Kango 1.5 dci 65bg 2008 Aracımla Nasıl Bir Karavan Çekebilirim?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan XVET Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,397

XVET

Kamp I
Yer
ADIYAMAN
aracımı devırden dusurmeden 3 kısılık bı karavan cekebılırmı zorlanırmı mesela dık yokuslarda suan aklıma gelen en kotu sey aradaı baglantının kopması buna benzer dusunceler tasımaktayım hıc boyle bır deneyımım olmadı bılgılendırırsenız sevınırım.....

Etiketler
Ynt: Kango 1.5 dci 65bg 2008 Aracımla Nasıl Bir Karavan Çekebilirim?

http://www.youtube.com/watch?v=ApEaIr0tCLE
Boyle

insel bey video müthiş. hiç görmemiştim böyle birşey.
teşekkürler

:smiley:
Rica ederim.

Sayın Xvet,

Aracın sınırları içinde kalmak kaydıyla hemen her türlü araç ile karavan çekmek mümkündür. Sınırların ne olduğuna gelince birkaç ölçütten bahsedebiliriz.

Bunların en önemlisi aracın römork çekme kapasitesidir. Bu kapasite aracın teknik verisi olarak kataloglarında yazar. genellikle 12 derecelik eğimde aracın kalkış yapabileceği romork ağırlığı verilir burada.

İkinci ölçü karavan / araç ağırlık oranı. Bu oran için genellikle % 85 değeri kullanılır. Başlangıç için bu oranı yüklü karavanın boş araca oranı gibi kabul edip tecrübe kazandıkça yüklü karavanın yüklü araca oranı gibi düşünmekte fayda vardır. Yani boş iken 1000 kg olan bir araç için 850 kg yüklü ağırlığı olan bir karavan uygun sayılır.

Sizin hedeflediğiniz karavan ağırlık kriterlerini büyük ihtimalle karşılar.

Aracınız ticari amaçlı yapıldığı için yük taşımaya uygun kısa şanzumanı ve biraz sert amortisörleri ile karavan çekmek için idealdir.

Tek sorununuz Türkiye'nin standart dışı yollarında zaman zaman ön tekerinlerin patinaja düşmesi olabilir. Bunu da yokuş çıkışlarında dikkatli olarak halledebilirsiniz diye düşünüyorum.

Sizin gibi Renault Kango 1,5 dci sahibi bir arkadaşımız 4.5 metre boyunda bir karavan yaptırdı ve halen kullanıyor.

Kötü sebnaryoları o kadar çok aklınıza getirmeyin. Sizin tereddüt ettiğiniz şey (çekme karavan) Avrupa ailelerinin neredeyse standart donanımı.

Hayallerinizi ertelemeyin.

Selamlar

Doğan Böncü

verdıgınız bılgıler ıcın tesekkurler sımdı baktım kataloga frensız romork agırlıgı 560 kg yazıyorfrenlı romork agırlıgı hesaplanması ıle elde edılır MTR-MMAC dıyor bunu anlamadım acıkcası.... bırde cekme karavana nasıl fren baglıyacam yanı aparatmı oluyor dıyecem cahıllıgımı bagıslayın yanı ben arabada frene basınca arkada karavanın tekerlerıdemı fren yapacak....

XVET' Alıntı:
verdıgınız bılgıler ıcın tesekkurler sımdı baktım kataloga frensız romork agırlıgı 560 kg yazıyorfrenlı romork agırlıgı hesaplanması ıle elde edılır MTR-MMAC dıyor bunu anlamadım acıkcası.... bırde cekme karavana nasıl fren baglıyacam yanı aparatmı oluyor dıyecem cahıllıgımı bagıslayın yanı ben arabada frene basınca arkada karavanın tekerlerıdemı fren yapacak....

Karavanların fren sistemleri üzerinde bulunur ayrıca sizin bir şey eklemenize gerek yoktur.
Bu sistemler öndeki araç fren yapınca arkadaki karavanın momentumu gereği arabaya doğru yığılma yapma kuvvetini çeşitli mekanizmalarla karavan fren sistemine aktarır. Böylece karavan da çok az bir gecikme ile fren yapmış olur. Ayarlı olduğu sürece sistem güvenilirdir. İyi fren yapar ve sürücüyü tedirgin etmez.

Aracınızın frenli römork çekme kapasitesi www.whattowcar.com sitesinde 1200 kg olarak görünüyor.
Bu siteyi kullanarak pek çok değişik marka ve model aracın karavan çekme performansları test edilebiliyor. Test kataloğunda pek çok avrupa karavan bulunuyor. Eğer karavanınız bu listelerde yoksa özelliklerini siz vererek testi yapabiliyorsunuz.

Selamlar

Doğan Böncü

Frenli bir karavandaki en buyuk sIkIntI geri gelmek istediginizde freni iptal edecek pimi takmaktir.

Geri gelirken karavan fren yapacaktir.

vosdost' Alıntı:
Frenli bir karavandaki en buyuk sIkIntI geri gelmek istediginizde freni iptal edecek pimi takmaktir.

Geri gelirken karavan fren yapacaktir.

Sayın vosdost,

Eğer ayarı iyi yapılmışsa düz asfalt yolda sorun olmaz ancak biraz meyil yukarı geri gitmek istenirse ya da arazi kumluk vs. ise geri gitmeden önce dediğiniz gibi kilit mekanizması ile freni devre dışı bırakmak gerekiyor.

harıka benım dusuncemde rampa bı yolda cıkamazsam arac cekmezse ne yapacam gerı kacar o zaman karavanın frenlerı her zaman saglam olmalı.....

Karavandaki fren o zaman iş görmez. bu fren sistemi çfit dingil traktör romorklarında kulanılan fren sistemiyle aynıdır. Öndeki araç frene bastığında arkadaki karavanın hareket gücü ok tarafından araca iletilir. Bu iletme esnasında ok üzerindeki yay kapanır ve kapandığı ölçüde frenleme yapar. Bu yay karavan sabitken araç tarafından geri iteklenmeye çalışırsa yay yine kapanır ve karavanda frenleme yapar. fakat rampada karavan geri ivmelendiği için bu fren sistemi iş görmez.
Bildiğim kadarıyla araçlar kendi ağırlığının yarısı kadar frensiz, kendi ağırlığı kadar frenli römork çekebiliyor.
Ben getz dizel ile land 110 şehir içinde araç zorlanmadan çekebiliyordum. Rampada bu durum nasıl olur hiç denemedim. :smiley:

ben kafaya taktım bu karavan ısını denemem lazım

Sayın Xvet
Doğan Bey'in bahsettiği Kango sahibi benim.Karavan tahminen 1200 kg var.Şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadım.Hele enson bulunduğum yerdende çıkarsam hiç bir yola eyvallah demem.

Aracın çekebileceği karavan ağırlığı iyi belirlenmeli. Yoksa böyle bir durum ile karşılaşılabilir.
http://video.eksenim.mynet.com/video/182695

sçal' Alıntı:
Sayın Xvet
Doğan Bey'in bahsettiği Kango sahibi benim.Karavan tahminen 1200 kg var.Şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadım.Hele enson bulunduğum yerdende çıkarsam hiç bir yola eyvallah demem.
hocama pekı kangoda yakıt yakısı nasıl oldu yuzde 50 artar dıye bılıyorum sızın yorumunuz bu konuda ne olur aracın zorlandıgı oluyormu ne gıbı zorluklar gecırdınız bıraz paylasırsanız sevınırım ılgınıze sımdıden tesekkurler

Merhaba
Yakıt tabiki %30 artıyor.Karavanla kullanırken 60-70'i geçemiyorsunuz yoksa gezme yapabiliyor ve güvenlide değil zaten.Zamanla tecrübe oluyor.Yük dengesi çok önemli.Çekme konusunda belirgin bir zorlukla karşılaşmadım.Önden çekişli olduğu için dik rampalarda dur kalkta patinaj yapabiliyor ama şimdiye kadar yolda kalmadım.Yalnız direksiyona iki eliminde yapışık kaldığı da oluyor.
Çeki demirindeki yükseklikten sanırım dalıp 80 lere bastığımda bir kaç kez gezdirdim, doğrumu yaptım tam emin değilim ama vites küçültüp gaza basınca kontrolü araca geçirip atlattım.Şu an çeki demirini düzeltip karavanı yere parelel hala getirdim.Büyük araba her zaman avantaj ama yorgan misali eldekinle yetinmeliyim.Daha öncede bahsettim şu an karavanımı dik patika bir yoldan bir kampa indirdim.3 haftadır yağmur yağdı ve yollar çamurlandığı için çıkarma girişimim olmadı.Şayet buradan çıkarırsam inanın artık girip çıkamayacağım yol kalmayacak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR

Geri