KARABURUN

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kadirirkin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,639

kadirirkin

Yeni Üye
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
9
Yer
İzmir
Web
www.kadirirkin.com
Gözlerinizi kısa bir süreliğine kapatıp hayal kurun. Ilık bir bahar gününde Ege de bir adadasınız. Rüzgârlı, tertemiz bir hava, masmavi bir denizi hayal edin. Yoğun iyot ve Kekik kokuları ile nergis ve sümbül çiçeklerinin kokularının birbirine karıştığını hissedin. Sessiz, huzurlu, ıssız ve henüz keşfedilmemiş bir cennette olduğunuzu şimdiden kabullendiniz bile.


DSC07207 by kadir irkin, on Flickr

Eğer sizi Karaburun a bilim-kurgu filmlerindeki gibi ışınlasaydık hissedeceğiniz duygular bunlardan farklı olmayacaktı. Ada yaşamına ait ne tanım varsa aynısını bulabilirsiniz burada. Şüphesiz diğer yerleşim yerlerine oranla çok daha az yerleşim yeri olduğu için ve çok daha fazla doğal kaldığı için bu benzetmeyi rahatlıkla yapabiliriz. Hani Balıklıova mevkiinden kara parçasını yatay kessek tam bir ada olacakmış.

Gezi hikâyemizde tam burada başlıyor işte. İzmir-Çeşme otobanından ayrıldıktan sonra mesafe olarak kısa olmasına rağmen, virajlı yollar sayesinde sürücüyü biraz uğraştıran, bana göre çok keyif veren bir yoldan ulaşıyoruz. Adından anlaşılmasını umduğum gibi burası balık cenneti. Karaburun a gidenlerin mutlak uğrak noktası, sabah geçiyorsanız çok zengin bir kahvaltı yapmanız, akşam geçiyorsanız balık yemeden gitmemeniz tavsiye olunur. Yöresel otlar ve zeytinyağının muhteşem işbirliği ile harika lezzetler tadabilirsiniz. Karaburun yarımadasına özgü olan Hurma zeytinini tatmanız mutlaka önerilir başka şehirlerde bulamazsınız zaten. Burada yetişen enginarlar ise ayrı bir öneme sahip. Bölgenin lezzetleri arasında girmiş olan un kurabiyesi, mutlaka tadılması gereken ürünlerden biri.


IMG_4563 by kadir irkin, on Flickr


IMG_4594 by kadir irkin, on Flickr


DSC07258 by kadir irkin, on Flickr

Karaburun yolu, yıllarca virajlı olması ile özdeşleşmiş. Buraların halen bakir olmasını hep bu yoluna borçlu olduğu söylenmiştir.
İyi bir Karaburun Yarımadası keşfi istiyoruz. Ve doğanın kucağında kaybolmak için, yolumuza klasik rotadan devam etmiyoruz ve Ana yolu takip etmeyerek ,Balıklıova dan Yarımadanın içine doğru kıvrılıyoruz. Balıklıova dan ayrıldıktan kısa bir süre sonra terkedilmiş bir Rum köyü görüyoruz. Yarımadadaki diğer eski köyler gibi korsan saldırılarından korunma amacıyla denizden epey içeride yerleşmiş bu köyler. Artık yıkık ve terkedilmiş olan köy, bir çiçek bahçesine dönüşmüş. Üzüm bağları ile bir zamanlar meşhur olan bölge, Rum köylerinin terkedilmesi ile ününü yitirmiş. Yarımada içerisinde birçok terkedilmiş Rum köyleri bulunmaktadır.


C60DRAW_00929 by kadir irkin, on Flickr


C60DRAW_00913 by kadir irkin, on Flickr


C60DRAW_00931 by kadir irkin, on Flickr


C60DRAW_00956 by kadir irkin, on Flickr

İzmir Körfezi kıyısında yer alan Balıklıova dan batıya doğru ilerleyince karşımıza ,uçsuz bucaksız gibi görünen boncuk mavisi Ege Denizi çıkıyor. Yarımada turumuzda bir çemberin kenarlarını takip eder gibi devam ediyoruz. Yarımadanın içi, batı ve kuzey bölgesi inanılmaz derecede ıssız ve bakir bir bölge. Kente bu kadar yakınken böyle bakir kalmasına seviniyor insan, ama eninde sonunda bu rüya da bitecek. Yol boyunca bence kötü sayılacak bir yazlık site kitlesi görüyoruz, bu kısım bize hiç keyif vermiyor ve hızla ilerliyoruz bu bölgeden.
İlerlediğimiz manzara tek kelimeyle müthiş. Mavi ve Yeşil ile olan hasretimizi gidermek için bu güzelliği iliklerimize kadar dolduruyoruz. Yol boyunca çok ıssız alanlar ayrı bir keyif veriyor insana, kimi zaman çok küçük köylerden geçiyoruz. Çok değişik bir coğrafya olduğu kesin. Kendinizi şehirden çok çok uzaklarda hissediyorsunuz ama uzakta değilsiniz.


