Küre Dağları Gezisi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BarZef Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,874

BarZef

Ana Kamp
Mesajlar
46
Tepkime Puanı
0
merhabalar,

1-6 eylül arasında gezideydim ben de bi amatör olarak notları sizinle paylaşmak istiyorum önemli olduğunu düşünüyorum

eşimle beraber Karabük ( safranbolu, bulak mağarası, düzce -sırçalı kanyonu , yenice ormanı ) , Bartın (amasra ) ve Kastamonu (pınarbaşı ilçesi ve çevresindeki köylerle Küre dağları ) bölgelerini gezme fırsatı bulduk ancak konumun asıl amacı Küre dağları.

ben vaktim olmadığında çok az araştırma yaparak gittim , biraz zorlandım, deneyimlerimi paylaşayım dedim

öncelikle küre dağları için arazi taşıtı çoook iyi olur , yollar oldukça kötü , 98 polo'la geçemeyip döndüğüm yer olmadı ancak tavsiye etmem .....

küre dağlarında benim gezdiğim yerler :
ılıca şelalesi
varla (valla ) kanyonu ( üstten görebiliyorsunuz kanyona ekipmansız girilemiyor)
ligarini mağarası - mantar mağarası - ejderha kuyusu

ben karabük -bartın yolu üzerinde ulus ilçesine döndüm yol ulustan sonra pınarbaşına gidene kadar oldukça bozuk , kimi yerlerde tek arabalık oluyor ve çalışma nedeniyle kamyonlar geçiyor sakı hız yapmayın !!!! hata telafi edecek pay kalmıyor.....

konaklama olarak pınarbaşı ilçesinde öğretmenevi ( dolydu ) , pınar oba diye küçük evlerden olşan biyer, paşa konağı ve adını bilmediğim bir otel daha var. yine murat başı köyünde Ahmet bey diye birinin işlettiği konak tarzı biyer varmış onun haricinde çevre köylerde başka yer göremedim , gezinizi iyi planlayın !!!

LİGARİNİ MAĞARASI - MANTAR MAĞARASI - EJDERHA KUYUSU YÜRÜYÜŞÜ (5-6 SAAT )
öncelikle ligarini mağarası gezisini yapmadan dönmeyin ayrıca bu gezi esnasında mantar mağarası ve ejderha kuyusunu görecek , küre ormanlarının tam içinde hiç yol olmayan yerlerden geçecek ve dönüş yolunda dağın yamacında teras gibi kayalık bir yerden güzel küre dağları manzarası göreceksiniz AMAAAAAA Dikkat!!! biz yaklaşık 2,5 saat tırmandık ve 1,5 saat de dönüş yolunda yürüdük mağaraları dolaşmamızla neredeyse toplam 6 saat sürdü bu sebeple tam 1 gününüzü bu geziye ayırın ona göre , büyük ışıldaklar almadan sakın çıkmayın mağaraşar uzun ve zifiri karanlık hiiiiiiiiç bişey göremezsiniz boşa onca saat yorulursunuz. rehber almazın şart şart şart dağda yolu bulmanız diye bşey sözkonusu değil hemen kaybolursunuz - susuzluk hayati tehlike oluşturabilir - tırmanma gerçekten çok çok yorucu insan nerdeyse yapamayacağını düşünüyor, gereksiz ağırlık sakın almayın , su mutlaka alın yol boyu hiç su kaynağı yok, mağarada fotoğraf için mutlaka flaş alın pillerini kontrol edin, altı kaymayacak lastik ayakkabılar önemli , mağara zeminleri nemli çamurlu kaygan ve içerisi zifiri karanlık.
mağaraya sümenler köyünün "gazla" mahallesinden gidiliyor burada muhtar Recep amca var dünyalar tatlısı bir insandır, size rehberi de o ayarlayacak, biz onun ağabeyi olan 75 yaşındaki salim amca ile çıktık ve şaka gibi bişeydi gözlerimize inanamadık, 75 yaşındaki salim amcaya yetişmenin imkanı yok, biz dur demesek sürekli tırmanıyor, sakın 75 yaşında birinin çıktığı yol kolaydır diye aldanmayın
bu kada yorgunluğa kesinlike deydi bizim için ,mağaralar da , manzara da orman da çok güzeldi.

