Kia Sorento'ya 9500lb Sentetik Halatlı Vinç Uygun Mu ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CANADALI Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,605

CANADALI

Kamp II
Yer
İSTANBUL/idealtepe
Merhaba Arkadaşlar ,

aracımın 1980 kg civarında bir ağırlığı var. tamponun içine gizlenecek 9500 lb 'lik vinç düşünüyorum . bu araç için uygun olur mu , yoksa daha yüksek kapasiteli bir vinç mi düşünmeliyim.
saygılarımla......

Etiketler
Ynt: Kia Sorento'ya 9500lb Sentetik Halatlı Vinç Uygun Mu ?

Merhaba,vinç konusunda bana göre araç ağırlığının 3 katı sorunsuz güç demektir.
Bu rakam konusunda tercih size kalmıştır.Kısaca bilgilerimi paylaşmaya çalışayım.

Uzman kişiler 2 katı gücü önermektedirler.Fazlası için vincin kendi ağırlığını yük görürler.
Aracınızı yuvarlak hesap 2 ton olarak görürsek 2 katı 4 tonluk vinç yeterli gözükmektedir.
Almak istediğiniz vinç 4.3 tona denk gelmekte bu durumda uzmanların dediğine uymaktadır.

Ancak eğer aracınızda malzeme,bagaj ve yolcu olmadığını düşünürsek bence bu hesap doğrudur.
Yolcu,eşya ve malzemeleri koyduğunuzda 2.5 ton olursa iki katı oranı pek doğru olmayacaktır.

Bir diğer nokta da aracınızın karnı üzerine oturduğu taktirde iki katı olan güç oranının yetmeyeceğidir.
Tekerleri tutunamayan bir aracı azıcık güçle kurtarmak mümkün iken karnı oturan araca çok güç gerekir.
Araç birde yerdeki çamur vs de küremeye çalışarak kurtulmaya çalışacaktır.

Bu sebeplerle benim tercihim her zaman araç ağırlığının üç katı olan vincin seçilmesi yönündedir.
Yine de siz eğer, ben zorlu yerlere girmem,vincimi fasılalı olarak dikkatli kullanırım diyebilirsiniz.
Bir de kaliteli bir vincim var,kullandıktan sonra da temizliğini,bakımını dikkatlice yaparım diyebilirsiniz.
İşte bu durumda seçmiş olduğunuz vinç son derece yeterli ve işinizi görecek bir vinçtir.

Şahsi bilgi ve tecrübelerimden bazılarıdır,faydası olmasını umarım.

3 kati olsa sorunsuz kullanilir ama tabiki 2 kati da yeterli olacaktir.genelde strap a makara baglayatak kullanirsaniz vinc acisindan da saglikli olacaktir

''9500 lb 'lik vinç düşünüyorum ''

vinç 30-40 kg + vinç tablası yaklaşık...20 kg .de o olur..+yük demektir araca ,+ yakıt tüketimine de etkisi inçeden vardır..
halatın sentetik olması >10-15 kg hafif olması demektir..ufak vinç lerde 6-8 mm celik halat büyüklerde 9-10 mm halat capı olur.. ;)
vinç şalterine basınca yarım saat - 1 saat calıştırılamaz.. bunu karşılıyacak akü ve tesisat hiç bir aracta olmaz..
vinç 5 dakika calıştırılıp 10 dakika sogumaya ve akünün kendine gelmesi için beklenmelidir..
vinç calışırken motor devri 3000 devir altında olmamalı..vinç calışırken motor stop ederse ihtimali bittiğinizin resmidir.. ::smiley:
vinç tamburuna üst üste sarılı 4-5 kat halat olur..
1. kat eger vinç 9500 lük se o gücü verir sonraki katlarda güç düşer amper ihtiyacı fazlalaşır..
vinç kullanılırken halatı az bişi cıkarıp kullanmak hatalıdır
halatı cok boşaltırsanız tamburdan az amperle cok iş yaparsınız..
çelik halat kopma anında ölümçül kaza riski fazladır..önlemlerini biliyor olmalısınız.. ;)
aracınız dizel ve aküsü kuvvetlidir sanırım ..
ama akünüz ihtiyarsa hiç güvenmeyin 90-100a. lik olarak yeni takın..
ufak 6000-6500 lb lik vinç ler max. da 300-350 a. güç cekerler..
büyük 9500-12000 lb lik vinç ler max. da 350-500+> a. güç cekerler.. ;)
arac içine koyacagız anahtar şalteri ile direksiyon başında kumanda edip batmış araca vinçe araclada yardım etmeniz ,vinçe ve aküye fazla yük bindirmez..
yapacagız işlere göre vinç secimini en saglıklı gene siz yapacaksınız..kolay gelsin.. :smiley:

DSCF0237_zps6953a001.jpg
DSCF0240_zps96ffe66b.jpg

kendi aracıma yaptığım uygulama..örnek olsun diye koydum..
üsteki delik >> halatın tambura dolanmasını gözlemek için delik..üst üste sarılıp dolanıp vinçin yanlışlıkla parcalanmasına sebeb veren bir durumdur hatırlatırım.. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,808
Kayıtlı Üye Sayımız
166,612
Kaydolan Son Üyemiz
KAMİL ZEYTUN

Geri