Kendi Kamp Ocağınızı Yapın

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 61
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,010

Etiketler

Ynt: Kendi Kamp Ocağınızı Yapın

ankarda oturuyorum metro grosmarkete praktikere bauhausa ve real e baktım içki reyonundakiler tekelin artık ispirto uretmediğini onun yerine metil alkol çıkırdığını söyledi. oda gelmiyormuş zaten. medikalçılerde de saf alkol vardı ama oda 1 litresi için 10 lira istedi :smiley: bakalım bugun ulustaki büfelere bakıcaz. herkes bana potansiyel ayyaş olarak bakıyo ispirtoyu sorunca :smiley:

Ooo, sen bir de permasol sor eczanelere... Hemen ayağında mantar varmış gibi tarife başlıyorlar.

Beni dinleyin, evdeki kolonyayı bir deneyin. İsterseniz sonra gidip markasız bir kolonyadan plastik bidonda alırsınız.

Ocağı bir kere yakıp sonucu görmek için 10-15 ml yeter. 50-60 ml ile makarnanızı pişirip yersiniz bile.

onla denedim kolanyayla yaptım ama içindeki su ne kadarda olsa etkiliyo verimi. yalnız yanma olayı sadece ortada oluyo açtığım deliklerde çıkmadı alev yaklaşık 5 dk bekledim ama değişen bi şey olmadı

Bu tip ocaklarda aradaki dikdörtgen şerit üst tarafta tam oturmalı. Yamuk kesmemelisiniz ve kutuları iyi kapatıp aralık bırakmamalısınız. Şeridin alt kısmında yakıtın dış tarafa geçişi için çentik olmalıdır. Bu çentikler olabildiğince aşağıda bitmelidir, yukarı doğru uzamamalıdır. Alev çıkış delikleri 1,5 mm civarı çapta olsa iyi olur. Son olarak ben fotoğraflarla anlatırken kapasitesi az bir ocak yaptım. Ocağın boyunu 4-5 cm'e kadar yükseltip kapasitesini arttırırsanız uzun süreli kullanımlarda rahar edersiniz, taşma olmaz.

Yakıtı çok ise, tüm takıtın 80C'ye gelip buharlaşması, dolayısıyla deliklerden alev vermesi daha fazla zaman alır. Altına karton, tahta gibi bir malzeme koyarsanız süre azalır. Eğer ocağı su içine, metal üstüne koyup yakıyorsanız, ocak hiç ısınmayabilir, dolayısıyla işe de yaramaz.

7__ic_duvar_1.jpg

Üste gelen uzun kenar çok düz olmalı, diğer uzun kenarda ise çentikler olmalıdır.

8__montaj_1.jpg

Bu dikdörtgen, iki ucu 2 cm kadar üst üste gelecek uzunlukta olmalıdır. Uçlar iyi örtüşmezse işe yaramaz.

Güzel bilgi yararlı bir paylaşım olur belli mi olur berki bir gün lazım olur.

ben de yaptım bu ocaklardan aseton yakmıştım baya eğlenceli.ufak bi not : ocağı yaparken içine cam elyafı koyun derler. ben eski tip bulaşık teli kullandım aynı işi gördü.

merhaba,
ispirto ihtiyacı olanlar (ankara için) sakarya caddesindeki büfeden bulabilirler.

deserteagle' Alıntı:
Bu tip ocaklarda aradaki dikdörtgen şerit üst tarafta tam oturmalı. Yamuk kesmemelisiniz ve kutuları iyi kapatıp aralık bırakmamalısınız. Şeridin alt kısmında yakıtın dış tarafa geçişi için çentik olmalıdır. Bu çentikler olabildiğince aşağıda bitmelidir, yukarı doğru uzamamalıdır. Alev çıkış delikleri 1,5 mm civarı çapta olsa iyi olur. Son olarak ben fotoğraflarla anlatırken kapasitesi az bir ocak yaptım. Ocağın boyunu 4-5 cm'e kadar yükseltip kapasitesini arttırırsanız uzun süreli kullanımlarda rahar edersiniz, taşma olmaz.

Yakıtı çok ise, tüm takıtın 80C'ye gelip buharlaşması, dolayısıyla deliklerden alev vermesi daha fazla zaman alır. Altına karton, tahta gibi bir malzeme koyarsanız süre azalır. Eğer ocağı su içine, metal üstüne koyup yakıyorsanız, ocak hiç ısınmayabilir, dolayısıyla işe de yaramaz.

7__ic_duvar_1.jpg
Üste gelen uzun kenar çok düz olmalı, diğer uzun kenarda ise çentikler olmalıdır.

8__montaj_1.jpg
Bu dikdörtgen, iki ucu 2 cm kadar üst üste gelecek uzunlukta olmalıdır. Uçlar iyi örtüşmezse işe yaramaz.

Hocam bilgiler icin tesekkurler. Benim aklima takilan ve sormak istedigim: sicak yaz gunlerinde araclarda alkol tasimak ne kadar guvenlidir. Sicaktan yanma ve alev alma ihtimali varmidir?

melihbozkurt' Alıntı:
Hocam bilgiler icin tesekkurler. Benim aklima takilan ve sormak istedigim: sicak yaz gunlerinde araclarda alkol tasimak ne kadar guvenlidir. Sicaktan yanma ve alev alma ihtimali varmidir?

Ben arabada günlük kullanım için bir şişe Selin kolonyası bulunduruyorum. Yaz kış duruyor. Yazın sıcağında plastik şişesinin biraz şiştiği olmuştu. Herhalde sıcakta yumuşamış olan şişe kolonyanın basıncı ile şekil almıştı. Ayrıca zamanla - kolonya vasfı olarak söylüyorum - bozuldu. Ama bu bir yıldan fazla zamanda oldu.

Etil Alkol 365 derece selsiusta kendinden alev alıyormuş. Yani durum endişe verici değil. Ama çok sıcakta sağa sola yine de dökmemeli... Çünkü 12 derecenin üstündeyken alkolü yakabiliyorsunuz. Aynı şey benzin için -40C mazot için de 62C üstünde geçerliymiş. Kısaca alkolü kapalı kapta tutmak yeterli gibi duruyor. (Bu bir tavsiye değil yine de...)

Bazı değerleri aktarayım. Hata varsa kaynağımın boynuna.

En düşük kendinden alev alma sıcaklıkları:
(http://www.engineeringtoolbox.com/fuels-ignition-temperatures-d_171.html)

Etil Alkol: 365 C
Metil Alkol: 385 C
Benzin: 280 C
Gazyağı: 210 C
1 numara fuyloyl: 210 C

En düşük yakılabilme sıcaklıkları:
(http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_Point)

Etil Alkol: 12.8 C
Benzin: -40 C
Gazyağı: 38-72 C
mazot: 62 C

Yukarıdaki değerler bu ürünlerin -varsa- çeşitleri arasında farklılık gösterebilir.

Tesekkurler cevabiniz icin. Peki bu tip ocaklarda ethil ve methil alkol disinda neler kullanilabilir. Yani yanici olan hersey kullanilabilirmi. Cunku kurallar geregi boyle ethil ve metil alkol heryerde satilmiyor. Ama %100 aseton satiliyor ev yapim malzemeleri satan yerlerde. Aceba %100 aseton yanarmi. Bazi insanlarin dizel katkisi olarak %100 aseton kullandiklarini okumustum verimi arttirmak icin. Bu motorda yakilabildigini gosteriyor ama ocakta ne dersiniz?

melihbozkurt' Alıntı:
Tesekkurler cevabiniz icin. Peki bu tip ocaklarda ethil ve methil alkol disinda neler kullanilabilir. Yani yanici olan hersey kullanilabilirmi. Cunku kurallar geregi boyle ethil ve metil alkol heryerde satilmiyor. Ama %100 aseton satiliyor ev yapim malzemeleri satan yerlerde. Aceba %100 aseton yanarmi. Bazi insanlarin dizel katkisi olarak %100 aseton kullandiklarini okumustum verimi arttirmak icin. Bu motorda yakilabildigini gosteriyor ama ocakta ne dersiniz?

benzin ocaklarında ön ısıtma için küçük plastik şişelerdeki asetonu kullanıyordum. aseton yakıt olarak çok verimli olmadığı için ocaklarda yakıt olarak tercih edilmiyor.

Tesekkurler cevabiniz icin. Biraz once internette biraz arastirdim araclarada acetonu iyi yandigi icin degi aceton yakit kanallarini temizleyip yatifin daha iyi ulasmasi ve daha kolay buharlasmasi icin kullaniyorlarmis. Ozellikle disel yakitli araclarda kucuk oranlarda aseton aracin ekonomisini arttiriyormus. Yani disel yakitli araclari olan arkadaslar kullanabilirler fakat bu tip ocaklarda kullanamayiz bunu anladim. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR