Köprü Ve Otoyol Ücretleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 81
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 47,960
Karışıklık henüz tam çözülemedi arkadaşlar. 2. köprünü serbest olacağı kesinleşti ama 1. köprü için belirsizlik sürüyor. Bu süreçte 2. köprüyü kullanmak lazım. Aşağıdaki gibi onaydan geçerse durum değişecektir.
Ukome_Taslak_181231.jpeg
 

Etiketler
UKOME, 2018/10-1 Sayılı Kararı kesinleşti. Bu karar göre;
- 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde herhangi bir değişiklik yok. Eskiden olduğu gibi yasak devam ediyor.
- Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 2. sınıf Araçlar (Kamyon ve Otobüsler Hariç) ile Tüm Servis Araçları (Turizm, Personel, Okul vb.) Karavan serbest.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Kısıtlamalar ve Yasaklamalar bölümü bu karar doğrultusunda revize edilmiş.
"Kısıtlamalar ve Yasaklamalar"

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Duyurular sayfasından köprülerden geçebilecek araçlar.

afi%C5%9F3.jpg


afi%C5%9F2.jpg
 

Ekli dosyalar

  • UKOME-2018-10-1.pdf
    90.4 KB · Görüntüleme: 416

Bu durumda 2. köprü karavanlar için açılmış oldu.
Tüm Servis Araçları(Turizm, Personel, Okul vb.) Karavan

1. köprüde 2. sınıf karavanlara kesin yasak ama 1. sınıf karavanlar yasak mı tam açık değil. 1. Sınıf Araçlar ( Kamyonet, Panelvan ve Van tipi araçlar hariç) denildiğine göre, van tipi araçlar diye karavanları mı kasdediyorlar? Zira Panelvanlarda zaten kamyonet. Panelvan ve Van tipi araçları N1 sınıfı araçlar olarak kabul edersek, M1 sınıfında 1.sınıf HGS/OGS'ye sahip karavanın geçmesi lazım. Burada polis durdurunca tamam araç M1 ama bu van tipi araçtan yapılma bir karavan diyebilir. 1. köprünün sonucu halen soru işeretleri içeriyor.
Clipboard01.jpg
 
Son düzenleme:

bende M1(binek) sınıfı OGS var. gişelerdeki sirenden sonra hesabıma bakıyorum ve binek M1 ücreti kesilmiş oluyor. TCK nın web sitesinden kontrollerime göre herhangi bir ceza kesilmiş değil.
şöyle varsayıyorum! : sirenden sonra görevli kameraya bakıyor, araç ve römorkun plakasını aynı olduğunu görünce, karavanı O1 olarak algılayıp araca da M1 ücreti kesiyor.
Otoyol AŞ, aynı şeyi yapmayınca benim asfalyalar attı tabi. Katarıma yüksüz kamyondan beter, tır ve otobüs muamelesi yaptılar. Hoş, onlarında yapabileceği çok birşey yok. OGS talimatnamesinde boşluk var.
Karavan değil de arkada ATV çekiyor olsak aynı şekilde mi tepki vereceklerdi?

saygılar
Merhaba, aracınıza 3. sınıf yani ikiden çok dingilli araç etiketi almanız lazım. Bir başka bölümde de gördüm. gişe girişindeki sensörler dingil sayısını sayar ve parayı ona göre alır. Yani karavan varken daha yüksek ücret ödersiniz yokken düşük. Ama siz arkanızda karavan ile birinci sınıf araç etiketi ile girince gişeye sistem alarm veriyor. Bir de bu özel köprülerin hali x&x?** (açık yazamadım) yola çıkarken 50TL yükledim olanın üstüne Bursa'dan girdim Yalova da köprüden önce çıkacağım "yeterli bakiye yok" nakit vereceksiniz durumu. nedeni bankadan alırsa geçen araba sayısına ilave oluyor hesap kanuni oluyor. Neyse durum bu. hayırlı yolculuklar.
 

Otoyol ve köprü ücretlerini turistler en kolay nasıl ödeyebilirler. Alman Karavan Forumda karavancı arkadaşlar bilmek istiyorlar.

Bilgiler için şimdiden teşekkürler.
 



17 Şubat 2017 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 29982

YÖNETMELİK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından:

ÜCRETLİ KARAYOLLARINDA YABANCI PLAKALI ARAÇLARA AİT

GEÇİŞ ÜCRETLERİ VE İDARİ PARA CEZALARININ

TAHSİLİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ücretli karayollarında yabancı plakalı araçlara ait geçiş ücretleri ve idari para cezalarının tahsiline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesinin sekizinci fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakiye: Abonesi olduğu geçiş ücreti toplama sistemi ile ilişkilendirilmiş hesabında bulunan nakit para veya krediyi,

b) Etiket: Ücretli karayollarını kullanan araçlarda usulüne uygun olarak bulundurulması zorunlu olan ve geçiş ücreti toplama sistemleri ile uyumlu aktif veya pasif elektronik cihazı,

c) Geçiş ücreti: Ücretli karayolunu kullanmanın karşılığı olarak Geçiş Ücretleri Tarifesine göre kullanıcı tarafından ödenmesi gereken ücreti,

ç) Geçiş ücreti toplama sistemleri: Ücretli karayollarında geçiş ücreti toplama amacıyla kurulan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve benzeri sistemleri,

d) Geçiş ücretleri tarifesi: Karayolları Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının onayı ile tespit edilen geçiş ücretleri tarifesini,

e) Hesap: Kullanıcının geçiş ücretini ödeyebilmek için geçiş ücreti toplama sistemlerinin işletilmesi ile ilgili bankacılık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda araç ruhsat bilgileri ile açtırmış olduğu ve geçiş ücreti toplama sistemleriyle ilişkilendirilmiş hesabı,

f) İhlalli geçiş: Hali hazırda hizmet vermekte olan herhangi bir ücret toplama sisteminin abonesi olmaksızın veya abonesi olup yeterli bakiyesi olmayan kullanıcının ücretli yol kesiminden yaptığı geçişi,

g) KGM: Karayolları Genel Müdürlüğünü,

ğ) Muhasebe birimi: Gümrük idarelerinin muhasebe hizmetlerinin yürütüldüğü, gümrük vergilerini tahsile yetkili kılınan gümrük saymanlık müdürlükleri, muhasebe müdürlükleri, mal müdürlükleri ile Karayolları Genel Müdürlüğünün muhasebe hizmetlerini yürüten birimleri,

h) Muhasebe yetkilisi mutemedi: Muhasebe yetkilisi adına ve hesabına para ve parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almaya, muhafaza etmeye, vermeye, göndermeye yetkili ve bu işlemler ile ilgili olarak doğrudan muhasebe yetkilisine karşı sorumlu olan kamu görevlileri ve yetkili memurları,

ı) Ücretli karayolu: Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda işletilen ve geçiş ücreti uygulanan karayolu kesimlerini ve büyük sanat yapılarını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Geçiş ücreti

MADDE 4 – (1) Yabancı plakalı araçlar, ücretli karayolundan geçiş yapmaları halinde, Geçiş Ücretleri Tarifesine göre, usulüne uygun olarak geçiş ücreti ödemek zorundadırlar.

Abonelik

MADDE 5 – (1) Yabancı plakalı araç sürücüsünün, geçiş ücretini ödemek için geçiş ücreti toplama sistemlerinden herhangi birinin abonesi olması ve kullanılabilir durumda yeterli bakiyeye sahip etiket bulundurması esastır. Kullanıcı etiketin sağlam ve çalışır durumda olmasından ve araç plakalarının temiz ve okunaklı olmasından sorumludur.

İdari para cezası

MADDE 6 – (1) Geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen yabancı plakalı araçlara 6001 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci ve yedinci fıkralarına göre KGM tarafından, giriş-çıkış yaptığı mesafeye ait geçiş ücretine ilave olarak, bu geçiş ücretinin 10 katı tutarında idari para cezası verilir ve idari yaptırım kararı düzenlendiği tarihte tebliğ edilmiş sayılır. Ancak, ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 (on beş) gün içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere idari para cezası uygulanmaz.

