Ynt: Hangi Marka Diesel Yakıt?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), dağıtım şirketlerine gönderdiği yazıda, piyasada kullanılan katkılı motorin fiyatlarının motorine yakınlaştırılmasına istedi.
Yazıda, 2011 Eylül ayında ilan edilen son 1 aylık verilere göre bahse konu AB üyesi ülkelerdeki fiyatların ortalamasından elde edilen brüt marj toplamı kurşunsuz benzin 95 oktan ve motorin için 38 kuruş/litre olduğu belirtilerek, şirketlerin fiyatlarını 26 Ekim 2011 tarihine kadar yeniden değerlendirmeleri istenildi.
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan ise EPDK'nın söz konusu kararının ana dağıtıcı bayilerini ilgilendirdiğini, akaryakıt şirketleriyle direk bir ilgisinin olmadığını söyledi.
Katkıların ana dağıtıcılar tarafından katıldığını ve ana dağıtıcılarının katkı maddesini nasıl ve ne ölçüde kattığını bilmediğini, fakat karşılarına fiyat farkı olarak bunun çıkartıldığını kaydeden Alkan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Geçmişte EPDK'ya tek tip motorin ve tek tip kurşunsuz benzin satışı olmasını biz önermiştik. Tek tip akaryakıt olduğu zaman böyle katkılarla, matkılarla göz boyaması olmazdı. İnsanlar da zan altında kalmazdı. Ben şahsen tek tip benzin, tek tip motorinden yanayım. Katkıya karşıyım ve katkıların tüketiciye bir fayda getirdiğine inanmıyorum. Yok şu katkılı, bu bu katkılı... Kim tespit etmiş bu katkıyı, ne kadar katılmış, kimler tarafından görülmüş bilmiyoruz. Bugün bunun olumsuzlarını yaşıyoruz.”
21.Ekim.2011- Gazeteler