160Ah lik aküye hep güneş gören 200W solar panel fazlasıyla yeterli.Tabi kışın uzunca yollarda olmayacağınızı kabul edersek. Nisan başı-eylül sonu arası Ayvalık enleminde günde 60Amper/saat akımınız olacak. Hatta Temmuz Ağustos için 80A/h e bile çıkabileceğini hesap edin.
Gerçek sarfiyatınızı tek siz hesaplayabilirsiniz.
600 gün üzeri aktif karavancılığımda 90W panel 140 Ah jel akü ile yaz aylarında Akdeniz enleminde ~33 Ah safriyatımla beklenmeyen hiçbir sorun yaşamadım. 40 litre 12 V kompresör buzdolabımın 30 Ah den biraz az sarfiyatı var. .
3 sistem buzdolabınız olsaydı, ikinci panel, ikinci akü ve invertöre ihtiyacınız olmayacaktı.
İnvertörünüzün buzdolabınızla uyumlu olduğundan emin misiniz ? Stand-by sarfiyatı da az olmamalı ?
Karavanda ev buzdolabı kullanmak açıkcası palliatif bir çözüm.
Şarj cihazınızı ne sıklıkla kullanacaksınız ? Cihazınız sanırım tek fazlı. En az 4 fazlı olması %100 dolum yapması için gerekli.
Forumu okursanız birçok cevabı göreceksiniz.
Yerinizde olsam invertör, elektrikli şofben, şarj cihazı ve 220V ev buzdolabını satar 3 sistem buzdolabı, 80-100 W tek panel, gerekirse çok fazlı bir şarj cihazı alırdım.
Her durumda aküleri ayda 48 saat çok fazlı şarj çihazı ile tamamen doldurmak , uzun dayanmaları için gerekli.
Şimdilik yazacaklarım bu kadar, ayrıntı ve daha fazlasını dediğim üzere forumda bulabilirsiniz...
NOT
*
Buradan solar hesabınızı yapabilirsiniz.
* Tüketiminizi sormadan size birşeyler satmak isteyen her satıcıdan uzak durun.
* Enerjiyi depolayamadıktan sonra fazla panelin anlık tüketim dışında bir faydası yok. Bir de karavanımız güneşden daha iyi korunuyor.