Giriş çıkış şeritleri

MADDE 7 – (1) Kullanıcı, abonesi olduğu geçiş ücreti toplama sistemine ait giriş ve çıkış şeritlerini kurallarına uygun olarak kullanmak zorundadır. Şayet kullanıcının geçiş yaptığı ücretli karayolunda aynı şeritte birden çok ücret toplama sistemi mevcutsa bu kural uygulanmaz.

Çıkış izni

MADDE 8 – (1) Sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlara uygulanacak idari para cezaları ile geçiş ücretleri tebligat şartı aranmaksızın sürücüsü bilgilendirilmek suretiyle tahsil edilir. Otoyol ücret toplama istasyonlarında geçiş ücretini ödemeden geçiş yapan yabancı plakalı araçların geçiş ücreti ve/veya buna bağlı idari para cezaları tahsilatının öncelikli olarak ülke içindeki yol kenarı denetim istasyonlarında gerçekleştirilmesi esastır. Buralarda ödeme ve ceza tahsilatı gerçekleştirilemeyen ve ülkeyi terk etmek üzere sınır kapılarına gelen yabancı plakalı araçların geçiş ücreti ve/veya buna bağlı idari para cezalarının bulunup bulunmadığı hususu Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca kontrol edilir, borç görünmesi halinde tahsilat gerçekleşmeden araçların ülkeyi terkine Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca izin verilmez.

Bakiye

MADDE 9 – (1) Yabancı plakalı araçların ülkeye girişleri sırasında halen kullanımda olan ücret toplama sistemlerine abone olarak, açtıracakları hesaplar üzerinden geçiş ücretlerini ödemeleri esastır. Bu hesaplarda geçiş ücretlerini karşılayacak tutarda bakiye bulundurmak araç sahipleri veya sürücülerin sorumluluğundadır. Gümrük giriş sahasında, abonelik sırasında yabancı plakalı aracın ödenmemiş geçiş ücreti ile idari para cezası borçları var ise PTT A.Ş. veya ilgili bankalar aracılığıyla ödenebilir.

Veri paylaşımı

MADDE 10 – (1) Yabancı plakalı araçların yapmış olduğu ödemesiz geçişlere ait bilgiler KGM tarafından aracın ülkeyi terkine izin vermemek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığına iletilir. Ücret toplama sistemlerine ait verilerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına plaka bazında iletilmesine yönelik gerekli alt yapı ve düzenleme KGM tarafından yapılır. Yol kenarı denetim istasyonlarında yapılan tahsilatlar ile muhasebe birimlerince yapılan tahsilatlar Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilir.

Tahsilat

MADDE 11 – (1) Yabancı plakalı araçların ödemesiz geçişlerine ilişkin geçiş ücretleri, geçiş ücreti toplama sistemleri veya muhasebe birimleri aracılığıyla tahsil edilir. Ödemesiz geçiş tarihini izleyen on beş gün içinde geçiş ücretinin ödenmemesi nedeniyle idari yaptırım kararı uygulanması üzerine geçiş ücreti ve idari para cezaları vergi dairelerince ve vergi daireleri adına tahsilata yetkili bankalar, PTT A.Ş. aracılığıyla veya muhasebe birimince tahsil edilir. Muhasebe birimince tahsil edilen geçiş ücreti ve idari para cezasına ilişkin tahsilat bilgisi Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilir. Tahsil edilen idari para cezaları Genel Bütçeye gelir kaydedilir. Geçiş ücreti ise KGM hesabına aktarılır. Ödeme yapılmaması durumunda, aracın ülkeyi terk etmesine izin verilmez.

İhlalli geçişler

MADDE 12 – (1) Ücret toplama sistemine dahil olmaksızın veya ücret toplama sisteminde yeterli bakiye olmadığı için ihlalli geçiş yapan yabancı plakalı araçların geçiş ücreti, idari para cezası uygulanmış ise ceza tutarı, araç plakası, ihlalin yapıldığı il/ilçe, araç sahibine ait ad/soyad ve idari para cezalarına ilişkin tutanak bilgileri ile birlikte ihlalin yapıldığı tarihi takip eden 15 inci günün sonunda, Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik ortamda aktarılır. Geçiş ücreti ve idari para cezalarına ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan tahsilat bilgisi KGM ile paylaşılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı yürütür.
 

Süleyman Bey bilgi için teşekkürler. Otobanların giriş veya çıkışlarında gişeler yok mu?
 

Sınırdan giren yabancı plakalı araç , öncelikle plakasını okunur vaziyette temiz tutacak , gümrükten girer girmez , HGS (hızlı geçiş sistemi) etiketi almak zorunda , paralı otoyol elektronik geçiş gişelerine varmadan ilk PTT şubeleri veya bu etiketleri satan büfe ile petrol ofislerinden HGS etiketlerini satın almak zorundadırlar . Aldıkları bu etiketi ön camın ortasına iliştirmeleri (yapıştırmadan izolabantla tutturmaları yeterli , yapışınca zor çıkıyor , hatta hiç ön cama konmasa dahi sistem plakadan okuyabiliyor ) zorunlu olup , paralı yol elektronik gişelerine bu HGS etiketi ile giriş yapılacak ve yeterli TL bakiyesi olacaktır . Yeterli bakiye olmazsa 15 gün içinde TL yüklenmesi gerekmekte , 15 gün içinde yüklenmezse cezalı duruma düşülecektir .
 

Edrine Gişeleri
22020 Musabeyli/Edirne Merkez/Edirne
Google Haritalar

Sınırdan girdikten sonra yaklaşık 30 Km ilerde , otoyol HGS giriş gişesi var , bu 30 km de HGS etiketi almak zorundasınız
 

Paralı otoyollar ve köprüler kullanılmayacaksa , HGS etiketi almak zorunlu değil , denizlerde feribot ve arabalı vapur geçişleri nakit ödenebiliyor
 





Huseyin bey, cok zor soru sordunuz.
Son yillarda yapilan parali yollar ozel sektore yaptirildigi icin hem pahalilar, hem de gise cikislarinda ucreti odenebiliyor.
Onlar affetmiyor.
Devletin kendi yaptiklari hem ucuz , hem de yogun yerlerde sadece ogs ve hgs li gecis var.
Istanbul da kopru parasi tek yonde odeniyor(Avrupa-Anadolu) ve para gisesi yok.
Alman karavancilar giriste hgs alsin ama mumkunse ozel otoyollara girmesin, cunku asiri pahali, ozellikle arac aks acikligi 3 metreden buyukse.
Suleyman beyin gonderdigi haritadaki yesil yollar ozel otoyallar. (Istanbul 3.kopru ve Istanbul-Izmir otobani ozeldir)
Avrasya tunel gecisinde de para gisesi yok.
 


Huseyin bey, cok zor soru sordunuz.
Son yillarda yapilan parali yollar ozel sektore yaptirildigi icin hem pahalilar, hem de gise cikislarinda ucreti odenebiliyor.
Onlar affetmiyor.
Devletin kendi yaptiklari hem ucuz , hem de yogun yerlerde sadece ogs ve hgs li gecis var.
Istanbul da kopru parasi tek yonde odeniyor(Avrupa-Anadolu) ve para gisesi yok.
Alman karavancilar giriste hgs alsin ama mumkunse ozel otoyollara girmesin, cunku asiri pahali, ozellikle arac aks acikligi 3 metreden buyukse.
Suleyman beyin gonderdigi haritadaki yesil yollar ozel otoyallar. (Istanbul 3.kopru ve Istanbul-Izmir otobani ozeldir)
Avrasya tunel gecisinde de para gisesi yok.
Onların paraları değerli , bu otoyol ücretleri onlara ciklet parası , bırakın kullansınlar
 



Hocam Almanlar bizi kiskaniyorlar, fakirler, hatta kendi yaptiklari mercolara bile binmiyor, bizim buyuklere satiyorlar.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Mesajlar
1,523,699
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst