Ben de bir iki tarif ile katkıda bulunayım. Ancak öncesinde pişirme önerilerim olacak. Sizde benim gibi fırın yemeklerinden hoşlanıyorsanız ve kamp ateşi (ya da semaver) yakıyorsanız ilginizi çekebilir. Ben fırın niyetine kulpsuz alüminyum tencere kullanıyorum. Ateşten etkilenmesin diye tencerenin kapağındaki plastik kulp yerine çivata taktım. Pişireceğim şeyi tencereye yerleştirip közün içine oturtuyorum üzerini de köz ile kaplıyorum (doğrudan ateş yanık sebebi oluyor genelde
). Börek vb. için de iki tepsiyi içe doğru kapatıyoruz. Yemekleri yağlı kağıt içine doldurup alüminyum folyoya sararak yine közde pişirebilirsiniz. Kamp ateşi yakmadığımız zamanlarda da semaverin altını kullanıyorum.
Şimdi gelelim tariflere, ölçüleri gramla değil bardakla vereceğim çünkü bardak boyutu değişse de tarif tutuyor sadece yemek miktarı artıp azalıyor (bir de ölçmek kolay oluyor). Gelelim tariflere;
1. Ekmek Tarifi
Bu ölçü bizim tencereyi dolduruyor yuvarlak köy ekmeği oluyor, iki somun ekmeğe denk geliyor
- 3 bardak un
- 1 bardak su (su ılık olursa mayalanma süresi kısalıyor)
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Unu yoğurma kabına alıp maya, şeker ve tuzu atıp karıştırıyoruz sonra suyu ekleyip iyice yoğurup mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur kabarıp iki misli büyüdüğünde pişmeye hazırdır. Hamura şekil verip üzerini su ile iyice ıslatıp 30-35 dk pişiriyoruz.
Bonus: Hamuru 3,5 bardak su ile hazırlarsanız pide hamuru olur. Pide şekli vermeden önce bir tatlı kaşığı unu yarım çay bardağı su ile karıştırıp hamurun üzerine sürerseniz pide şekli bozulmadan pişer, üzerine susam ve yumurta sarısı sürmeyi unutmayın (yumurta akını hamura katabilirsiniz)
2. Makarna Tarifi
Bu ölçü iki kişilik, ancak makarna hamuru sert bir hamurdur ve kol gücü ister. Kolay yoğurayım yumuşak olsun derseniz biraz su ilave edebilirsiniz.
- 2 su bardağı un ( gerçek makarna olsun isterseniz semolina) (metro markette var)(1 bardak un 1bardak semolina da olur)
- 2 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı zeytin yağı
Unun ortasını havuz yapıp yumurtaları kırıyoruz (makarna sarı renkli olsun isterseniz yumurta akını ayırın). Tuz ve zeytin yağını ilave edip iyice yoğurup 30-45 dakika dinlendiriyoruz, sonrasında dilediğiniz şekli verip pişiriyoruz.
Bonus: Makarna hamuruna domates, feslegen, ıspanak vb. malzemeler ekleyerek sebzeli makarna yapabilirsiniz.
3. Folyoda Tavuk
- 1 kg tavuk pirzola,kanat ya da incik
- 1/2 su bardağı yoğurt ( isteğe bağlı)
- 1 çorba kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı köri
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay bardağı zeytin yağı
Tüm malzemeler karıştırılıp 1-2 saat serin yerde dinlendirilir. Yağlı kağıt içine mümkünse tek sıra dizilir sonra alüminyum folyo ile sarılıp köze oturtulur, üstü de köz ile kapatılıp 30 dakika pişirilir
Bonus: Aynı tarifi bütün tavuk içine dolduracağınız çam fıstığı,kuş üzümü,tarçın ve karabiberle hazırlayacağınız iç pilavı ile de pişirebilirsiniz. Pişirme süresi 1,5 saat