C60DRAW_00966_fhdr by kadir irkin, on Flickr


C60DRAW_00971_fhdr by kadir irkin, on Flickr


C60DRAW_00980 by kadir irkin, on Flickr


C60DRAW_00989 by kadir irkin, on Flickr



Sazak Köyü

Yolculuğumuz hem dağ hem deniz manzarası ile bol virajlı yolda ilerlerken, Küçükbahçe, Salman ve Parlak köylerini geçip, Parlak köyünden 2-3 km daha ilerliyoruz. Sazak köyüne giden yol olduğunu tahmin ettiğimiz ıssız bir alanda aracımızı park edip, tepelik bir alanının kenarından toprak yolu takip ediyoruz, köy anayoldan gözükmüyor. Köy denizden epey yüksek noktada kurulmuş, evlerin çoğu yıkık durumda.
Sazak; zeytin, zeytinyağı ve bağcılık ile faaliyet göstermiş bir köy. Dik yamaçlarda halen teraslama yapılan yerler görülmektedir.1923 yılında yapılan mübadele sonrası köy terkedilmiş.

IMG_4777 by kadir irkin, on Flickr


IMG_4764 by kadir irkin, on Flickr


IMG_4766 by kadir irkin, on Flickr


IMG_4742 by kadir irkin, on Flickr

Hikayeler

Tarihin en önemli yazarlarından Homeros un burada doğduğu ve yaşadığı söylenir, yöre ile ilgili bir sürü efsane de vardır mitolojik çağlara dair. Sudaki kendi yansımasına aşık olan Narsisus un suya düşerek nergis e dönüşür. Bu mitolojik kahraman bugün psikolojide “narsizm” kelimesine ad olmuştur. Homeros’un Oddysea’sında“Rüzgarlı Mimas Dağı” olarak geçen dağ, Karaburun Yarımadası’ndaki Bozdağ’dır. Antik çağda adı Mimas olan 1218 metre yüksekliğe sahip dağ, mitolojide epey bir rol almış. Zeus’un kıskanç karısı Hera, çapkın kocasını gözetlemek için İris’i Mimas Dağı’na göndermiştir. Bugünkü İris Gölü de adını buradan almıştır
Ve Börklüce Mustafa nın yaşadığı topraklar olarak tarihte yer edinmiş. Nazım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı'nda "yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi" dizeleri ile Börklüce Mustafa'nın yaydığı öğretiyi anlatmış
 

Etiketler
Ynt: KARABURUN

Sarpıncık Feneri

Sazak köyü ziyaretinden sonra Sarpıncık fenerine doğru yol alıyoruz, iyot kokuları ile kekik kokuları içinize dolarken, ıssızlığın ve yalnızlığın ortasında, harika bir manzarada ilerliyorsunuz.
Sarpıncık feneri ayrımını kaçırmamaya dikkat edin, bir seferinde girişi kaçırdık inanılmaz ıssız yerlerde kayboluyorduk nerdeyse. Tabelaları takip edip patika yollardan inişe geçerek Ege’nin maviliği ile oluşturduğu fona, beyaz rengi ile kontrast olmuş Sarpıncık feneri ve turuncu çatılı kulübesi ile karşılaşıyorsunuz.
Fenerin konumu harika bir yerde, Midilli Adası, Sakız Adası ve Karaburun Yarımadası üçgenin köşesinde yer alıyor. Sessizlik, dinginlik ve sonsuzluk hakim olan bir tepeden, masmavi Ege ye yoldaşlık ediyor.
Fenerin denizden yüksekliği 97 metre, kulenin yüksekliği ise 12 metre. Güneş enerjisi ile çalışan fener 1938 yılından beri hizmet veriyor. Benim gibi deniz fenerlerini seviyorsanız buradan inanılmaz keyif alacaksınız. Zamanın durduğunu hayal edip Fenerin yalnızlığına ve huzur dolu ortamına eşlik edebilirsiniz bir süre..

DSC07382 by kadir irkin, on Flickr

DSC07389 by kadir irkin, on Flickr

C40D_06511 by kadir irkin, on Flickr


Köyler,

Sarpıncık fenerinde sonra Hasseki köyü geliyor, Daha sonra deniz kıyısına inip Yarımadanın en uç noktası olan Yeniliman a uğramak gerekiyor. Karaburun merkezden, dağın yamacına kurulmuş Saip köyünden ve artık şehirleşmeye başlamış Mordoğan ı geçerek turumuza başladığımız noktaya tekrar ulaşıyoruz.
İlçeye bağlı 1 Belde (Mordoğan) ve 13 Köy(Ambarseki, Bozköy, Eğlenhoca, Hasseki, İnecik, Kösedere, Küçükbahçe, Parlak, Saip, Salman, Sarpıncık, Tepeboz, Yaylaköy)bulunmaktadır. Yarımada keşifi için planladığımız ortasında dağ olan, bir çember biçimindeki rota, bu köylerden büyük bir çoğunluğunu kapsamaktadır. Bakir toprakların arasında yer alan bu küçük ve güzel köyleri ziyaret etmenizi tavsiye ederim.Saip köyünde rumlardan kalan ve kiliseye kadar giden patika yolu takip edin.

DSC07452 by kadir irkin, on Flickr

DSC07344 by kadir irkin, on Flickr

DSC07346 by kadir irkin, on Flickr

DSC07270 by kadir irkin, on Flickr

DSC07273 by kadir irkin, on Flickr

Lezzetler,

Karaburun gibi deniz akıntılarının olduğu, tertemiz denizlere sahip, Ege nin ortasında bir yarımada da balık yememek en büyük hata olur herhalde. Kefal ve Barbun yörenin en popüler balıkları. Yarımada denizlerinde yurdumuz sularında yaşayan hemen hemen tüm deniz canlılarına rastlamak mümkün. Zaten balıkçılık ve dalış turizminde iddialı bir noktada.
Hurma zeytin denilen, ağaçtan koparıldığı haliyle yenilen zeytin, yörenin ünlülerinden. Bölgenin ünlü rüzgarlarının taşıdığı tuz sayesinde, zeytinin dalında salamura olduğu söylense de, ağacın bir mantar türü ile işbirliği sayesinde bu özelliğe kavuşmuştur. Bu rüzgârların taşıdığı tuz yörenin otlarını da zenginleştirip, bu otlar ile beslenen oğlakların etine, elde edilen süte ve peynire ayrı bir lezzet katmaktadır. Karaciğer dostu ve Ege bölgesinin gözde yemeklerinden Enginar yine en popüler yiyeceklerden. Organik tarım konusunda da bölge iddialı bir noktaya gelmekte, yöre şifalı ot bakımından inanılmaz zengin. Yöreye özgü zeytinyağı ile yöresel otlar harika lezzetler sunacaktır sizlere. Ve yöreye özgü çok özel bir peynir olan, zahmetli yapım aşaması 40 gün süren Kopanisti peyniri. Eğer bulunabilinirse !! tadılması gereken lezzetlerden.

C60DRAW_01061_fhdr by kadir irkin, on Flickr

Fotoğraf tutkunları,

Bu harika keşif turuna çıkıyorsanız fotoğraf makinenizi yanınıza almadan kesinlikle çıkmayın. Makro fotoğrafı sevenler için Karaburun un simgesi olmuş nergis, sümbül zamanı harika bir fırsat, birçok çiçek türünü de yarımada coğrafyasında bulmak mümkün.
Sualtı fotoğraf meraklıları için Karaburun adeta cennet, bu konuda çok iddialı bir konumda zaten.
Terkedilmiş Evler, Köyler çok ilginç fotografik görüntüler sunacaktır. Sarpıncık feneri, Sazak köyü mutlaka arşivinizde bulunmalı. Deniz kıyısı manzaraları hem fotoğraf için hem keyif için ideal.
Fotoğraf severler için yarımada keşfi, harika bir tur olacaktır.

DSC07217 by kadir irkin, on Flickr

DSC07284 by kadir irkin, on Flickr

C60DRAW_01023_fhdr by kadir irkin, on Flickr

DSC07266 by kadir irkin, on Flickr

IMG_4588 by kadir irkin, on Flickr

DSC07307 by kadir irkin, on Flickr


Karaburun keşfinde özellikle yarımadanın batı kıyılarını öncelik tanıyın,bu bölgeleri pek bilen yoktur.Buraların henüz doğallığı bozulmadan mutlaka görmelisiniz.Şehire bu kadar yakın bir yerde bu doğal manzaraları bulduğunuza şaşıracaksınız,Karaburun da oksijen miktarının yüksekliği ile doğanın güzelliği sizi mutlaka çarpacak.Yazın ziyaret ederseniz muhteşem imbat rüzgarlarında huzur bulacaksınız.
Keşfetmeye devam..

DSC07415 by kadir irkin, on Flickr

Kadir İrkin
11mart2012
 

Ynt: KARABURUN

İyi günler
Sy İrkin
Çok güzel ve özel olan fotograflarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Kopanisti, Çeşme Ilıcalar girişinde sol farafta kalan bakkalda satılmakta, babalarının yaptığı kopanisti çok güzeldi,ancak oğulları aynı lezzeti tututamadılar.Kopanisti,tatlı Çeşme kavunu ve Türkiye nin en iyi anasonu olan Çeşme anosunundan yapımış yeni rakı ile servis edilirdi.
Saygılar
Batuhan
 


Ynt: KARABURUN

Merhaba Kadir Bey,
anlatım resimlerle bütünleşmiş, çok zevkliydi okumak :smiley:
paylaşım için teşekkürler.
selamlar
 



Ynt: KARABURUN

Paylaşım için teşekkürler.Kopanisti'yi aklımın bir köşesine yazdım ;D
 

Ynt: KARABURUN

Yazı ve Fotograflarımın dergide basılmış hali,


7080683283_fef5c7d84c_o.jpg



7080683745_044709cfb1_o.jpg

6934611018_6d9a732e54_o.jpg



6934611474_24754e58e3_o.jpg
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,488
Mesajlar
1,518,697
Kayıtlı Üye Sayımız
172,144
Kaydolan Son Üyemiz
zeloni

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst