İYİMühendis
Kamp III
Üstadım kısa cevap vereceğim..
İzninizle araya girip, karavanda solar ile ilgili Almanca bir kitaptan örnek vereyim:
85 Wp kapasiteli ve 36 hücresinden 9 u kapalı yani sadece 1/4ü kısmi gölgelenmiş bir panelin verimi, yazın 4,30 Amperden 0,5 Ampere düşüyormuş. Yani %25 gölge yüzünden %88 enerji kaybı olmakta.
Bu durumda gölgeli tek bir hücre bile orantısız kayba sebep olacağı halde, regülatörün cinsine ve panellerin bağlanma şekliyle ilgili olarak akımın devam edebileceği beklenmeli.
Karavan ve marin kullanımlarda, gölgede akım kaybı sorununu azaltmak için aslında 36 dan fazla hücreli veya CIS tipi solar panel kullanmak yerinde olurdu. Fakat Türkiye panel ilanlarında bu türlerine hiç rastlamadım. Gerçi Almanya’da da pahalılığından kullananı çok değil.
Ahmet bey, yalnız yerinizde olsam panelimi çeşitli şekillerde örterek, doğrudan solar regülatörümün göstergesinden veriminin cevabını alırdım. Bu hesabı ile uğraşmaktan daha kolay ve sizin sisteminize somut cevap verecek bir yöntem olmalı..
…
Son günlerde yazmadınız, konumunuz nedeniyle merak etmiştim.
MERSİN Müstakbel Hatay olmak üzere. Çoğunlukla Hatay'dan gelenleri misafir ediyoruz.
Şehir nüfusu 350000 arttı. Tsunami riski ile karşı karşıyayız.
Ve 1 hafta -1 ay 3 ay veya 1 yıl ne zaman olacağı belli olmayan ADANA depremi bizi korkutuyor.
6 şubat taki 3 deprem beni korkutmadı 7,8/7,4 ve öğlen 7,5 depremi korkutmadı.
20 Şubat 6,4 Samandağ depremi korkuttu ve çeşitli binalara hasar verdi.
Bir an önce deprem olsun bitsin. İstiyoruz. Karavanda yaşıyorum.