hiç kullanmadım açıkçası. araştırdım ama biraz kalpazan işi gibi geldi bana. kullanma kılavızlarında yüzeyi temizleyip uygulayın diyor muhtelif markalar için. pası temizlemenize gerek yok denilmiş özellikle. boya işi yaptırmayı göze alıyorsak neden güzelce temizletmeyelim? top yekün tamirden ziyade paslanmadan oluşan maddi zarar uzun vadede can sıkmayacak şeyler için kullanılmalı bence. benim ilk yazımda dile getirmek istediğim kesin çözüm olduğuna emin olmamız gerektiğiydi aslında. deniz taşıtları suyun içinde çalışıyor fakat metal yüzeylerin kimyasal ve mekanik koruması üst düzeyde. korozyon koruması epey uzun süreli. arazi araçlarımızın alt yüzeyleri neden bi kaç yılda bir revizyona gerek duysun? yurt dışında oto tamir boyacılığında gördüğüm adamlar işlem görmüş metale kesinlikle epoksili astar atmadan sonkat boyaya girmiyor. bizde metali işleyen adam üstüne macunu basıyor bir yüzey astarı üstüne son kat boya. mekanik hasarlara karşı bile tam koruma sağlamıyor bu sistem. kupa altı ziftleme işlemi bence metale kimyasal direnç kazandırmadan yapılırsa tam aksine zararlı bile oluyor. zayıf noktalardan etki edecek nemi içerde hapsetmesine sebep olabilir. bu alanda standartları yükseltmeyi başarmış ülkeler korozyonu çoktan aşmış durumda. yaptığım iş gereği de bu konuda biraz takıntılıyım. korunması gereken cihaz milyonlarca dolar değerinde olduğu için işim sebebiyle yüksek teknoloji ürünü mamüller kullanıyoruz ve bu konuda başarısını ispat etmiş sistemler. dışarda değişmiş bir çamurluğun 2 sene sonra pas kusmaya başlamasına hayretle bakıyorum. akzo nobel ürünleri satan yerlerde duvara asılan panolar oluyordu. 3 farklı boya sistemi gösteriliyordu. 3. ve en kaliteli sistem için akzo nobel 12 yıl paslanma garantisi veriyordu. panoda tek tek bütün adımları kullanılacak ürünleri yazmış adamlar. bu iş çözüleli yıllar oldu aslında ama bizde uygulayan yok. maslak sanayide akzo nobel epoksi primer kullanmış boyacı toplasan kaç tanedir? bu arada akzo reklamı yapar gibi de oldum kusura bakmayın. mezun olduğum okulu akzo nobel kurduğundan sistemlerine aşinayım. havacılıkta da boyaların yarısından çoğu akzo ürünü olduğu için örnekleri bu marka üzerinden verdim.