Karavan işinde kullanılan malzemeler çok değiştiği için normalde maliyet vermek zordur. Hele hele şu anda imkansız.
Benim önerebileceğim, Doğrucu Davut'un dediği gibi başlangıçta karavan yapmak yerine içinde yatılabilecek bir aracı minimum donanımla alıp kullanmak. Örnek verecek olursam;
Gece camları biraz açık uyumak lazım hem taze hava için hem de ağızdan çıkan su buharından aşırı rutubet olmasın diye. Dolayısıyla bir veya iki cama Sinek, böcek için sineklik tül lazım.
Yalıtım işi başlangıçta es geçilebilir. Eğer karda kışta kullanılacaksa ve maliyeti karşılanabilirse her şeyi söküp yalıtım malzemesi yapıştırılabilir. Ama yazın gerek yok bence. Kışın bile olsa bir webasto ile yalıtımsız da idare edilir. Hatta bazı insanlar uyku tulumuyla kışın bile webastosuz karda kışta yatıyorlar arabada. Ben yapamam şahsen ama videolarda görüyorum.
Duş için ufak dalgıç pompalı duş başlıkları var. Aracın dışında kullanılabilir veya hamamlarda veya ara sıra ucuz pansiyonlarda banyo işi yapılabilir.
Wc illa olsun dersen 4bin TL'ye kaliteli Porta Potti seyyar wc var. Ama onu da ucuza getirmek için su şişesi ve çöp poşeti de kullanılabilir. Üzerine poşet takılabilen katlanır, hafif ve oturaklı portatif wc'ler var kampçılarda.
Yatak için ikea Luröy 80x200, 90x200 cm karyola latasından faydalanabilirsin.
LİNK
Duruma göre kısaltılabilir de veya farkı boyutları da var.
Kampçı olduğuna göre zaten mutfak için az yer kaplayan hafif çanak çömleğin vardır. Zaten karavanın içinde yemek yapmak pek iyi olmuyor. Hem yazın içerisini ısıtıyor ve nemlendiriyor hem de her mevsim pişen yemeklerin kokusu içeriye siniyor. Hele hele yağda bir şeyler yapıyorsan vay haline. Yani karavanın olsa bile mecbur kalmadıkça dışarda pişirmek en iyisi her halükarda.
Temiz su için de 10 veya 20 lt'lik bidon veya damacana kullanırsan, sökülebilir olduğu için her yerden (camiden, parklardaki çeşmelerden) çaktırmadan doldurursun. Yoksa sabit depo olsa ya yine bidonun olacak ya da hortum kullanman gerekecek. Bulaşık, el yıkamak için şu şarjlı pompaları 5 lt'lik bidona bile takılıyormuş.
LİNK Ben de alacağım günübirlik piknikler için.
Şöyle çakmaklıktan çalışan dalgıç pompaları da kullanılabilir.
LİNK
Neticede, karavanı sadece geceleri uyumak için kullanacaksın. Başlangıçta o kadar masrafa girmeye gerek yok. Baktın hoşuna gitti bu sistem, ufak ufak paran oldukça kendine göre aciliyeti olan işlerden eklemeler yapıp camper van'ını geliştirmeye devam edersin ;-)