Karadeniz Yemeğinin En İyi 10 Adresi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,746

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
Siz listeye bakıp "Neden Karadeniz’den tek bir adres yok" demeden önce, biz açıklık getirelim. Bu hafta Karadeniz yemeklerinin, Karadeniz dışındaki en iyi adreslerini seçtik. Aksi durumda listenin sadece Karadeniz’de bulunan lokantalardan oluşması kaçınılmazdı.

Showimg 14


Karadeniz yemeğinin en iyisinin Karadeniz'de yapılmasından daha doğal ne olabilir ki! Mevsim itibarıyla palamut ve hamsi Karadeniz'den aşağılara doğru inmeye başladı. Hamsi kuşu, hamsi tava, kiremitte palamudun tam zamanı. Mısır hasadı bitti, çarşılara taze mısır unu geldi. Hamsiköy'den kentlere doğru tekerlek kaşar ve tereyağı paketleri akmaya başladı. Artık mıhlamanın da tam zamanı. Fasulye turşusu yenecek kıvama geldi, kavurması yapılabilir. Eh bunlar olduğuna göre artık Karadeniz lezzetlerini tatmanın da vakti gelmiştir. İşte en iyi 10 listemiz.

1 PAFULİ (İSTANBUL)

2 KADIRGA (KOCAELİ)

3 KÖMÜR LOKANTASI (İSTANBUL)

4 KARAYEMİŞ (İSTANBUL)

5 SEBAT (İSTANBUL)

6 KARPİ (İSTANBUL)

7 MAHUR (BURSA)

8 KÖRFEZ (ANKARA)

9 HAMSİKÖY (İZMİR)

10 HAM-Pİ (ADANA)

JÜRİ

Başaran Ulusoy
Karadenizli iş adamı

Birol Topaloğlu
Karadenizli müzisyen

Osman Yağmurdereli
Karadenizli prodüktör

Sahrap Soysal
Yemek kitabı yazarı

Emine Erdoğan
Lezzet Dergisi Yayın Ynt.

Abdurrahman Yıldırım
Karadenizli yazar, gazeteci

Engin Akın
Yemek kültürü yazarı

Sarp Evliyagil
Ankaralı Gurme

Yaşar Aksoy
İzmirli araştırmacı, yazar

Davut Güloğlu
Karadenizli şarkıcı

www.hurriyet.com.tr
 

Etiketler
1.Pafuli

163


21 yıldır Kuruçeşme’deki yerinde hizmet veriyor. İçkili lokanta. Karadeniz yemekleri dışında soğuk mezeler, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de var. Karalahana sarma, mıhlama, hamsili pilav, mısır unuyla hamsili tava, mısır ekmeği, fasulye turşusu kavurması bulabilirsiniz. Tatlı olarak Laz böreği de var. İki katlı, 140 kişiye kadar servis verebiliyor. Japonların İstanbul’da en fazla rağbet gösterdiği restoran. Sadece Karadeniz yemekleri yiyip çıkmak isteyenler, kişi başı 40-50 YTL arası ödüyor. 12.00- 01.00 arası açık. Boğaz manzaralı. Otopark sorunu yok.

İSTANBUL / Tel: (212) 263 66 38
 

2.Kadırga

164


Kocaeli Gebze’de, Çayırova Beldesi’nde 21 yıldır hizmet veriyor. Personel, Karadeniz’e özgü kıyafetlerle servis yapıyor. Karadeniz müziği çalınıyor, Karadenizli sanatçılar program yapıyor. Yemeklerde kullandıkları malzemeler de Karadeniz’den geliyor. Alkollü içki servisi yok. Dekorasyonda bile Karadeniz motifleri kullanılmış. Tava "keşan" olarak adlandırılan örtü ile kaplı. Kurutulmuş mısır ve biberler asılmış. Bir kenarda Trabzon yayığı var. Çorba ve tencere yemekleri bakır tas ve tabaklarda servis ediliyor, yemekler tahta kaşıklarla yeniliyor. Müşteriler en çok karalahana sarma, mıhlama, hamsili pilav, turşu kavurma, mantar, Akçaabat köfte ve balık çeşitlerini tercih ediyor. Tatlı olarak Hamsiköy sütlacı ve Laz böreği veriliyor.

KOCAELİ / Tel: (262) 744 60 66
 

3.Kömür Lokantası

165


İstanbul’da mönüsüne karalahanayı alan ilk restoran. Çünkü lahana, pişerken yaydığı baskın kokudan ötürü lokantaların kapısından içeri sokulmazdı. Kömür, 1960«ların başında kuruldu. Trabzon, Rize ve Artvin yöresinin yemekleri servis ediliyor. Küçükmustafapaşa ve Fatih’te iki şubesi var. Cibali’deki restoranın kendi otoparkı bulunuyor. Fatih şubesi Fevzipaşa Bulvarı üzerinde. Çok katlı lokantada günde 30 çeşit yemek yapılıyor. Hamsi pilavı, karalahana dolması, hamsi tavası meşhur. Bol fındıklı çok hafif bir tatlı olan "Kömür Sarması"nı da mutlaka tadın.

İSTANBUL / Tel: (212) 631 01 92
 

4.Karayemiş

166


Kartal Dragos sahil yolu üzerinde, Adalar’ı gören, ferah, açık bir yer. Tesiste Karayemiş Balo Salonu, Şimal Bar, Yoroz Restoran ve bir de konferans salonu var. Karadeniz yemekleri yapılan yer ise Yoroz Restoran. 120 kişi kapasiteli. En meşhur yemeği mıhlama. Fasulye turşusu kavurması, hamsi ızgara, karalahana dolması gibi yöreye özgü yemeklerde de başarılılar. Malzemelerin çoğu Karadeniz’den geliyor. Yedi yıl önce hizmete girdi. Karadeniz yemekleri yine yöreye özgü müzikle birlikte servis ediliyor. Cuma ve cumartesi akşamları Volkan Konak sahneye çıkıyor.

İSTANBUL / Tel: (216) 473 17 92
 



5.Sebat

167


Şirinevler’de 37 yıllık bir işletme. Hamsiden palamuta kadar tüm Karadeniz balıkları yapılıyor. Akçaabat köfte, karalahana dolması, fasulye turşusu kavurması ile birlikte 14 çeşit yemekleri var. Mekan ayrıca yaprak döneriyle nam salmış. Etleri Balıkesir yöresinden, tereyağ, peynir gibi diğer malzemeleri Trabzon’dan getiriyorlar. 08.00-16.00 arası açık. Turist rehber kitaplarında yer aldıktan sonra başta Japonlar olmak üzere çok sayıda yabancı ziyaretçiyi de ağırlamaya başladı. Mıhlamasını mutlaka yemelisiniz.

İSTANBUL / Tel: (212) 551 65 30
 

6.Karpi

168


Beylerbeyi’nde 7 yıl önce açıldı. Karpi’nin açılımı ’Karadeniz pidesi" aslında. Mönüde esas olarak Trabzon pidesi var. Bu pideyi diğerlerinden ayıran en önemli unsur, hamurun yoğunluğu ve piştikten sonra üzerinde Trabzon tereyağının gezdirilmesi. Lezzeti dillere destan Akçaabat köftesi de var. Tatlı olarak da meşhur Hamsiköy fırın sütlacı yiyebilirsiniz. Çarşamba ve cumartesileri güveçte kurufasulye yapılıyor. Dört kalem yemekle yetinmişler ve bu alanda ustalaşmışlar. Salon 150 kişilik. Yemeklerde kullandıkları ürünleri sattıkları bir market bölümü de var. Peynir, kurufasulye, tereyağı, imansız peynir, çifte kavrulmuş fındık, tahinli beton helvası ve Hamsiköy kaşarı bulabilirsiniz. Çocuklar için oyun parkı mevcut.

