Ynt: Karavana Gaz Sobası Montajı
Öneri ve iyi dileklerini ileten tüm dostlara tekrar teşekkür ederim.
Günay Bey,
Baştan aklımda aşağı yukarı buna benzer bir model vardı ama tüm parçaları baştan hesaplamak ve tasarlamak mümkün değildi. İşin geneli bir ana tasarımı takip ederk gerçekleşti ancak belirli bölümler deneme-yanılma ile gitti.
Üste ilave bir kapak olabilir ancak içeri su alma vs gibi bir sıkıntı olmadı şu ana kadar. Ayrıca baca içinde su tahliyesi için bir de kanal yaptım.
Hüseyin Bey,
Önerdiğiniz çamaşır kurutma çekmecesi gerçekten akıllıca. Benim bunu akıl edebilmem için karavanı soğuk havalarda karavanı bir süre kullanıp bu ihtiyacı görmem gerekirdi. Tecrübe aktarımı bu olsa gerek. Ancak ne yazık ki ben arka tarafta kalan bölümü başka bir ARGE'ye kullandım bile...
Sobayı geçen yıl kasım ayında satın almıştım. Montaj tamamlandığında ise bu yılın mart ayını geçmiştik. Şu ana kadar sanırım 30-40 saat kadar aralıklı olarak çalıştırdım. Herhangi bir sorun olmadı. Ancak henüz gerçek kullanım denemesini yapamadık. Bir fırsat kolluyorum bu aralar...
Sobanın orjinal ısıtma gücü 2,1 KW olarak görünüyor. Geçen akşam yine bir deneme yaptım. Dışarısı 3-4 derce iken yaklaşık bir saat en sıcak ayarda çalışınca içeride tişörtle oturulacak bir hava oluştu. Bundan sonra düşük ayara getirip içerideki sıcaklık korunabiliyor.
Orjinal karavan sobalarında sobanın yanma gövdesini gören arka bölümünden alına bir çıkıştan fan yardmıyla sıcak hava dağıtımı yapılabiliyor.
[attachment=1]
Bu sayede daha iyi ısı dağılımı elde etmek mümkün oluyor. Sıcak havaya dayanması gereken böyle bir fanı 12 volt olarak bulamadım. 220 volt olarak ise kombi hermetik bacalarının fanları çok uygun görünüyor. Fandan sonra mukavva hortumlarla karavan içinde istenen noktalara sıcak hava dağıtımı yapılabilir. Ben ihtiyaç olduğuna karar vermeden bunu yapmak istemedim. Zira hem elektrik kullanımını gerektirecek hemde yatak dolap altlarından geçen hortumlar yer kaplayacak.
[attachment=2]
Sobanın bana maliyeti sanırım 300 TL'yi geçmedi ve bu anlamda oldukça ekonomik oldu. Bununla birlikte geliştirmek için uğraştığım zamana ve harcadığım emeğe baktığım zaman mazotlu ısıtıcıların daha kolay bir çözüm olacağını düşünüyorum. Mazotlu ısıtıcıların denemiş ve güvenli bir ürün olduğunu da hesaba katmamız lazım. 1000 TL'yi çok aşaması halinde orjinal tüplü karavan sobaları da alınabilir. Mazotlu sıstıcının en büyük avantajının karavan gibi küçük mekanlarda az yer kaplayarak hacim ekonomisi sağlaması. uygun bir köşeye, kenara monte edilebilir ve içindeki fanı ile istenen bölümlere ısı aktarımı yapılabilir. Mazot deposu da yine atıl bir bölüm değerlendirilerek yerleştirilebilir.
Ben zor bir yolu denedim ama çok şükür tamamlamak mümkün oldu. Aralarda da söylediğim gibi yanıcı, patlayıcı ve zehirlyici bir maddeyi kullanan bir cihazı monte ettiğimi bir an olsun aklımdan çıkarmadan çalıştım. Bu konuda çalışmak isteyenlere de bir değil beş kere düşünmelerini özellikle öneriyorum.
Kar zamanı geliyor. Şöyle bir göl kenarı bulsak ulaşımı kolay... Yaksak sobayı... Biraz yürüsek dışarıda...Üşüsek biraz da...Girsek içeri, çayımız da hazır olsa...
Kısmet...
Selamlar
Doğan
[attachment=3]