.
İletiyi tablo olarak gönderdiğimden olsa gerek ilave yapamıyorum.
Gaz ısıtıcıları fazladan depoya gereksinim göstermekte..
Dikkat gaz kasası demedim çünkü nedense Türkiye'de hiç ama hiç önem verilmiyor..
İsteyen altta imzamdaki GAZ yazısına bakabilir.
.
Osman bey, bildiğim kadarıyla otogaz sistemi sıvı kullanım temelli.
Sizin gereksinimiz ise yakıtın gaz hali.
Deposunu kullansanız bile şamandrasının mekanizması farklı olmalı..
.
Osman bey, bildiğim kadarıyla otogaz sistemi sıvı kullanım temelli.
Sizin gereksinimiz ise yakıtın gaz hali.
Deposunu kullansanız bile şamandrasının mekanizması farklı olmalı..
Oto gaz depoları gazı sıvı halde motora gönderiyor. Gaz hali ile kullanmak için deponun içindeki boruyu çıkartmak gerekiyor ve uygun bir dedantör monte etmek gerekiyor diye biliyorum.
.
İlker bildiğimiz dedantörlerin sıvıyı gaza çevirme işlevi olmamalı.
Araçlarınki ise karbüratör cinsi bir aygıt galiba. Hepsinden önce buharlaştırma gerekmekte diye düşünüyorum.
Yoksa çıkış borusunu uygun bir tarzda üst tarafa konumlandırmayı mı kast ettin ? Bu durumda da tekniği bir yana depo ile oynandığından sigortanın sorun olacağı beklenmeli.
Abi dedantör sıvıyı gaza çevirmek için değil, basıncı düşürmek için kullanılacak. Hatta bar ayarlı dedantörler var diye biliyorum, kullanılacak cihaza göre dedantör üzerinde bir ayar düğmesi ile ayarlanıyor.
2 Çocuk 2 Yetişkin "campervan" olarak kategorize edilmiş araçlar için bence en ideali dizel ısıtıcılar.
Nüfus azaldıkça diğer seçeneklerde olabilir. Hele ki nufus yok denecek kadar az ise minimal kamp sobaları da güzel.
Sıkıştırılmış talaş gibi v.b şimdi aklıma gelmedi yeni nesil zımbırtılar var; şöyle üzerinde güzelce bir kestane tamamdır ama onunda ne olur ne olmaz uyumakta problem ya devrilirse ya bir şey olursa.
Gaz olayı psikolojikde olsa korkutuyor insanı.
Sonuç olarak bu durum birazda aracın hacmi ile ilgili birazda.
Elektik ile ısınma elenebilinir bence. Elektrik alınanan yerde uzun süre konaklanıyorsa o kamptan ziyade "gecekondu" formuna geçiyor sanki. Karavan mantığına ters gibi.
Mutfak tüplerinde kullanılan Sıvılaştırılmış gazın basıncını ve sıvı fazdan gaz fazına geçirmek için detantör kullanılıyor diye biliyorum.
Mutfak ocaklarında 29 mbar, sofbenlerde ise 39 mbara dönüştüren detantör kullanılmalı. Cihaza uygun olmayan dedantör kullanmak tüpteki gazı tam olarak kullanılmamasına ve LPG’den yeterince verim alınmamasını yol açar. (Bu bölüm mogaz web sitesindeki sıkca sorulan bölümünden alınmıştır.)
Ben webasto kullandım, hiç memnun kalmadım.Gürültülü çalışıyor,akü düşmanı ve çok sık arıza yapan bir cihaz.Japon sobasını kümes de kullandım. Açık alanda bile fena kokuyor.Odun sobasını ev de kullanıyorum.Birinin devamlı takip etmesi gerekiyor. İsi,pisi,külü bitmez.İçi hemen geçer., boruları dolar.İş yerimde yıllardır hermetik gaz sobası kullandım.Elektrikle işi yok,ses yok,arıza yok,koku yok,üstünü soba gibi kullanabiliyorsunuz.Tek yapmanız gereken her yıl tedbir amaçlı temizletmek o kadar.
.
Dedantör, diğer deyimiyle”gaz basınç ayarlayıcısı” işlevsel olarak gazın basıncını istenen dereceye düşürmektle görevli diye biliyorum Orhan bey.
Yani alete giren de gaz, çıkan da gaz olmakta.
Elektrikli ısıtıcılar çıplak resistanzlı olurlarsa havadaki oksijenden ozon oluşturmakta ve üstelik de kuru havaya sebep olmaktalar. Yani boğazda tahriş yapıyorlar. Bilmiyorum hala piyasada bulunuyorlar mı ?
Kapalı devre yağı ısıtan türleri daha uygun olmalı. Belki benim bilmediğim başka türleri bile vardır. Keramiğe integre edilmiş türlerini duymuştum.
Bir bilen açıklarsa fena olmaz.
LPG gazı tüpte ya da depoda sıvı halde olur ama sıvı halde olduğu noktanın üzerinden kullanmaya başlarsanız gaz olarak çıkar. Tüpü dik konumda deşarz ettiğimiz için gaz olarak çıkar, tüpü ters çevirirseniz sıvı olarak çıkar. Yani normal kullanımda dedantöre gazın hava basıncı gelir ve oda uygun basınçta çıkış verir diye biliyorum.