Grand Vitara Alıyorum Bir Kaç Sorum Var ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan beratze Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,947

beratze

Yeni Üye
herkese merhabalar
kısmet olursa çarşamba yada perşembe günü
grand Vitara alıyorum fakat bir kaç sorum olacaktı

araç 2005 model lpg li
110bin km de ağır bakımları yapılmış
ön tarafında bir vinç bulunmakta ruhsata işli
25,500tl fiyatı son.

muaynesi 1 yada 2 ay sonra bitiyor
bakımları arasında

vites kutusu - şanzıman seti değiştiğini söylüyor
100bin e yaklaşınca değişmesi gerekir dedi satıcı

doğrumudur?

bujiler baskı balata triger bunlar değişmiş

alırken nelere bakayım yardımcı olursanız sevinirim

Ynt: Grand Vitara Alıyorum Bir Kaç Sorum Var ?

100bin e yaklaşınca değişmesi gerekir dedi satıcı

doğrumudur?

belli bir km'si yok ben 140binde değiştirmiştim.

alırken nelere bakayım yardımcı olursanız sevinirim

-motora yağ doldururken açılan kapak var ya.. onu açın. motor içi çok kirli gözüküyorsa ya da o kapakta çok fazla yanık yağ kalıntısı varsa ordan uzaklaşmakta fayda var
-diferansiyel uğultusu vs kontrol etmekte fayda var.
-şöyle arabanın etrafında bir dolaşın, oturmayan tampon vs varsa kaza yapmıştır. çok önemli olmayabilir ama sebebini araştırmak lazım.

çok teşekkür ederim ilginiz için
özel mesaj gönderemedim size aracın fotoğraflarını ve linkini atıcaktım buradan paylaşmak istemedim
arkadaş bu forum da ise konuşmalarımızı farklı algılayabilir

bir mail adresiniz var ise bir çok sorum olacaktı
yardımcı olabilirmisiniz ?

özel mesaja gerek yok buraya yazarsanız başkaları da görür, belki farklı fikirleri vardır... ne de olsa ben herşeyi bilmiyorum en doğru fikir de herzaman benimki değildir...

linkteki araç a niyetliyim çarşamba günü görmeye gideceğim
fakat sahibinin bulunduğu bölge fazla büyük bir ilçe değil suzuki servisi yok ve büyük bir oto sanayi de yok
iyi bir usta yada bir expertiz bulamayabilirim

yapılan bakımları yukarı da yazılı

muayenesi ne 1-2 ay kalmış yaptırmam gerekecek

merak ettiğim ve sizinde belirtiğiniz gibi

bu vites kutusu - yada şanzıman kutusu
belir bir km yada yıl sonra triger yada baskı balata gibi değişen bir parçamıdır? ( böle bir şeyi ilk defa duydum 4x4 araç kullanmadım daha önce belki normal bir durumdur ilk defa duyunca kırıldı yada hasar gördü diye değiştiğini düşünüyorum)

satıcı baskı balata değiştirince onuda değiştirdim dedi.

son sorum : fiyat nasıl sizce ? 1000tl daha inebilir

şanzıman (vites kutusu) rutin değişen bir parça değildir değiştiyse bozulduğu için değişmiştir.

baskı balata zamanla aşınır, değişir, ama kiminin elinde 40 bin km dayanır kiminin elinde 140bin.

triger kayışlı ise rutin bakım parçasıdır her araç üreticisi farklı birşey söylese de tahminen 100 bin km/5 sene de bir değişir.
yok metal zincirse bozulunca değişir. bu arabadaki kayış herhalde.

fiyat hakkında yorum yapamam bu modelleri pek araştırmadım ama bana makul gibi göründü.

ekspertiz yapacak birileri olmadan araba almak riskli iş ama mecbursanız birtane boya kalınlık ölçen alet almanızda fayda var: http://boyakalinlikolcer.com/ sadece 1-2 kez kullanacağınız için işlevsel ama ucuz birşey bakmak lazım. arabanın plakasını 5664'a sms ile gönderirseniz 3-4 lira karşılığında sigorta hasar kaydı var mı onu da size yanıt olarak dönerler, tabi bu kesin kaza yapmamış olduğu anlamına gelmez ama bilgi bilgidir hiç yoktan iyidir..

bir de arabaya şöyle yandan ışık vuruyorken çaprazdan bir bakın, kaporta hasarları genelde kendini belli eder arabanın boyası temiz cilalı vs dir mesela, cila uygun ışık şartlarında ertaftaki manzarayı yansıdır ayna gibi, yansıyan görüntüde yamukluk varsa orda tamirat olabilir..

kusuruma bakmayın ilgi alanım hiç olmadı 4x4 araçlar ilk defa alıyorum belki size basit gelebilir sorularım fakat çevremde kimse yok danışabileceğim

bu değişen vites kutusu parçası
orjinal ile değişti mutemelen

1 bana sorun çıkartır mı ilerde ?
2 cok zorlandığı için mi değişmiş olabilir ?

