Ynt: Gökçeada
Merhaba,
Ben de askerliğimi Gökçeada 5'inci Komando Alayı'nda yaptığım için çok iyi biliyorum.
Gerçekten çok keyifli ve belki zaman zaman istemeyeceğiniz kadar sessiz sakin bir ada. Ama neresinden bakarsanız bakın, gerçekten bakir kalmış bir çok güzellik barındırıyor.
Mutlaka görülmesi gereken yerleri konusunda kısa bir liste yaptım:
Köyler ve Görülebilecek Yerler:
1- Bademli (Eski Bademli): Merkezden, Kaleköy yönüne doğru yöneldiğinizde, askeriyeyi geçtiğiniz gibi sağdan dağa tırmanan bir yolu işaret eden tabelası vardır. Yol, yer yer oldukça daralmasına ve bozulmasına rağmen, Bademli'ye geldiğinizde, adayı kuş bakışı izleyebildiğiniz keyifli bir manzaraya tanık olacaksınız. Diğer yandan hava açık ve pussuz ise, uzak noktada Semadirek adasını da görebilirsiniz. Bademli'de köy içinde, eski tip, Türk bayraklı bir rum evi göreceksiniz. Aslında kahvehane olarak kullanılan bu evin sahipleri olan çift çok hoşsohbet ve yardımsever. Size ada ve diğer köyler konusunda geniş çaplı bilgi vermekten geri durmayacaklardır. Mutlaka közde pişen Türk kahvesini içmenizi tavsiye ederim. Dönüş yolunda küçük bir kilise göreceksiniz. İmkan verirlerse mutlaka gezin. Mümkün değilse en azından bahçesini görmeden dönmeyin.
2- Kaleköy: Merkezden, Kaleköy sapağına döndükten sonra yaklaşık 5 km bir yol ile ulaşabiliyorsunuz. Çok şirin bir deniz kasabası. Gökçeadaya göre geniş ve büyük sayılabilecek bir kordonu var. Yazın bu kordona el yapımı hediyelik v.b ürün tezgahları kuruluyor. Kordon'un hemen yanında büyük bir dalgakıran var. Mutlaka üstüne çıkıp, Egenin eşsiz denizine bir de Kaleköy'den bakın derim. Bir de karnınız acıkırsa, Kale Hotel'in altındaki restaurantında köfte yemenizi öneririm
3- Zeytinliköy: Gökçeadanın eşsiz güzellikteki köylerinden biri olan Zeytinliköy'ün daracık, arnavut kaldırımı yollarından geçerek, köy merkezine ulaşıyorsunuz. Yol boyunca, özellikle bahar ayında gittiyseniz birbirinden güzel çiçeklerle bezenmiş rum evlerini görüyor olacaksınız. Merkeze vardığınızda, arabanızı bırakıp, ara sokaklarını yayan olarak dolaşmanızı öneririm. Beşiktaşlı Hristo'nun eşsiz kahvesini içmeden dönmeyin. Zeytinliköy'de ayrıca, ev tipi şarap üretimi yapan yerler de bulunuyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
4- Dereköy: Merkezden Zeytinli yönüne doğru giderek ulaşabileceğiniz en uzak köylerden biri Dereköy. Ancak çok ilginç bir tarihi ve en önemlisi çok güzel rum evleri bulunuyor. Ancak hemen hemen tamamı terkedildiği için bir hayalet köy görünümünde. 1984 yılı sayımında, devlet eliyle daha önceki yıllarda Karadeniz bölgesinden yaptırılan göç ile nüfusu Türkiye'nin en kalabalık köyü ünvanına erişmiş.
5. Peynir Kayalıkları: Adaya feribotun yanaştığı kuzey taraftaki iskeleye yakın olan bir yer. Ancak karayolu ile gezebilmek, yol olmadığı için mümkün değil. İskeleden bir tekne kiralayarak, deniz yolu ile, bu üst üste peynir tabakası gibi dizilmiş kayalıkları görmenizi öneririm. İlginç de bir efsanesi var ama oraya gittiğinizde veya kolaycılığa kaçıp internetten araştırıp bulabilirsiniz.
Plajlar:
1. Aydıncık Koyu (Plajı): Adanın en turistik plajını barındıran Aydınlı koyunda uygun mevsimlerde rüzgar sörfü yapabilme imkanı bulunuyor. Denizi ve kumu ile yüzmek için en ideal noktalardan birisi. Merkezden Zeytinli yönüne devam edip, Zeytinli köyüne sapmadan, düz devam ederek ulaşabilirsiniz.
2. Laz Koyu: Adanın, denizi en keyifli plajlarından biri. Çoğunlukla daha sakin ve rüzgarı daha az olan plajını barındırıyor.
3. Yıldızköy Plajı: Sualtı Milli Parkı içinde yer alan Yıldızköy'ün cam gibi bir denizi bulunuyor.
4. Gizli Liman: Arabayla girebildiğiniz büyük bir iskelesi ve çevresinde denize girmeye uygun koyları bulunuyor.
5. Marmaros: Adanın kuzeyinde kalan keyifli plajlardan birini barındırıyor.
Gökçeada'da kaldığım zamanlardan benim aklımda kalan yerler bunlar oldu. Umarım gidip görmek isteyeceklere mini bir rehber niteliğinde olabilir.