Kango 1.5 dci 65bg 2008 Aracımla Nasıl Bir Karavan Çekebilirim?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan XVET Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,404
Ynt: Kango 1.5 dci 65bg 2008 Aracımla Nasıl Bir Karavan Çekebilirim?

selam XVET;

ben, 1.2 60 beygirlik twingo ile 3.40 cm boyunda karavanı gayet rahat çekiyordum. bence sizin aracınızda sorun olmaz. zaten karavan ile max. yapacağınız sürat 80 km civarı. e onu da rahatlıkla çekersiniz.

Etiketler

DREYFUS' Alıntı:
selam XVET;

ben, 1.2 60 beygirlik twingo ile 3.40 cm boyunda karavanı gayet rahat çekiyordum. bence sizin aracınızda sorun olmaz. zaten karavan ile max. yapacağınız sürat 80 km civarı. e onu da rahatlıkla çekersiniz.
inşallah sorun olmaz ufak hesaplar yapıyorum bu yaz olmaz artıkda gelecek sene ınsallah yapacam bı seyler...

Ben bu siteye yeni üye oldum. Önümüzdeki yıl bir çekme kravan almak dileğindeyim. Ancak kafama takılan sorular var:
1. Benim Cirroen BX 15 tge bir aracım var orjinal 177 bin 80 hp, hidrolıik süspansiyonlu
2. Bu araç üç kişilik an fazla dört kişilik bir karavanı çeker mi? Karavanı mükün olduğu kadar hafif yaptırmayı tasarlıyorum. Yani 650 - 740 kg arasında olmalı. Arabamın boş ağırlığı 1 ton.
3. Bu aracı satıp başka bir araç mı almalıyım?

Arabanın motorunun çekişi gayet iyidir. Ayrıca bu araçların el firenleri ön tekerdedir. Bu da yine bir sorun oluştururmu bilmiyorum. Bu kısımda verilen linkten test yaptım ve gayet tatminkar bir sonuç aldım.

Deneyimli arkadaşlarım bana yardımcı olurlarsa sevinirim. Evdekileri bu konuda ikna etmiş durumdayım. Ancak ilk deneyimin olabildiğince sorunsuz olaması lazım.
Herkese saygılar sevgiler sunarım.

Kadir bey aramıza hoş geldiniz sayın Doğan124 den alıntı

Öncelikle foruma hoşgeldiniz.

Verdiğiniz koşullara bire bir uyacak bir karavanı bulmak oldukça zor. Aslında karavanı her türlü konforu ve isteği sonuna kadar sağlayacak bir araç gibi değerlendirirsek yerinden kıpırdayamayacak kadar ağır ve büyük bir kütleyle karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden karavana "doğa ile daha uzun süre ve daha yakın olma girişimimizde asgari ihtiyaçlarımızı bize sağlayan araç" diye yaklaşmak lazım. Aslında karavancılar bazıları birine bazıları diğerine yakın olmak üzere bu iki düşünce arasında bir yerde bulunuyorlar. Ancak her durumda evimizde sahip olduğumuz bazı konforlardan(?) taviz vermek gerekeceğini kabullenmemiz gerekiyor.

Yazınıza net cevap vermek gerekirse;
1- Karavanların nerdeyse tamamına yakınında bir oturma grubu/yatak, mutfak ve lavobo bulunur. Buzdolapları genellikle büro tipi dediğimiz 80-140 lt arasındadır. WC, banyo önemlidir ancak özellikle eski yerli karavanların çoğunda yoktur. Çamaşır makinasının karavanda sabit olduğu çok az örnek vardır. Bunlar da genellikle sabit kullanılan büyük karavanlarda konforlu olacağı düşünülerek koyulmuş pratik olmayan bir uygulamadır. (Bu tip karavanlar çok hantal oldukları için hiç gezmezler ve karavancılık felsefesine en uzak araçlardır. "Çok gerekirse hareket edebilen küçük yazlık" tanımı bence daha uygundur). Çamaşır makinası olarak küçük hafif ve pratik ürünler piyasada satılmaktadır. TV olarak da küçük boyutlu modeller karavan içine monte edilebilir. TV'ler karavanın dışına taştıkça daha az sempatik görülmeye başlanır. Klima uygulamaları yaygınşmaktadır ancak %95 ev tipi klimalar kullanıldığı için ağırlığı arttırmakta ve görsel olarak karavan içine zor uyum sağlamaktadır. Şofben tercihinde de karavana özel gazlı şofben zor bulunduğu için anlık yüksek güç çeken şofbenler ya da 10-40 lt hacimli termosifonlar kullanılmakta ve genellikle fazla problem çıkarmamaktadırlar.

2-Elektrik konusu karavanlar hakkında yapılan tartışmaların yarısını oluşturur. Jeneratörler sanıldığı kadar pratik değildir. Sessiz olduğuna sizin değil başkalarının karar verdiği bir cihaz olduğu için genellikle kamping dışı sakin yerlerde gerektiğinde çalıştırmak uygun olmaktadır. Pratikte 100-150Ah akü ile bir kaç gün idare etmek mümkün olabilmektedir.
Her karavanın su deposu vardır. Hacmi 30-200 lt arasında değişebilmektedir. Evdekinden daha az su kullanma alışkanlığı zaman içinde kazanılabilen bir beceridir. Karavanda kullanılan su doğal olarak aşağı tahliye olduğu için yüksek hazcimli su kullanımı ya kirli suyu bir kapta biriktirerek dökeni yormaya başlar ki uygun olanı budur, ya da karavanın altını bataklığa çevirebilir.

Orta boy karavan tanımını 4,5-5,5 metre arası karavalar için yapmak uygun olur sanırım. Bu tip karavanları binek araçlarla çekmek mümkündür. 4,5 metre boy için 1.6 benzinli araçlar yeterlidir. 5,5 metreye yaklaştıkça en az 2.0 litre motorlu araçlar kaçınılmaz olur. Bütün konfor özelliklerini talep edenler 6 metre ve üstü çift dingil karavanları tercih etmeleri gerekir ancak bunlar yasal olarak binek araçlarla çekilir gibi görünse de ticari ya da 4 çeker araçlarla ancak başedilebillirler. Türkiye yollarının her türlü standart dışı uygulamaları barındırabildiği düşünüldüğünde böyle büyük bir karavanla "konaklama sırasnda" sahip olunan konfor "yolculuk" sırasında stres olarak geri dönebilir.

Eğer gezmek için bir çekme karavan istiyorsanız ailenizin ihtiyaçlarını göz önüne alıp tahammül edebileceğiniz en küçük karavanla başlamanızı öneririm. Bu yaz karşılaştığım bir karavancı arkadaşımız büyük karavanı ve 1.6 motor aracı ile karavancılığa ilk gezide noktayı koymak üzere idi. Karavan çekmek aslında sanıldığından çok daha kolaydır ancak bazı teknik konular bilinmezse zorlanmak ve yorulkmak da işten değildir.

Genellikle 525 olarak tabir edilen tek dingil karavanlar konfor seviyesi olarak tatmin edici donanıma sahip ve "gezebilen" karavanlardır ve fiyatları 2. elde 7-15bin TL arasındadır. sıfır almak isterseniz tahminim yerli olanlar 12-20 bin TL arasında satın alınabilir. sahibinden.com web sitesinde karavan ilanlarından seçenekleri araştırabilirsiniz.

Türkiye'de çekme karavancılarda "karavanı kampingde yatırma" eğilimi yüksek olduğu için yerli üreticiler bazı yol deneyimlerinden daha az istifade(!) edebilmektedir. Yabancı menşeili karavanlar ise "gezebilmeye" daha yatkındır.

Bu arada en küçük çekme karavanın bile pek çok motor karavandan daha fazla hacme ve konaklama konforuna sahip olduğunu da ilave edelim.

Selamlar, mutlu geziler,

Doğan Böncü

Merhaba Dogan bey
İlginize teşekkür ederim. Yeterince açıklayıcı bir yanıt almış oldum. Ben Ankara'da yaşıyorum ve karavanı götürdüğüm yerden tekrar yaşadığım yere geri getirmek istiyorum. Doğrusu bu işin felsefesine uymak istiyorum. Küçük üç kişilik bir karavan bir çok firma tarafından satılıyor. Fiyatrları da makul sayılır. En son görüştüğüm firma 8 bin TL ye bir karavan yapabileceğini beyan etti. Ben artık ilk baharla birlikte karavla hafta sonları ve küçük arara tatillerde sağa sola gitmek istiyorum. Zira çok çalışıyorum ve çoğu zaman üç kişili bir aile ile otellerde kalmak ekonomik olarak sorunlu oluyor. En önemlisi tatiller hep bir hafta ya da on gün sürüyor. Hem tatili uzatmak, hem de doğanın bağrında bir tatil yapmak istiyorum. Bilmem kaç yıldızlı otellerdeki kalabalıktan bunaldım artık. Neyse

Tekrar bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Kadir bey merhaba ilkbahar'a daha çok var eğer burada bu forumda kalırsanız çok daha fazla bilgiye sahip olursunuz ayrıca sizin dediğiniz fiyatların altında çok güzel temiz 2.el çekmeler var onlarıda değerlendirebilirsiniz. Yusuf

kadir çevik' Alıntı:
Merhaba Dogan bey
İlginize teşekkür ederim. Yeterince açıklayıcı bir yanıt almış oldum. Ben Ankara'da yaşıyorum ve karavanı götürdüğüm yerden tekrar yaşadığım yere geri getirmek istiyorum. Doğrusu bu işin felsefesine uymak istiyorum. Küçük üç kişilik bir karavan bir çok firma tarafından satılıyor. Fiyatrları da makul sayılır. En son görüştüğüm firma 8 bin TL ye bir karavan yapabileceğini beyan etti. Ben artık ilk baharla birlikte karavla hafta sonları ve küçük arara tatillerde sağa sola gitmek istiyorum. Zira çok çalışıyorum ve çoğu zaman üç kişili bir aile ile otellerde kalmak ekonomik olarak sorunlu oluyor. En önemlisi tatiller hep bir hafta ya da on gün sürüyor. Hem tatili uzatmak, hem de doğanın bağrında bir tatil yapmak istiyorum. Bilmem kaç yıldızlı otellerdeki kalabalıktan bunaldım artık. Neyse

Tekrar bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Kadir Bey Merhaba,

Ben de sizin gibi Ankara'da yaşıyorum. Ankara düzenli ve huzurlu bir şehir olmakla beraber şehir merkezi fazla bir güzellik taşımıyor ve hafta sonları sıkıcı olabiliyor. Pek çok insan çözümü mantar gibi biten alışverişmerkezlerinde ararken sizin karavan sahibi olma ve doğaya yakın olma isteğinizden dolayı tebrik ediyorum.

Eğer ilk kez karavan sahibi olacaksanız Yusuf Bey'in dediği gibi 2. el bir karavan alıp ihtiyaçlarınızı zaman içinde netleştirmek ve daha sonra sıfır karavan almayı düşünmek doğru bir seçenek olabilir. Birçok arkadaşımız karavan sahibi ancak herkesin kendine göre öncelikleri ve belirli bir tarzı var. Yeni karavanınızı yaptırırken bazı ufak tefek detaylarla kendi tarzınızı olan karavancılığa en yakın karavana sahip olabilirsiniz. (Örneğin sizin haftasonları kullanma isteğiniz tarzınız hakkında ipuçları veriyor : pratik olmalı, güçlü aküsü olmalı, içinde tuvaleti olmalı, serin havalar için ısıtma sistemi olmalı vs.).

Bu arada 2. elde bazı modeller için hiç seçenek olmaya da biliyor. O zaman iyi bir analiz yapıp doğrudan karavanı yaptırmak daha doğru olabilir.

İnşallah gönlünüze göre bir karavan sahibi olursunuz.

Selamlar, mutlu geziler.

Doğan Böncü

Merhaba Dogan bey
Ankara'da yaşıyor olmanıza çok sevindim. Karavan meselesinde sizin deneyimlerinizi dikkate almak benim için iyi olacaktır. Yazdığınız gibi küçük ama işlevsel bir karavan istiyorum. Her an harekete hazır olmalı. Şimdilik karavanla ilgili her şeyi araştırıyorum ve öğreniyorum. Tabi bu teorik bir durum. Ankara'da üç firma var, bayramdan sonra hepsini tek tek gidip görmek istiyorum. İki firma ile telefon görüşmesi yaptım, bunlardan Soyut karavan gayet güzel modellere sahip ama biraz pahalı, Güney karavan standart modele sahip daha ucuz. Bakalım şimdilik araştırıryorum.

Tabi daha önce karavan almış olasaydım bu bayram kesin Kapadokya'da olurdum. Şehir ve iş yoğunluğu beni rahatsız ediyor.

Teşekkürler

Yeni katılan arkadaşlara bende hoş geldiniz diyorum.Zaman geçtikçe forumda incelediğiniz heryerden birşeyler öğreniyorsunuz,bu çok güzel.Çekme karavan konusunda öğrendiğim bir teorik bilgiyi paylaşmak isterim.Motor hacminizin her 100cc sine 70 kilo ağırlık çekecek şekilde bir hesaplama yapın. Yani 1500cc bir araç 1050 kg çeker.İlk merakımı çeken günlerde okuduğum bir yazıda böyle bir bölüm de vardı. Yine de tecrübeli arkadaşların bilgilerinden öncelikle yararlanmak gerekir diye düşünüyorum.Selamlar.

öncelikle selamlar karavan severler ..siz tecrübeli arkadaşlarımdan öğrenmek istediğim bir kaç şey olacak.. kısmet olur emekli olursam gezgin arıcılık yapmak istiyorum.. ve tabiki konaklamalarda sorunlar.. bunun da çözümü galiba çekme karavan.. hundai h100 panel van minübüs üm var.bu aracımla yılda 3.4 konaklama yeri değiştireceğiim.. devamlı seyehat durumu söz konusu olmadığından.. ne tip bir karavan önerirsiniz bütce 8.000 10.000 arası.. şimdiden teşekkürler..

Vahit bey öncelikle aramıza hoş geldiniz babam yaklaşık 35 yıl arıcılık yaptı tabiki bizde yanında çocukluğumuz arılar içinde geçti bayağıda bilgim var bu konuda keyifli bir uğraşı,size en uygun bence 4.25 lik bir çekme karavan sahibinden.com sitesinde sizin bütceye uygun çokca güzel karavanlar var oradan beğendiklerinizi linkini vererek buradan sorarsanız üzerinde yorumlamak daha kolay olur.

carettayı düşünürmüsünüz,çekme konusundaki tereddütleri ortadan kaldırıyor,darlığı dezavantajı,ama çadırı var,2. elini 4400 e aldım

crtta2_b.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,680
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR