Ynt: İşte Gerçek Mutluluğun Resmi...
Sorularınızı tırnak içinde göstererek sırasıyla şöyle cevaplayabilirim.
“Sistemi eleştirmeyin mi demek istiyorsunuz?”
Hayır, eğer sistemden kastınız gelir dağılımındaki adaletsizlik ise sistemi eleştirebilirsiniz ama siz ülkenizi eleştiriyorsunuz.
“Türkiye’de insanlar aç kalmıyor demek nasıl bir çelişki peki?”
Ben Türkiye’de insanlar aç kalmıyor demiyorum açlıktan ölmüyor diyorum. Yalnız değiller diyorum ve kötü şeyler sadece Türkiye’ye has değil diyorum. Söylemediğim bir şey çelişki değil doğal olarak.
Öncelikle evsiz ve fakir çok farklı şeylerdir. Evsizler Türkiye’de var ama bütün dünya da Türkiye’den çok çok önce vardı. Evsizlerin bir kısmı hiçbir ülkenin vatandaşlığını kabul etmeyen gönüllü haymatloslardan oluşur. (Zorunlu haymatloslarla karıştırmayın lütfen) Bunlar her şeye karşı oldukları için sınır ve vatan kavramlarına da karşıdırlar. Bir kısım evsiz ise alkol ve uyuşturucu bağımlılarından oluşur. Bunlar bu maddelere o kadar bağlıdırlar ki çalışamazlar. Diğer bir kısmı ise tembellerden oluşur. Bunlar ise çalışmaya karşıdırlar. Oturup rahat edecekleri işler haricinde işi beğenmezler. İstiyorsanız deneyin gördüğünüz evsize bizim bir inşaat var gelin parasıyla çalışın diyin. Sorduklarınızdan bir tanesi bile gelmeyecektir. Evsizlerin küçük bir kısmını ise çeşitli özürleri nedeniyle gerçekten iş bulamayan ihtiyaç sahipleri oluştur ki bunlar çok azdır. Eğer ağır işlerde çalışmayı kabul edenler varsa Türkiye’de onlar için çok iş vardır. Parası iyi değildir ya da başka olumsuz yönleri vardır belki ama sokakta kalmaktan ve çöpten beslenmekten her zaman iyidir.
“Açlık sınırının ne durumda olduğunu hiç haberlerden izleyip okumadınız mı? Bizim ülkemizde açılıktan ölen kimse yok mu sanıyorsunuz?”
Açlık sınırın ne durumda olduğunu izliyorum. Ama hala ısrar ediyorum sizin ülkenizde aç var açlıktan ölen yok. Varsa gösterin?
“Eğer yok ise neden insanlar ekmek kavgası veriyor?”
Ekmek kavgasını herkes vermek zorundadır bunun gelirle bir alakası yoktur. Ekmek kavgası yapacak sorumluluğumuz olmazsa yukarda yazdığım evsizlerden oluruz. Atarsın çadırı en yakın parka ekmek elden su gölden yaşarsın hiçbir sorumluluğun olmaz. Olurda senin umurunda olmaz.
İşsizlik oranını duydum. Yine söylüyorum Türkiye’de aç yok, işsiz yok, muhtaç insan yok demiyorum. Türkiye’de bunlar var ama bu sizin karamsar olup ülkenizi eleştirmeniz için neden değil. Bunların oluşunun nedeni hepimizin az çalışmasından başka bir şey değil. Her kes işini hakkıyla yaparsa bunlar yine olur ama az olur. Sonuç olarak Türkiye’de bunlar birçok gelişmiş ülkeden daha az sayıda. En azından insanlar fotoğrafta da görüldüğü gibi hala bir birlerine destek oluyor.
Türkiye’de yaşamadığımı ve nerede yaşadığımı yukarıda yazmıştım sanırım gözünüzden kaçmış. Buna dayanarak yazdıklarımı bir daha dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyorum. Sanırım başka şeylerde gözünüzden kaçmış.
“İnsanları bir kap yemeğe muhtaç edip sonra yemek vererek sevindirmek marifet değil.”
Peki, o zaman söyler misiniz? Marifet ne? Muhtaç insanların bir kap yemek dahi bulamaması mı marifet? Fotoğrafta görmediğiniz bir şey var 80 – 90 yaşlarında bir kadın yemek alıyor ve çok mutlu. Sizce eşeğini kaybedip bulanın sevinci gibi muhtaç olduğu yemeği buldu diye mi seviniyor bu kadın? Bu kadın hiç mi evlenmedi? Hiç çocuğu olmadı mı? Kardeşleri kız kardeşleri yok muydu? Gökten mi indi bu kadın? Ailesi nerde? Ailesinin tamamı işsiz evsiz mi yoksa? Bu kadının aç ve muhtaç olmasının tek nedeni ailesinin sokağa atmasıdır. Bu fotoğrafta yemek alan 20 yaşında bir genç delikanlı değil. Öyle olsa sistem falan filan birçok şey eleştirilir. Bu fotoğrafa bakıp eleştirilecek bir şey varsa o da bu kadını sokağa atan ailesidir. Bu kadın çocuklarının ona çok gördükleri yemeği veren birileri var diye seviniyor. Sokakta kalmadığı için seviniyor. Fotoğrafta siyasi ve politik olarak eleştirilecek hiçbir şey yok. Belki sanatsal açıdan ya da çekim tekniği eleştirilebilinir ama onda bile o kadar fazla eleştirilecek bir şey bulunmuyor. Çok güzel vermek istediğini veren bir fotoğraf.
Eğer Türkiye’yi değil tüm dünyadaki sistemi eleştiriyorsanız o zaman Türkiye yazdığınız yerleri dünya olarak değiştirmeniz gerekiyor. Sizin anlattıklarınız ve eleştirdiğiniz her şey Türkiye ile ilgili tüm dünya ile ilgili değil.
Son olarak eleştirmeyin, ülkenizdeki olayları iyi algılayın ve yanlışları düzeltmek için çalışıp yeni fikirler üretin diyorum. Türkiye’de eleştiriyi saldırı ve yok etme olarak algılıyoruz. Yapıcı eleştiriler yapmayı bilmiyoruz.
İnanın bana böyle bir fotoğrafa bakıp bu kadar alakasız eleştiri yapan insan hiçbir ülkede bu kadar fazla değildir. Fotoğraftan anlayan kadraj, diyafram, enstantane olmamış der anlamayan soluk olmuş rengi iyi değil hoşuma gitmedi der. Bir fotoğraf ile Türkiye’den başladık dünya siyasetine doğru gidiyoruz. Yakında kominizim ve kapitalizmi tartışacağız bu başlık altında. ;D ;D ;D