Benim araştırdığım kadarı ile mesafenin uzadığı ve zaman zaman tesisatı değiştiremediğiniz yerlerde bakır boru kullanmak daha sağlıklı oluyor. Ben ediniğim bilgiler ışığında bakır boru kullanmanızı tavsiye ederim.
Ben araştırdıklarım sonucu öğrendiklerimi buraya yazayım.
Açıkcası bu konu hakkında bilgisi olan tüp satış bayileri ve otogaz lpg dönüşümü yapan sanayi dükkanları dışında bilgi edinebilecek kişi bulamadım. Normal doğalgaz tesisatcılarının konudan çok haberdar değiller.
Hortum kullanımı 1.5 metreden uzun kullanılması tavsiye edilmiyor. Bunun nedeni, tüpçüden öğrendiğim kadarıyla; sobayı, ocağı kapattığımızda tüpü kapatmadığımız için hortumun içinde gaz kaldığından dolayı zaman serleşme şişme gibi bozulmalar meydana gelebiliyor. Tüpçü sanayide hidrolik hortumu yapanlar ile görüşüp çelik örgülü hortumlardan yaptırabileceğimi söyledi. Hidrolik hortumu yapan yerler uygun rekorları da istersen hortuma pres ile takıp verebiliyorlar.
Otogazcıdan öğrendiğim kadarı ile 3 çeşit hortum ve boru kullanıyorlar. Aliminyum, bakır, ve thermoflex hortum kullanılıyor. Bunların üçü de lpg standartlarına uygun bağlantılar. Bunlar çeşitli kurumlar tarafından da kabul görülüyor araç lpg dönüşümlerinde. Aliminyum ucuz olduğu için kullanııyor ama aslında tavsiye edilmiyor. Kolay bükülüp, kolay bir şekilde deforme olabilir. Bakır boru en iyisi ama montajı biraz zahmetli elle yapmak doğru değil bükmek ve kesmek için alet, aparat kullanmak gerekli. Özellikle bükme önemli 90 derece dönüşleri falan elle yaparsan kesin içindeki yapıyı bozup kıstırma, daralma tarzı bir sorun oluşur. Thermoflex hortum olduğu için esnek yapısından dolayı montajı daha kolay. Otogazcılar tarafından kullanıldığı ve lpg dönüşüm onayında kabul gördüğü için açıkcası bana güvenli geldi.
Peki ben ne yaptım? Sanayideki görüştüğüm otogazcı da tüpçü gibi hidrolikçiye gitmemi önerdi. Hidrolikçi kauçuk bir gaz hortumu önerdi onu aldım. Neden bakır boru kullanmadım. Çünkü tesitat için iki seçeneğim vardı. Karavanın altından veya içeriden çekmek 2 tane 90 derece dönüş olacaktı. Bakır boru tesisatını kendim çekmek istemedim. Konuştuğum 1-2 otogazcı da yapmak istemedi. Alttan kendim çekebilirdim. Ama içeriden gideceği yer banyonun altından geçiyor ve görmeden bakır boruyu 2 tane 90 dereceden döndürmek çok zor. Ben de delikleri açtıktan sonra önce gider hortumu geçirdim. Sonra o hortum içinden gaz hortumunu geçirerek tesisatı çektim. Bu sayede hortumu istediğim zaman değiştirebileceğim. Çünkü hortumları 3-4 yılda bir değiştirmek gerekiyor. Yapılmış bir karavan içinde yeniden tesisat çekmek çok yorucu bir iş sizin işiniz daha kolay.
Bakır boru çekerken de bağlantılar için 2 seçenek var birisi borulara havşa açarak uygun rekorlar ile bağlantı sağlamak. İkinci seçenek hem ocak tarafından hem soba tarafında hem de dedantör tarafında boru ile bağlantıyı hortum ile sağlamak. Bu daha kolay. Benim Saly marka karavanımda da bu şekilde yapmışlar. Tüpten çıkan hortum bakır boru ile kelepçeleniyor sonra ocağa ulaştığında tekrar hortum ile kelepçelenip ocağa bağlanıyor. Daha iyi anlaşılması için fotoları ekleyeceğim.
Unutmadan hortumun bir tehlikesi de araç hareketli olduğu için geçiş yerlerinde sürtünerek kesilme, bozulma yaşanabilir. Ben özelikle bunun için koruyucu olarak gider hortumu kullandım.
Bakır borudan hortum ile bağlantı yapılması
Ekli dosyayı görüntüle 634877
Hortum ile yaptığım.
Ekli dosyayı görüntüle 634878
İşin başında olduğunuz için bakır boru ile yapmanızı tavsiye ederim. 4-5 otogazcı ile görüştüm sadece bir tanesi bakır boru kullandıklarını söyledi. Başka yerler ile görüşebilirsiniz.
Bu kadar uzun yazmışken kendi konuma da ekleyeyim yazdıklarımı