satan arkadaş : bakıma gittiğinde gördük ve değişmesi gerektiğini söylediler dedi ve bu şekilde değişmiş

açıkçası korkum var bu parça ile ilgili başıma bela olur mu ?
yoksa fazla mı takıntı haline getirdim :smiley:

malum para kolay kazanılmıyor birşeye heves ettim canım yansın istemiyorum
temiz bir aile aracı olcak benim için

düz vitesin bozulup değiştiğini hiç duymamıştım belki bozulan arazi şanzımanıdir. bozulma sebebi de aracın tasarımından kaynaklı olabilir bunlarda tahminen ortada diferansiyel yok (yani sürekli 4x4 ya da otomatik 4x4 değil, manual kontrollü). eh kontrol manual olunca kontrol edenin de ne yaptığını biliyor olması asfalt üzerinde 4x4 modunda gitmeye kalkmıyor olması gerekir.. giderse bozulabilir.

bir de hani kötü birşey değil ama arabanın önünde vinç var galiba. onu arabaya takan adam onun lazım olduğu yerlerde gezmiştir, hani arabanın amacı zaten o ama, ben olsam lifte kaldırıp altında vuruk vs olup olmadığına da bakardım o yüzden.

teşekkür ederim cok ilginiz için :smiley:

hiç kullanmadığını söyledi kendisi
belki de dediği gibi kullanmamıştır
bende cok cok off road görmüş yada cok fazla dağ bayır gezen bir aracı almak istemiyorum ama söylediğine göre kullanmadığı ve off road tarzı yollarda ise dolaşmadığını söyledi

mutlaka bir expertiz yaptırmak istiyorum araca söyledikleri harici bir durum var ise aracı tabiki almam

aklıma takılan hala şu değişen parçası internette de pek fazla bilgi bulamadım
dilerim aldığım da dert olmaz bana

araba %100 temiz bile olsa aldıktan bir süre sonra başınıza dert olabilir.
birincisi o manual 4x4 modunu gereksiz yere kullanmanız lazım, yerde çamur vs oldu mu gerekir, kışın kışlık lastiğin alternatifi değildir mesela.
ikincisi binek araçlarda pek gerekmediği için diferansiyel-şanzıman yağlarını ihmal ederler onu da 40bin km/2-3 sene de bir değiştirmeniz lazım (arabayı alınca triger setinden sonra ilk yapacağınız işlerden biri bu çünkü ihmal edilmiş olma ihtimali yüksek)
üçüncüsü suzukiler motor kirlenmesini pek sevmiyor bu yüzden de fazla yol yapmasanız da motor yağını senede iki kere değiştirseniz iyi olur. antifrizini de tahminen 2 senede bir.

bahsettiğiniz gibi herkes aracının üzerine titremiyor kaç kişi bakımlarını zamanında yaptırıyor
ilgi ve alakanız için cok teşekkür ediyorum size
bana oldukça vakit ayırıp yardımcı oldunuz :smiley:

internette biraz daha araştırma yapayım
baktığım bilgiler şanzımana kadar gidiyor
belki sorunsuz olmuştur araç bilemiyorum fakat pek te içime sinmez bu tür değişimler
yarın kararımı vericem size de bilgi veririm

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pick-up-suzuki-satilik-grand-vitara-180828297/detay

birde bu araç var
fakat km si yüksek gibi geliyor bana
daha önce bu kadar yüksek km de bir araç almadım ve kullanmadım da
fazla geliyor bana

Merhaba,sesli düşünüyorum deriz ya şimdi onu yapıyorum gibi algılayın lütfen.
Özel donanımlı olmayan,suda 5-10 dakikadan fazla durmayan şanzıman ve diferansiyele su girmez.
Dikkat ederseniz durmayan dedim.Hareket halindeyseniz zaten normalde su giremez
Su girmeyen manuel şanzıman ve diferansiyelin yağında herhangi bir problem olmaz.
Ola ki su girdi ve siz farketmediniz,o halde içinde mil(çamur)varsa kısa sürede sesler başlar.
Mil yok sadece su ise yağın yağlama özelliği azalacağı için daha uzun sürede de olsa ses başlar.
Şanzıman kutusu değişimine gerek yoktur,sadece dişli,rulman vs değiştirilir.

Problem,su,mil girmesi ve yağın evsafının bozulup,çalışan dişlilere zarar vermesi değilse nedir?
O zaman sakyuz arkadaşımızın hatalı kullanım tezi en akla yatkın sorun olabilir.
Aynen bahsettiği gibi,asfaltta uygunsuz vites ile gitme,farklı ebatta lastik kullanma vs.
Ayrıca hareket halindeyken yapılmaması gereken hareketlerden birini şanzımana uygulama vs.

Büyük ihtimalle kaportada anlaşılabilen bir hasar yoksa alttan darbe alma olasılığı da olabilir.
Eğer,bahsi geçen şanzıman kutusuyla birlikte değişmediyse o zaman içten hasar olma olasılığıdır.
Yani hatalı kullanım ve su,mil girme sorunları yoksa bu ihtimaller olasılık dahilindedir.

Komple kutusuyla birlikte şanzıman vs değişimi yapıldıysa o zaman alttan hasar almış demektir.
Şanzıman kutusu öyle bir iki altını çarpmayla kolay hasar alacak yapıda değildir.
Acemi ya da usta olsun herkesin başına gelebilir ama darbenin sert olması gerekir.
Eğer diğer aksamlara zarar vermediyse ve orjinali ile bilen ellerde değiştiyse sorun olmaz.
Uzun yıllar emniyetle kullanabilirsiniz.Satıcı art niyetli olsa bundan bahsetmeyebilirdi.

Araç sıvılarının belirli aralıklarla değiştirilmesi sağlıkları ve uzun ömürleri açısından önemlidir.
Ayrıca triger kayışlıysa çok önemli,zincirliyse önemli,direk dişliyse çok kafaya takılmayacak konudur.
Kayışsa değişimi nispeten kolaydır,zincirse uzun zaman alan ve uğraştıran bir işlemdir.

Araçta minicik ve satıcının yazdığı gibi küçük tekne çekmek vs işlerde kullanılabilen vinç var.
Zor durumlarda iki üç kişinin aracı ittirmesinden çok daha fazla işe yarayabilecek bir makinadır.
Tavsiye üzerine takılmış olabilir,ya da satıcı balık veya kuş avcısıdır ve tekne ile uğraşıyor olabilir.
Şaseli bir araç olduğundan,bağlantıları düzgünse hiç bir eksisi yoktur,aksine size de hizmet eder.
Bu da illaki zor şartlarda kullanıldı demek değildir.Ama şanzıman olayı ile birleşince düşündürücü?!!!

Son olarak aile aracı olacak demişsiniz.Aileniz şimdilik iki kişiyse pek sorun olmayacak bir modeldir.
Bagajı LPG tüpü ile neredeyse yok denecek kadar küçük kalmış bir haldedir.
Dizel bile olsa zaten küçük gelen bir bagaj hacmi olan araçtan bahsediyoruz.
Hele doğa gezmeleri,araziye çıkmalarda arka koltuk inip binmelerde çok zorlayıcıdır.
Eğer ailede yaşlı insanların da bu araca binip ineceğini düşünürseniz sıkıntı had safhada.
Kullanıcıların çoğu arka koltukları yatırıp,yüklü market alışverişlerini ancak halledebilmektedir.
Bunları da göz önüne alıp üç kapı araç seçerken bir kere daha düşünmenizde fayda vardır.
Şahsi tecrübe ve düşüncelerimden bazılarıdır,faydalı olmasını umarım.

Su girmeyen manuel şanzıman ve diferansiyelin yağında herhangi bir problem olmaz.

İçinde zamanla aşınma artıkları (küçük metal parçalar) birikiyor, ve bunlar zamanla aşınmayı hızlandırıyor. O yüzden binek araçlar için genelde uygulanmasa da 4x4lerin diferansiyel yağlarının değiştirilmesi önerilir çünkü daha büyük yük altında oldukları için daha fazla aşınıyorlar. Genelde kimsenin aklına gelmeyen diferansiyel yağı değişimi binek araçlarda 80bin km civarındadır ve diferansiyel de bu tür araçlarda şanzımanın içinde olur genelde (http://en.wikipedia.org/wiki/Transaxle#mediaviewer/File:Csonka_transaxle_1908.JPG ), baskı balata değişirken genelde ona da el atarlar siz gidip diferansiyel yağını değiştirelim mi diye sorarsanız gerek yok derler, çünkü sizden habersiz zaten değiştirmişlerdir. İşin ilginç yanı aynı ustaya 4x4 götürürseniz ona da gerek yok diyebilir, alışkanlık ne de olsa...

her ikinize de cok cok teşekkür ediyorum
inanın cok yardımcı oldunuz bana
4x4 konusunda pek bilgim yok
otomobilden de cok anlayan birisi değilim aslında bakımlarını aksatmam ve temiz kullanırım
biraz titiz davranırım aracıma ama motordu şanzımandı pek bilmiyorum..

dediğiniz gibi vinç ve o şanzıman-vites kutusu sorunu
işin ehli ellerde değişti ise sorun teşkil etmeyecektir
ama neden oldu ? onun cevabı yok...
belki cok basit bir neden de oldu ve eskisinden sağlam oldu
bunu bilemiyorum...

ve araca yakın yerde suzuki servisi de yok detaylı baktırabileceğim ..

içime sinmesi lazım..

fakat vaz gectim gibi :/

dediğim gibi aracı lifte kaldırıp vuruk/boya var mı bakın.
vurulduysa altına normalde olmaması gereken yerlere pütür atılmış olabilir paslanmasın diye.
ordan anlarsınız ne olduğunu... öyle birşey yoksa da her ne kadar düz vites arabada şanzıman değişimi kafa kurcalayıcı birşey olsa da ortada düzgün tamir edilememiş bir problem yoksa ne de olsa ikinci el araba ve fiyatı da ona göre deyip alabilirsniz, tabi daha temizini bulamadıysanız...

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.