bizde işin matematiğinden bahsediyoruzya yavuz bey biz bunu söylüyoruz diye girişimcilere çamur atan yaralı parmaya bilmem ne sıkmayan insanlar oluyoruz
Şimdi arkadaşlar 0-100 amper arası akım çekiliyor diye bişey yazmıyor orada.Elektronik kontrol devresinin akım çıkış kapasitesi 12 voltta 100 ampere kadardır bundan bahsediliyor.Ayrıca tırlar bilirsiniz 24 volt ile çalışır dolayısıyla normalde verilen akımın yarısını vermek aynı miktar gazı üretmek için yeterli.Örnek vermek gerekirse bir tırda dakikada 4 litre gaz kullanmak gerekiyorsa bizim sisteme 24 voltta 35 amper vermeniz bu gazı üretmeye yetecektir.Ha baktınız az geldi amperi dahada yükseltme imkanınız bulunmakta.Cihazın kapasitesi buna uygun.(24 voltta 50 ampere kadar akım çekme imkanı var)
Sistem araçlara sığmayacak kadar büyük değil.Videoda görülen sistem tır için yapıldığından ve aracın motor kısmında yer almayacağından biraz büyükçe bir kutuya montajlandı.Sistem birçok araca sığıyor.Düzgün yerleşim sağlanamayan araçlardada küçük bir pompa yardımıyla düzgün bir su devridaimi sağlanarak montaj yine sağlıklı bir şekilde yapılabilmekte.Normal binek tip araçlarda daha öncede bahsetmiştim ama gözden kaçıranlar için tekrar yazayım.1600cc-2000cc araçlarda sistem 20-25 amperde kullanılıyor.Günümüz araçlarında genelde 85 amperlik alternatör bulunuyor.Buda sistemin harcadığı enerjiyi rahatça karşılayabiliyor.
yavuz-çelikel' Alıntı:
Tüketim büyüktür fayda eşittir olumsuz sonuç. Tüketim küçüktür fayda eşittir olumlu sonuç.Bunun matematiğinden bahseden yok. Anlatmak istediğim tek şey bu
Ne kadar akım çekeceksin o akımı ne kadara mal edeceksin.Ne fayda sağlayacaksın. Akü kaç lira ne kadar akü tüketiyorsun.Toplamda falanca miktar aküye, şarja vs para harcayacaksın ama yakıttanda şu kadar tasarruf sağlayacaksın diyemedi beyefendiler.
Yavuz bey alternatör 20 amper akım üretmek için motordan 1 hp lik bir ekstra güç harcıyor olabilir.Ancak 20 amper akımla elde edilen hidrojen motora verildiğinde size %20 civarı bir güç artışı sağlıyorsa (100 hp lik motorda 20 hp artış demektir) 19 hp kardasınız demektir.1 hp yada daha az güç artışı sağlanıyor olsa bu olumsuz bir sonuç olurdu.20 amper akım çok yüksek buna akü, alternatör dayanmaz falan demeyin sakın bu miktar 4 far ampulünün harcadığı kadar bir elektriktir.Eğer alternatörünüz 70 amper ve üzeri ise sorunsuz kullanabilirsiniz akü ömründede bir azalma yaşamazsınız.
Ayda 200TL lik yakıt tüketen bir kullanıcı için aylık kar miktarı 60 tl yıllık 720TL dir.Araç kullanımınız fazla ise çok kısa bir sürede sistem kendini amorti edip kara geçebilirsiniz.
Bu arada sistemde geliştirmelerimiz sürekli devam etmekte.Ana depo, radyatör , elektroliz hücresi ve bublerde önemli değişiklikler yapıldı.Sistem şuan ilk halinden oldukça farklı bir yapıda.Verim, kullanım kolaylığı olarakta oldukça iyi durumda.
Başlangıcından itibaren ilgi içinde takipteyken son 5-6 sayfadır açıp bakmıyorum bile geçen açtım okuyayım dedim yok vazgeçtim sıkıldım yine aynı şeyler değişen birşey yok.
MADEMKİ BU SİSTEM MOTOR GÜCÜNDEN 1 HP LİK GÜÇ ÇEKİYORSA AKÜ VE ŞARJ DİNAMOSUNU(ALTERNATÖRÜ) RAHATLATACAK MOTORA YENİ BİR ALTERNATÖR EKLENSE DAHA İYİ OLMAZMI. O ZAMAN HEM EKONOMİ SAĞLANIR HEMDE ALTERNATÖR VS. GİBİ PARÇALAR ZARAR GÖRMEZ. TABİİ Kİ BU SİSTEM TASARRUF SAĞLIYORSA. HERKES BUNUN SONUCUNU BEKLİYOR. LAKİN KAPLUMBAĞA AĞACA ÇIKTIKTAN SONRA BELLİ OLUR. HERKESE SEVGİ VE SAYGILARIMLA
Koray bey %20 gerçek bir rakamdır.Tabi size inandırıcı gelmeyecek biliyorum üniversiteye ölçüm yaptırmadığımız için ama bu gerçek bir rakamdır.örnek verirsek bugün zonguldaktan gelen aşağıda resimleri görülen hidrojen sistemi montajlı 1994 model Lpg li BMW 3.16i araç yaklaşık 70 derece dikliğinde yokuşu 1.vites ancak çıkabilirken sistem takıldıktan sonra full dolu halde 2.vitesle rahatça çıkabilmektedir.Düzde 3. vites rahat dur kalk yapabilmektedir.4 viteste 30-40 km hızda iken gaz verdiğinizde hiçbir titreme, silkinme , zorlanma gibi belirtiler göstermemektedir.Araç sahibi Ümit Kozlu şuan zonguldaktaki satış ve montaj işlerini üstlenmiştir.Kendi aracında çok iyi sonuç aldığından.Kendi aracıyla ilgili verdiği bilgilerse şöyle.Bmw aracı eskiden benzinde km de 80 kuruş yakmakta imiş.Lpg taktırdıktan sonra 48 kuruşa düşmüş.(%40 tasarruf)Hidrojen sistemini taktıktan sonra şehir içindeki tüketimi 30 kuruşa düşmüş.(%35 tasarruf)Bugün zonguldaktan istanbula geldi kendisi görüşme imkanımız oldu.Gelirken 100km sabit hızla gelmiş tespit ettiği tüketim miktarı 25 kuruş oldu(%48 tasarruf).Dönüşte daha yüksek hızla gidilip yakıt tüketimi tekrar tesbit edilecek.Sonucunu yine sizlerle paylaşırım.
Şu linkteki sayfayı okumanızı öneririm.7 yıllık bir firmanın kendi hidrojen sistemleri ile ilgili verdiği soru-cevaplar
http://www.ekomax.com.tr/sayfa/5310/index.html
tüketimdeğerleri bana garip geldi araba 94 model olduğu içinse bilemem ama
normalde 1.6 lar benim bildiğim 30-40 kuruş arası yakar otomatikse 45 kuruş yakan ford duydum
hiç bir 1.6 aracın 80 kuruş yaktığını duymadım. LPG %40 en iyi ihtimalle tasarruf sağlar
arabamdan gördüğüm %30 gibi dir. tabi bunlar kullanıma bağlı olarak çok değişir.
sizin iddanız gerçekse sistemin lpg li 1.6 binek bir aracın tüketimini nerdeyse 15 kuruşlara
düşürmesi gerekirki sanırım bunun isminede mucize denir.
4 viteste 30-40 km hızda iken gaz verdiğinizde hiçbir titreme, silkinme , zorlanma gibi belirtiler göstermemektedir. kısmıda bence ayrı birmucizedir.