Kanımca doğa işi yaşanmadan öğrenilebilinecek bir şey değildir. Doğaya çıkan biri bu form altında yazılan bilgileri okursa elbette bir şeyler aklında kalacaktır. Ama asıl olan her fırsatta doğaya çıktığında elde edeceği deneyimlerdir. Dağcılıkla, avcılıkla, dalışla uğraşanlar zaten bu bilgileri biliyor. Ama doğaya yeni çıkan amatörler, bence bu bilgileri okuduktan sonra çok da sapa güzergahlara girmeden, seyrettiği doğa filmlerinin etkisine kapılmadan ve mevsimler dışına çıkmadan (kış ayında çıkmasınlar) doğaya diledikleri gibi çıkıp, diledikleri yerde kamp kurabilirler.
Çadır rüzgar alıyorsa önüne kar duvarı ör... Çadır yırtılırsa iglo yap içine gir. Hayvan geçiş güzergahına çadırı kurma !!! Bunların pratikte uygulama alanı yoktur. Çadırı nereye kuracağını henüz yeni öğrenen bir amtör, hayvan güzergahının nerden geçtiğini nerden bilecek?
Bence bir amatör için temel esas şudur;
1-En az üç kişiyle doğaya çık ! (Kolunu bacağını kırarsan diğer iki kişi seni taşıyabilsin, biri yanında dursun diğeri yardım çağırmaya gitsin)
2-GSM şebekesi içinde kalmaya çalış, şarjını idareli kullan.
3-Kamp kuracağın bölgeyi ve süresini önceden anlaşılır bir şekilde birilerine bildir.
4-Kamp takvimini metoroloji bilgisine göre önceden ayarla.
5-Dere yatağında çadır kurma, çadırı önceden kurmuşsan ve havada bulutlanma görüyorsan su toplamayacak alana kaydır.
6-Yerleşim birimlerinde fazla uzaklaşma.
Çadırı kurarken de fazla kasma... İran'a nükleer tesis kurmuyorsun. Rahat edebileceğin ferah bir yere kur gitsin !!! Sadece tek istisnası ateş yakacağın yerde mümkünse ot olmasın. Çünkü ateşin yandığı yerde tekrar ot yeşermiyor. Doğaya saygı anlamında buna dikkat et. Önceden bir ateş yakılmış ve bir tahribat gerçekleşmişse mümkünse sende aynı yerden ateşini yak ve çadırını oraya kur, öbek öbek her gelen farklı yerde ateş yakıp ortalığı batırmasın... Birde keyfini sürüp giderken lütfen çöpünü yanında götür... Çünkü arkanızdan bizde gelip, yaşadığınız keyfi yaşamaya çalışacağız..