Karavanda Enerji Sağlama?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan 57ahmetbasar34 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,218

57ahmetbasar34

BAŞAR..
Mesajlar
29
Tepkime Puanı
0
Yer
SİNOP
Web
www.facebook.com
merhabalar , ben 2 konuda sizlere fikir danışmak istiyorum ,

1. si : Karavanda traktör aküsü kullanmak mümkünmüdür , nasıl bir sistem yapılabilir ? Mantıksal olarak daha güçlü bi sistem olur diye düşünüyorum fakat elektriksel kısmını bilmiyorum

2. si : Karavana difransiyelli bi dingil takıp , difransiyelden gelen şaft ucuna bir kayış kasnağı kaynatsak , karavanın altına da bi alternatör (dinamo) yerleştirip , bu şaft ucundaki hareketi vantilatör kayışıyla alternatöre aktarıp ordan aldığımız enerjiyi regülatöre versek ve ordan da ihtiyacımıza göre dağıtsak olmazmı ? Yani demek istediğim karavan öndeki aracın motorunu aküsünü kullanarak şarj olacağına kendi enerjisini üretse (tabi gittiği sürede) olmazmı ?

arjprojesi.jpg



sarzsistemi.jpg



jkrubiconrear.jpg
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

Ahmet bey merhaba,

1. sorunuz için traktörde akü farklımıdır bilmiyorum ancak tüm motorlu araçlardaki gibi akü olmalıdır,yinede akü konusunda cevap
verecek arkadaşlarım olacaktır.
2. sorunuzdaki önemli konu oran olarak kesin olmasada %75 karavanlar önden çekişli araçlardır dolayısıyla projeniz arkadan itişli
araçlarda uygulanabilir, mekanik konusunda güç aktarımı yapan şaft gibi parçalarda hiç sorunsuz çalışabileceğini düşünsek bile
meydana gelecek balans problemleri bile sürüş konforunu fazlasıyla etkileyecektir.
Karavanda enerji sorunu için mekanik çözümler yerine solar panel ile akülerin şarj edilmesi ürün ucuzladıkça bizlerin daha çok
ilgisini çekmektedir.

Projenizde kolaylıklar dilerim.
 

Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

Önemli olan arac yürürken deyil dururken enerji elde edebilmek, arac yürürken zaten aracin alternatörü enerji üretiyor, arac dururken enerji elde etmenin te ve ucuz k yolu i günes paneli...
 


Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

Ahmet bey, iyi günler dilerim.
1- Traktör aküleri de normal arabaların kullandığı akülerle aynıdır. Büyük akü kullanacaksanız, ağır iş makinaları ve otobüsler için üretilen 200-210-220 volt gibi ölçülerle adlandırılan büyük aküler mevcuttur. Fakat bütün akülerin parasal değeri/ volt miktarına bölerseniz 60 voltunda 220 voltunda 1 volt parasının eşit olduğunu göreceksiniz.
2- Projenizden anladığım kadarı ile elde edilen elektriği akülerin sarjı için kullanacaksınız. Bunun için aracınızın şarj dinamosu yeterli gelebilir. Şayet yeterli değil ise; orta halli bir usta mevcut şarj dinamosunun yanına ikinci bir şarj dinamosu ekleyebilir. Bu sistem motor çalışınca devreye gireyeceğinden aracın yürümesine gerek kalmayacaktır. Sizin önerdiğiniz sistemden daha ucuza ve daha az arıza yapan bir sistem, önerdiğim sistem olacaktır.
Sayğılarımla
 



Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

Sayın Ahmet bey eğer hala projeniz üzerinde iseniz bir öneri size
Diferansiyel girişindeki istavroz kaplinine kasnak montajı son derece sakıncalı olabilir heleki kaynakla!!!! aman dikkat.
İllaki rampa yukarı çıkarken harcadığım enerjinin hiç olmazsa bir kısmını yerine rampa inerken koyacağım derseniz o zaman direk şaftın üzerine dengeli yerleştirilmiş neodyum mıknatıslardan alternatör rotoru oluşturun.Statoru ise şaftı saran sargılardan oluşur.Rampa inerken bir anahtarla devreye sokarsınız.Ağır araçlardaki şaft üzerinden çalışan rotarter fren sistemleri gibi birşey yani.
Kolay gelsin.
 

Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

yakında elektrikli otolar türkiye yollarına çıkacak bunların aküleri 1200 kg. otoyu 150 km götürebilecek seviyede ve kiralık olarak kullanılacaklar aklıma şöyle bir fikir geldi acaba karavanımızda bu akülere uygun yer yapsak bir ay kiralasak bu süre içersinde bizim tüm elektrik ihtiyacımızı karşılayabilirmi kirasınında 150-200 tl olacağı söyleniyor benim teknik bilgim sıfır teknik yönden değerlendirebilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
 

Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

Ahmet bey merhabalar, projenize saygı duyuyoruz, fakat Atilla beyin dediği gibi bu kadar zahmete katlanmaktansa buradaki birçok arkadaşın kullandığı gibi güneş panellerini tavsiye ediyorum bende. En ucuz çözüm bu olacaktır.
Biz de size yardımcı oluruz bu konuda. Yine eğer güneş paneli ile ilgili konuyu merak eder iseniz size "Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş paneli ile karşılamak" konusundaki yazılarımızı okumanızı öneririm.

Akü meselesine gelince sık doldur-boşalt tarzı uygulamalarda akünün Jel (ve derin deşarja uygun) olmasını öneririm. Her jel aküde tabiki iyi demek değildir. Hatta pahalı jel aküde iyi demek değildir. Bu konuda akü alırken dikkatli olunuz lütfen çünkü piyasada kuru olupta üzerinde el yazan aküler bile dolaşıyor. Akü kapasite birimi Ah olarak adlandırılır. enerji ihtiyacınıza ve yer durumunuza bağlı olarak akü kapasiteniz belirlenmelidir.

Görüşmek üzere
 

Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

Merhaba arkadaşlar. ben 42 sinde sigarayı bırakıp bisiklet ile tanışan, yaptığım uzun turlarla 2500km den fazla uzun yol yapıp motosikletede bulaşarak kampçılığa başlamış bir arkadaşınızım. şimdi de Karavan sahibi olmak arzusundayım ( bu yıl tatili tur şeklinde planladım hatun istediğim kıvama geldi karavana karşı çıkıyordu , fırsatı kaçırmak istemiyorum. Atilla beyin projesini takip ettim ellerine sağlık. sonrada enerji konusunda sıkıntıları okumaya başlayınca elektronik teknik öğretmen ( öğretmenlik yapmadım staj hariç) eğitimimi kullanayım dedim.

enerjide tek kaynak her zaman sıkıntı yaratır. kaynakları çeşitlendirmek problemleri azaltacaktır. yaptığım araştırmada ve gözlemlerime dayanarak rüzgar enerjisindende yararlanılabileceğini gözlemledim. vereceğim linkte güzel bir uygulama mevcut. umarım işinize gelecektede işimize yarar. tecrübeli arkadaşlar incelerse sevinirim.

http://www.solarenergystore.com.au/index.php/500w-air-turbine-has-extremely-low-mass-mobile-kit.html
 

Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

Bir tekneci arkkadasimda gordum. Panelle ne ugrasiyorsun dedi. 500 watt iyi bir enerji. Fiyatllari da dusecektir. Katiliyorum. Bence de donup dolasip bunlardan takacagiz. Yurtdisinda cogu karavanda bu pervaneleri goruyorum. Artmaya basladi fiyat dusunce.
 



Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

500watt karavan için muhteşem bir enerji. fakat bunun için uygun hızda rüzgar gerekli, ortalama enerji üretimi200-300w olarak düşünülebilir. o da yaşam destek akülerini ( solar panellerle birlikte) doldurmaya yetecektir diye düşünüyorum. özellikle rüzgarı bol bölgelerde enerji yönünden tam bağımsız bir karavan olur.
 


Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

Benim rüzgar gülü konusunda bir kaç endişem / cevabını bilmediğim sorum var:

- Hareket halindeyken aracın aero-dinamiğini nasıl etkiliyor? Yani hızı kesiyormu? Yakıt sarfiyatını arttırıyor mu?
- Rüzgar gülünün bağlandığı yerler aracın gövdesine zarar veriyor mu? Gövde dediğimiz şey eninde sonunda çok da kalın olmayan bir saç.
 


Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

TA2RX' Alıntı:
Benim rüzgar gülü konusunda bir kaç endişem / cevabını bilmediğim sorum var:

- Hareket halindeyken aracın aero-dinamiğini nasıl etkiliyor? Yani hızı kesiyormu? Yakıt sarfiyatını arttırıyor mu?
- Rüzgar gülünün bağlandığı yerler aracın gövdesine zarar veriyor mu? Gövde dediğimiz şey eninde sonunda çok da kalın olmayan bir saç.


http://www.solarenergystore.com.au/index.php/500w-air-turbine-has-extremely-low-mass-mobile-kit.html bu linte kurulu örneği var. rüzgar gülü hareket halinde kullanılmıyor. aracınızı park ederken ön tekerlerden birini rüzgar gülünün uygun aparatı üzerine bastırıyorsunuz böylece sabitleniyor. araç kaportasına temas etmediği için bir zarar sözkonusu değil. özellikle uzun süreli sabit tatillerde en az güneş panelleri kadar işe yarar bir alet. güneş paneli + rüzgar türibini 2 lisi yaşam destek ünütesinin ihtiyacı olan tüm enerjiyi karşılayabilir.
 



Ynt: Karavanda Enerji Sağlama?

Merhabalar, bu hem güneş hem de rüzgar işi ile uğraşıyorum ama rüzgara ne yazıkki bir türlü ısınamadım, çünkü büyük santral türbinleri hariç, bu durum villa karavan v.s. için kurduğumuz türbinlerde hep müşterilerden şikayet aldığımız için olsa gerek.
Bu rüzgarda ne yazıkki ses olayı halledilemedi, bu seste karavanın bağımsız olmayan bir yerde yani mesela bir kamp alanında çevre sakinlerini rahatsız etmesi kuvvetle muhtemel. Hatta kendinizi bile. Ayrıca rüzgar alan bir yer mi arayacaksınız yada rüzgar esmediğinde ne yapacaksınız gibi bazı durumlar var. Yedekte bulundurulmasında böyle bir sistemin fayda olabilir ama ben Güneş diyorummmmmm
Güneeeeeeeş ... güneşe sıcak bakınız, çünkü güneş herzaman ısıtır. :smiley:) Kış karavancısı iseniz onunda çareleri var.
Hayırlı günler
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,429
Kayıtlı Üye Sayımız
166,581
Kaydolan Son Üyemiz
dr.cenkay

SON KONULAR



Geri
Üst