Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan queensland Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 138
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 79,355

queensland

.The redness of the sky at dawn.
Mesajlar
2,018
Tepkime Puanı
2
Yer
40° 52.0' 29° 07.0'
Keneden Kurtulma (!)

*Keneden kurtulmak için kolay bir yöntem;
Büyük bir parça pamığu top haline getirin, üzerine sıvı sabun dökerek tamamen sıvı sabun ile kaplanmasını sağlayın, daha sonra kenenin bulunduğu yeri bu pamuk ile kapatın. 15 - 20 saniye sonra kenenin kendiliğinden çıktığını göreceksiniz.

kene.jpg


*Kene ısırıklarında keneden kurtulmak için önce sert bir şeyle üzerine vurun, ardından cımbızla tutup çekin, ezmemeye çalışın, mümkünse bir bir kutunun içine koyun. Vücudunuzda birtakım lekeler belirmeye başlaması halinde bir doktora görünün ve keneyi de gösterin.
 

Etiketler
Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Kişisel Korunma Önlemleri;

*Sinek kovucu ilaçlar kullanın. Bu ilaçlar keneyi öldürmüyor, fakat yaklaşmasını önlüyor, yani caydırıcı etkisi var.
*Doğrudan keneyi öldüren ilaçlar var. Bu tür ilaçlarla bir gün önceden giysilerini ve ayakkabılarınızı nemlendirin (asla cilde sıkmayın). Örneğin binde 5 permetrin içeren (böcek öldürücü) ilaçlar keneyi öldürebiliyor. Bu ilacın etkisi birkaç hafta sürüyor. (Şu anda Türkiye’de binde 1 permetrin içeren ilaçlar var, Sağlık Bakanlığı binde 5 için ruhsatlandırma çalışması yapıyor. Türkiye’de binde 1 permetrin içeren ilaçlar bile kullanılabilir.)
*Eve geldiğiniz zaman mutlaka kendinizi kontrol edin.
*Tarlaya küçük çocukları götürmeyin.
*KKKA virüsü taşıyabilen keneler ahırlara pek yerleşmiyor, bu nedenle ahır ilaçlaması pek başarılı olmuyor. Fakat çiftlik hayvanlarının mutlaka ilaçlanması gerekiyor.
*Eğer kene tutunursa bir pens veya ip ile kıvırmadan düzgün bir şekilde çekin. Çıkarttığınız keneyi bir kutuda saklayın, incelenmesi için ilgili kuruluşa götürün.
*KKKA virüsü alınan doza göre ölümcül olabilir. Kene tarafından ısırıldıysanız kendinizi kontrol edin. İki hafta içinde yoğun halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler görürseniz mutlaka sağlık kuruluşuna gidin.
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Bana çeşitli kanallardan defalarca gelen bir emaildi: Sıvı sabun ile kenenin çıkarılması. Şu anda onbinlerce insan sıvı sabun ve pamuk ile kenenin çıkarılabileceğini düşünüyor.

Bu konuda bir email grubuna gelen bir yazı ise sıvı sabunlar kenenin çıkarılma denemesinin son derece sakıncalı olduğundan bahsediyor ve

http://www.lymediseaseaction.org.uk/information/tick_removal.htm

linkini gösteriyordu. Peki bu ileti bir fake mail mi idi?
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Yoksa keneler tarafından yapılan sistemli bir dezenformasyon çalışması mı var ?? ;D ;D
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

queensland' Alıntı:
Keneden Kurtulma (!)

*
*Kene ısırıklarında keneden kurtulmak için önce sert bir şeyle üzerine vurun, ardından cımbızla tutup çekin, ezmemeye çalışın, mümkünse bir bir kutunun içine koyun. Vücudunuzda birtakım lekeler belirmeye başlaması halinde bir doktora görünün ve keneyi de gösterin.



Bu yöntem insanı azraile teslim ediyor diye haberler duydum.
 



Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Bunla ilgili bir site ve detaylar var: http://www.kirim-kongo.saglik.gov.tr/

Sitede konu ile ilgili resimler ve filmler de var. Kenenin hava almasını engelleyecek yöntem kenenin kusmasını sağlıyormuş ve doğal olarak zehrini deri altına boşaltıyor. O nedenle cımbızla ya da ip ile çıkarıp keneyi de bir kavanoza filan koyarak sağlık kuruluşuna götürülmesi isteniyor.
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Arkadaslar gecenlerde gelen bi maili sizlerle paylasmak istedim

ABD de bir hemşirenin verdiği yararlı bilgi aşağıda. Keneden acısız kurtulmak için işe yarıyan kolay bir yöntem var. Özellikle parmak aralarına ve saç diplerine ve sırta yapışanlar için büyük bir kolaylık.

Bir büyük parça pamuğu top haline getirin ve üzerine sıvı sabun dökerek tamamen sıvı sabun ile kaplanmasını sağlayın. Daha sonra kenenin bulunduğu derinin üzerini (sıvı sabuna allerjiniz yoksa tabi) bu pamuk ile kaplayın. 15-20 saniye sonra kenenin girdiği yerden kendiliğinden çıktığını göreceksiniz. Bu yararlı bilgiyi doğayı sevenlere, avcılara, dağcılara, çocuklara iletiniz.
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

arkadaşlar kene ısırmasında en yakın sağlık kuruluşuna başvurun orada kene çıkartmayı bilen eğitimli bir personel ince ağızlı bir pens ya da pensetle kenenin ağız parçalarını tutarak tükrük bezlerindeki bize zararı dokunacak viruslar kene tarafından bizim vücudumuza aktarılmadan usulünce o keneyi oradan alacaktır. aksi taktirde kene tarafından enfekte edilme ihtimalimiz vardır.

Veteriner Hekim
Yaşar Ergün
 


Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

pensle kenenin ağız parçalarının sabitlendikten sonra çekip çıkartılması uygulamasından hariç bir yöntem uygulandığında kene bu işlem esnasında tükrük bezlerindeki enfekte tükrüğü kana verir ve biz enfekte olmuş oluruz o nedenle diğer yöntemler uygulandığında enfekte olmanız olasıdır ya da daha yüksek ihtimaldir.
 



Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Arkadaşlar birçoğumuz doğa sporlarıyla uğraşmaktayız ve doğayla iç içeyiz, basın yayın organlarında sık sık kene ısırmaları sonucu ölümler görüyoruz. bu yüzden bunu dikkate almamızda fayda var.



KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ



Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Kırım-Kongo Hemorajik Ateş (KKHA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.

foto1me1.jpg




Keneler Nasıl Tanınır ve Nerelerde Bulunur?

Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekillidir. 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.
Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara (özellikle devekuşları) kadar geniş bir konakçı spektrumları mevcuttur.

foto2px6.jpg




Kimler Risk Altındadır?

Hastalık genellikle meslek hastalığı şeklinde karşımıza çıkar.

foto3piknikft1.jpg


Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar

Veterinerler

Kasaplar

Mezbaha çalışanları

Sağlık personeli özellikle risk gurubudur.

Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadır.

foto4gv6.jpg


Henüz ergin olmamış Hylomma soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza eder; ergin kene olduğunda da hayvanlardan ve insanlardan kan emerken bulaştırır.



Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gün olabilmektedir.



Belirtileri Nelerdir?

foto5belirtiay6.jpg


*Ateş

*Kırıklık

*Baş ağrısı

*Halsizlik

*Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu;

- Yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık,

- Gövde, kol ve bacaklarda morluklar

- Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür

- Ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeni ile olmaktadır.



Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tanısı Nasıl Konulur?

Kanda virüse karşı oluşan antikorların taranması tanı için en sık kullanılan yöntemdir. Bu göstergeler hastalığın başlangıcından sonra 6. günden itibaren belirlenebilir.



Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?

Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur.

1. İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaş önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir.

2. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak yada kısa giysiler ile gidilmemelidir.

3. Bu alanlara av yada görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları,

izmeqy3.jpg


4. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske v.b. giymeleri gerekmektedir.

5. Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar, ''repellent'' olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. (Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir.)

spreyal7.jpg


6. Haşere kovucular hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir.

7. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır.

kenesrmbacakud8.jpg


kene1je6.jpg


kene2sj8.jpg


8. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla sağa sola oynatarak alınmalıdır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur.

( Detaylı bilgi için www.kidshealth.org/parent/general/body/tick_removal.html )

korunma5ki5.gif
korunma6vf0.gif
korunma7sw6.gif
korunma9jy0.gif


9. Diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, haşere ilacı (insektisit) ile uygulamanın uygun görüldüğü durumlarda çevre ilaçlanması yapılabilinir.



Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tedavisi Nedir?

Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastaya destek tedavisi yapılmalıdır.



Konuyu Hazırlayan: Dr Alp Akay - Dr.Başak Soyluoğlu



Kaynaklar;

www.saglik.gov.tr
www.tvhb.org.tr/
www.who.int/mediacentre/factsheets/fs208/en/
www.cdc.gov/ncidod/dvrd/spb/mnpages/dispages/cchf.htm
www.medicine.ankara.edu.tr/fakulte/files/20054_9
www.hssgm.gov.tr
www.cumhuriyet.edu.tr



NOT: Konu Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi'nin internet yayınıdır.
http://www.bilkent.edu.tr/~bilheal/aykonu/ay2005/temmuz05/kirimkongo.html
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Yaşar hocam, vücuda yapışan keneye ısıtılmış bir çubuk değdirerek kendi kendisini vücuttan attırması sağlanabilirmiş. Doğru mu acaba bu bilgi?
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Kene ısırıklarında hayvanı irrite edecek şeyler (kenenin sıkılarak öldürülmesi, kene vücutta yapışık iken ilaçla öldürülmeye çalışılması, deterjan emdirilmiş pamuk topu ile boğulmaya çalışılması vs vs) kenede kusmaya ve dolayısıyla tükrük bezlerindeki virusu sizin kanınıza vermeye sebep olur kesinlikle yapılmamalıdır. Yukarıdaki şekilde gayet güzel anlatılmış kenenin ağız kısmından ince uçlu bir pens yardımıyla bir iki sağa sola hafif hareket sonrasında ısırığa dik olarak çekilmeli ve kene uzaklaştırılmalıdır. Keneyi kendiniz çıkartsanız da en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Eğer ağız organeli batan yerde kaldıysa (koptu ise) sabunlu suyla bölge yıkanıp en yakın sağlık kuruluşuna en kısa sürede başvurulmalıdır. Aslında kenelerle ilgili çok yazacak şey var ama bir ara kamp yerleri ve kene bulunabilecek yerler hakkında bir iki şey yazarım.
 

Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

arkadaşlar forumda bazılarınız karşılaşmışsınızdır bez sürekli doğadayım sudayken sorun yok ama dağa taşa gittiğimde sürekli içimde bir kene korkusu oluyor her tarafta değişik şeyler yazıyor ama kimisi birbiriyle çakışıyor ve bende çelişki yaratıyor.Benim size sorum;
1-kenelerin büyüklüğü anlayabileceğimiz oranlarla (mesela toplu iğnenin başı veya araba lastiği kadar)nedir?
2-korunma yolları
3-nerelerde daha fazla olur
4-çeşitleri nelerdir
5-nekadar zamanda öldürür yada keneyi fark etmezsek nasıl anlaşılır
6-daha fazla öneriniiz varsa ;D
bunlar hakkında yardımcı olurmusunuz aranızda doktorlarda var biliyorum bu yazıyı okuyup cevap vermezlerse hipokratın gözünden düşeceklerdir bunu unutmasınlar ;D
 




Ynt: Kene Isırması - Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

yol' Alıntı:
Özellikle yaz mevsimine girerken büyük tehdit olan keneler hakkındaki yazınızı dört gözle bekliyoruz Yaşar hocam :smiley:

yasarergun' Alıntı:
Kene ısırıklarında hayvanı irrite edecek şeyler (kenenin sıkılarak öldürülmesi, kene vücutta yapışık iken ilaçla öldürülmeye çalışılması, deterjan emdirilmiş pamuk topu ile boğulmaya çalışılması vs vs) kenede kusmaya ve dolayısıyla tükrük bezlerindeki virusu sizin kanınıza vermeye sebep olur kesinlikle yapılmamalıdır.

Sedat hocam bence bu böcükleri irrite etmeyelim. ;)
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,766
Mesajlar
1,523,426
Kayıtlı Üye Sayımız
166,580
Kaydolan Son Üyemiz
mmehmet

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst