jimny yakit yardim

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan HAKKIM Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 61
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 46,424
Ynt: jimny yakit yardim

HAKKIM' Alıntı:
52 kurus benzinle normal
52 krş benzinde olsa normal değil bence, ki arkadaş iridium bujiden bahsettiğine göre galiba araç LPGli.
Lastik ebadının büyütülmesi her koşulda tüketimi arttırmıyor, dur kalklarda tüketim artarken, sabit hızla gidince de orjinal ebada göre düşüş oluyor. Ortalamada gidilen yolun karakterine göre artış da olabiliyor, aynı da kalabiliyor, bazen düşme de oluyor.
Sadece MT olmanın dezavantajı olabilir o da bu kadar artırmaz diye düşünüyorum.

Etiketler

veteriner' Alıntı:
52 krş benzinde olsa normal değil bence, ki arkadaş iridium bujiden bahsettiğine göre galiba araç LPGli.
Lastik ebadının büyütülmesi her koşulda tüketimi arttırmıyor, dur kalklarda tüketim artarken, sabit hızla gidince de orjinal ebada göre düşüş oluyor. Ortalamada gidilen yolun karakterine göre artış da olabiliyor, aynı da kalabiliyor, bazen düşme de oluyor.
Sadece MT olmanın dezavantajı olabilir o da bu kadar artırmaz diye düşünüyorum.

Yoo aksine aracimda lpg uygulamasi cok sukur yok :smiley: iridium buji aracin orjinal bujileri zaten.yukarida da belirmistim.bugun itibariyle yeniden iridyum bujilerime kavustum :smiley: tekrar yakiti olcup buraya yazicam :smiley: ayrica bencede 52 kurus anormal cunku v8 grand cherokee 55 kurus tuketiyor :smiley:

52 krş bana da yüksek geldi, dediğim gibi benimki 2004 model otomatik fakat orijinal lastikleriyle ,40 krş yakıyor. Ortalamada

Aracım 2012 model orjinal modifiyesiz jimny benzinli manuel vites.Şu anda aracım 700 km de test ettim şehir içi ve şehir dışı karışık olaraktam 100 km kullandım(klimam sürekli olarak açıktı) harcadığım benzin 8.5 litre.Her araçta olduğu gibi 10.000 km den sonra yakıt tüketimi azalıcaktır.

kemalhanoray' Alıntı:
Yok yaa naparsan yap sehir ici ve disi karisik benimki tam full depoyla 300 kmyi gecmiyor :smiley:
Depo kaç lt Jimmny'de?
Vitara JLX de depo 55 lt, ben 700 km de fullediğimde 47 lt civarı yakıyor.
Benim lastiklerim 235-75-15 . Lastik ebadı farkından km sayacı doğru göstermiyor, ben GPS e göre hesap yapıyorum.

veteriner' Alıntı:
Depo kaç lt Jimmny'de?
Vitara JLX de depo 55 lt, ben 700 km de fullediğimde 47 lt civarı yakıyor.
Benim lastiklerim 235-75-15 . Lastik ebadı farkından km sayacı doğru göstermiyor, ben GPS e göre hesap yapıyorum.

Depo 40 LT hocam..34-35 litreyle 300 km gidiyor enteresan olanda o zaten :smiley:

kemalhanoray' Alıntı:
Depo 40 LT hocam..34-35 litreyle 300 km gidiyor enteresan olanda o zaten :smiley:
Hocam 11,5 lt/100 km benzin tüketimi var.
Bence şehir içi sürekli dur kalk trafiği veya arazi ağırlıklı bir kullanımsa, biraz da sert devirli kullanıyorsanız aslında çok sayılmaz.
Ama uzun yol ve sakin kullanımsa gerçekten yüksek rakam.
Önceki mesajımda dediğim gibi lastik büyük, ayna mahruti orjinalse km sayacı gidilen yolu gerçeğinden az gösteriyor.
Başka bir konuda yazdıklarımın belki faydası olur.

ARAÇ İLE İLGİLİ TAVSİYELERİM
1- Buji ve buji kablolarını kontrol ettiriniz. Genelde titreme, silkeleme tarzı belirtileri olur. Sorun varsa ateşleme düzgün olmayacağından yakıt tüketimini artırır.
2- Hava filtresini kontrol ettirin, kirli ise yakıt tüketimini artırır.
3- Kaliteli bilindik marka yakıt kullanın.
4- Termostat tam arızalı olmasa bile dört dörtlük çalışmıyorsa araç geç ısınıp kolay soğuyacağından yakıt tüketimini arttırır. En iyisi orjinali ile değiştirin.
5- Kalitesiz, yetersiz oranda antifriz, saf su yerine çeşme suyu kullanılması tıkalı- kirli radyatör, kalorifer peteği ve hortumlar ısı transferini zorlaştıracağından aracın ısınma-soğuma durumunu etkileyerek yakıt tüketimini arttırır.
6- Kalın motor yağı kullanımı özellikle motor soğukken iç sürtünmeyi arttıracağından yakıt tüketimini arttırır. 20W-50 yağ kullanıyorsanız, 10W-40 hatta motor yağ eksiltmiyorsa 5W-50 kullanın, yakıt tüketimi düşer.
7-Diferansiyel ve şanzıman yağlarının kalın olması aynen motordaki gibi soğukta iç sürtünme fazla olacağından yakıt tüketimini arttırır. Orjinal yağ 75W-90 dır, fakat genelde ucuz olduğundan 80W-90 kullanılır. Değiştirip 75W-90 kullanın.
8- Aracın soğutmasını yapan pervanenin termiğinin bozulup düz bağlanması; pervanenin motor soğukken yavaş dönmesi gerekirken sürekli hızlı devirde dönmesinden dolayı aracın ısınmasını zorlaştırır. Bizim araçlarımızda pervane ve termik sağlamken bile yaz mevsiminde dahi motor soğutma sıvısı sıcaklığı uzun yolda 78 derece civarı oluyor, rampa çıkıp düşük viteste yüksek devirli gitseniz dahi pervane de devire göre hızlı döndüğünden sıcaklık dediğim yerlerde kalıyor. Demek istediğim sizin pervane sürekli en yüksek devirde dönüyorsa yakıt tüketimini arttırır. Araç soğukken pervanenin dönme hızı elle durulabilecek kadar olmalıdır.
9-Araçta akünün zayıf olması, ya da olması gerekenden daha yüksek amperli olması, orjinal ampullerin daha güçlüleriyle değiştirilmiş olması, ekstra elektrik çeken ses sistemi, sis farları, vinç vs... her şey şarz dinamosuna olması gerekenden fazla yük bindirip yakıt tüketimini artırır.
10- Ateşleme-avans-subap ayarlarının düzgün olmaması yakıt tüketimini artırır.
11- Yıpranmış debriyaj balatası aracın çekişini düşürüp yakıt tüketimini arttırır.
12- Normalde 3 bar basınçla çalışması gereken benzin pompası tamamen bozulmayıp aracın çalışması için gereken minimum basınç olan 2 bar civarına düşmüşse sürücüye araç gitmiyor hissi verip gaza daha fazla basmasına sebep olarak dolaylı şekilde yakıt tüketimini arttırabilir.
13- Oksijen sensörü, hava debimetre, MAF-MAP- TPS-IAT sensörleri gibi ECU nun yakıt püskürtmede ölçü aldığı parametreleri etkileyen elektronik arızalar, yakıt tüketimini artırır. Bu tip sorunlarda genelde arıza ışığı yanmakla beraber nadiren de olsa arıza olduğu halde ışığı yakmayabilir. Aracı OBD cihazına bağlatarak ya da kendiniz kaput içinde sağ farın gerisindeki fişe bir kabloyla kısa devre vererek- arıza lambasının yanıp sönmesini sayıp varsa hata kodunu okutunuz. Bir sorun yoksa kod 12 okunacaktır.
14- Kirlenmiş gaz kelebeği /boğaz kelebeği yakıt tüketimini arttırır. Mümkünse manifoldla birlikte temizletin.
15- Tıkalı benzin filtresi de yakıt tüketimini arttırır.
16- Tıkalı katalizör de yakıt tüketimini artırır. İptal ettirmeniz faydalı olabilir.
17- Port bagaj, karter koruma, demir tamponlar gibi aero dinamik yapıyı bozan ve ağırlık yapan her şey yakıt tüketimini arttırır.
18- İçine toz, balata tozları birikmiş frenler yağışlı havalarda veya su geçişlerinde içine su alırsa tozlar çamura dönüşüp her fren basmada yapışmaya sebep olur, freni bırakıp gaza bastığınızda bu yapışma ayrılana kadar kısa süreli de olsa zorlanma ile yakıt tüketimini arttırabilir. Kampanaları söküp içlerini temizletip gerekirse tornalatın.
19-Distributör ve kapağı kontrol edilmeli.
20- Enjektörler test edilip gerekiyorsa ultrasonik cihazla temizlenmeli veya değiştirilmeli.

SÜRÜŞ STİLİ İLE İLGİLİ TAVSİYELERİM
1- Aracı kışın ilk çalıştırdığınızda kışın rolanti en azından normal seviye olan 850 devire düşene kadar yürütmeyin. Çünkü JLX, soğutma sistemi pervaneli olduğundan hareket halinde sanılanın aksine geç ısınır ve ısınana kadar rolantide beklerken boşa yaktığınızdan fazlasını yakar. Aracın kullanım kitapçığında bu konu iyice abartılmış. Yakıt tasarrufu için Hararet göstergesindeki alt çizgiye gelene kadar yürümeyin yazıyor. Burası 55 derece oluyor ki bu bence mantıksız çükü kışın rolantide bu dereceye gelmesi dış hava sıcaklığına göre 10 dk bulup geçebiliyor.
Ama yazın ısıtmaya gerek yok, direk yürüyebilirsiniz.
Bunları söylememe rağmen motoru ısıtmak için bekleme beklememe konusu ihtilaflı ve karmaşık.
2-Mümkün olan en çabuk şekilde, mümkün olan en üst vitese çıkıp aracın titremeden gidebildiği en alt devirde sürün.
Mesela benzinli JLX de şehir içinde düz yolda 5. vites 1500-1800 rpm 40-50 km/s hız civarı araç titremeden yürüyor ve bu sırada tüketim yol bilgisayarında 4-5 lt/100 km civarı oluyor.
3- Ayağınızı gazda sabit tutmaya çalışın, hızı korumaya çalışmayın. Mesela tatlı bir rampa geldi, araç biraz yavaşlayarak da olsa o viteste rampayı tamamlayabilecekse gazı yükseltmeden sabit çıkın. Aynı şekilde acil bir durum yoksa hızlanırkende aniden köklemeden ağırca hızlanın.
4-Çok dik rampalarda 3500, orta dikliklerde 2500-3000, düzde 1500-1800 devir civarı gitmek en az yakıtı sağlar.
5-Hız olarak yolun durumuna göre 60-90 arası en az yakıtı sağlar.
6- Şehir içinde trafiğin ilerisine bakarak yavaşlamak gerektiğinde duruma göre ilk planda ayağı gazdan çekip yüksek viteste ilerlemek, olmazsa boşa almak son çare freni kullanmak en az yakıtı sağlar.
6- İnişlerde araç 1800 devire yakın gidebiliyorsa 5. viteste gaza basmadan inmek, araç gaza basılmayınca sürekli yavaşlama veya 1800 devir altına düşme eğilimindeyse motor da sıcaksa boşa almak en az tüketimi sağlar.
Yokuş aşağı inerken motor ısısı yeterliyse (70 derece civarı yani göstergede alt çizgiyi birkaç mm geçmiş ) devir de 1800 ve üzerindeyse 5. viteste ayak gazdan çekilirse cut-off devreye girer, araç yakıt püskürtmeyi durdurur, tüketim 0 olur. Devir azalırsa araç tekrar yakıt püskürtmeye başlayacağından meyil müsaitse bir alt vitese alıp deviri yükselterek tekrar cut off'u devreye sokulur ve böylelikle yol durumuna göre km'lerce 0 tüketimle gidilebilir.
Sonuç olarak rampa çıkarken 15-20 lt/100 km'ye fırlayan fazla tüketim ortalamada telafi edilmiş olur.
Eğer meyil ve motor sıcaklığı cutt of'a müsait değilse inişlerde vites boşa alınırsa tüketim hıza göre 1-2 lt /100 km civarı olur.
7- Soğuk motorda manevra tüketimi artıracağından araç uzun süreli park edileceğinde çıkarken manevrasız çıkabilecek şekilde park etmek en az tüketimi sağlar. Böylelikle manevra sıcak motorla yapılmış olacağından tüketim minimum olur. Manevra esnasındaki tüketimin büyüklüğü konusunda fikir vermesi açısından aracımdan örnek vereyim. Benim aracımdaki yol bilgisayarının anlık tüketimi 99.9 lt/100 km'ye kadar okuyabiliyor. Daha yüksek tüketimde ekranda --- işareti görülüyor. Aracımı akşamdan garaja geri sokmazsam sabah soğuk motorda manevra yaparak garajdan çıkmaya çalıştığımda anlık tüketim 100 lt/100km veya daha üzeri olduğundan ekranda --- görülüyor.
8-Klima, güçlü ses sistemleri, gereksiz far yakmak dahi yakıt tüketimini arttırır.
9-Motor ısınırken suyun bir kısmının kalorifer peteğine gitmesi motorun ısınmasını geciktirir. Dolayısıyla yakıt tüketimi artar.
Mümkünse araç çalıştığında hararet en üst seviyeye gelene kadar kalorifer düğmesini soğuk olan mavi bölümde tutun.
Fan üfleme kademesini mümkün olan en az rakamda tutun.

Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=88461.0#ixzz24k4jAgas

Ben de aracımı jimny ile değiştirmeyi düşünüyorum.
Jimny sahiplerinin yazdıklarına bakarak, benim 2.5 v6 grand ile nerede ise aynı yaktığını görünce şaşırdım.
100km de ortalama 10-11 lt lpg yakıyor benimki. motoru da nerede ise 2 katı ve otomatik, ayrıca arabamda en azından 50kg alet zerzavat, yükseltme, 225x75x16 at, tavansepeti ve de var...
ilginç geldi bana. Fazla yakmasına rağmen gene de jimny fikrimden vazgeçmiş değilim.

Merhabalar,

Aracim 2006 Jimny otomatik benzinli. Aracimda 215/75/15 Bf Goodrich A/T lastikler var 5 cm yukseltme kiti uygulanmis durumda, %100 diff lock var tavan sepeti ve sepetin uzerinde yedek lastik var. Birde ben 90 kg civarindayim ;D (Bunlari surtunme oranlari vs paylarini dusundugum icin soyluyorum) 40 litre 95 oktan benzin ile 375-395 km yol yapiyorum. 3000 RPM in uzerine cikmamaya gayret ediyorum. (100 Km nin uzerine cikmadan) Bu soyledigim tuketim bilesik 4X2 deki rakamlar...

Gezenbilir'e Eskişehirden merhabalar
Yakıt problemim oldugu ıcın yeni bir konu acmadım
Eşime 2006 model AT jimny aldık 18.000 de bulunca uzun süredir beklediğimiz hayal gercek oldu
Ancak ilk 100km devirince aracı yeniden fullediğimizde 15,5 lt benzin aldık:-[
Tam bir şok içindeyim
Hiç bir ekstrası yok aracın benzinli ve otomatik lastikler stok lastikleri ve yükseltme de yok
Bu problemin çözümü için hangi aşamalardan geçmeliyim???
Şimdiden teşekkürler
Bu arada jimny gerçekten bir zevkmiş

uorneksoy' Alıntı:
Gezenbilir'e Eskişehirden merhabalar
Yakıt problemim oldugu ıcın yeni bir konu acmadım
Eşime 2006 model AT jimny aldık 18.000 de bulunca uzun süredir beklediğimiz hayal gercek oldu
Ancak ilk 100km devirince aracı yeniden fullediğimizde 15,5 lt benzin aldık:-[
Tam bir şok içindeyim
Hiç bir ekstrası yok aracın benzinli ve otomatik lastikler stok lastikleri ve yükseltme de yok
Bu problemin çözümü için hangi aşamalardan geçmeliyim???
Şimdiden teşekkürler
Bu arada jimny gerçekten bir zevkmiş

Bakimlari aksatilmamis ise sorun gibi gozukuyor... Ama bence yagi hava filtresi degisip genel bir bakimdan gectikten sonra yine 9.5lt civarina dusecektir diye dusunuyorum, hayirli olsun kazasiz belasiz kullanmanizi dilerim. Jimny cok keyifli ve sempatik bir aractir. Trafikte onu kullanirken diger insanlar tebessumlerini gizleyemezken bende onu kullanmanin mutlulugu ile tebesum ediyorum... ;D

Öncelikle tüm filtreleri sonrada bujileri bir kontrol ettireyim
Yeniden ölçüme başladık umarım problem esaslı değildir. Arac henüz 18 binde bir kazası da yok garajda beklemiş uzun bir süre
Şehirde bu kadar keyifli ise arazide neler yapar şimdiden sabırsızlanıyorum
Saygılar

km orjinal ise buji lerinizi degistirmenize gerek yoktur.
hava filtresi yag filtresi yag degisimi yeter.
ne yaparsaniz yapin otomatik jimny yakitini 12-13 lt altina dusuremessiniz
duz vites araclarla karsilastirmayin bence

Bende aracimi 1.5 sene once 2006 model otomatik ve 17.000 km de almistim. Hemen servise gittim bakimlari yaptirttim yanliz motor performans-yakit orani dogru gelmedi cekiste problemli gibiydi hava filtresi yag degisti bujilerine baktik aslinda iridyum buji 50 60 bim km gider fakat benimkilerde kenarlarinda yaniklar vardi tabiri alev atmisti, neyse bujiler degisti buji kablolari gozden gecirildi ve performans yakittan cok memnunum. Bu soylediklerimi arac tamamen standartken yapmistim. Bilgilerinize... Ankara'ya offroad a bekleriz saygilar...

Bu arada performans yakittan cok memnunum lutfen sizi yaniltmasin. Aracin standardini yakaladim onun icin mutlulugum... Jimny otomatik yine 100 km de 11 lt ;D yakit yakiyor...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,524
Kaydolan Son Üyemiz
cixman

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR