Ynt: Gezenbilir Hatay Grubu Karamağara Keşif Gezisi (10 Nisan 2010 Cumartesi)
10 Nisan Cumartesi 2010 15:30 sularında, Karamağara-Yuvadibi güzergahı keşif gezisine,
1- Erdinç Ediboğlu – Salih İşsever; Ford Ranger
2- Nedim Kavlak – Yaşar ve Işılay Ergün; Nissan Terrano
3- Mehmet, Süleyman, Mert Kuş ve Erhan Akaydın; Mahindra
birlikte hareket ettik. Daha önce foruma yazdığımı bilgi amaçlı tekrar ekliyorum. Keşif gezisine öğleden sonra çıktığımız ve kumsal geçişte güzel bir tecrübe yaşadığımız için Gözlüce’ye çıkmadan yakıt almak için mangalımızı yaktık ve oradan geri döndük.
Gidiş Yolu:
1- Gümüşgöze
2- Samankaya
3- Bahçeköy
4- Balıklıdere
5- Sinanlı
6- Dağdüzü
7- Karşıyaka
8- Çöğürlü
9- Tekebaşı (Asinin Akdenize döküldüğü yer)
10- Samandağ Sahil Şeridi: Sahilden, yer yer kum zemin, güzel bir-iki kum geçisi engeli var Meydan köyündeki Altınkum sitesinin önünden, tırmanma Karamağara'ya doğru başlıyor.
11- Gözlüce
12- Yayıkdamlar
13- 6 km Karamağara inişi
Dönüş Yolu:
1- 6 km Karamağara çıkışı
2- Yayıkdamlar
3- Gözlüce
4- Aydınbahçe
5- Karaköse
6- Sebenoba ( Rüzgar gülleri köyü )
7- Gözene ( Rüzgar gülleri köyü )
8- Çöğürlü
9- Antakya-Samandağ yolu
Karamağara – Yuvadibi :
İlçemize bağlı Yayıkdamlar köyüne 7 km uzaklıkta olan Karamağara denizden 100 metre yukarıdadır. Mağaranın içi 200 metrekare alana sahiptir. Önden iki giriş vardır ve bir dehliz ileriye doğru uzanmaktadır. Çobanlar ve balıkçılar için iyi bir barına olan mağaranın içerisinde ateş yakındığı için ortaya çıkan is, mağaranın tavanını siyah renge bürümüştür. Bu renkten ötürü mağara Karamağara olarak adlandırılır.
Mağaranın önünde bulunan bir dibek taşı vardır ve bu taşın denizden toplanan tuzların toz haline getirilmesinde kullanıldığı düşünülmektedir.
Mağara çevresi fundalık alanlarla kaplıdır. Deniz suyu o kadar berraktır ki dip rahatlıkla izlenebilir.
Deniz kenarında şifalı olarak bilinen su akar. Bu su medcezirin etkisi ile deniz ile karışır. Cilt, mavsal, idrar yolları hastalıklarına iyi geldiği ifade edilen sudan yararlanmak için yöreye geziler yapılır. Şifalı sudan yararlanmak isteyen kişiler Karamağara'ya giderek 2-3 boyunca sabahları aç karnına bu sudan içer. Bu süre içerisinde de çevrenin güzelliklerinden yararlanılır.
Yuvadibi olarak adlandırılan alan Karamağara'nın hemen altında, deniz kıyısında bir sahildir. Sarp kayalıkların arasında kumsal alanı ile turistik değere sahiptir.
Kel Dağı:
Kel Dağı, Türkiye'de Hatay İli'ne bağlı Yayladağı İlçesi'nde bulunan, aktivitesini yitirmiş volkanik bir dağdır.Antik adı Silpiyus Dağı'dır. Yerel halk tarafından Cebel-i Akra diye bilinir. Akdeniz'in güneydoğu köşesinde hemen deniz kıyısından yükselen bu dağın yüksekliği 1740m olup koni şeklindedir. Dağda yetişen en bellibaşlı bitki çakşır otudur.Tilki, kurt, vaşak,tavşan nadiren de olsa rastlanabilen hayvanlardır. Samandağ sahilinden dağın görüntüsü muhteşemdir. Zirve çıkışı çok keyifli bir trekking rotası sunar. Zirveden manzara nefes kesicidir. Hava açıksa zirveden Suriye'nin Bassit ve Lazkiye şehirlerini; Aladağlar ve Bolkar Dağları'nı görmek mümkün. Dağın Eteklerinde Roma Dönemi'nden kalma St.Barlaam Manastırı bulunur. Roma İmparatoru Hadrianus'un bu dağın tepesinden Samandağ sahillerini izlemeye doyamadığı rivayet edilir.
Asi:
Orontes olarak da adlandırılan Asi Nehri Lübnan Bekaa Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 450 km olup, nehrin büyük bölümü Suriye toprakları içinde bulunmaktadır. Antakya ile Akdeniz'e doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir.