İsoff Off-Road Yarışlarında Hangi Sistem İle Haberleşiyor ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ardaelektronik Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,604

ardaelektronik

Ana Kamp
Yer
Tekirdağ
Telsiz Çağrı Kodu
TB1THA
Arkadaşlar 13 Eylülde Şilede yapılan offroad yarışlarında İsoff'un kullandığı haberleşme sistemi hakkında bilgi almak istiyorum.

Amacım yeni bir dernek olan Trakya Offroad Klubümüz için haberleşme sistemi kurmak.

Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

(İcom marka çakmak kablolu telsizleri görevli araçlara verdiler sonra tekrar topladılar)

Etiketler
Ynt: İsoff Off-Road Yarışlarında Hangi Sistem İle Haberleşiyor ?..

En iyi çözüm CB olacaktır . Diğer çözümler haddinden fazla pahalı ve büyük organizasyonlar dışında pekte gerekli değil aslında .

Ne kullanıldı bilmiyorum ama ya simplex VHF yada UHF dir yada TRUNK dediğimiz sistemdir . VHF yada UHF için frekans tahsisi ettirmek (satın almak) , sonrada aselsan, yaesu , icom gibi markalardan telsizler satın almak gerekecektir ki ciddi maliyet . Trunkta da bahsettiğim büyük firmaların kurduğu ortak röle sistemine abone olursunuz ve aylık kullanım ücreti+cihaz alımı yada kirası ödemen gerekir . ÜStelik kapsama alanının dışındaysa (ki offroad da olağan bir durum) bir işe de yaramaz .

CB uzun mesafeli , ücretiz , ruhsatsız . Bence en iyi yöntem .

CB'lerde, Isoff'a ait özel frekansı kullanıyoruz. Yarışlarda da röle kuruluyor. Teknik detaylarını bilmiyorum, bilgi edinip aktarmaya çalışırım.

Merhaba bende bir amatör telsizci olarak sn.ssbman arkadaşımızın verdiği bilgilere katılıyorum,cb band cihazlar en uygun bence de,selamlar,saygılar.

CB lerde kişiye özel band olmaz sanırım Mustafa abi. Sanırım yanlış yazdın. Amatör telsizlerde ise frekans kiralanabiliniyor sanırım.

Ama bunu kullanan tüm grubunda lisans alması lazım. Bu da sıkıntı tabii.

CB de kimseye özel kanal söz konusu değil bir yanlış anlaşılma vardır muhtemelen . Amatör Telsiz de kiralama durumu ise kesinlikle mümkün değil . Amatör frekanslar tüm dünyada belirlenmiştir ve amatörlere özeldir .

Daha öncede muhtelif konularda yazdığımı tekrar etmek istiyorum izninizle . Amatör telsizcilik tüm dünyadaki amatörlere göre bir Araç değil amaçtır . Yani Amatör Telsizcilik hobisi bedava telsiz kullanmaktan öte bir olgudur ve Tüm Amatörlerde konuya böyle yaklaşılması konusunda hassastır . Yanlış anlaşılmasın buradaki arkadaşları tenzih ediyorum sadece içimden gelen ve genel hitab eden birşeyler yazmak istedim .

Syagılarımla ...
Barış

isoff ta görev aldıgımız zamanlar araclarımıza telsis ve anten baglantısı yapıyorlardı bizde bu telsislerle start finiş arasında haberleşmeyi ve güvenligi saglıyorduk telsislerin ne oldugunu bilmiyorum ama frekansları özel di ve yakın kanal kulanarak haberleşiyorduk fakat cb degiller o kesin

Yarış için sponsor olan şirkete ait frekans tahsisli(VHF yada UHF) sistemi yada yine sponsor şirkete ait trunk sistemidir . Büyük organizasyonlar için düşünülebilir seçenek olsa bile Bir offroad derneği için ciddi ve gereksiz bir yatırım olduğunu düşünüyorum .

ssbman' Alıntı:
Yarış için sponsor olan şirkete ait frekans tahsisli(VHF yada UHF) sistemi yada yine sponsor şirkete ait trunk sistemidir . Büyük organizasyonlar için düşünülebilir seçenek olsa bile Bir offroad derneği için ciddi ve gereksiz bir yatırım olduğunu düşünüyorum .

evt dogru sponsor veya organizatör firmanın özel telsis sistemi ola bilir fakat bizler zaten cb telsisleri araclarımızda arazide haberleşmek için kulanıyoruz şu an için cb gayet yeterli eskisi gibi yogunlukta yok kimse arkadaşta aramıyor artık herkez arkadaşıyla konuşuyor ;D ;D ;D

Sayın MK51 arkadaşım sizden tam teknik detayları bekliyorum.

Birde Trunk röle sistemiyle Tüm Trakyada haberleşebilirmiyiz.

Derneğimize ait kanal satın alabilirmiyiz veya kiralayabilirmiyiz.

Sonuç olarak Kıyıköy veya İğneada ormanlarında kalmış bir arkadaşımıza hele
birde yanında Gps varsa anında müdahale edelim.

ARKADAŞLAR SEVGİLER SAYGILAR HERKESE 73'LER İLK ÖNCE CB BANDI KONUSUNDA BİR AÇIKLIK GETİREYİM CB BANTLARDA ROLE YOKTUR.SİMPLEX KANALDIR.AYRICA TRUNK SİSTEM SSBMAN ABİMİN DEDİĞİ GİBİ ABONE OLUNMASI LAZIM AMA AMATÖR TELSİZCİ OLURSANIZ ABONE OLMAYA GEREK YOK..İSTEDİĞİNİZ CİHAZI KULLANABİLİRSİNİZ.AMA DEDİĞİM GİBİ AMATÖR TELSİZCİ OLMANIZ GEREKİR.YAPACAĞINIZ SADECE SINAVA GİRMEK MALİYETİ 5 LİRAYI GEÇMİYOR.ALDIĞINIZ KULLANDIĞINIZ CİHAZA SON KANUNLA BİRLİKTE RUHSAT ALMANIZA GEREKTE KALMAYACAK.HERKES AMATÖR TELSİZCİ OLSA KEŞKE TEKRAR 73'LER
CB CİHAZ KULLANMAK İSTİYORSANIZ GÜZEL TEMİZ BİR CİHAZ ALARAK KULLANABİLİRSİNİZ.AFET DURUMUNDA VE ACİL DURUMLARDA BİLE HABERLEŞEBİLİRSİNİZ VE CEP TELEFONLARINI UNUTABİLİRSİNİZ(SEL FELAKETİNDE BEN SİVAS MERKEZDEBULUNAN ARKADAŞIMLA GÖRÜŞEMEDİM AMA AMATÖRCELL İMDADA YETİŞTİ)

BURASI TANGO BRAVO YEDİ ECO ALFA SİVAS MERKEZ OPERATÖR KAAN

Frekans kiralayabilirsiniz . Ancak ruhsatlı telsizlerde almanız gerekecektir . Kişi başı el telsizi maliyeti 500-1000 ytl arasında olacaktır en az . Frekans tahsisi ücretlerini saymıyorum . Bölgenizdeki Bilgi Teknolojileri Kurumuna sorabilirsiniz .

Trunk kapsama alanı konusunda bilgilyi şirketlerden alabilirsiniz . Ancak ormanlık arazide , dağda bayırda çalışmayabilir . Zira kapsama alanları genelde yerleşim yada insan sirkulasyonu olan yerelere göre ayarlanır . Mesela Taksiler Trunk kullanır .

Kaan hocam dediklerin doğrudur . Ama herkes amatör olsun maliyeti 5 lira kısmına katılmıyorum . Amatör Telsizciliğin kontrolsüz yayılması olsa olsa frekans kirliliği yaratır . Aslolan nitelikli Amatörler yetiştirebilmek ve bu hobiye gönül vermiş kişilerin katılması . Yani Nicelik değil niteliği öne almalıyız . Sabahtan akşama kadar sadece konuşan 100 Amatör yerine araştıran , uğraşan , gönül vermiş 10 hatta 5 amatörü tercih ederim . Senin de farklı düşündüğünü sanmıyorum . Çalışmalarında başarılar dilerim .

Bu arada konuyuda mecrasından kaydırnış bulundum kusura bakmayınız .
Barış

ssbman' Alıntı:

Merhaba Arkadaşlar;

Öncelikle kulübümüze ait (İSOFF)telsiz frekansı bütün yasal işlemler tamamlanarak SATIN ALINMIŞ ve sadece kulübümüze aittir.Kiralama veya sponsor şirket tarafından yarışdan yarışa tahsis edilmemektedir.Bilmeyenler için tekrar hatırlatayım,İSOFF(iSTANBUL OFF-ROAD KULÜBÜ) 1993 senesinde kurulmuş,bugüne kadar sayısız yarış(yurt içi ve yurt dışı),Trophy,Baja,gezi ve kamp organizasyonları,diğer motor sporlarına yardımcı destek gibi faliyetlerde bulunmuş ve hala en ön sıralarda bulunmaya devam etmektedir.Sadece telsiz değil,motor sporları organizasyonlarında kullanılması gereken hertürlü profesyönel cihazlara ve donamımlaradasahiptir.

Ciddi ve gereksiz yatırım olarak düşünen ve bu tarz ekipmanlara nasıl sahip olunacağını öğrenmek isteyen arkadaşları,Salı günleri İstanbul maslak oto sanayi sitesinde bulunan kulüp binamıza yada www.isoff.org.tr sayfamızdan kulüp numaralarımız vasıtasıyla yöneticilerimizden bilgi alabilirsiniz.

Saygılar.

Tuğsan bey selamlar ,
Sanırım yazımdan alınmışsınız . Ben aynı zamanda uzun süredir dernek faaliyetleri içinde de bulunduğum için yeni kurulan Trakya offroad klubünü minimum masrafla maksimum fayda sağlamalarını gözeterek yazmıştım bunları . Elbette imkanlar müsade ediyorsa , yada yapılan organizasyonların büyüklüğü gerektiyirosa derneğe özel telsiz sistemi kurulabilir . İsoff un ne denli önemli organizayonlar yaptığı ve dernek olarak üye sayısı açısından büyüklüğü göz önüne alınırsa işler değişir . Ben açıkçası Soruyu soran arkadaşımızın özelinde yazmışmıştım bunları isoffu düşünerek değil .

Bu arada büyük harfke yazmışsınız ama SATIN ALINMA durumu söz konusu değildir aslında , frekans tahsisi edilir . Yani mülkiyet yoktur ama sizin kullanımıza aittir .

Şimdi arkadaşa dernek kurulma işlemleri biter bitmez gidin başvurun frekans alın mı deseydik . Yeni kurulan bir derneğin mesela 10 telsizlik(el telsizi) bir sistem için 10 binlira civarında para ödemesi bana mantıklı gelmiyor . Ama çok büyük organziasyonlara girişilecekse üye sayısı çok fazla ise tabi düşünülebilir .

Özetle elınmaya kırılmaya gerek yok . Ben yeni dernek kurmuş arkadaşları daha az masrafla işlerini halletmeleri iyi niyetiyle düşündüm . Dernek işlerinin ve prganizasyonların zorluğunuda gayet iyi bilen biri olarak yapılan-başarılan işlere eleştiri getirmeden önce 2 kere düşünürüm ki eleştiri falan söz konusu da değildir .

İsoffcu arkadaşlardan hertür bilgiyi zevkle alırım . Ama telsiz sistemleri konusunda yeterli bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum . Eksiğim varsa tabi onlarıda öğrenmek isterim .

Çalışmalarınızda başarılar dilerim .
Barış

Barış bey; Açıklamalarınız için teşekkürler,sizde beni haklılık payı olsada biraz yanlış anlamışsınız.Burada benim gibi İSOFF üyesi olan arkadaşlar ve büyüklerim var.Benim esas belirtmek istediğim profesyönelce bilgi almak ve danışılmak istendiğinde bunu forumda paylaşmak yerine(off-road eğitimi,kurallar,dernek,kulüp,kullanılan telsiz sistemi vb)bu işi yıllardır profesyönelce yapan kişilere yani kulüp yöneticilerimize veya onların yönlendirdiği kişilere danışıp paylaşmak daha doğru olur düşüncesiyle o tarz bir mesaj attım.

Bağzı konular (şahsi düşüncem)o işin uzmanları veya konuya detaylı hakim olanlar tarafından açıklama yapıllması gerekir diye biliyorum.Yani lafı uzatmadan şunu demek isterimki,konumuzla ilgili (İSOFF hangi sistemle haberleşiyoru)burada doğru veya yanlış yorumlar yapıp konuyla bilgisi olmayan üyelerimizin veya ziyaretçilerimizin akıllarını karıştırmamamız gerekir düşüncesindeyim.

Saygılarımla. ;)

Selamlar , Yanlış anlaşıldıysam üzgünüm .

Aslında haklısınız arkadaş net bir soru sormuş . "İsoff hangi sistemi kullanıyor?" . Ben , Klup için nasıl bir sistem kullanalım şeklinde sorulmuş bir soruyu yanıtlar gibi yazdım . Telsiz sistemleriyle(gerek resmi - gerek amatör) çok uzun süredir iç içiçeyim . Teknik ve kanuni anlamda forumda da herzaman yardımcı olmaya çalışıyorum . Aman yanlış anlaşılmasın telsiz ve haberleşme elektroniğinin ticari kısmıyla en ufak bir ilgim ilişkim söz konusu değil ;)

Aslında İSOFF dan yetkili arkadaşlar , sistemin genel yapısını ve en azından ortalama maliyetlerini yazarlarsa . İlgilenen arkadaşlar içinde rehber niteliğinde olur diye düşünüyorum .

Görüşmek üzere...
Barış

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR