiyeceğim vardı. ben kampta pişirirken etleri çoğu kişi bozulacak korkusu ile makarna yiyoruz diyordu.

buz akülerine gelirsek onlarda çeşit çeşit. içinde su veya kimyalsal olan diye. su atıyorum 1 saatte erirse kimyalsal 6 saatte erir. bu sebeple kimyalsal formda olmalı içindeki sıvı ve buzluk yerine derin dondurucu da saklamalısın. ben -16 derece hızlı soğutma gözünde soğutuyorum etkisi çok daha uzun oluyor. yada buz torbaları var. tuzlu sudan elde edilen onlarda çok kullanışlı. eridiğinde tekrar tekrar donduruyorsun. ben onları niye tercih ettim diye sorarsan da eridikçe şekil aldığı için örneğin et ile strafor arasındaki boşluğa girebiliyor. diğer türlü ya altta ya üstte duracak.
 

Kurubuz -78.5 derecededir. 1 kg kuru buz gaz haline gecerken (sıvı hale gecmeden buharlaşıyor) 150kilokalori ısı çeker ortamdan. 1 kg -18 derecedeki su buzu ise yaklaşık 100kilokalori çeker. Yani aynı soğuk ortam için 1 kg kuru buz yerine 1.5 kg su buzu gerekir. Kuru buzun diğer bir avantajı da erirken sıvılaşmadığı için akma ıslatma derdi olmaz. Sonuçta kuru buz tedarik edebiliyorsanız zaten su buzuna ihtiyaç yok.
Su buzunun avantajı ise kimseye ihtiyaç duymadan kendi başımıza üretebiliriz (bedava) Buz bataryası yerine pet şişe formülü kullanırsan su ihtiyacını da giderirsin (zaten su taşıman lazım 1 taşta 2 kuş)
 




parana yazık etmişsin. keşke daha kaliteli bir şey alsaydın. örneğin ben parayı bulur bulmaz stanley buzluk alıcam.

neyse çözümüme geleyim. kampa gitmeden önce sularımı derin dondurucu da dondururum. 2 gece beklerler. bildiğin buz olurlar. ben çok su içen birisiyim. strafor kutu geçti elime. onun içine 2 tane şişeyi koyar içine de malzemelerimi koyarım et dahil olmak üzere. kapağı kapalı kalsa bile güneşte dahi 2 3 gün hatta daha uzun süre etkilenmez yiyecekler. suyu ise eriyen buzun suyunu başka şişeye üzerine de sıcak su ekleyerek ılık yada soğuk su elde ederek kullanırım. geçen sene 5 litre buz ve bayaa bir yiyeceğim vardı. ben kampta pişirirken etleri çoğu kişi bozulacak korkusu ile makarna yiyoruz diyordu.

buz akülerine gelirsek onlarda çeşit çeşit. içinde su veya kimyalsal olan diye. su atıyorum 1 saatte erirse kimyalsal 6 saatte erir. bu sebeple kimyalsal formda olmalı içindeki sıvı ve buzluk yerine derin dondurucu da saklamalısın. ben -16 derece hızlı soğutma gözünde soğutuyorum etkisi çok daha uzun oluyor. yada buz torbaları var. tuzlu sudan elde edilen onlarda çok kullanışlı. eridiğinde tekrar tekrar donduruyorsun. ben onları niye tercih ettim diye sorarsan da eridikçe şekil aldığı için örneğin et ile strafor arasındaki boşluğa girebiliyor. diğer türlü ya altta ya üstte duracak.

Ben bu buzluktan kullanıyorum. Igloo buzluğum da var ama genelde bunu kullanıyorum. İş bitince katlanıp küçülmesi bile başlı başına müthiş bir özellik. Üstelik çok hafif.
 

Merhaba arkadaşlar,

Decathlon'dan aşağıdaki soğutucuyu satın aldım, yanında bolca buz aküsü ile birlikte.
Bu soğutucu buz aküsü olmadan 11 saat kadar serin tutuyormuş malzemeleri, akü ile birlikte 1 gün tutar heralde diye tahmin ediyorum. Ancak özellikle bir kaç gün sürecek kamplar için bu süreyi uzatmanın yollarını araştırıyorum.

Decathlon'da bu ürünü alırken, oradaki satış temsilcisi arkadaş, bir müşterisinin, kuru buz alarak bu soğutucunun en altına kuru buzları yerleştirip, onun üzerine normal buz yerleştirip, yiyerek ve içecekleri de üzerine yerleştirerek çok daha uzun süre elde ettiğinden bahsetti.

Kuru buz kullanan var mıdır acaba aramızda ve nerden alıp nasıl kullanmak lazım yardımcı olabilir misiniz.

big_b2401eed-e77a-4ace-b662-617b56189ead.jpg

Mataralar, Soğutucular, Buzluklar - NH FRESH COMPACT SOĞUTUCU


Ben bizzat kullanmadım ancak dondurmacılardan temin edildiğini duymuştum
 

Kurubuz -78.5 derecededir. 1 kg kuru buz gaz haline gecerken (sıvı hale gecmeden buharlaşıyor) 150kilokalori ısı çeker ortamdan. 1 kg -18 derecedeki su buzu ise yaklaşık 100kilokalori çeker. Yani aynı soğuk ortam için 1 kg kuru buz yerine 1.5 kg su buzu gerekir. Kuru buzun diğer bir avantajı da erirken sıvılaşmadığı için akma ıslatma derdi olmaz. Sonuçta kuru buz tedarik edebiliyorsanız zaten su buzuna ihtiyaç yok.
Su buzunun avantajı ise kimseye ihtiyaç duymadan kendi başımıza üretebiliriz (bedava) Buz bataryası yerine pet şişe formülü kullanırsan su ihtiyacını da giderirsin (zaten su taşıman lazım 1 taşta 2 kuş)
af edersiniz ama -18 derecedeki su buzu nasıl bir şeydir? su buz ne yaparsanız yapın 0 (sıfır)derece scaklığındadır.
 

af edersiniz ama -18 derecedeki su buzu nasıl bir şeydir? su buz ne yaparsanız yapın 0 (sıfır)derece scaklığındadır.


.
Çevre ısısının daha düşük olması durumunda buzun ısısının değil -18, uzayda örn. kuyruklu yıldızlarda olduğu gibi -260 dereceye kadar düştüğünü biraz evvel amcam Google’dan öğrendim. :yum:

Tonton arada bir yanılsa da, bu sefer ben de onun gibi düşünüyorum.
İşin kilit noktası, çevre ısısı düşük olunca buz kütlesinin, nasıl daha sıcak kalabileceğinde yatıyor olmalı ? ;)

Sakın mutlak sıfırla karıştırmış olmayasınız ?
O da her madde için galiba -270 derece civarında olmalıydı ?

.
 
Son düzenleme:

Yoo bir şey karıştırmadım.Biz şu an olağan yaşam içinde dolabımızı sogutması için kullanacagımız KATI SU dan yani özel adı ile buzdan ve normal yaşam cevresinden bahsediyoruz.Haydi bana -18 santigrad derecede buz bulun lütfen.
Buzu kırıp sofra tuzu ile ( YANİ NaCl sodyum klorür) karıştırıp yaptığımız özel karışım bile en fazla -3 dereceye iniyor.
nerede satılıyor yada yapılıyor bu -18 derecelik buz ?
 



.

Ben sadece “su buz ne yaparsanız yapın 0 (sıfır)derece scaklığındadır” demenize cevap olarak yazmıştım.

Dediğiniz normal yaşam çerçevesine gelirsek, yine amcam 300 gram buzun 100 gram yemek tuzuyla karıştırılmasında, ısısının -21,3 dereceye kadar inebileceğinden bahsediyor.
Galiba amcamın size garezi var ? :yum:

Yine de bu sıcaklarda buzdan bahsetmek, komşu başlıklarda olduğu gibi, b..’tan bahsetmekten katbekat iyidir. Ne dersiniz...? :p

.
 

amcam -21 derecede ya sallamış yada termometreyi dogru okuyamamış.Bunun ispatı çok kolay:
suyu dip frizde dondurursun tamamen donunca buzu masanın üstüne koyar 5-10 dakika bekledikten sonra buzun sıcaklığını ölçersin tabiki ölçüm sıfır derece gösterir.Sonra bu buzu kırar döver bulgur halne getirip denilen oranda tuz ile güzelçe karıştırılır.(yaklaşık 5 dakika kadar) sonra bu karışımın sıcaklığını aynı ölçü aleti ile tekrar ölçersiniz sonuç -2 civarında çıkacaktır sonra isterseniz yine dolaba koyup yeniden aşırı sogutursunuz sonra yine çıkarıp masa üstünde 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra bir daha sıcaklığını ölçersiniz bakalım kaç derece okuyacaksınız?
Ben şimdiden söyliyeyim en fazla -3 derece okuyacaksınız.Nereden mi biliyorum ben henüz 10 yaşlarında iken yani bu günden yaklaşık 50-55 sene evvel satmak için dondurma yapan büyüklerimin yanında onlara yardım eder kalıp buzu özel keskisi ile kırar kalın dişli tuzu üstüne döker karıştırırdım.o cocuk halimle tuzlubuzun daha soguk olduğunu hissetmiştim (elbette hissedeceğim parmaklarım önce kıpkırmızı olur sonra hafif mora dönerdi) yaşım ilerleyince kütüphanedeki kitaplardan durumun teknik açıklamalarınıda bulup okumuştum.
Üfleyeyim o uydurukçu gogul amcaya
 
Son düzenleme:

Adama sormuşlar insanı ne mesut mutlu eder diye? Duruma bakar demiş.Açıklarmısınız diye devam etmişler peki demiş insanlık hali sıkıştınız dayanamıyorsunuz altınıza dolduracak rezil olacaksınız basınç yükselmiş canınız çıkmak üzere ama ihtiyacınızı giderecek bir yer bulamıyorsunuz tam şu an yok olsam daha iyi diye düşünürken ihtiyacınızı giderecek mekanı bulup uygun vaziyet alıyorsunuz kendinizi salıp işlem esnasındaderin bir oh çekerken duyduğunuz mutluluk nerede var demiş.
 

.

Walla Google amca bana Prof. Blumes’in yalancısı olduğunu söyledi ve aşağıdaki resmi gönderdi.

Ben yine de neme lazım, kendisine üflediğinizi söylemedim. :yum:

.
EBFAADE2-7399-4FFE-99B1-6D8900ACB1B3.jpeg
 
Son düzenleme:




.

2-3 santim kalınlığında oldukça küçük kırılmış buz tabakası üzerine konulan 1 santimlik tuz tabakasının bu şekilde birkaç kere tekrarlanmasından bahsediliyor.
Ama siz yine de kendisine sorun bence. ;)
Bildiğim kadarıyla cevap vermediği kimse yok..:yum:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,669
Mesajlar
1,521,900
Kayıtlı Üye Sayımız
166,522
Kaydolan Son Üyemiz
Melihsuzuki

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst