Kuru Buz Ile Yiyecek/içecekleri Daha Uzun Süre Soğuk Tutmak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan selcuk198 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,104

Etiketler
.

Walla Google amca bana Prof. Blumes’in yalancısı olduğunu söyledi ve aşağıdaki resmi gönderdi.

Ben yine de neme lazım, kendisine üflediğinizi söylemedim. :yum:

.Ekli dosyayı görüntüle 504157

tabloda 33 gr tuza 100 gr suyun karışımından olan çözeltinin donma sıcaklığını hesapladığımızda -10.5 derecede donacağı hesaplanır. O tabloda nasıl -21 derece bulumuş acaba?

100 mililitre suya 33 gram tuz atıldığında kaç derecede donar?
Öncelikle bu çözeltinin molalitesini hesaplamalıyız.
Çözünenin molüne ihtiyacımız var. Tuzun (NaCl) molekül ağırlığı 58,5 g/mol’dür. Mol = kütle / molekül ağırlığı formülünden; mol = 33 / 58,5 = yaklaşık 0, 564 mol diyelim.
Şimdi molalite formülüne geçiyoruz.
Molalite hesabı için tuzun molü / suyun kilogramı = 0,564 / 0,1 = 5,64 molal olarak hesapladık.

ΔT = Kf × m formülünde, Kf yerine suyun molal donma sabiti değeri olan 1.86’yı ve m yerine 5.64 ü yazalım;
ΔT = 1,86 × 5,64 = 10.4904 ;
yani donma noktası 10.5 derece düşecek.
Suyun donma noktası sıfır derece olduğuna göre, yukarıda belirttiğimiz miktardaki bir tuzlu suyun donma noktası -10.5 derece olacaktır.

Donan tuzlu suyun kütlesinde barındıracağı ve kendisinden daha sıcak ortamda dışarı vereceğı ısı -10,5 dereceden başlayacaktır.

Eğer o tabloda tuz 66 gr
su 100 ml tuzlu çözelti kullanılırsa ; bu sefer suyun donma noktası -21 derecelere düşer.
Buradaki sorun donmuş tuzlu su ne kadar bu ısısını muhafaza ettirecektir.
Donma noktasının üstüne düşüğü ilk anda elimizde soğuk tuzlu su torbası elde etmiş olunacaktır.

tabloda 33 gr tuza 100 gr suyun karışımından olan çözeltinin donma sıcaklığını hesapladığımızda -10.5 derecede donacağı hesaplanır. O tabloda nasıl -21 derece bulumuş acaba?
.

Sanırım cevap; sizin sudan, ama bahsettiğim deneyin ise buzdan yola çıkmasıyla ilgili Orhan bey. :yum:

0 dereceye yeni ulaşmış su ile 0 derece buzun enerji karakterleri farklı.
Aradaki farkı sağlayan buzun erirken endoterm reaksiyon göstermesi.
Suyu ne kadar soğuk alsanız da bu avantajınız olmuyor. :confused:

Ben etanollü rakımı da zaten bu yüzden buzlu içiyorum...:p

...
Üstelik deneyde hedeflenen; sizin hesapladığınız donma noktası değil, karışımın ulaşabileceği en düşük ısı seviyesi. Bunda sizin dolaylı olarak söylediğiniz deney kabının izolasyonu önemli rol oynamalı.
Sanırım @ince999 un şüphesi de, pratikte dondurma yapımındaki bu yetersiz izolasyona bağlı olmalı.

Kısaca yanlış konuşanımız yok, fakat hesaplar birbirine biraz teğet geçiyor galiba ? ;)

.

Son düzenleme:

Arkadasin bahsettigi kuru buz su degil yalniz. Ben de oyle dusundum ama kuru buz farkliymis. Youtube da videolar var kati halden siviyi atlatip buharlasmasini gosteren.

.

Kuru buzun tıbbı açıdan yanık benzeri lezyonlara sebep olması yüzünden, özel eldiven ve maşalarla uygulanması gerekmekte.

Zaten bizim amacımız açısından da palyatif bir çözüm sayılmalı.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,805
Kayıtlı Üye Sayımız
166,615
Kaydolan Son Üyemiz
rkayapınar

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR