Karavanda Gaz Sistemi Kuran ve Kullananların Dikkat Etmesi Gereken Bazı Noktalar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 105
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 48,872

herkeze slm arkadaslar ben bu körükleri aldim hepinize cokcok tesekür ederim buforma werdiniz bilgilerden dolayi
p.jpg Zusatzluftfeder Z8 für Fait x250 mit Kompressor und Mannometerblende Fiat X250
bunu aldim
  • 237105f1-0ccc-41da-864a-d5f06b8048e0.jpg
Sinus Spannungswandler 3500 7000 Watt 12V auf 230V Wechselrichter Inverter LCD
 

Ynt: Karavanda Gaz Sistemi Kuran ve Kullananların Dikkat Etmesi Gereken Bazı Noktalar

Mesut Bey;
Gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş..Hemen kendime bir kopya aldım zira ileride Transporter'ımın Ocak,Buzdolabı,Isınma ve Sıcak Su enerji ihtiyacını Gaz Sistemi ile gidermeyi düşünüyordum tam isabet oldu..Ancak ben biraz daha farklı bir uygulama yapıp hem iç alandan tasarruf etmek,hem 2 mutfak tüpü büyüklüğünde tek bir simit depo ile daha uzun süre yetecek gazı araçta taşıyabilmek adına Simit LPG deposunu aracın altına yerleştirmeyi düşünüyorum..Aracım T4 Syncro olduğu için ve ileride aracı yükseltip altını sac koruma ile kapatacağım için LPG deposunun güvenlik açısından problem olmayacağını,aracın dışında olduğu için Gaz kaçağı tehlikesi de yaratmayacağını düşünüyorum..
Emeğinize sağlık.. ;)
Merhaba Buğra Bey; Yaptınız mı? Sonucu merak ettim. Bende aynı şekilde yapmayı düşünüyorum.
 


.


Rica ederim. :yum:
Ben de ilginize teşekkür ederim.
Bu başlıkta tüplerin kendi güvenlik standartları değil, bu tüplerden tüketicilerimize kadar olan yani bizim yaptığımız sistem söz konusu.

Üreticilerin zaten uydukları standartlar var. Bahsettiğiniz tüpün kullanım yeri ocak ya da ısıtıcı değil. Belki aşağıdaki daha düşünülür olabilirdi.
MARINEGAS - MarineGas Engine, Marinegas Cuisine, İpragaz, Tekne LPG

Sorunuza tersten yine soruyla cevap vereyim; tüp güvenliği açısından evde kullandıklarımız neden daha sorunlu olsun ki ?
 



Syın hocam merak ettim
Yurt içinde kulllandığımız tüpler Avrupa ülkelerinde kullanılanlar ile aynı mı ? yani bizim tüpleri yurt dışında oranın tüpleri ile değiştirebiliyor mu yuz? teşekkür ederim
 








Sevgili karavanseverler,


Bilmem dikkat ettiniz mi?
Enerji başlığı altındaki 26 konunun tümü elektrik üzerine !

Karavanda diğer önemli bir enerji kaynağı olan gaz ve gaz sistemleri üzerine aşağıdaki derlemeyi gönderiyorum.
Ilgisini çekenlere faydası olursa sevinirim.

Not: Birkaç gün evvelki kaza bu konu üzerinde düşünmemizin gerekliliğini gösterdi sanırım.
Vermiş olduğunuz bilgiler ışığında benim gibi karavancılığa yeni başlayanlara çok güzel örnek oluyorsunuz. Bu tür bilgiler her karavancının kullanması için ideal görüşler. Elinize sağlık.
 

Herkese merhaba,

Çekme karavanda kışın tüpün donmaması için ne tür önlemler alınmalıdır?

Bildiğiniz üzere araçlarda kullanılan LPG gazının propan oranı ev tipi tüplere nazaran daha yüksek ve bu da donma olayını geciktiriyor. Bu sebeple karavanına LPG tankı monte eden karavancı arkadaşlar da mevcut.

Benim merak ettiim husus şu: Karavanım 750kg üzerinde ve ruhsatı ve plakası mevcut. Bir LPG istasyonuna gittiğimde karavanımdaki normal aygaz tüplerini doldurabilir miyim? Trafiğe kayıtlı bir araca LPG dolumu gerçekleştirmiş olduğum için yasal açıdan bir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Siz ne dersiniz? Ev tipi tüplere dolum sağlamak için araya bir adaptör veya aparat temin etmem mümkün müdür?
 

Özel bir aparat sayesinde dolduruluyor bildiğim kadarı ile, ancak dolum görevlisine tüp doldurduğunuzu göstermiyorsunuz. Bu yine de kanunsuz-uygunsuz yapılan bir iş. Karavana (Benzinlikten) LPG doldurmak yasal açıdan doğru değil bildiğim kadarıyla.
 




.
Propan gazının sıvı haldeki genleşmesi sudan oldukça yüksekdir. Her 1 derece sıcaklık için tam dolu kaplarda, genleşme sonucu 7 bar basınç oluşmakta ! Böylelikle tamamen sıvı propan dolu bir tüp sıcaklığın sadece 10 derece artmasında 70 bar üzeri gibi bir basınca dayanmak zorunda kalıyor. (30 °C da gaz olarak propan sadece 10,5 bar, butan ise 2,1 bar basınçına erişiyor.)
Bu, tüplerin 90 bar nihai basınca göre dizayn edildiği düşünülürse oldukça kritik bir basınç. Genleşme karakteri daha az olan ve ısı bağlantılı olarak mevsime göre değişen oranlarda katılan butan gazı, LPG de sorunu hafifletse bile, tüplerin parçalanma tehlikesi yine de devam etmekte.
Bu yüzden genleşmeyi tolere etmesi için tüpler, ~%80 i geçmeyecek şekilde doldurulurlar. Bu amaç, şamandıralı otogaz tüplerinde ev tüplerine göre kendiliğin sağlanmakta.
Otogaz tüplerinin araçlara mutlak sabitlenmesi, şamandıranın üretimde odaklanan açısının değiştirilmemesi zorunluluğundan kaynaklanmaktadır. Böylelikle şamandıranın çıkarılması hatta konumunun değiştirilmesinin bile neden kanunlara aykırı olduğu anlaşılmakta. Bir tüp, şamandıralı bile olsa, açı değişim tehlikesi yüzünden müteharrik olarak doldurulamaz !
Karavandaki şamandırasız ev tüplerinin sabit olmaması ise, yangın tehlikesinde demontaj kolaylığından değil, tüplerin dolum için sadece görevli istasyonlara gönderilmesi zorunluluğu ile ilgilidir.

Yazılanların dolaylı da olsa konuya açıklık getireceğini umarım ?
.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,735
Mesajlar
1,522,929
Kayıtlı Üye Sayımız
166,556
Kaydolan Son Üyemiz
Mehmet_Ali

SON KONULAR



Geri
Üst