.
Herkes Amerikalı gibi yaşasa 5, Alman gibi yaşasa 3 dünyaya gerek var. Daha Temmuz bitmeden bu senenin biyo kapasitesini tükettik. Korona salgınında yavaşlayan dünyamızın bilançosu bile beklediğimiz gibi çıkmadı. Durumumuz, Petri kutusunun sınırlı alanında kendi toksinleri yüzünden üreyemiyen bakterilere benziyor.
Geleceği söylenen iklim değişikliğinin ise kendimizi hiç kandırmayalım, aslında bal gibi tam içindeyiz !
Burada önümüzdeki iki haftanın havası, geçen dört hafta gibi olacakmış.. Almanya’da 46 senedir böylesini yaşamadım.
Bütün çimenler sapsarı. Gel de şimdi kötümser olma..
Çevre için yapılacaklar konuşulurken tabii ki onların etki değerleri de konuşulmalı. Fakat bütün olumsuzluklara rağmen kendimizi nihilizme kaptırmak, en azından ahlaki açıdan olacak iş değil.
Önce amacın sadece karbon ayak izini azaltmak olduğunu atlamamalıyız. Zaten onu sıfırlamak kendimizi inkar etmek olurdu. Yani böyle bir hedef yok.
Gelelim Yücel beyin mütevazi başlığının konusuna.
Peki çevre için karavan bağlamında neleri mercek altına alabiliriz ? Belki buna karavanın kendisini de eklemek yanlış olmazdı ?
Eğer karavanda gereksinimlerimizi evimizde olmadığımızı unutmadan karşılıyorsak, bundan daha çevreci bir yaklaşım olmamalı ? Gerçi karavanın fiziksel yapısı da buna uygun değil ama yine de mesela musluğu uygun debili, depoyu yeterli seçmenin, hesapsızca elektrik sistemi ve solar kurmamanın, özellikle yaz karavancıları için gereksinim üzeri alana odaklanmamanın kısaca çoğu alet, eşya ve sistemi basit ve yeterli seçmenin faydası yadsınmamalı ?
Eğer karavan sene lclnde ne kadar sık kullanılıyorsa ama o kadar da çok yol yapmıyorsa o kadar çevreci olmalı.
Laf aramızda son cümlemi ben bile tam anlayamadım.

Nasıl olacak bu iş acep ?

.
…
Benim gibi senede baharları 3 ay kadar yollarda olan biri için belki zor olabilir ama yatlardaki gibi “ortak karavan” düşüncesinin neden popüler olmadığını pek çıkaramıyorum.
Özellikle Almanya'da evlerin önünde 11 ay boyunca mahsun mahsun yatan karavanları gördükçe de tüketim toplumunun bizlerle nasıl oynadığını düşünmeden edemiyorum.
Bereket torunlarımız bizden hesap sormaya geldiklerinde onları duyacak halimiz olmayacak.