Karavanda Doğru Su Tesisatı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 37
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 54,007

atiladi

Zirve
Mesajlar
4,684
Tepkime Puanı
165
Yer
İstanbul
Karavanda Hidrafor Kullanımında Hidrafor sürekli basınç altında çalışırsa, hidrafor ses yapar, bu ses özellikle geceleri çok daha rahatsız edici olur, 5-10 dakikada bir, sistem kapalı olsa bile devreye girerek 1-2 basınç vurması (tık, tık) yaparak sizi rahatsız eder. ayrıca hortumlardaki bir kaçakda, hidraforun gereksiz basınç vurmalarına sebep olur. Birde sürekli basınç altında kalan hortum, kelepcesinden çıkar vaya patlarsa, siz hidraforun enerjisini kesene kadar heryer su içinde kalır..Buna engel olmak için elektrikli karavan musluğunun platin tetiklemesi, hidraforun enerji girişine bağlanırsa, hidrafora enerji siz musluğu açmadığınız sürece gelmez, böylece hidrafor sürekli basınç altında çalışmakdan kurtulur, ısınmaz ömrü uzar, boru patlama riski azalır, geceleri kesinlikle ses yapmaz. kısacası hidrafor kullanmanın en doğru şekli budur..

Karavan-su-tesisati.jpg
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

teşekkürler Atilla abi yararlı bilgiler bunlar yalnız kendi durumumu yazayım benim hidrofora giden elektriğim panodaki sigortalı düğmelerden birinden geçiyor kullandığım zamanlarda sadece açıyorum bu durumda risk azalıyor diye biliyorum,birde bu elektrikli musluklar pahalı ürünler amacımız en ergonomik ve en ekonomik şekilde araçlarımızı dizayn etmek olduğu için bazı sistemlerde asgari riskle durumu kurtarmaya çalışıyoruz ;) :D
 

Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Atilla Bey,

Eğer hidraforlu pompa kullanılıyorsa pahalı elektrik kumandalı musluk gereksiz. Eğer elektrik kumandalı musluğunuz varsa 150-200 liralık hidraforlu pompa gereksiz. 25-30 liralık elektrikli pompalar işinizi görür. İkisinin birlikte kullanıldığını hiç görmedim.

Benim karavanımda bahsettiğiniz 5-10 dakikada bir hidraforun çalışması durumu ile geçen yıl karşılaşmıştım. Su hortumlarını takip ederk kaçak yeri bulup tamir ettim. Bir daha da bu ses ortaya çıkmadı. Aslında bu ses sistemde bir kaçak olduğunun göstergesi ve iyi bir uyarıcı.

Hidraforlu sistemlerde olması gereken bir ilave anahtar. Bu anahtar ile yolculuk sırasında ve karavanı kullanmadığınız dönemlerde hidroforun kontrol dışı çalışması engellenmiş olur. Bir keresinde yanlış monte edilmiş musluk kolu sebebiyle lavabo kapağının zıplayarak musluğu açması sonunda yolda karavanın içine sular taşmıştı. Musluk kolunun yönünü değiştiririp bir de kolay ulaşılır bir yere anahtar koyduktan sonra bir daha böyle bir sorun yaşamadım.

Selamlar,

Doğan
 

Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Yusuf, geceleyin sigorta panelinden hidraforu kapatıyorsun, pratikde yaptığın doğru, fakat gecenin 3'ünde tuvalete kalkan biri elini yıkamak için musluğa sarılınca birde bakıyorki su akmıyor, küçücük karavanda uyku sersemi sigorta panelinden git hidraforun düğmesini aç zor bu işler, hele çocuklar buna maruz kalırsa hiç hoş olmaz..
Aklın yolu birdir..
 

Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

tek muslugu olan karavanlar icin mantikli olabilir. basincli sistemlerde de uyduruk pazar hortumu kullanilmazsa patlama olmaz. karavan ve tekneler icin ozel hortumlar vardir. fiyatlari yuksek gibi gorunse de karavan icinde cok uzun metrajlar kullanmak gerekmeyecegi icin aslinda cok hesaplidirlar. bizim kamperimizde mutfak bataryasi, banyo lavabo bataryasi, dus bataryasi ve taharet muslugu olmak uzere toplam dort adet musluk var ve bunlarin uc tanesi sicak ve soguk. bu durumda switchli musluk bizim icin cok uygun degil. karavanci bir abimiz avrupalinin yapmadigini yapma demisti. onlar tek muslugu olan karavanlarda sizin sistemi uyguluyorlar. cok musluklu karavanlarda hidrofor kullaniyorlar. Dogan Bey'in de soyledigi gibi switchli muslukla birlikte hidrofor kullanmak cok gereksiz. hidroforlar, basinc dustugunde devreye girip suyu acmak ve basinc yukseldiginde devreden cikmak icin dizayn edilmislerdir. bu nedenle pompalara gore daha pahalidirlar. sizin sistemde hidroforun sadece pompa ozelligi kullanilacagi icin bosuna hidrofora para vermeye gerek yok. sadece kucuk bir pompa yeterli olabilir.
 



Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Hidrofor kullanımında bir önemli konu da kullandığı enerji. Karavanıma monte volltmetreden musluğu açıp hidroforu kullandığım sürece voltmetrede ki düşüşden (12.5 V dan 11 V'a) hidroforun epey enerji harcadığını izledim. Musluğu kapattığımda gösterge eski yerine geliyordu. Buzdolabı kullanımında dahi böyle bir enerji oynaması olmuyor.
Konuyla ilgili deneyim ve bigi aktarımına şimdiden teşekkürler.
 

Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Hidrafor devreye girdiği zaman voltmetrenin oynaması normal, çünkü hidraforlar 3-4 amp akım çekdiği için bu oynamayı fiziksel olarak yapar, 100 lt su deposu olan bir karavanda musluğu su bitinceye kadar açık bıraksanız, 11 Lt/dak bir hidrafor 9 dakikada tüm suyu boşaltacak ve harcadığı tüm enerji 0.5 amp olacakdır, enerji sarfiyatı devede kulak, lüksü muhteşem...
 

Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

sn. atiladi trşekkürler. Hidroforu ufak bir pompayla değiştirmeye niyetliydim. Cevabınızdan sonra gerek kalmadı.
 

Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Sn. Hüseyin bu muhabbet iyi oldu, çünkü buna benzer bir sürü konuda , ayrıntılarla uğraşırken büyük resmi kaçırıyoruz, hatta bezen nehirleri geçip derede boğuluyoruz, bir paket sigaraya 7 TL, bir büyük rakıya 32 TL'yi düşünmeden verip karavandaki küçük lüks detaylardan kaçıyoruz..bir ürün 10 TL daha ucuz diye 20 TL benzin yakıp git gel 3 saat vakit harcayıp, sonrada şurada 10 TL ucuz diye avunuyoruz..
 

Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Orneklendırdıgınız subaglantılarının hepsının dogrulugunu kabul edıyor ve dogruluguna ınanıyorum.

Kendı gereksınımımı karsılamak ve duzenegı zıhnı - sınır kabul edılebılır bır kavram ıle kendıme gore uyarlamaya calısıyorum. Onceden yapma kasa karavanıma uyarlamayı dusundugumu belırtmelıyım. . . Yemek ve masa bolumundekı ıkı adet oturma gurubunun altlarını su deposu olarak dızayn edıp rezervımdekı suyu , bır santrfuj pompa destegı ıle catı bolumune uyarlayacagım yaklasık 30-35 lıtrelık depoya bır defada aktarıp bıttıgınde oto. olarak yenıden doldurabılecek duzenek kurmayı dusunuyorum. Yukseklık kazanmış suyun kendı duşumunden yararlanarak kullanma bolumlerıne dagıtmayı dusunuyorum. Maksadım her kullanımda durup kalkmadan dolayı harcanan elektrıkden tasarruf edebılmek ve sık sık ses rahatsızlıgından korunmak ıcın dusundum.
Ne dersınız ? yorumlarınızı beklıyorum . Ilgılenenlere sındıden tesekkurler.
 



Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Sn. Orbay, düşündüğünüz sistem, fizik kurallarına göre çalışması gerekiyor, bir nevi benzin çektiğimiz sifon sistemi, tek şart, çok kalıteli bir cekvalf...

Su Devirdaimli Deposu.jpg
 


Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Atilla Bey, pompa olmaksızın son gösterdiğiniz sistemin çalışacağına eminmisiniz?
Alttaki depodan yukarıdaki depoya pompa ile basarak sistem işletilebilir.
Pompasız olarak ana depo ancak musluk hizasından yüksekte ise çalışır. Bu durumda da yüksekteki depo gereksiz oluyor. Şifon sisteminin çalışması için çıkış ucunun depodaki seviyenin altında olması lazım. Depodan benzin çekerken de böyle, yeterince aşağı indirmezseniz, akış devam etmeyecektir.
 

Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Ferhat, fikir orbay74 mehmet abinin, üst depo tabiki pompa ile doldurulacak, zaten mehmet abi bunu yazmıştı, sifon seviye düşüncesine gelince, benzin deposunda kullandığımız sifonda cekvalf olmadığı için çıkış ağzının dediğin gibi alt depo seviyesinden aşağıda olması gerekiyor gibi görülebilir, ama cek valf işi değiştiriyor, suyun akış ağırlığı, alt depodan boşalan hacime suyu çekmek zorunda, tabiki önemli bir şeyde, üst deponun sert ve sağlam bir depo olması lazım, yoksa çekilen su ilk önce üst depoyu içe doğru buruşturma etkisi gösterecekdir...Fizik kurallarına uygun ama pratikde denemek lazım...
 

Ynt: Karavanda Doğru Su Tesisatı

Uzun yazıp sıkıcı olmamak adına uzatmak ıstememıstım.
Atıla bey, cızdıgı grafık ıle pek guzel anlatmıs aynen oyle dusunuyorum. Tek fark alt su deposunun en alt sevıyesındekı santrfuj pompa ıle su deposunu doldurmak esasını dusundum. usttekı depoya gelınce en ust sevıyeye gelınce Of olup en alt noktada ıse tekrar aktıf olan bır role var. bu role ıle ust depoyu tamamen bosaltıp bıtımınde tek baslama ve bıtış ıle santrfuj tekrar doldurarak devreden deponun bıtımını beklemek zorunda kalacak . Ek olarak ust depoya da havaalma borusu dusunuyorum. Yazmadıgım bır ek daha: ust depoyu doolduran borunun uzerıne kapı dıbıne koydugum bır hortum takılabılır bır cesme koydum . Bu cesmeden sonra da yukarıya cıkanbolumde bır vana koydum . bu vanayı kapattıgımda bahce musluguna bagladıgım bır hortum ve fırca ıle , santrfuj pompayı dırekt calıstırarak basınclı su ıle aracımı yıkamayı dusunuyorum. (medenıyetten uzak bolgelerde)
Anlıyorum. Tam bır zıhnı sınır ve gereksızlık gıbı gelebılır :D. Gonlum oyle ıstedı dostlar , cok gormeyın.
Herkese saglık dıler selamlar gonderırım.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Mesajlar
1,522,097
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR



Geri
Üst