İSTANBUL / Tel: (216) 422 44 44
 

7.Mahur

169


Bursa’ya 39, Mudanya’ya 11 kilometre uzaklıktaki Zeytinbağı Beldesi’nde, 8 yıl önce açıldı. Deniz kenarında, balık lokantası. Mehmet ve Şaziye Us çifti ile çocukları Rıfat Us’un işlettiği restoranın aşçılığını Şaziye Us yapıyor. Çeşitli soslarla süslenen Trabzon usulü Hamsi kaygana ile bol tereyağı ve kaşar peynirli karides güvecin tadına doyulmuyor. İşletme, açık ve kapalı bölümleriyle 12 ay açık. İstanbul’dan deniz otobüsü ile 1 saat 45 dakikada Mudanya’ya, buradan 15 dakikalık bir yolculukla Mahur Lokantası’na ulaşmak mümkün.

BURSA / Tel: (224) 563 26 67
 

8.Körfez

170


Kızılay’da 34 yıl önce açıldı. 30 senedir Bayındır Sokak’ta hizmet veriyordu, Selanik Sokak’a taşındı. Karadeniz’e ait yöresel yemek yelpazesi bir hayli geniş. Karalahana sarması ve çorbası, hamsi kuşu, mıhlama, pehti denilen tereyağında işkembe kavurması, turşu kavurması liste başı yemekler. Balık mevsimin başlamasıyla palamut, uskumru, Karadeniz mezgiti ve hamsi gibi belli başlı balıkları kiremit ve ızgaranın dışında Karadeniz’e özgü mısır unuyla kızartıp servis ediyorlar. Körfez Lokantası’na gidip de sütlaç yememek olmaz. Taş fırınında pişerek önünüze gelen sütlaç ve hamurdan yapılan bir çeşit ev tatlısı olan ’Samsa’, müdavimlerinin vazgeçilmezi. Her gün 24.00’e kadar açık.

ANKARA / Tel: (312) 417 05 50
 

9.Hamsiköy

171


İzmir Balçova’da Pervanoğlu Gruba ait Hamsiköy Akçabaat Köftecisi, dört yılı geride bıraktı. Trabzon ekmeği, piyazı, peynir ve mısır unu kullanılarak yapılan mıhlamanın yanı sıra, mönüsünde Akçaabat köftesi, pide çeşitleri, biftek, pirzola, mercimek çorbası ve Hamsiköy sütlacı bulunuyor. 200 kişi kapasiteli. Her gün 09.00-23.00 arasında hizmet veriyor. Eylül, ekim ve kasım aylarında her cumartesi-pazar hamsi günü düzenleniyor. Dışarıya paket servisi var.

İZMİR / Tel: (232) 259 58 57
 



10.Ham-pi

172


Adana’da 5 yıldır hizmet veriyor. 70 kişilik Ham-Pi’nin her masası Karadeniz’den ayrı bir köşe. Masalar, Karadeniz’in il ve ilçelerinin isimleriyle anılıyor. Mönüsünde hamsiden yapılan her çeşit yemeği bulmak mümkün. Mevsimine göre hamsi tava, hamsi pilav, hamsi köfte, hamsi kuşu, hamsi buğulama, hamsi tatlısı sunuluyor. Hamsinin dışında mezgit, kalkan, barbun ve mavruşgil yiyebilirsiniz. Karadeniz’in vazgeçilmezi pideler de Ham-Pi’de özenle hazırlanıyor. Karadeniz’in en ince ve yağsız pidesi olan Samsun-Bafra pidesi, kıymalı, kuşbaşılı, kavurmalı veya kaşarlı olarak pişiriliyor. Vakfıkebir’den gelen özel tereyağı pidelere mutlaka sürülüyor. Trabzon’dan gelen etle hazırlanan Akçaabat köfte, Çayeli’nden gelen kurufasulye de Ham-Pi’nin tadılması gereken diğer seçenekleri arasında.

ADANA / Tel: (322) 458 85 85
 

Ynt: Karadeniz Yemeğinin En İyi 10 Adresi

Bir çok Karadeniz yemeği yapan mekan gezmiş biri olarak söyleyim Karadeniz yemeği Trabzonda yenir, hiç kendinizi yormayın arkadaşlar, atlayın bir uçağa Trabzona gidin :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,475
Mesajlar
1,518,498
Kayıtlı Üye Sayımız
172,126
Kaydolan Son Üyemiz
Mev

SON KONULAR



Geri
Üst