VARLA (VALLA ) KANYONU
varla mahallesine geldiğinizde kanyona giden yol gösteriliyor , kanyonun içine giremezsiniz , ancak dağcılık ekipmanı ve özel eğitimli falan olmak lazım , varla mahalleisnden 1,5 km yürüyerek kanyonun tam yanındaki kayalardan birinin üzerine inşa eidlmiş bir seyir terasına ulaşıyorsunuz manzara muhteşem biz ayrılmak istemedik doğrusu , eğer isterseniz varla mahallesi ile kayadibi mahalesini birleiriten yeni yapılmış çayyolu dedikleri bşr yoldan saparak kanyonun ağzına ulaşabilirsiniz ancak tam kanyonun girişlinde ufak bir gölet var belinize kadar ıslanmdan geçemezsiniz biz orada kaldık akşam orası da gün batarken çok hoşumuza gitti

ILICA ŞELALESİ
pınarbaşı ilçesinde kanyona giderken ( mağarda da kanyon yolunun daha ilerisinde ) sağa doğru ılıca şelale tabelasıyla ayrılıyorsunuz , belki de en basit ulaştığınız yer burası , şelalenin suyu biz ordayken baya azalmıştı. güzel ama muhteşem diyemiycem.

gelelim neticeye , ekte verdiğim haritada köyler gösterilmiş çok işinize yarayacağını düşünüyorum yoksa coğrafyayaı anlayamazsınız , haritada azıcıkdaha koyu yazılanlar köyler diğerleri mahalleler ama bakarak ayırt etmehniz biraz zor insan gördükçe nerede olduğunuzu sorun hiç tabela yok sadece yöre halkı yardımcı olabilir. bu arada hepsi çok sıcak kanlı insanlar , bize yardım için ellerinde geleni yaptılar.

gezi planı için1. gin pınarbaşından haritada kuzeye ( kanyona ) giden yola çıkın sola kanyon ve mağara , sağa şelale ayrımına gelince şelaleye gidin oradan geri aynı kavşağa gelince kanyoın yolunu takip edip varlar mahallesine ulaşıp kanyonu gören terasa çıkın , sonra isterseniz varlar mahallesini kayadibi köyüne bağlayan çakıl yoldan geçerken ( vadinin tam dibidir ) sağa dönerek kanyonun başlangıç noktasına gidsebilirsiniz , kalmak için muratbaşı köyüne veya pınarbaşı ilçesie geri dönüp 2. gün yine kanyon yolundan önvar varlar mahalleisne oradan vadinni dibinden karşı yamaçlara geçip kayadibi köyüne ulaşın aynı yolu devam edip gazla mahallesine gelin muhtarı bulup rehberi alıp gezinize başlayabilirsiniz , yollar inanın yazdığı kadar kolay değil sürekli yoö srun çünkü hiç kimsenin olmadığı bir yerde bir ayrıma geliyorsunuz ve bilmezin mümkün değil.

not : 1) Varlar mahallesinde çayyolu denen vadinin dibindeki çakıl yola indiğinizde karşınızdaki yamaşta gördüğünüz ilk mahalle kaya dibi mahallesi ( adı gibi koca bi kayanın dibinde )
2) verdiğim haritada ılıca köyü ve şelale gösterilmemiş aramayın , gazla mahallesi ve yeni yapılan çakıl çayyolu da yok

3) haritanın daha büyük boyutlu olanını mailden gönderebilirm buraya yüklenmiyor ( atlas dergisinin 55 harika doğa alanı kitapçığındandır )

4) zifiri karanlık mağarada fotoğraf çekmek için bir başka kişi duvarsa basit bir yere ışık tutsun oradan netlik yaparak çekebilirsiniz , DSLR vizörlerinden hiçbişey görünmüyor da :smiley:

yine gazla mahalleisnde "kör ali" lakaplı müslüm gürsesin tam kopyası olan birisi var yöreyi çok iyi biliyor , bize daha bikaç tane yerden bahsetti ama vakit yoktu , rehberlker günlük 50ytl alıyo , bence değer ( mağara yolunda hataya bedel ;) )

daha bi sürü ayrıntı vardır ama aklıma gelenler bunlar , sorulanırız için drbariscaglar@yahoo.com adresinden msj gönderebilirsiniz

selamlar sevgiler

Kure kucuk
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,499
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

SON KONULAR



Geri
Üst