.
@asline ,
* Su pompasının sarfiyatını pratikte unutun.
24 watt’lık bir karavan dalgıç pompanın saatte 2 Amper sarfiyatı olsa bile, asıl sorun, dakikada 10 litreye varan su akımı yüzünden buna yetecek deponuzun olup olmayacağı ?
* Panellerin poli kristal ve esnek olma özellikleri birbirinin alternatifi değil ! Poli kristal ancak mono kristal ile ve esnek paneller ise sabit yapılı olanlarla karşılaştırılabilir.
Panellerde mono kristal yapılılar tavsiye edilebilse de, pratikte poli kristal olanlara nazaran karavancılar için, dikkate alınabilecek üretim farkına sahip değiller.
* Genelde aluminyum çerçeveli olanları seçip, onları doğru yapıştırıcı ile sabitlemek en uygunu.
Örn.
Sika 252
Yapıştırıcı yollarda titremeyi emmesi açısından ~2mm (en fazla 4 mm) kalınlıkta kalmalı. Fazladan bastırmak hatta ekstra vidalamak yanlış. Kullanma prospektüsü itina ile tatbik edilmeli.
MS Polimer yapıştırıcılar da kullanım kolaylığı ve fiyat açısından da son zamanlarda yeterli alternatif sunyorlar.
* Solar regülatörünüz “lüks” derecesinde yeterli olmalı. Fakat panellerden önce regülatör almanızı anlayamadım. Belki de bir şekilde vardı ?
* Soğutucunuz için verdiğiniz veriler ile sağlıklı bir hesaba ulaşmak zor. Prospektüsündeki bütün bilgileri örn. resim olarak yüklemeniz yerinde olurdu.
* Yolculuk tarzınızla alternatörden ve galiba şebeke ceryanından da fayda beklenemiyeceğinden (?), gölgesiz ve gerektiğinde marketlerden buz takviyesi alabileceğiniz yerleri seçmeniz de faydanıza olurdu.
* İlaçların bu durumda sıcağa maruz kalması kadar, dondan zarar görüp görmeyeceği araştırmalı. Çünkü dolapların her yeri ayni soğuklukta değil.
Bütün bu yazdıklarıma zaten forumdan ulaşabilirdiniz..
Bilmiyorum cetvelleri yeteri kadar incelemeye vaktiniz oldu mu ?
Aslında kolaylıkla doldurulabilir ve anlaşılır tarzda düzenlediğimi sanıyordum.
Tabii biraz vakit ayırmalısınız...
* Yine de panel ve akü gücü için ortalama bir cevap isterseniz; hesaplarda konum olarak İstanbul-İzmir arasını almanız en uygunu. Yani iki değeri toplayıp , yarısını alın.
Somut olarak ise verdiğiniz konum ve zamanı dikkate alırsak, aküde (tek olarak) 200 A/h ve panelde de 150 Watt değerini geçmemeniz hakkıyla yeterli olurdu.
Güneşiniz bol olsun...
.