Karavan İmalatında Kullanılmak Üzere Ultra Hafif Ahşap Malzeme Bilgisi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan polipan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 88,103
Ynt: Karavan İmalatında Kullanılmak Üzere Ultra Hafif Ahşap Malzeme Bilgisi

ince999' Alıntı:
[/u]

Lütfen malzemelerinizin ağırlıklarının neye göre olduğunu yazarmısınız?
Saygılar

Merhaba, ahşapların özgül ağırlıkları ağaç cinslerine göre değişmektedir. Bizim ithal etmiş olduğumuz kontraplaklarda kullanılan Afrika kökenli tropik ağacın özgül ağırlığı 280kg/m3 gelmektedir. Örneğin Kavak ağacı 450kg/m3, Huş ağacı 620kg/m3 gibi ağaç cinsi ve yetişme bölgesine göre değişiklik göstermektedir.

Bu ağaçlar işlem gördüğünde ağırlıklarıda etkilenmektedir. Kontraplak üretiminde kullanılan tutkal ağırlık oluşturmaktadır. ayrıca presten ötürü sıkıştırma oluşur bu da ağırlığa etkilemektedir. Yani bizim Afrika kökenli m3 te 280kg gelmekte olan ağaç tutkal ve presi göz önünde bulundurduğumuzda m3 te 350-400 kg olarak değişkenlik göstermektedir. Kontratablada ise 320-330kg dır.

Etiketler

Bu malzemeyi bir karavanda kullandım...
Artıları tabiki ağırlığı yani hafifliği, 17m3 bir karavanda toplamda MDF Lam'a göre 170kg, sunta Lam'a göre 150 kg, Laminat kaplı Kavak kontra'ya göre 50kg hada hafif...
Ama eksileride var; 1) ham fiyatının yüksekliği..
2) boyutu, kavak kontra 170x220 cm, 140 cm eninde laminat kaplansa kullanılan ebat 138x218 cm, ama bu malzemede ham ölçü 125x220 cm, laminat kaplanıp temizlendimi 123x218 cm kalıyor, ebatlamada en darlığından dolayı fire artıyor....
3) yüzeyi ahşap olduğu için laminat kaplamadan önce mutlaka zımparaya girmesi gerekiyor, yoksa astar laminat bazı yerlerde küçük küçük yapışmamış kabarcıklar kalabiliyor, bu yüzden normal kalın laminat kullanılması önerilir buda laminat fiyatını artırıyor..

SON SÖZ; Bu malzemeyi yine kullanırmıyım?....Tabiki kullanırım, çok güzel bir malzeme ve çok hafif, hafif olduğu kadar da sağlam yapıya sahip ama 15m3 veya 17m3 büyük karavanlarda kullanırım, diğer 11-12-13m3 araçlarda, laminat kaplı kavak kontra bence fiyat ve kg bakımından uygun...

Yurtdışında hafif olması için ahşap iskelet yapıldıktan sonra üzeri çok ünce kontraplak ile kaplanıyor. Araya da kalınlık sağlasın diye strafor koyuyorlar.

Burada böyle yapılmayışının bir sebebi var mı?

İşciliği çok fazla ve atölyede kenarları temizlemek için profesonel bir freze tezgahı ve en az 120x200 cm pres olması gerekiyor...

Merhaba arkadaşlar. Yıllardır aklımda olan Çekme karavan yapmaya karar verdim Şase yapımı devam ederken bende malzeme araştırması yapıyorum.
Konuya ve araştırmalarınıza destek olur düşüncesiyle özelliklerini ve fiatlarını sizlerle paylaşmak istedim.

Açıklama Süper Hafif Pasific Ring Batai Kontrplak Yoğunluk 320 kg/m3
Tutkal MRE1 veya WBP Phenol Bonding
Sınıf BB/CC-BB/BB

Ölçüler 2440/2500 mm x 1220 mm Kalınlıklar 2,7 mm’den 44 mm’ye kadar
Töleranslar -0/+0,3 mm
Testler CE 4

BATAI Wood Avantajları
Plantasyon Green-Wood
Üstün vida tutma ve mekanik özellikleri
Düşük maliyet
Düşük yoğunluk, %50 ağırlık tasarrufu

indonesianlegalwood green fsc

FİAT LİSTESİ

Kalınlık (mm) Ölçüler Adet m³ Adet Fiyatı Satış Fiyatı
6 mm 1220 x 2440 mm² 0,01786 m³ 11,61 €/ad. 650 €/m³
8 mm 1220 x 2440 mm² 0,02381 m³ 15,48 €/ad. 650 €/m³
10 mm 1220 x 2440 mm² 0,02977 m³ 18,46 €/ad. 620 €/m³
12 mm 1220 x 2440 mm² 0,03572 m³ 22,15 €/ad. 620 €/m³
15 mm 1220 x 2440 mm² 0,04465 m³ 27,68 €/ad. 620 €/m³
18 mm 1220 x 2440 mm² 0,05358 m³ 33,22 €/ad. 620 €/m³
21 mm 1220 x 2440 mm² 0,06251 m³ 38,76 €/ad. 620 €/m³

Saygılarımla.

superhafifkontrplak.png

superhafifkontrplak.png

yukarıda bahsi geçen malzemeleri nereden ve nasıl temin ederiz. İstanbuldayım bilgi verirseniz sevinirim.

Polipan, İkitelli Keresteciler sitesinde.
Batai kontraplağı ise Tuzla'da Süper mühendislik satıyor. Batai kontraplak 122x244 ölçüleri , temizlenmiş yüzeyi ve özgül ağırlığı ile Polipan'ın ürünü ile aynı özelliklerde ve Avrupa standartlarında. Ancak iki ürün arasında ciddi fiyat farkı var.

12 mm'lik kontraplak üzerinden konuşursak Batai 85 tl'lik fiyatı ile kavak kontranın biraz üzerinde, diğer ürün ise 135 tl ile Batai'yi neredeyse ikiye katlıyor. Durum böyle olunca merak edip Tuzla'ya gittim ve 2 ürünü karşılaştırmak üzere Süper mühendislikten batai numunesi aldım.

Daha önce kullanmış olduğum polipanın ürünü ile vida tutma ve mukavemet testleri yapacağım eğer yakın sonuçlar verirse neden daha fazla ödeyelim öyle değil mi?
Aslında şu anda Batai kontraplakla daha önce karşılaşmadığım için kendimi oldukça kötü hissediyorum. Yapmış olduğum 3 karavanda da Polipan'ın ürünlerini kullandım ve oldukça yüksek mailiyetli oldular.

ben karstayım ihtiyacım kadar olan ürünü buraya gönderebilirmisiniz.

Daha önce kullanmış olduğum polipanın ürünü ile vida tutma ve mukavemet testleri yapacağım eğer yakın sonuçlar verirse neden daha fazla ödeyelim öyle değil mi?

Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=104882.20#ixzz3gZG4Dmmp

Sayın Bilbo, sonuçları paylaşır paylaşırsanız seviniriz.

Herkese selamlar
Benim karavan Yapımı ile ilgili çok bi bilgim yok ama belki faydası olabilir diye yazıyorum
Biz gemi inşaasında bölme yapmak için honeycomb ( bal peteği ) panel kullanıyoruz
Özellikle ağırlık problemi olan teknelerde
Bir çok firma var bu konuda
Ben de bir tanesinin temsilciliğini yapıyorum
www.luxpanel.de
Isterseniz bir in inceleyin ürünleri
Kullanılabilir bir şeyse yardımcı olmaya çalışırım

Merhaba
Kendimin değil bir abimizin bilgileri size yardımcı olabilir. İsterseniz size iletişim bilgilerini verebilirim.
Kendi karavanini kendisi yaptı.

ASUS_T00J-D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

SON KONULAR

Geri