satıştan ümidi kestiğim için kullanmaya karar verdim. Bir arkadaşımla beraber kısmet olursa Ağustos ayı içinde bir Doğu Anadolu turu yapacağız. Tapatalk'un kullanımından hoşlanmadığım için unutmazsam dönüşte bilgisayar üzerinden gözlemlerimi paylaşırım.
11 günde toplam 2650km katedip 12 vilayetten geçtik. Karavanın hemen herşeyini test etme imkanı bulduk. Sonuç: gezenbilir'i enine boyuna okumuş olmam sayesinde oldukça iyi bir tasarım yapmışım. Bir kaç küçük hatam olmuş:
- Araçta paspas ve kova gerekiyormuş. Yolda aldım.
- Banyoya sabunluk koymayı unutmuşum, onu da yolda aldım.
- Benim gibi saat manyakları için yatağın yakınına dijital saat gerekiyormuş
- Solar panelin lamba çıkışına bütün lambaları bağlamak hataymış. (Gerçi bende bir iki tane bağlı olmayan var.) Borçka Karagöl'de ağaçlık bölgede fazla kalınca solar panellerin şarjı yetmedi. İkinci alternatörü kullanmam gerekti. Panelleri devre dışı bırakınca karanlıkta kaldık ve bir süre ledli el feneriyle idare etmek zorunda kaldık. İkinci alternatörü kullanarak 12 dk.lık şarj yetti. (Bende her şey 12V. Buzdolabı ve lambalar dışında enerji tüketen bir şey yok. -- TV seyretmediğim için almış olduğum halde hala bağlamadım.) Bir ara lambaları genel sigorta paneline aktarmam gerekecek.
En büyük korkum banyo idi. 90lt su deposu iki kişinin duş yapmasına rahat rahat yetti. Muhtemelen üçüncü bir kişiye bile yeterdi. Benim duş teknem doğrudan yere konmak üzere (ayaksız) imal edilenlerden. Dolayısıyla yan yükseklikleri az. Aracın durduğu yerin eğimi ters olursa kapı altından su sızıyor. Ben aracı hafifçe sol yana eğimli yerlerde park edip duş yaparak hallettim. Ama yeni araç yapacakların kenarları yüksek duş teknesi alıp ayak tarafındaki fazlalığı kesmesini tavsiye ederim.
Biraz da gezi rotası hakkında bilgi: Giresun, Trabzon (Uzun Havuza gitmeyi düşünmedim bile), Rize Ayder yaylası ve Zilkale, Hopa, Artvin, Borçka, Maçahel, Savşat, Ardahan, Kars, Iğdır, Kars, Van, Van Gölü çevresi, Ağrı, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Giresun.
Borçka Karagöl'de kamp yapmaya izin vermiyorlar. Şavşat Karagöl'de hesapça bir kamp alanı var ama fiilen yok. Konaklama tesisi civarında (ya da park alanında) kamp yapılabiliyor. Ama hiç bir hizmet vermeseler de 25 TL kamp ücreti alıyorlar. Dolayısıyla kendilerine iyi (!) niyetlerimizi bildirip yola devam ettik. Çoğunlukla cami yanı ya da benzinliklerde konakladığımız için karavanın tuvaletini hiç kullanmadık.
Daha önce görmüş olduğum halde Maçahel ve Karagöl'lerin her ikisini de tekrar görmekten büyük keyif aldım. (Ayder artık fazla kalabalık. Ama görmeyenler için cazip olabilir.) Van Gölü etrafı görülmeye değer. Özellikle İshak Paşa Sarayı, Ani Harabeleri, Muradiye Şelalesi, Ahtamar Adası ve Nemrut Dağı Krater Gölü mutlaka görülmeli. Kars'ta görülecek pek çok yer var: Rus evleri, Katarina köşkü, Kafkas Cephesi Müzesi. Dönüş yolunda Gümüşhane'de Karaca Mağarasına da uğradık; görülmeli.