Jeneratörlerin 12v Çıkışından Aküleri Direk Olarak Şarj Edebilir miyiz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan aslanahmet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 27
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 45,632
Ynt: Jeneratörlerin 12v Çıkışından Aküleri Direk Olarak Şarj Edebilir miyiz?

Verimi biraz düşük olur ama çalışır. Zaten 220V varsa dediğim gibi çok fazla bir düzeneğe gerek yok aslında, akü doldurmaya uygun bir güç kaynağı işinizi görecektir. Yer problemi yoksa verim de çok önemli değilse ya da ara sıra lazım olacaksa, bahsettiğiniz sistem uygundur. :smiley:

Etiketler

sevgili arkadaşlarım güneş paneli baglayacaksanız baglayacagınız panele uygun olan bir şarz aleti baglamak zorundasınız vercegim linkteki gitti gidiyorda bulunan cihaz veya benzeri bir cihaz baglayacaksınız nedenmi 1 aküyü bozmadan şarz eder 2akünün tam boşalmasını önler (tam boşalırsa akü ömrü azalır ve bozulur) 3 paneliniz (güneş piliniz ) ister mono kristal olsun ister esnek panel (yani perde türü açılan sarılan /yanirulo haline gelen ) olsun önemli degil çünkü bu şarz cihazları aynı zamanda bir rülatör gibi hareket ederler yani pil ister 21v ister 18v ister16volt versin akü boşken 14.4 doluncada 13.8 de tutarlar bu arada şarz cihazınızın şarz gücü pilinizin verecegi ampere (wata) baglıdır yardımcı olabildimse nemutlu tlf da edebilirsiniz 0532 2867074 müslüm şahbudak

misoo' Alıntı:
sevgili arkadaşlarım güneş paneli baglayacaksanız baglayacagınız panele uygun olan bir şarz aleti baglamak zorundasınız verecegim linkteki gitti gidiyorda bulunan cihaz veya benzeri bir cihaz baglayacaksınız nedenmi 1. aküyü bozmadan şarz eder. 2. akünün tam boşalmasını önler (tam boşalırsa akü ömrü azalır ve bozulur) 3. paneliniz (güneş piliniz ) ister mono kristal olsun ister esnek panel (yani perde türü açılan sarılan /yanirulo haline gelen ) olsun önemli degil çünkü bu şarz cihazları aynı zamanda bir rülatör gibi hareket ederler yani pil ister 21v ister 18v ister16volt versin akü boşken 14.4 doluncada 13.8 de tutarlar bu arada şarz cihazınızın şarz gücü pilinizin verecegi ampere (wata) baglıdır yardımcı olabildimse nemutlu tlf da edebilirsiniz 0532 2867074 müslüm şahbudak
ama ben amorf pilleri tavsiye ederim amorf piller puslu havalarda bile verimlerini kaybetmezler daha verimlidir yalız diger pillere oranla ömürleri daha azdır yani normal piller 10 15 sene 100de 80 verimle çalışır amorflar 8 10 sene http://urun.gittigidiyor.com/GUNES-PANELI-SOLAR-SARJ-KONTROL-CIHAZI-30-AMPER_W0QQidZZ31697613

Bizim motokaravanın durmaktan aküleri zayıflamıştı. Bahaus'ta Akü Şarj İstasyonu diye bilinen bir şey ALPHA-TOOLS A-ES 700 ve denedim. İşe yaradı ve bir seferde marş bastı. 200 TL. fiyatlı bu aletle aynı zamanda tekerlek de şişirilebiliyor. Çakmak pizinden de araç giderken kendini dolduruyor. Bu istayon hakkında bilgisi olan arkadaşlar, daha ayrıntılı açıklamalar yaparsa seviniriz. Yeşim&Bülent

jenarötörün inverter özelliği olması gerekir yinede yeterli enerjiyi biriktirmaniz uzun zaman alır 8 amper saatlik bir yükleme yetersiz kalacaktır iyi bir redresör (yüksek amper saat özellikli)ile 220v olan yerlerden ,araç dinamosu veya solar panellerden veya bunların kombinasyonu ile sorunu çözebilirsiniz karavan yasamının en büyük sorununun enerji olduğu bir gercek

şarj istasyonu dediğiniz aletin Minton marka olanından bende var. Bu alet sanki yanınızda yedek bir akü daha taşıyormuşsunuz gibi iş yapıyor. Bazı kamplarımızda arkadaşlarla sabaha kadar müzik dinler ve aracın 90 amperlik aküsünü boşaltırdık. Böyle olacağını bildiğimden aracı hep yokuş aşağı duracak şekilde bırakırdım ama vurdurmaya hiç gerek kalmadı. Beni en az 10 kere kurtarmıştır. Hatta bir gün park etmeden önce aracı lpg'den benzine geçirmeyi unutmuşum. Ertesi sabah akü boşalmış ve marş basmıyordu fakat benim motoru çalıştırabilmem için karbüratör benzin dolana kadar uzunca bir süre marş basmam gerekiyordu. Hiç umudum yoktu, bu alet en fazla 1-2 marşlık takviye yapabilir diye düşündüm ama çare yok yine de denedim. Performansını görünce şok oldum, çok uzun süre marş basamama rağmen en ufak bir zayıflama göstermedi. O günden sonra bir daha onsuz yola çıkmamaya karar verdim. Tam bir kurtarıcı. Üzerinde lastik şişirmek için kompresörü de var, bazı modellerde ışıldak ve 12 volt çakmak çıkışı da var böylece seyyar bir akü olarak kullanabiliyorsunuz, 12 volt kaynağı için aracınıza bağlı kalmıyorsunuz. Yalnız şarj durumuna dikkat etmek lazım. Şarjsız bırakıp bu alete güvenirseniz sonucu kötü olur. Kitapçığında kullanılmadığı takdirde en az 3 ay da bir şarj edilmesi gerektiği yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Benimki dışardan aldığım 220 volt hattına sürekli bağlı, dışardan elektrik aldığımda şarj olmaya başlıyor.

Benimde çanta tipi bir 2 zamanlı jeneratörüm var, 12V çıkışı da var, yalnız kullanım kılavuzunda 40 ampere kadar aküleri şarj edebileceği yazıyor,
daha büyük aküleir şarj etmeye kalkarsak ne gibi bi sorun olabilir?
Örneğin benim 72 amper bir aküm var, çekme karavanda kullanmak için, tam boşaltmıyorum, ama zayıfladığında örneğin 12V çıkışına bağlasam bu jeneratörün akü yada jeneratörüm zarar görürü mü?
akünün üzereinde yeşile dolu olduğunda yeliş olan bir nokta göstergesi var. yeşili görünce kendim de ayırabilirim.

Konunun tamamında epeyce bilgi var.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=62835.msg743307#msg743307

Akülerin çektiği akım doluluğuyla ters orantılıdır. Sabit gerilim altında şarj ederken (ki jeneratörünüz böyledir) akü doldukça akım azalır. Jeneratör üzerinde 40Ah olarak bahsettiği gerekçe aşırı akım sonucu doğrultma gurubunun bozulmaması içindir. Yani akünüz fazla akım çekerse doğrultma gurubu ve sargılar hasar görebilir. Zaten doluya yakın bir akü şarj ediyorsanız 200Ah akü bile zarar veremez. Kaldı ki bu tür jeneratörlerin akü şarj çıkışı sadece 5A civarıdır ve kontrolsüzdür. Yani fazla gerilim vererek akünüze zarar da verebilirler. Akü takılı değilken gerilimi ölçün ve 15V üzerindeyse kesinlikle kullanmayın. Önerilebilecek hızlı şarj gerilimi 14.4V dur.

Doğrusu jeneratörün 220V çıkışına düzgün bir redresör koyup akünüzü onunla şarj edin.

tornado57' Alıntı:
Benimde çanta tipi bir 2 zamanlı jeneratörüm var, 12V çıkışı da var, yalnız kullanım kılavuzunda 40 ampere kadar aküleri şarj edebileceği yazıyor,
daha büyük aküleir şarj etmeye kalkarsak ne gibi bi sorun olabilir?
Örneğin benim 72 amper bir aküm var, çekme karavanda kullanmak için, tam boşaltmıyorum, ama zayıfladığında örneğin 12V çıkışına bağlasam bu jeneratörün akü yada jeneratörüm zarar görürü mü?
akünün üzereinde yeşile dolu olduğunda yeliş olan bir nokta göstergesi var. yeşili görünce kendim de ayırabilirim.

Honda invertörlü jeneratör 2kw akü şarj çıkış 8A yazıyor, bir arkadaşımın aküsüne direk bağlantı ile 2 saat şarj ettim. Bu durumda arkadaşımın aküsüne zarar vermiş olabilirmiyim?
Yalnız jeneratör çıkış voltajını ölçmedim.

berkcantp' Alıntı:
Honda invertörlü jeneratör 2kw akü şarj çıkış 8A yazıyor, bir arkadaşımın aküsüne direk bağlantı ile 2 saat şarj ettim. Bu durumda arkadaşımın aküsüne zarar vermiş olabilirmiyim?
Yalnız jeneratör çıkış voltajını ölçmedim.
İlhan Abi,

İncelemedim ama Honda gibi daha güzel cihazlarda mutlaka bir gerilim kontrolü vardır. Zaten 8A şarj veriyorsa akünüze 16Ah şarj yapacaktır bu da bir şey değil, sadece yaktığımız benzine yazık. ;) Aynı işi 100W'lık güneş paneli de yapıyor. ;D [SIZE=small] [/SIZE]
Ucuz, Çin malı jeneratörlerde ise gerilim kontrolü filan olduğunu sanmıyorum. Bu tür cihazlarda bile şarj ettiğiniz akü tam dolu değilse, zarar verdiğini düşünmüyorum. Ancak biraz şarj olur. Kontrolsüz şarj cihazlarında ne akım vereceği ne yazık ki pek belli olmaz ama mesela 8A diyorsa onu bile vermemiştir.

fsirin' Alıntı:
İlhan Abi,

İncelemedim ama Honda gibi daha güzel cihazlarda mutlaka bir gerilim kontrolü vardır. Zaten 8A şarj veriyorsa akünüze 16Ah şarj yapacaktır bu da bir şey değil, sadece yaktığımız benzine yazık. ;) Aynı işi 100W'lık güneş paneli de yapıyor. ;D
Ucuz, Çin malı jeneratörlerde ise gerilim kontrolü filan olduğunu sanmıyorum. Bu tür cihazlarda bile şarj ettiğiniz akü tam dolu değilse, zarar verdiğini düşünmüyorum. Ancak biraz şarj olur. Kontrolsüz şarj cihazlarında ne akım vereceği ne yazık ki pek belli olmaz ama mesela 8A diyorsa onu bile vermemiştir.
Ferhat hocam, teşekkürler, 3 karavan birlikte kamp yaptığımız, bayan karavancı arkadaşımızın, aracında öyle bir sorun çıktı, 2 saat jeneratör takviyesi sonu araç çalıştı.

berkcantp' Alıntı:
Ferhat hocam, teşekkürler, 3 karavan birlikte kamp yaptığımız, bayan karavancı arkadaşımızın, aracında öyle bir sorun çıktı, 2 saat jeneratör takviyesi sonu araç çalıştı.

Böyle acil durumlarda mühim olan yolda kalmamak. Araçtan araca takviye kablonuz yoktu galiba? En iyi çözümü uygulamışsınız. Aküye verilecek zarar yada yanan benzinin önemi yok gibi. En kötü ihtimalle 150 TL ye yeni bir akü alınır. Oraya tamirci çağrılsa kat be kat fazlasıyla servis ücreti ister :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,788
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR