Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Peugeot Boxer - Bekir Kemal Ataman (TA2RX)
Sonra kabataslak bir tasarım yaptım. Şu haliyle sorunlu, ama önce görüntü:
[attachment=1]
Buradaki temel sorun buzdolabının büyüklüğünü hesap etmeden çizmiş olmam. Mutfak tezgahının derinliğini 50 cm çizdim. Oysa kullanmayı düşündüğüm Atilla Dinçer örnekli buzdolabının derinliği 60, eni 55 cm.
Bunu düzeltmek için aklıma gelen iki alternatif var:
Birincisi mutfak tezgahını 60 cm. derinliğe çıkarıp, banyoyu 70x70'e indirmek. Şekilde görüleceği üzere banyonun kenarına fazladan bir 10 cm koydum, çünkü Yusuf Aybek bir ara ilk tasarımında boruları indirecek yer bırakmadığı için sıkıntı yaşadığını yazmıştı. Bu amaçla dış duvar dibinde 10 cm bırakmayı düşündüm. Ama burada hala kafamı kurcalayan faktör, aracın alt tarafındaki kuşağın buna engel olup olmayacağı. Engel olacaksa, zaten o 10 cm'lik fazlalığın bir anlamı yok demektir. Sözkonusu kuşak şu resimde çok net görülebiliyor:
http://www.gezenbilir.com/index.php?action=dlattach;topic=73948.0;attach=297223;image
İkinci alternatif, mutfak tezgahının enini 55 cm'e çıkarmak, dolabı kapı tarafına almak ve buzdolabını Atilla bey'in tasarımında olduğu gibi (Dolabın kapısı aracın kayar kapısının olduğu tarafta olacak şekilde) yanlamasına yerleştirmek. Bu takdirde girişi daraltmamak için mutfak tezgahının boyunu 110 cm'e indirmek gerekiyor. Hanım bu tür bir tasarımda daha yüksek buzdolabı da kullanabileceğimizi düşünüyor. Ama ben buna pek taraftar değilim, çünkü o zaman mutfak tezgahını hiç bir şekilde genişletmek mümkün değil (örneğin kayar kapı tarafına menteşeli bir uzantı ile tezgahı büyütmek, vb.)
Buzdolabı banyo tarafında kalır ise aküler buz dolabının altına gelecek. Kapı tarafına konur ise, bu durumda evyenin altında yer alacak. (Tabii olası su taşmalarına karşı iki bölmeyi birbirinden çok iyi ayırıp izole etmek şart.
Klima (Atilla beyin kullandığı türden) ya yatağın altına, ya ocağın altına girecek. Ama ocağın altına gider ise ocak yükselmek zorunda. Hanımın boyu kısa olduğu için bu ciddi bir sorun. Klima ocağın altına girer ise, ocak küçük tüple kullanılmak zorunda. O da, evyenin altında, akülerin üzerinde olmak durumunda. Her dört bölmenin de (tüp, akü, buzdolabı, klima) adam akıllı havalandırma ile donatılması şart (fan, vb.)
Temiz su deposu için aklıma gelen tek yer yatağın altına banyo tarafına koymak.
Yorumlar, öneriler, eleştiriler lütfen. Tasarıma yeni başladığım için kafam epeyce karışık.
Sevgiyle,
BKA