Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan garga Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,497

garga

Yeni Üye
Mesajlar
8
Tepkime Puanı
0
bu bayramda 7-8 günlük doğu karadeniz gezisi yapmak istiyorum. bu aylarda gitmiş yada oranın iklim şartlarını bilen varsa eğer tavsiyelerini almak isterim. eğer bana katılmak isteyenler var ise gene forumdan ulaşabilir
 

Etiketler
Mesajınızı 1,5 ay gecikmeyle gördüm. Her ne kadar gitmeyi düşündüğünüz tarih geçmiş olsa da bu konuda bir kaç şey söylemek istiyorum, en azından bundan sonra gitmek isteyenler bilgi sahibi olurlar. Ekimden itibaren trans kaçkarın riskli olduğunu düşünüyorum. Bölgede Ekim ayından itibaren kar yağışları başlıyor. Bu geçiş için görsel açıdan en güzel zamanın Temmuz olduğunu düşünüyorum. Dağda karlar tam erimediğinden çok güzel manzaralar ortaya çıkıyor. Ayrıca renk renk çiçeklerin açtığı bir dönem. Zirveyi amaçlıyorsanız Temmuz sonu veya Ağustosu tercih edin. Kaçkar mutlaka görülmesi gereken bir yer.
 

Merhaba,

Gezenbilir Deryası içinde gözden kaçmış bir konu.

İçinde güzel bilgiler var.

Bu sebeple konu eski tarihli olsa da silinmesini doğru bulmuyorum.

İyi paylaşımlarda buluşmak dileği ile.
 

Ynt: Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

Selamlar,
Ben ilk kez Ayder, Yukarı Kavrun ve Kaçkar göllerini Ağustosun son haftası ziyaret ettim ve çok ama çok sisliydi. Ayrıca sürekli çiğ yağıyor (rüzgar estikçe çamlardaki su zerreleri uçuşup sanki yağmur yağıyor gibi) ve elbiselerinizi kurutmanız imkansız gibiydi.
Hele hele yukarı kavrundan tırmanılan 4 göller (7 göl diyolar ama 4 tane var yalnızca) gece çadırda konakladım buz gibiydi.
Bu şartlar göz önüne alındığında en doğru keyifli zaman ne zamandır oralara varmak için?
 

Ynt: Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

merhaba.
hazır konu canlanmışken ateşi biraz da biz körükleyelim.
önce biraz kendimizden ve malzememizden bahsedelim ve isteğimizden ki cevap net olsun.

aşağı yukarı ayda 2- 3 sefer doğa yürüyüşü yaparım. aynı sayıda da 1 sene içinde kamp. devamlı yüzerim.yurt dışında tam yüklü sırtçantalı gezilerim var.
yani yürüyüş ve sırt çantası taşıma açısından bir derdim yok.
çadır uyku tulumu v.s malzemem tam.
istediğim kaçkarlar da temmuz sonu ağustos başı gibi 5-7 günlük doğa yürüyüşü ve kamp.zirve derdim yok.
bu faaliyeti tek başıma yapmak isterim.
bilenlerden görenlerden gidenlerden öğrenmek istediğim.

çadırımı bir bölgeye kurup- misal yukarı kavron veya büyük göl kenarına- oradan günü birlik çevre yayla ve göllerimi ziyaret etmek mantıklı.
eğer öyle ise çadırımı nereye kurmalıyım nereleri görmeliyim.

veya çadırımda sırt çantamda rota boyunca konaklama mı. eğer öyle ise rota ne olmalı. aracım yok toplu taşıma ilee ayder oradan da kavron yaylasına bir şekilde ulaşma planım var.

yoksa hiç uğraşma. katıl buka nın bir laz alpleri turuna mı dersiniz.
cevaplar için şimdiden teşekkür.
 



Ynt: Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

Kaçkarların kuzey yamaçları denizden yükselen su buharının yüksek dağı geçemediğinden genellikle sisli ve yağışlıdır. 2008 yılında temmuz başında ilk kez Aydere gittiğimde hava günlük güneşlikti. Yukarı Kavruna çıktığımızda her taraf net olarak görünüyordu. Yerliler çok şanslı olduğumuzu burada havanın genellikle sisli olduğunu söylemişlerdi. 2011 yılında Erzurumdan bisiklet ile başladığımız yolculuğumuzda tur şirketlerinin kullandığı klasik güney rotayı izleyerek Dilberdüzü ana kamp alanına ulaşıp oradan zirveye çıktık. Sonrasında Naletleme geçidini geçtik ve geçidi aşıp kuzeye geldiğimizde sis bastırdı. Ardından şiddetli bir dolu yağışına yakalanıp Çaymakçur üstünde gecelemek zorunda kaldık. Bir gün sonra Aydere inip turu Hopada bitirdik. Dağın güneyi genellikle güneşli ama kuzeyde en azından sis hakim oluyor. Bu yıl Haziran sonunda yine bisiklet ile Aydere çıktıktan kısa süre sonra şiddetli yağmur başladı. Ertesi günde yağmur devam edince Yukarı Kavruna minibüsle çıktım. Sis ye yağış nedeniyle göz gözü görmüyordu. Daha sonraki günlerde yağış kesildi ama sis devam etti. Yola sabah erken çıkarsanız sis gelene kadar daha rahat gezip etrafı görebilirsiniz.
Ekipmanınız varsa ve bu ekipmanı taşımaya alışkınsanız kesinlikle kendinize bir rota oluşturup dilediğinizce gezmenizi öneririm. bu konuda rota bilgilerini ve bazı rotaların GPS kayıtlarını www.kackar.org sitesinden bulabilirsiniz (forumda link paylaşımı konusunda bir kısıtlama var mı bilmiyorum, varsa ihlalden dolayı özür dilerim).
Kaçkar konusunda eğer ciddi bir kaynağa ihtiyaç duyarsanız bu konuda yazılmış en kapsamlı kitap Kate Clow un yazdığı The Kaçkar kitabıdır. Maalesef kitabın Türkçe çevirisi yok. Kitabın içinde tarif edilen rotalarla ilgili GPS kayıtları da var. Dağın güney tarafında insan ilişkileri daha sıcak ve ilişkiler daha insancıl, fiyatlar daha makul. Oysa kuzeyde, özellikle de Ayderde kar amacı ön planda. Kaçkar deyince dağın güney yamacını ve o tarafta da gezebileceğiniz çok güzel rotalar olduğunu göz önüne alın. Yöre hakkında fotoğraf destekli bilgi almak isterseniz yaptığım turları yayınladığım blog adresimden yararlanabilirsiniz.
 

Ynt: Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

orhan bey zahmet edip vakit ayırıp uzun uzun yazdığınız için teşekkürler.

bir soru daha. güney tarafına ulaşmak için uygun başlangıç yeri yusufeli midir ?
saygılar.
 

Ynt: Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

Yusufelinden minibüs ile Yaylalar köyüne kadar gidip oradan zirveyi amaçlıyorsanız Olgunlar köyünü geçip Dilberdüzü ana kamp alanına ulaşıp sabah 4 gibi zirve yürüyüşüne başlayabilirsiniz. Zirve için en uygun zaman Temmuz sonu ile Ağustos sonu arasındaki süre. Zirveden doğrudan dağın kuzey yamacından Kavruna inebileceğiniz gibi ( yanınızda yolu bilen biri veya GPS iz dosyası olmasını öneririm) Dilberdüzüne inerken yanından geçeceğiniz Denizgölünden Soğanlı yaylası yoluyla Kavruna inebilirsiniz. Dilberdüzünden pek kullanılmayan bir patikayı izleyerek Naletleme geçidinden Kavrun veya Çaymakçur üzerinden Aydere ulaşabilirsiniz. Bir diğer seçenekte Olgunlara geri dönüp Döbe yaylasından Naletleme geçidine ulaşabilirsiniz. Yusufelinden Yaylalar köyüne gelirken geçeceğiniz Sarıgöl ve Barhalda da görülmesi gereken yerler ve treking parkurları var. Sadece trans amaçlarsanız Yaylalar köyünden Körahmet geçidine doğru tırmanıp kuzeye geçebilirsiniz.
Güneyde bir diğer rotada Ispir üzerinden Sırakonaklar, Soğanlı yaylası üzerinden Denizgölü, Zirve rotasını yapabilir veya doğrudan Kavrunu hedefleyebilirsiniz. Ispirden ayrıca göbekli göle yürüyebilirsiniz. Ispir dört kilise ile Barhal kilisesi ve Olgunlar mutlaka görülmesi gereken yerler.
Geçen yıl Ardeşende bir rafting işletmecisi 26 Hazirandan itiaren dağa çıkmak için rehber alma zorunluluğu getirileceğini söylemişti ama bu uygulanıyor veya uygulanabiliyor mu bilmiyorum.
 

Ynt: Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

Orhan bey performansınız imrenilecek seviyede tebrikler,

yürüyüş için performansım uygun olmadığından 4x4 aracım ile kuzeyden güneye geçiş yapmak istiyorum, gözlemlediğiniz
parkur yada parkurlar varmıdır? varsa bilgi paylaşırmısınız. Teşekkürler.
 

Ynt: Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

4x4 araç ile trans kaçkar konusu daha öncede bu forumda gündeme gelmişti ama en azından bizim geçtiğimiz rotada bu mümkün değil gibi görünüyor. Parkuru arazi aracı kullanan birisi treking yaparak geçerse daha sağlıklı karar verir. Ben arazi aracı kulanmadığım için bana göre imkansız görüneni belki güçlü bir araç ve iyi bir sürücü geçebilir. Ama bu bölgede iyi bir 4x4 parkuru isterseniz Gürcistanda Mestia yı şiddetle öneririm. Batum, Poti, Zugdudi, Mestia, Ushguli, Lentheki, Kutaisi parkurunu deneyebilirsiniz. Ushguliden sonra 2600 metre yüksekliğindeki Zagari geçidini geçeceksiniz. Bu bölgeden sadece arazi araçları geçiyor. Gürcüler burada şoförlü ve şoförsüz olarak arazi aracı kiralatarak turistlere tur düzenliyorlar. Geçen yıl Gürcistan turumuzda bu bölgeyi de bisiklet ile geçtik. Muhteşem bir doğa ve tarih var. Yol oldukça işlek ve polis devriyesi de var. Hiç bir sıkıntı yaşamazsınız.
Bütün turlarımla ilgili bilgileri bloğumdan bulabilirsiniz.
 



Ynt: Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

Güngör bey merhabalar;
Güneyden kuzeye sadece iki geçit vardır;
biri Arahavi-yusufeli arası;(en doğuda)
ikincisi Çat-hemşin yaylası-şemkehot yaylası-eğnoçor yaylası-büyükyayla-cimil-ovit tir.(en batıda)
bu iki geçiş arasında araçla geçilecek hiç bir geçit yoktur,
ama görülmesi gerekli olan tüm yaylalara araç yolu vardır,göllere ulaşmak için neyazıkki :0)
yürümek gerekli
 

Ynt: Kaçkar ve Trans Kaçkar Seyahati için Tavsiyeleriniz

Orhan bey, Cem bey,

bilgiler için teşekkür ederim. Kısa vadede kaçkar rotasını denemek niyetindeyim,Cem beyin rota bilgilerini kullanmayı umuyorum.
Orhan bey yurtdışında kendi aracımla riskli rotaları şimdilik düşünmüyorum.

Selamlar.
 

Ynt: Kaçkar Ve Trans Kaçkar Seyahati İçin Tavsiyeleriniz

Merhaba arkadaşlar 19 Temmuzdan itibaren Rize Çamlıhemşin- Pokut- sal - Hazindak- Huser gezisi yapmayı planlayan bir ekip var mı?
 

Ynt: Kaçkar Ve Trans Kaçkar Seyahati İçin Tavsiyeleriniz

ağustos ortalarında bölgeyi gezmeyi planlıyorum...
 

Ynt: Kaçkar Ve Trans Kaçkar Seyahati İçin Tavsiyeleriniz

Ya arkadaşlar çok merak ediyorum. Karadeniz ormanlarında ayı,domuz gibi hayvanlar var. trekking kamp yapanlar için tehlike oluşturmuyor mu bu durum?
 



Ynt: Kaçkar Ve Trans Kaçkar Seyahati İçin Tavsiyeleriniz

Ayı domuz kurt var;

Ama bu güne kadar hiçbir kampçıya saldırdığı duyulmadı (en azından ben) (ben yaklaşık on senedir o bölgede tımanış trek kamp yaparım)
Genellikle tek olarak dolaşıyorsanız ses yapmaya özen gösterin bu hayvanların sizden uzaklaşmasına neden;
Eğer ayıyla karşılaşırsanız yavaş yavaş ondan uzaklaşın (göz teması kurammaya özen gösterin) sakın koşmayın;
Kurtlarla karşılaşma ihtimaliniz (en azından bu aylarda )yok ;
Gece kamp yaparken yiyeceklerinizi (çöpler dahil) çadırınızın içine alın (ayakkabılar dahil)
Domuz problem değil hemen kaçar,
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,476
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst