Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Aka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,025
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 218,318
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)

Haşmet bey, aynen dediğiniz gibi bu araçta böyle plan uygun düştü, fakat başka bir araç olsaydı gene ilk etapta ranza düşünürdüm, iveco almamızın sebebi, karavan olabilecek araçları çok araştırdığımızdan değil tamamen tesadüf sayılır, öncelikle forumdan edindiğimiz bilgiler ve çevremizde küçük bir araştırma sonucu birçok aracı eledik, hatta bunların içinde çok sevdiğim mercedes ve wv de var, geriye sadece 3 araç kaldı bunlardan biride iveco idi, sonra bizim buraların tek iveco servisi olan işletmeye gidip samimi bilgi aldık, söylediklerinin bir kısmı biraz canımızı sıksada gene onların doğrultusunda karar verdik, evet araç dar fakat trafikte çok rahat oluyor.
Mesela servisin söyledikleri arasında aracın çok sert olduğunu ve yoracağını öğrendik, tek kontak anahtarının yedeğinin yapılamayacağını, buna mukabil parçalarının ve motorun çok uzun ömürlü olduğunu öğrendik, bu modelde motorun tam değil yarı elektronik olduğunu ve en önemliside akranı araçlara göre istihap haddi en az araç olduğunu, bunun sebebini ise servis şöyle açıklıyor, normalde araç öz ağırlığı diğer araçlara göre fazla fakat sistem ve motor bu ağırlığı taşıması için yapılmış ama b sınıf kullanabilsin diye 3500 total kg gösterilmiş. gene ne kadar doğru iş tartışılır tabi ama aynı aracın 6000 kg yük taşıdığını gördüm.
Eğer suspansiyonla oynayabilirsek ileride aklımda olanlardan biriside bu, birde araçta sürgü kapı sesi var henüz bu sesi ( vuruntuyu ) kesebilmiş değiliz. bir iyi taraf varki araç 2006 model henüz 80 000 de ve bu güne kadar sadece bisküvi taşımış.

Etiketler

Sn. Aka,

Alışılmışın dışına çıkmanız dikkate değer, 2007 yılında Fazer Karavanda yapılan sizin aracınızın benzerini görmüştüm ve çok ferah ve büyük
olarak gördüm. Ancak dar olması dizaynda dikkat gerektirir.

Servisinizde söylemiş İveco motor olarak güçlüdür. Eski model özellikle Ducatoda İveco motor kullandı. Bende özellikle plasiyerlere gördükçe
sorardım araç için görüşlerini ve hep güçlü motoru birazda yakıtın fazla olduğunu söylerlerdi.

İmalat kısmınıda başarıyla bitirebilmenizi dilerim.
Selamlar.

Aracınız hayırlı olsun..

inşallah gönlünüzden geçtigi,planladıgınız gibi yaparsınız..

ilgiyle takip edecegim..

Merhabalar;

Araciniz hayirli olsun. Bence bu kadar guzel ve genis bir araciniz varken en azindan az elektrik tuketimi olan tezgah alti buz dolabi dusunun. Cunku yaz kis vaktinizin cogunu karavanda gecirecekseniz buzdolabi isi sonradan can sikabilir. Bu yuzden en bastan koyup yerini belirlemekte fayda var diye dusunuyorum.

Ozellikle atalarimizin deyimi ile tasima su ile degirmen donmez. Sicak yaz gunlerinde hazir buz ile sogutmayi dusundugunuz buzluk cok is gormeyecektir. Ve eger buzu satin alacaksaniz bu uzun vadade buzdolabindan daha maliyetli olacaktir.

Eger buz dolabindan kacmanizin temel prensibi elektrikse aracinizda yeterli yer var. 1 yerine 2 gunes paneli koyarak daha cok elektrik elde edebilirsiniz ki 1 gunes paneli bile yuksek amper aku ile sizi gunesiz bir iki gun bile goturur. Gunesin kendini 3 gunden fazla gostermedigi durumlarda 3 sistem usten kapakliyi kullanirsiniz.

Nur hanım-Kemal bey, hayırlı olsun,
Araçlarımız aşağı yukarı m3'ü aynı arka bir yana banyo, kapı girişi ferah ve rahat yaşam yeri bırak gerisi önemli değil kullandıkca çözüm buldum. Kolay gelsin.

İlhan GÜNEŞ

Melih bey soğutucu hakkında söyledikleriniz doğru olabilir, fakat ben araçta önden kapılı dolaba karşıyım, nedeni soğuğu kapak açılmalarında muhafaza edememeleri, halbuki üstten kapaklı dolaplarda durum farklı, kapağını dilediğiniz kadar açıp kapayabilirsiniz. eğer bahsettiğiniz kopresörlü bir soğutucu ise gene büyükçe bir gözü izole edip dışardan kopresör takarak buz dolabı haline çevirmek bana daha mantıklı geliyor. Buz kutusuna gelince, avrupalı bir çok araçta bu var, bunu ayrıca buz koymazsanız gıda saklama kutusu olarakta kullanmak mümkün.

İlhan bey teşekkürler, valla birkaç gündür sizin topiği izliyoruz, baya tiyo aldık.

Aka' Alıntı:
" tek kontak anahtarının yedeğinin yapılamayacağını, buna mukabil parçalarının ve motorun çok uzun ömürlü olduğunu öğrendik,"

Kemal bey kolay gelsin. Ben kontak anahtarının yedeğini yaptırdım problem yok. Benim iveco 98 model belkide yüksek modellerde kullanılan teknoloji müsade etmiyordur kopyalamaya. Ama bizim sanatkarlarımız her yeniliğin çözümünü bulmakta ustadırlar biliyorsunuz. İyi bir otomobil anahtarcısına sormakta yarar var sanırım.
Güneş pili konusunu araştırdınızmı acaba, donanımı ile birlikte maliyet ne cıvarlarda çıkıyor.?

Eger aracta Immobilizer varsa kontak anahtarinin yedegini fabrika disinda kimse yapamaz. Yani yapilan anahtar kapilari acar ama kontagi acmaz. Cunku immobilizer li araclarin anahtarlarinda bulunan elektronik chip devreyi tamamlar ve kontak calisir. Bunu sadece fabrika kopyalayabilir. Fakat fabrikanin kopyalamasi icinde arac ilk alindiginda bir asil bir yedek ve birde Kirmizi anahtar verilir. Fabrikaya bu kirmizi anahtari goturerek anahtardan kopyalatabilirsiniz. Eger kirmizi kayipsa immobilizer anahtar kopyalanmaz. Her immobilizer aksaminin degismesi ve ona gore yeni sifreye sahip anahtar yapilmasi gerekir ki biraz pahali bir sistem.

Calisma mantigini anlamak icin;

Burda calisma prensibi anlatiliyor.

http://www.youtube.com/watch?v=zyDfUas-qSs&feature=related

Eger durum yukardaki gibi ise yapabileceginiz iki sey birincisi bu pahali proseduru goze alip yeni immobilizer ve anahtar yaptirmak. Yada serviste immobilizeri iptal ettirmek. Bu sekilde guvenlikten odun verirsiniz fakat en kotu anahtarcinin yaptigi anahtarla bile kontagi calistirirsiniz.

Ümit bey, Melih bey açıklamış, durum aynen böyle, ama bu belli bir seri araçlar için, son çıkan araçlarda sadece şifre kartı var dilediğiniz kadar anahtar sahibi olabiliyorsunuz, yani içindeki chip kolay programlanıyor, bu arada başka bir uygulama daha gördüm ana anahtarın birkaç yedeği yapılmış ve ana anahtarın dişleri kırılmış ve gövdesi kontak yuvasına yakın bir yere yapıştırılmış ve sonuç olarak yedeklerin hepsi aracı çalıştırıyor ama güvenlik olayı devreye giriyor tabiki.
Güneş panele gelince, açık söyleyim ben panele para vermedim, bir tanıdık kendi şirketi için hollandadan piyasa tanıtımı için getirttiği numune panellerden birini hediye etti, o sıralar meraktan araştırdığımda 400-500 euro gibi fiyat söylemişlerdi, bunun için birde regülatör gerekiyor, regülatör piyasada var fiyatı 50 Tl cıvarı hatta regülatörlerinde seçenekleri var, tek akülük yada çift akülük ve sıralı doldurma gibi. yani bir akü dolduğunda devre dışı edip diğerine geçen.
Bu arada bu solar piller için bilinmesi gereken şey, bana söylendiğine göre ortalama ömürleri 20 yıl cıvarı fakat 20 yıl dediği halde 4-5 yıldada ölen piller var, burada dikkat edilmesi gereken şey bu piller nem almadığı sürece sadece güneş altında ömürlerini tüketiyorlar, yani pili kullansanızda kullanmasanızda güneş altında durduğu sürece kendini yiyor, ve dolayısıyla eğer akım çekilmiyorsa pili gölgeleyin demişlerdi, bu nasıl yapılır bilmem, belki ışık geçirmeyecek kumaş yada naylon türü bir perde, fakat güneş altında siyah benzeri bir kaplamanın altındaki ısı 80-90 dereceleri buluyor..( tarlalarda yabani ot öldürmek için kullanılan yöntem budur, otu olduğu yerde pişirmek )

Bu arada cam işi için İzmir'den Ali ustanın telefonunu buldum ve konuştum, aracı görmesi için yakında yanına gideceğim, kendisi veya işi hakkında yorumda bulumak isteyen arkadaşlar varsa lütfen buyursunlar.

Arkadaşlar,
Sürgülü yan kapıda tadilat yaptıran, kapının boyutu ile oynayan, yerini kaydıran, ya da sürgü kapı yerine açma kapı taktıran var mı. Bu konuda bilgisi olan var mı.Bu işin yasal prosedürünü bilen var mı.

Sn aka. Aracınız hayırlı olsun.Yapım aşamasında size kolaylıklar diliyorum..
Selamlar.

Uzunca bir cam araştırmasından sonra bu hafta işe başladık, yanlız şu varki piyasada iveco konusunda fazla seçenek yok malesef, firma halen ( okul serisi ) dedikleri tipte cam takmakta imiş, okul serisi dedikleri cam ise, tamamı sabit sadece üst kısmında bir karış kadar sürgüsü olan cam.
Cam konusunda Yusuf arkadaşın yardımları konusunda bir kısmı hallettim, ve gene evelki gün önümde giden iveco minibüsü yakalayarak diğer kısımlarıda hallettim gibi, söför arkası kabinde ve en arka kısımda cam içinde sürgü sistemli cam kullanmaya karar verdik, tanesine kaporta kesme işi hariç, yapıştırma dahil 350 tl fiyat aldık. bu camları iveco'ya çalışan değil başka bir firma üretiyormuş onuda öğrenmiş olduk.
Ve araç içinin eski izolesini sökmeye başladık. 4mm gibi mdf kullanılmış, altından genelde cam yünü bazı yerlerde ise strafor çıktı, tabi hepsi çöp oldu.

DSCN2216.JPG

DSCN2222.JPG

DSCN2223.JPG

Bu arada 12 den 220 ye tam sinüs inverter tavsiyesine açığım.

düşündüğümüz cam açılımı bu şekilde, cam yuvaları büyük olduğu için camlı kısımlar fazla dikkat çekecek gibi ama başka çare yok.

sag cam.jpg

sol cam.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR